Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért
No menu items!

Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló összes ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok egy évre történő felfüggesztésére. A javaslat – amely egy háborúban álló ország támogatásának példátlan gesztusa – az ukrán acélexportra vonatkozó valamennyi uniós dömpingellenes és védintézkedés egy évre történő felfüggesztését is előirányozná.

E nagy horderejű lépés célja, hogy elősegítse Ukrajna EU-ba irányuló exportjának fellendítését, valamint enyhítse az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét az orosz katonai invázióra tekintettel.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Oroszország által provokáció nélkül indított, indokolatlan agresszió súlyosan érinti az ukrán gazdaságot. Megbeszéléseket folytattam Volodimir Zelenszkij elnökkel arról, hogy az EU által nyújtott makroszintű pénzügyi és egyéb támogatásokon túl hogyan tudnánk segíteni az ukrán gazdaságot. Mindketten egyetértünk abban, hogy a behozatali vámok gyors és széles körű felfüggesztése döntő fontosságú az ukrán gazdaság fellendítése szempontjából. A mai lépés erre a felhívásra válaszul született. Az intézkedés nagyban megkönnyíti majd az ukrán ipari és mezőgazdasági termékek EU-ba irányuló kivitelét. Ezekben a szörnyű időkben továbbra is Ukrajna mellett állunk.”

Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőket mondta: „Az EU még soha nem hozott ilyen kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket, amelyek nagyságrendje példa nélküli: Ukrajna számára nulla vámtételű, nulla kvótájú hozzáférést biztosít az uniós piachoz. Oroszország agressziójának kezdete óta az EU prioritásként kezeli az ukrán gazdaság működésének fenntartását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország megnyerje a háborút, majd azt követően talpra álljon. Ezek az intézkedések közvetlenül segítik majd az ukrán gyártókat és exportőröket, növelik az ukrán gazdaságba vetett bizalmat, és határozottan jelzik, hogy ebben a kritikus időszakban az EU mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében.”

Amellett, hogy az orosz katonai agresszió tragikus emberélet-veszteségekhez és ártatlan ukrán polgári személyek tömeges lakóhelyelhagyásához vezet, az ukrán termelési kapacitást és a létfontosságú exportútvonalakat érintő súlyos következmények miatt pusztító hatást gyakorol Ukrajna gazdaságára és azon képességére, hogy kereskedjen a világ többi részével. Ebben a nehéz helyzetben az EU a lehető legnagyobb mértékben segíteni kívánja Ukrajnát abban, hogy fenntartsa kereskedelmi pozícióját a világ többi részével, és tovább mélyítse kereskedelmi kapcsolatait az EU-val.

Az EU már most is tesz intézkedéseket a helyszínen annak érdekében, hogy megkönnyítse a szárazföldi áruszállítást és az ukrán termékek kijuthassanak az országból. A Bizottság például már megkezdte az Ukrajna és az EU közötti áruszállítást végző ukrán tehergépjármű-vezetőkre vonatkozó feltételek liberalizálását, valamint azt, hogy az ukrán export harmadik országokhoz való eljuttatása érdekében megkönnyítse az árutovábbítást és az uniós infrastruktúra használatát. Ezek az intézkedések fokozzák az ukrán gyártók számára égetően szükséges rugalmasságot és biztonságot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Balaton-felvidéki borász lett az év bortermelője

A Magyar Bor Akadémia (MBA) Év Bortermelője Magyarországon 2022 díját Figula Mihály kapta.

Minimálbér 2023: a kormány a járulékcsökkentések terén “elment a falig”

A partnerség jegyében, konstruktívan folytatódtak a jövő évi minimálbérről szóló egyeztetések - közölte Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Hírek

Az orosz oligarcha szellemjachtja kijátszotta a szankciókat

Rejtélyes módon tűnt el az olaszországi Szardínia szigetének egyik kikötőjéből a nyáron egy orosz oligarcha tulajdonában lévő luxusjacht, amelyet az uniós szankciók értelmében lefoglaltak.

Elon Musk miatt kivonulhat a Twitterről a német kancellár

Miután Elon Musk felvásárolta a Twittert, a dolgok a fejük tetejére álltak. Ezt a német kancellári hivatal is aggodalommal figyeli, Olaf Scholz kancellár pedig a Twitterről való kivonulását fontolgatja.

Januártól határellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán január elsejétől, miután az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az Aeroexpress már idén elindítja a Budapest-Kolozsvár járatait

Az Aeroexpress Regional a tervezett jövő márciushoz képest korábban, már december 16-tól elindítja a Budapest-Kolozsvár-Budapest járatait a nagy érdeklődésre tekintettel.

Árstop után: máris csökken az üzemanyagok ára

Péntektől változnak az üzemanyagárak a hazai kutakon, a Mol ugyanis csökkenti a nagykereskedelmi árakat. A benzin literje várhatóan bruttó 8 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal kerül majd kevesebbe.

Jogerősen 3 év 6 hónap börtönre ítélték Lagzi Lajcsit

Jogerősen 3,5 év börtönbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék Galambos Lajost, azaz Lagzi Lajcsi zenész-előadóművészt.

Kinevezték az új iparpolitikáért felelős államtitkárt

Novák Katalin köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára december 7-i hatállyal államtitkárrá nevezte ki Fábián Gergelyt, aki a gazdaságfejlesztési miniszter irányításával az iparpolitikáért fog felelni.

Itt a vége a legendás Jumbo Jet korszakának

Lezárult egy korszak a Boeingnél: több mint 50 év után az utolsó - sorrendben az 1574. - Boeing 747-es is elhagyta az amerikai repülőgépgyártó gyárát.

Gazdaság

Drágult a kötelező biztosítás

A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjai a tavalyi év azonos időszakához képest 5 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben. A biztosítói kárkifizetések 12 százalékkal nőttek a szerviz- és alkatrészköltségek drágulása, a devizaárfolyam-változás és a pénzromlás hatásaként - jelentette a Magyar Nemzeti Bank.

Fitch: nehezebb évre számíthatnak a magyar bankok 2023-ban

Romló kilátásokkal, de jórészt stabil osztályzatokkal kezdik a jövő évet Közép- és Kelet-Európa EU-gazdaságainak bankrendszerei. A magyar bankok 2023-ban az ideinél nehezebb makrogazdasági környezetre számíthatnak - áll a Fitch Ratings éves szektorelemzésében.

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ Felelős Banki Irányelvek kezdeményezéséhez

A Magyar Bankholding csatlakozott az ENSZ által létrehozott globális együttműködéshez, és a hazai bankok közül az elsők között írta alá a Felelős Banki Irányelveket. A nemzetközi összefogás célja, hogy megkönnyítse a pénzügyi szektor közeledését a fenntarthatóság felé - közölte a bankcsoport, hozzátéve: ezzel az elhatározásával szeretnének újabb lépést tenni a felelős és zöld működés irányába.

Egyhangúlag maradt a jegybanki alapkamat

Ellenszavazat nélkül határozott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa az alapkamat szinten tartásáról a november 22-i kamatdöntő ülésen - olvasható az MNB honlapján közölt rövidített jegyzőkönyvben.   
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom