Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg
No menu items!

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a várakozásoknak megfelelően a Fed az 5,25-5,50 százalékos dollárkamat tartományon belül maradt azzal az indokolással, hogy a gazdasági aktivitás megfelelően bővül, a munkanélküliségi ráta pedig alacsony az USÁ-ban.

Az amerikai központi bank új politikai nyilatkozatában elismerte a 2%-os inflációs cél felé való „szerény további előrehaladást”.Jerome Powell Fed-elnök a kétnapos politikai ülés végét követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a lépés a döntéshozók „konzervatív” inflációs kilátásait tükrözi. A Reuters tudósítása szerint még ha „az újabb havi mérések némileg enyhültek is”, ez még nem elég ahhoz, hogy „nagyobb bizalmat” ébresszenek a tartósan 2%-os infláció visszatérésében. „Ez csak egy olvasat” – mondta Powell a munkaügyi minisztérium szerdán kiadott jelentéséről, amely szerint a fogyasztói árindex a vártnál jobban csökkent a múlt hónapban. „Amikor (magabiztosabbak leszünk), akkor nézhetjük meg a kamatpolitika lazítását” – tette hozzá.
„A piacot a gazdaságnál jobban érdekli, hogy idén két kamatcsökkentés lesz-e vagy csak egy” – mondta Brian Jacobsen, az Annex Wealth Management vezető közgazdásza. Míg a szakma úgy látja, a kamatcsökkentések  valószínűleg később kezdődnek és lassabb ütemben haladnak idén, mint azt a befektetők várták. A Fed jelenlegi előrejelzése szerint egyébként 2024-ben egy kamatcsökkentés tekinthető valószínűnek, 2025-ben pedig négy kamatvágásra kerülhet sor.
Az új előrejelzések szerint a gazdaság a lassú első negyedév ellenére idén még mindig a  2,1%-os növekedést mutathat, miközben, a munkanélküliségi ráta a jelenlegi 4%-os szinten marad az év során. “A közelmúlt mutatói arra utalnak, hogy a gazdasági tevékenység továbbra is szilárd ütemben bővül. A munkahelyek számának növekedése továbbra is erős, a munkanélküliségi ráta pedig alacsony maradt” – áll a Fed egyhangúlag elfogadott közleményében.

-azüzlet-

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.