Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az EU összeomlását a zsebünkön is nagyon megéreznénk
No menu items!

Az EU összeomlását a zsebünkön is nagyon megéreznénk

Az Európai Uniót a jólét biztosítékának tekintik szerte a kontinensen, ezért közgazdászok kiszámolták, mit jelentene az összeomlása. Az eredmények drasztikusak.

Az európai integráció fontosságát gyakran hangsúlyozzák, de vajon számszerűsíthető-e ez gazdasági szempontból? A müncheni Ifo Intézet közgazdászai éppen erre tettek kísérletet: kiszámították, milyen gazdasági következményei lennének az Európai Unió felbomlásának.

A Spiegel által szemlézett kutatás szerint a gazdasági erő – és közvetve a jólét – veszteségei jelentősek lennének. Németországban az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 5,7 százalékkal csökkenne. Máshol a következmények még drasztikusabbak lennének: Ausztria 7,8 százalékos, Hollandia 7,7 százalékos, Belgium 10,2 százalékos veszteséggel szembesülne. Franciaország és Olaszország esetében a veszteséget 4,1 százalékra becsülik. A kisebb gazdaságok, mint Málta (19,4 százalék), Luxemburg (18,1 százalék) és Észtország (11,8 százalék) veszítenének a legtöbbet.

A kisebb gazdaságokat érő nagyobb kár a kereskedelmi forgalomhoz kapcsolódik. Minél kisebb egy ország, annál nagyobb hasznot húzhat abból, ha más államokkal egyesülve közös belső piacot és vámmentes kereskedelmet alakít ki, úgy, mint az EU-ban. Másrészt minél nagyobb egy gazdaság, annál nagyobb kereskedelmet tud lebonyolítani a saját országán belül.

Az a tény, hogy az EU-ban nettó befizetők és nettó befogadók vannak, az EU összeomlása esetén is következményekkel járna. “Ha ezen felül figyelembe vesszük az EU-tagállamok közötti transzferfizetéseket, akkor a jólétveszteség majdnem megduplázódna az olyan transzferfogadók esetében, mint Magyarország, Litvánia és Bulgária” – mondta Jasmin Gröschl, az Ifo kutatója. “Az olyan nettó befizetők, mint Németország és Svédország valamivel kevesebbet veszítenének” – tette hozzá.

A nettó befizetők számára a transzferek megszüntetésével járó előnyök azonban sokkal kisebbek lennének, mint az EU felbomlásából eredő veszteségek. Németország esetében az előnyök mindössze 0,2 százalékpontot tennének ki, szemben az összes uniós megállapodás felbomlásából származó 5,2 százalékpontos veszteséggel.

A közgazdászok kiszámolták azt is, hogy milyen következményekkel járna, ha csak az EU egységes piacát szüntetnék meg. Az olyan nagy uniós gazdaságok, mint Németország (mínusz 3,6 százalék), Franciaország (3,0 százalék), Olaszország (2,7 százalék) vagy Spanyolország (2,5 százalék) jólétének csökkenése kisebb lenne, mint a kis uniós gazdaságoké. Ausztria számára az EU egységes piacának felbomlása 5,6 százalékos jóléti veszteséget jelentene.

Az uniós vámunió felbomlása viszont kisebb hatásokkal járna, mint az egységes piac felbomlása. A legnagyobb veszteség Írországban (0,4 százalék), valamint a Cseh Köztársaságban, Luxemburgban, Lengyelországban és Szlovéniában (0,3 százalék) következne be. A többi uniós országot érintő negatív következmények viszonylag csekélyek lennének. Az euróövezet felbomlása minden tagállamra negatív hatással lenne. Az Ifo kutatói szerint azonban csak Luxemburg (2,5 százalék) és Németország (0,7 százalék) esetében lenne jelentős.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.