Kezdőlap Turizmus Az Emirates elnöke a nyári repülési káosz ellenére sem fél a forgalom...
No menu items!

Az Emirates elnöke a nyári repülési káosz ellenére sem fél a forgalom visszaesésétől

Az Emirates 2022-ben várhatóan újra nyereséggel zár. Fotó: Bigstock

A repülési iparág számos kihívással küzd, amelyek már a nyári szezon előtt káoszt okoztak az európai és az észak-amerikai repülőtereken. Az Emirates elnöke azonban ezzel együtt sem számít az utazási kereslet csökkenésére.

Tim Clark, a dubaji székhelyű légitársaság elnöke a CNBC-nek azt mondta: soha nem tapasztalt még olyan ellenszelet, mint amilyennel az iparág jelenleg szembesül. Úgy tűnik azonban, hogy a nyaralókat ez nem tántorítja el attól, hogy megragadják a pandémia után visszatért utazási lehetőségeket.

Nem valószínű, hogy a kereslet rövid távon lanyhulni fog” – mondta Clark a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) 78. éves közgyűlésén a katari Dohában.

Tim Clark

A légiközlekedési iparágat számos kihívás hátráltatja, a munkaerőhiánytól és az ellátási zavaroktól kezdve az emelkedő üzemanyagárakig, ami hetekig tartó súlyos késésekhez és járattörlésekhez vezetett Európa és Észak-Amerika néhány legforgalmasabb repülőterén.

Múlt csütörtök óta az Egyesült Államokban 35 ezer járatot töröltek vagy indítottak el késve. Hasonlóképpen több tízezer járat menetrendje borult fel az elmúlt napokban Európa-szerte, a londoni Heathrow repülőtéren csak hétfőn 5000 utast érintettek a járattörlések, a német Lufthansa légitársaság pedig már bejelentette, hogy 900 járatot töröl júliusban a munkaerőhiány miatt.

Clark szerint azonban úgy tűnik, hogy az utasok jelenleg hajlandóak megfizetni a járvány utáni utazás – pénzügyi és egyéb – árát.

“A légitársaságoknak emelniük kellett az áraikat, hogy fedezzék és enyhítsék az üzemanyagárak emelkedését, amely csillagászati mértékű. A kereslet azonban továbbra is rugalmas, és nem látjuk, hogy ez lanyhulna” – mondta.

Hogy ez meddig tarthat, azt csak találgatni lehet, mondta Clark. A növekvő inflációs nyomás és a megélhetési költségek egyre súlyosbodó válsága, valamint az ukrajnai háború következtében kialakult szélesebb körű társadalmi-politikai aggodalmak mind további ellenszelet jelentenek az iparág számára – tette hozzá.

Clark egyúttal sürgette a nagyobb iparági együttműködést és koordinációt, hogy átvészeljék a nyári utazási csúcsot, megjegyezve, hogy “csak át kell vészelnünk ezt az időszakot, és arra kell koncentrálnunk, hogy elvégezzük a munkát, ahelyett, hogy egymást ütjük“.

Mint mondta, mégis arra számít, hogy az Emirates – amelyet két évnyi milliárdos veszteség hátráltat, beleértve a 2021-es 1,1 milliárd dolláros veszteséget – 2022-ben várhatóan újra nyereséggel zár.

Örömmel mondhatom, hogy újra pénzt keresünk. Hacsak nem történik valami rendkívüli, úgy gondolom, hogy az Emirates ebben a pénzügyi évben nyereséges lesz” – mondta Clark.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy fordulat: zöldre vált a Wizz Air

A Wizz Air támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével foglalkozó amerikai CleanJoule vállalat kutatásait, az Indigo Partners konzorcium - amelynek a Wizz Air mellett a szingapúri GenZero, az amerikai CleanHill Partners, valamint a Frontier Airlines és a mexikói Volaris légitársaság is tagja - 50 millió dollárt fektetett be a zöld start-up cégbe - közölte a légitársaság.

Májusban már csak 6,1 százalék volt az infláció Németországban

Májusban is folytatódott az infláció lassulása Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) friss adatai szerint.

A magyar mobilspecialista, aki már Ausztriáért is felel

Miután a magyar mobilpiac dobogójának második fokára lépett a Xiaomi, az itteni piac sikeres felépítése után, 2022 szeptemberétől a cég ausztriai leányvállaltának irányítását is megkapta Wagner Tibor. A magyar mobiltelefónia egyik legtapasztaltabb szakembere, aki immáron Xiaomi a magyar és osztrák piacáért is felelős, úgy látja: a hazai piacon további szintlépést eredményezhet, hogy a mobiltelefonok mellett okos eszközöket is forgalmazó márka hamarosan a hipermarketekben is megjelenhet. 

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Hírek

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Péntektől olcsóbb lesz a gázolaj

Pénteken 2 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, a benziné viszont a héten már nem változik.

Erősödött kedden a forint, nem is kevéssel

Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: 0,4 százalékkal az euró, 0,5 százalékkal a dollár és 0,6 százalékkal a svájci frank ellenében.

Kézműves vásár Velencén – több mint húsz helyi kézművessel 

Helyi kézművesekkel összefogva VÉKA néven szervez kézműves vásárt a...

SZÉP-kártya last minute

Szinte már csak óráik vannak a SZÉP-kártyásoknak arra, hogy május végéig elköltsék az október közepéig megkapott pénzüket, különben elvész a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg.

Külföldi kézben lévő, hazai biogázüzemet vásárol fel a Mol

A Mol megállapodást kötött a BayWa AG-vel a Szarvasi Biogázüzem megvásárlásáról. A hulladékfeldolgozó létesítmény szerves hulladékot használ villamos energia és hő előállítására, kapcsolt energiatermeléssel, körülbelül 4 megawatt elektromos csúcskapacitással - közölte a Mol.

Drágultak az üzemanyagok: ezek az árak a hosszú hétvégére

Ma tovább emelkedtek a hazai üzemanyagárak: a benzin bruttó 8 forinttal, a gázolaj pedig bruttó 4 forinttal drágult.

Gazdaság

MNB: számos kihívással néz szembe a betétbiztosítási rendszer

Az európai betétbiztosítási rendszer a nemzetközi válságok mellett számos szabályozási kihívással is szembenéz - mondta Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke az Európai Betétbiztosítók Fórumának (European Forum of Deposit Insurers, EFDI) budapesti nemzetközi konferenciáját megnyitó beszédében.

MNB: romlott a nemzetközi pénzügyi környezet, de a magyar bankrendszer stabil

Nemzetközi szinten romlott a pénzügyi környezet az amerikai bankcsődök miatt, ugyanakkor Magyarországon a bankrendszer sokkellenálló képessége erős, a pénzintézetek helyzete stabil - mondta Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője a jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentését ismertetve.

Diákhitel: négy banknál lesz elérhető a kedvezményes számlacsomag

A Diákhitel Központ által a pénzintézetek számára meghirdetett nyílt pályázaton hat jelentkezőből négy pénzintézettel, az Erste-, Gránit-, MBH- és az OTP Bankkal megkötötték a megállapodást, amely rendkívül kedvezményes számlacsomagokat nyújt az ügyfeleknek.

Máris terjeszkedik az új magyar szuperbank

Az MBH Bank Nyrt. tárgyal a Duna Takarék Bank Zrt. legalább 75 százaléknyi tulajdonrészének megszerzéséről - közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a néhány hete megalakult pénzintézet.