Kezdőlap Világgazdaság Az EU összeomlását a zsebünkön is nagyon megéreznénk
No menu items!

Az EU összeomlását a zsebünkön is nagyon megéreznénk

Az Európai Uniót a jólét biztosítékának tekintik szerte a kontinensen, ezért közgazdászok kiszámolták, mit jelentene az összeomlása. Az eredmények drasztikusak.

Az európai integráció fontosságát gyakran hangsúlyozzák, de vajon számszerűsíthető-e ez gazdasági szempontból? A müncheni Ifo Intézet közgazdászai éppen erre tettek kísérletet: kiszámították, milyen gazdasági következményei lennének az Európai Unió felbomlásának.

A Spiegel által szemlézett kutatás szerint a gazdasági erő – és közvetve a jólét – veszteségei jelentősek lennének. Németországban az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) 5,7 százalékkal csökkenne. Máshol a következmények még drasztikusabbak lennének: Ausztria 7,8 százalékos, Hollandia 7,7 százalékos, Belgium 10,2 százalékos veszteséggel szembesülne. Franciaország és Olaszország esetében a veszteséget 4,1 százalékra becsülik. A kisebb gazdaságok, mint Málta (19,4 százalék), Luxemburg (18,1 százalék) és Észtország (11,8 százalék) veszítenének a legtöbbet.

A kisebb gazdaságokat érő nagyobb kár a kereskedelmi forgalomhoz kapcsolódik. Minél kisebb egy ország, annál nagyobb hasznot húzhat abból, ha más államokkal egyesülve közös belső piacot és vámmentes kereskedelmet alakít ki, úgy, mint az EU-ban. Másrészt minél nagyobb egy gazdaság, annál nagyobb kereskedelmet tud lebonyolítani a saját országán belül.

Az a tény, hogy az EU-ban nettó befizetők és nettó befogadók vannak, az EU összeomlása esetén is következményekkel járna. “Ha ezen felül figyelembe vesszük az EU-tagállamok közötti transzferfizetéseket, akkor a jólétveszteség majdnem megduplázódna az olyan transzferfogadók esetében, mint Magyarország, Litvánia és Bulgária” – mondta Jasmin Gröschl, az Ifo kutatója. “Az olyan nettó befizetők, mint Németország és Svédország valamivel kevesebbet veszítenének” – tette hozzá.

A nettó befizetők számára a transzferek megszüntetésével járó előnyök azonban sokkal kisebbek lennének, mint az EU felbomlásából eredő veszteségek. Németország esetében az előnyök mindössze 0,2 százalékpontot tennének ki, szemben az összes uniós megállapodás felbomlásából származó 5,2 százalékpontos veszteséggel.

A közgazdászok kiszámolták azt is, hogy milyen következményekkel járna, ha csak az EU egységes piacát szüntetnék meg. Az olyan nagy uniós gazdaságok, mint Németország (mínusz 3,6 százalék), Franciaország (3,0 százalék), Olaszország (2,7 százalék) vagy Spanyolország (2,5 százalék) jólétének csökkenése kisebb lenne, mint a kis uniós gazdaságoké. Ausztria számára az EU egységes piacának felbomlása 5,6 százalékos jóléti veszteséget jelentene.

Az uniós vámunió felbomlása viszont kisebb hatásokkal járna, mint az egységes piac felbomlása. A legnagyobb veszteség Írországban (0,4 százalék), valamint a Cseh Köztársaságban, Luxemburgban, Lengyelországban és Szlovéniában (0,3 százalék) következne be. A többi uniós országot érintő negatív következmények viszonylag csekélyek lennének. Az euróövezet felbomlása minden tagállamra negatív hatással lenne. Az Ifo kutatói szerint azonban csak Luxemburg (2,5 százalék) és Németország (0,7 százalék) esetében lenne jelentős.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A drága cement megváltoztatta a betonozási játékszabályokat

A cement árának emelkedése megváltoztatta a betonozás játékszabályait. A betonozás költsége még sosem volt ennyire magas.

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

A magyaroknak sem kell bajlódni: itt az új uniós digitális ügyintézés

Magyarországról is biztosított lesz a teljes mértékben digitális uniós közigazgatási ügyintézés, az elektronikus azonosítás és a digitális aláírás az Evrotrust eID egységes azonosítási rendszerének köszönhetően, amely már átment az uniós tagállamok értékelésén. A rendszer újdonsága, hogy immár nemcsak magánszemélyek, hanem vállalatok is használhatják hivatalos és közigazgatási ügyeik intézésére az egész Unióban. Az Európai Bizottság az eIDAS szabályozás alapján ellenőrizte a platform uniós használatát, ezzel hamarosan minden tagállam számára elérhető lesz.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.