Hirdetés
Kezdőlap Hírek Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért
No menu items!

Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló összes ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok egy évre történő felfüggesztésére. A javaslat – amely egy háborúban álló ország támogatásának példátlan gesztusa – az ukrán acélexportra vonatkozó valamennyi uniós dömpingellenes és védintézkedés egy évre történő felfüggesztését is előirányozná.

E nagy horderejű lépés célja, hogy elősegítse Ukrajna EU-ba irányuló exportjának fellendítését, valamint enyhítse az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét az orosz katonai invázióra tekintettel.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Oroszország által provokáció nélkül indított, indokolatlan agresszió súlyosan érinti az ukrán gazdaságot. Megbeszéléseket folytattam Volodimir Zelenszkij elnökkel arról, hogy az EU által nyújtott makroszintű pénzügyi és egyéb támogatásokon túl hogyan tudnánk segíteni az ukrán gazdaságot. Mindketten egyetértünk abban, hogy a behozatali vámok gyors és széles körű felfüggesztése döntő fontosságú az ukrán gazdaság fellendítése szempontjából. A mai lépés erre a felhívásra válaszul született. Az intézkedés nagyban megkönnyíti majd az ukrán ipari és mezőgazdasági termékek EU-ba irányuló kivitelét. Ezekben a szörnyű időkben továbbra is Ukrajna mellett állunk.”

Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőket mondta: „Az EU még soha nem hozott ilyen kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket, amelyek nagyságrendje példa nélküli: Ukrajna számára nulla vámtételű, nulla kvótájú hozzáférést biztosít az uniós piachoz. Oroszország agressziójának kezdete óta az EU prioritásként kezeli az ukrán gazdaság működésének fenntartását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország megnyerje a háborút, majd azt követően talpra álljon. Ezek az intézkedések közvetlenül segítik majd az ukrán gyártókat és exportőröket, növelik az ukrán gazdaságba vetett bizalmat, és határozottan jelzik, hogy ebben a kritikus időszakban az EU mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében.”

Amellett, hogy az orosz katonai agresszió tragikus emberélet-veszteségekhez és ártatlan ukrán polgári személyek tömeges lakóhelyelhagyásához vezet, az ukrán termelési kapacitást és a létfontosságú exportútvonalakat érintő súlyos következmények miatt pusztító hatást gyakorol Ukrajna gazdaságára és azon képességére, hogy kereskedjen a világ többi részével. Ebben a nehéz helyzetben az EU a lehető legnagyobb mértékben segíteni kívánja Ukrajnát abban, hogy fenntartsa kereskedelmi pozícióját a világ többi részével, és tovább mélyítse kereskedelmi kapcsolatait az EU-val.

Az EU már most is tesz intézkedéseket a helyszínen annak érdekében, hogy megkönnyítse a szárazföldi áruszállítást és az ukrán termékek kijuthassanak az országból. A Bizottság például már megkezdte az Ukrajna és az EU közötti áruszállítást végző ukrán tehergépjármű-vezetőkre vonatkozó feltételek liberalizálását, valamint azt, hogy az ukrán export harmadik országokhoz való eljuttatása érdekében megkönnyítse az árutovábbítást és az uniós infrastruktúra használatát. Ezek az intézkedések fokozzák az ukrán gyártók számára égetően szükséges rugalmasságot és biztonságot.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.