Kezdőlap Tech Az Apple bemutatta: tényleg megváltoztatja a világot
No menu items!

Az Apple bemutatta: tényleg megváltoztatja a világot

Az új Apple Vision Pro leginkább egy síszemüvegre hasonlít. Kép forrása: Apple

Az Apple bemutatta a várva várt kiterjesztett valóság headsetet, az Apple Vision Pro-t, amely közel egy évtized óta az első nagyobb hardveres újdonsága az amerikai gyárótnak.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerint az új headset “zökkenőmentesen ötvözi a valós és a virtuális világot“.

A headset kétórás akkumulátor-üzemidővel rendelkezik, ára 3499 dollár (mintegy 1,2 millió forint), és jövő év elején jelenik meg az Egyesült Államokban.

Tehát a készülék lényegesen drágább, mint a jelenleg a piacon lévő virtuális valóság headseteké. A Meta a múlt héten jelentette be Questjét, amely mindössze 449 dollárba (155 ezer forintba) kerül.

A BBC beszámolója szerint az Apple részvényeinek árfolyama enyhén csökkent a Vision Pro bejelentése alatt, amelyet a kaliforniai Cupertinóban, a vállalat székhelyén, az Apple Parkban tartott fejlesztői konferencián tartottak meg.

Mint egy síszemüveg

Az Apple Vision Pro másképp néz ki, mint a piacon kapható hasonló headsetek, és inkább emlékeztet egy síszemüvegre, mint egy virtuális valóság headsetre.

Az Apple a “kiterjesztett valóság” kifejezést használta annak leírására, hogy mit is élhetünk át az új eszköz használatával.

A kiterjesztett valóság – más néven kevert valóság – virtuális tárgyakat helyez el a körülöttünk lévő világban – lehetővé téve, hogy egy képernyőn keresztül nézve a valóságot keverjük a virtuális valósággal.

A felhasználók a virtuális világban hozzáférhetnek alkalmazásokhoz, filmeket nézhetnek és dokumentumokat írhatnak. Egyelőre azonban kevés bizonyíték van arra, hogy az ilyen hordozható technológiáknak nagy piaca lenne.

Hartley Charlton, a MacRumors vezető szerkesztője szerint kérdéses, hogy a headset mennyire lesz vonzó a nagyközönség számára.

A mainstream fogyasztók számára eleinte nem lesz vonzó a rendkívül magas ára és az első generációs eszköz közvetlen hiányosságai miatt, mint például a különálló, vezetékes akkumulátorcsomag” – mondta.

De mint hozátette, az Apple-nek van tapasztalata az új eszközökkel kapcsolatos “szkepticizmus leküzdésében“, és fennállása óta mindig nagy sikerrel bátorította arra az embereket, hogy “váljanak meg a pénzüktől, hogy egy új kütyüvel bővítsék a repertoárjukat“.

Tim Cook Apple-vezér a bemutatási beszédében azt mondta, hogy a headset lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy “lássák, hallják és interakcióba lépjenek a digitális tartalmakkal, mintha azok a fizikai térben lennének“.

A vezérlés a kezek, a szem és a hang kombinációjával történik. Például az ujjak összecsapásával lehet választani, a görgetéssel pedig görgetni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Három hónapra árat fagyaszt a SPAR

Az áruházlánc a SPAR szupermarketekben összességében több mint 900, az INTERSPAR hipermarketekben több mint 1 000 akciós ajánlattal várja vásárlóit október 1-től.

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Tőzsde – Indexcsökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után egy százalék körüli indexveszteséggel fejeződött be a tőzsdei kereskedés hétfőn Európában.

Kijev levette az OTP Bankot a nemzetközi háborús szponzorok listájáról

Levette az OTP Bankot a nemzetközi háborút finanszírozó vállalatok listájáról az Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség

Hírek

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Gazdaság

A cégkapura érkezik a fizetési meghagyás az elektronikus ügyintézésre kötelezetteknek

Az elektronikus ügyintézésre kötelezettek körébe tartoznak például a gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok, alapítványok, egyesületek, valamint az ügyvédek, jogi képviselők.

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.