Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az éhezésből a felemelkedő országok közé vágyik az afrikai állam
No menu items!

Az éhezésből a felemelkedő országok közé vágyik az afrikai állam

Illusztráció: Bigstock

Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika – és Etiópia? Emberek milliói éheznek a kelet-afrikai országban, amely éppen csak lábadozik a véres polgárháborúból. Ám ez szemmel láthatóan nem akadályozza az etióp kormányt a nagyra törő tervek szövögetésében: Addisz-Abeba kérte, hogy csatlakozhasson a BRICS-országokhoz.

Etiópia hivatalosan is kérte csatlakozását a BRICS-országokhoz – közölte az addisz-abebai külügyminisztérium. “Pozitív választ várunk a BRICS részéről a kérésünkre” – mondta újságíróknak Meles Alem külügyminisztériumi szóvivő a Spiegel beszámolója szerint.

A BRICS egy mozaikszó, egészen pontosan Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika angol neveinek kezdőbetűiből tevődik össze. A kifejezést 2001-ben Jim O’Neill, a Goldman Sachs közgazdásza alkotta meg Brazília, Oroszország, India és Kína felemelkedésének leírására, akkor még csak mint BRIC. Az első BRIC-csúcstalálkozót 2009-ben tartották Oroszországban. Dél-Afrika 2010-ben csatlakozott, akkor változott a név BRICS-re. Ez Eriópia reményei szerint hamarosan BRICSE-re módosul.

Éhezés és polgárháború

Etiópia Afrika második legnagyobb népességű országa, de gazdasága a Nemzetközi Valutaalap szerint csak az 59. helyen áll a világon, és alig fele akkora, mint a legkisebb BRICS-tag Dél-Afrika. Az országban a Welthungerhilfe adatai szerint januárban még mindig 22 millió ember – a lakosság mintegy egyhatoda – éhezett. A szomszédos Szudánban a közelmúltban zajló harcok súlyosbították a térség amúgy is instabil helyzetét.

Etiópia ráadásul csak 2022 novemberében vetett hivatalosan véget a két évig tartó polgárháborúnak. Az etióp kormány 2020 novembere óta véres konfliktusban állt a TPLF, a tigréi védelmi erők csapataival. A két fél 2022. november 2-án békemegállapodást kötött. A megállapodás véget vetett Tigré blokádjának.

A tigréi konfliktus akkor az etióp erők offenzívájával kezdődött, miután a TPLF kétségbe vonta a Nobel-békedíjas Abiy Ahmed miniszterelnök központi kormányának tekintélyét. A harcok hatalmas humanitárius válságot és élelmiszerhiányt idéztek elő az ország északi régiójában. Legalább kétmillió ember kényszerült lakóhelye elhagyására. Egy amerikai becslés szerint mintegy félmillió ember halt meg a konfliktusban.

Tavaly Argentína, a világ 23. legnagyobb gazdasága bejelentette, hogy megkapta Kína hivatalos támogatását a BRICS-országokhoz való csatlakozáshoz. A BRICS-országok a világ népességének több mint 40 százalékát és a világgazdaság mintegy 26 százalékát adják.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.