Kezdőlap Hírek Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért
No menu items!

Az EU mindent megtesz az Ukrajnából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztéséért

Az Európai Bizottság javaslatot tett az Európai Unióba irányuló összes ukrán exportra vonatkozó behozatali vámok egy évre történő felfüggesztésére. A javaslat – amely egy háborúban álló ország támogatásának példátlan gesztusa – az ukrán acélexportra vonatkozó valamennyi uniós dömpingellenes és védintézkedés egy évre történő felfüggesztését is előirányozná.

E nagy horderejű lépés célja, hogy elősegítse Ukrajna EU-ba irányuló exportjának fellendítését, valamint enyhítse az ukrán gyártók és exportőrök nehéz helyzetét az orosz katonai invázióra tekintettel.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az Oroszország által provokáció nélkül indított, indokolatlan agresszió súlyosan érinti az ukrán gazdaságot. Megbeszéléseket folytattam Volodimir Zelenszkij elnökkel arról, hogy az EU által nyújtott makroszintű pénzügyi és egyéb támogatásokon túl hogyan tudnánk segíteni az ukrán gazdaságot. Mindketten egyetértünk abban, hogy a behozatali vámok gyors és széles körű felfüggesztése döntő fontosságú az ukrán gazdaság fellendítése szempontjából. A mai lépés erre a felhívásra válaszul született. Az intézkedés nagyban megkönnyíti majd az ukrán ipari és mezőgazdasági termékek EU-ba irányuló kivitelét. Ezekben a szörnyű időkben továbbra is Ukrajna mellett állunk.”

Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke és kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőket mondta: „Az EU még soha nem hozott ilyen kereskedelmi liberalizációs intézkedéseket, amelyek nagyságrendje példa nélküli: Ukrajna számára nulla vámtételű, nulla kvótájú hozzáférést biztosít az uniós piachoz. Oroszország agressziójának kezdete óta az EU prioritásként kezeli az ukrán gazdaság működésének fenntartását, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy az ország megnyerje a háborút, majd azt követően talpra álljon. Ezek az intézkedések közvetlenül segítik majd az ukrán gyártókat és exportőröket, növelik az ukrán gazdaságba vetett bizalmat, és határozottan jelzik, hogy ebben a kritikus időszakban az EU mindent megtesz Ukrajna támogatása érdekében.”

Amellett, hogy az orosz katonai agresszió tragikus emberélet-veszteségekhez és ártatlan ukrán polgári személyek tömeges lakóhelyelhagyásához vezet, az ukrán termelési kapacitást és a létfontosságú exportútvonalakat érintő súlyos következmények miatt pusztító hatást gyakorol Ukrajna gazdaságára és azon képességére, hogy kereskedjen a világ többi részével. Ebben a nehéz helyzetben az EU a lehető legnagyobb mértékben segíteni kívánja Ukrajnát abban, hogy fenntartsa kereskedelmi pozícióját a világ többi részével, és tovább mélyítse kereskedelmi kapcsolatait az EU-val.

Az EU már most is tesz intézkedéseket a helyszínen annak érdekében, hogy megkönnyítse a szárazföldi áruszállítást és az ukrán termékek kijuthassanak az országból. A Bizottság például már megkezdte az Ukrajna és az EU közötti áruszállítást végző ukrán tehergépjármű-vezetőkre vonatkozó feltételek liberalizálását, valamint azt, hogy az ukrán export harmadik országokhoz való eljuttatása érdekében megkönnyítse az árutovábbítást és az uniós infrastruktúra használatát. Ezek az intézkedések fokozzák az ukrán gyártók számára égetően szükséges rugalmasságot és biztonságot.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

A kormány december végéig hosszabbít

A kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást, valamint a betéti kamatsapkát és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalmát

Dr. Fábián Ágnes a Henkel ügyvezető igazgatója csapatközpontú, célorientált vezető

A Henkel ereje abban rejlik, hogy miközben az alapító Fritz Henkel még családi vállalkozásként indította útjára a céget, az az elmúlt százötven évben olyan szervezeti rendszert kialakítva vált globális cégcsoporttá, amely mindig képes az adott helyzethez alkalmazkodva növekedni

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.