Hirdetés
Kezdőlap Agrárvilág Az európai agráriumra telepedett zöld ideológia megakadályozza a versenyképességet
No menu items!

Az európai agráriumra telepedett zöld ideológia megakadályozza a versenyképességet

Az európai agráriumra telepedett szélsőséges zöld ideológia teljesen megakadályozza a versenyképességet és azt, hogy az uniós mezőgazdaságnak jövője legyen – jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

Nagy István a tagországok agrárminisztereinek tanácsülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, a zöld ideológiával terhelt uniós agrárpolitika nemcsak a gazdálkodókra nézve veszélyes, hanem a fogyasztókra is, hiszen korlátlan mennyiségben, minden vám nélkül kerül be Ukrajnából az ellenőrizetlen körülmények közepette termelt mezőgazdasági termék az Európai Unió piacaira.

A miniszter ugyanakkor “nagy eredménynek” nevezte a közös agrárpolitika (KAP) egyszerűsítésére, a gazdálkodók adminisztratív terheinek enyhítésére és a termelési körülmények javítására vonatkozó módosító javaslatok keddi elfogadását. Részleteket ismertetve egyebek között kiemelte: az elfogadott javaslatok szerint a KAP szabályainak való nem megfelelés esetén a 10 hektárnál kisebb termőterülettel rendelkező gazdák mentesülnek minden ellenőrzés és szankció alól. Nem lesz kötelező a parlagoltatás, vagy területpihentetés. Azok a gazdálkodók, akik már betervezték a parlagoltatást, kárpótolva lesznek. A vetésforgó helyett elegendő lesz a terménydiverzifikációt alkalmazni. Az intézkedések a Közös Agrárpolitika ciklusának végéig, azaz 2027-ig lesznek érvényben.

Nagy István szerint Magyarország több mint 45 módosító javaslattal élt, hogy a termelési körülmények egyszerűbbek legyenek.

A problémát továbbra is az Ukrajnából Európába beáramló nagy mennyiségű olcsó gabonatermékek importja okozza, amivel az európai gazdák nem tudnak versenyezni. Az ukrán mezőgazdasági termékek kiszorították az európai gazdák termékeit – mondta.

Közölte: ukrán tájékoztatás szerint a fekete-tengeri kikötők ismét szabaddá váltak, és már több mint 17 millió tonna gabona el is hagyta Ukrajna területét. Amennyiben szabad a tengeri útvonal, megvédve az európai uniós piacokat az EU úgy vethet ki korlátozást az ukrán mezőgazdasági termékekre, hogy azokkal nem árt Ukrajnának, sőt segíti, hogy a termékek visszatérjenek a hagyományos piacaikra, Közel-Keletre, Ázsiába és Afrikába – vélekedett.

Az ukrán mezőgazdasági termékek uniós behozatalával kapcsolatban leszögezte: Magyarország határozottan ragaszkodik ahhoz, hogy a gabonafélék és az olajos magvak kereskedelmének kérdése rendezve legyen az autonóm kereskedelemliberalizációs intézkedés (ATM-rendelet) keretében, hiszen – emelte ki – a fő problémát ezen termékek okozzák.(MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...