Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba

Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba

Az olasz maffia évtizedek óta aktív Nyugat-Európában. Az egész gazdasági életet megfertőzi. A németek és a hollandok csak a véres leszámolások hatására vették ezt tudomásul. A maffia legális vállalkozásaikkal mossa tisztára a pénzt, a profitot újabb és újabb befektetésekre fordítja.

„Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Roberto Saviano

A három olasz maffia, a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a calabriai ’ndrangheta a ’60-as évektől jelen van Németországban – állítja Roberto Saviano. A nápolyi újságíró a téma szakértője, akit a Gomorrha című meg is filmesített regénye világhírűvé tett.

Az olasz szervezet bűnözés a Berlini Fal leomlása után lett számottevő tényező az Alpoktól északra. Az egykori NDK rengeteg befektetési lehetőséget kínált. Az ingatlanok fillérekbe kerültek. Kevés tőkével szállodákat, éttermeket, pizzériákat, fagylaltozókat, szórakozóhelyeket lehetett nyitni. Tehát olyan üzleteket, ahol magas a készpénzforgalom, így könnyű a bűncselekményekből származó pénzt bevételként elkönyveli és tisztára mosni.

A maffiavezérek Itáliában lehallgatott telefonbeszélgetésiből kiderül, hogy 1989-ben nem győztek Németországban aktív embereiknek telefonálgatni. A beszélgetések lényege könnyen összefoglalható: „Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Az olaszok térnyerésével egyidőben nyugaton kezdtek terjeszkedni a már a szocialista időkben is létezett, de igazán a rendszerváltás után megerősödött kelet-európai bűnszervezetek. A korábbi kapcsolatok révén az egykori NDK-ban helyzeti előnyben voltak.

A politika és a rendőrség süket és vak

Idei kép: Egy szicíliai maffia négy tagját letartóztatták kábítószerrel kapcsolatos vád miatt Németországban

Saviano szerint a nyugati rendvédelmi szervek, ha észrevették egyáltalán a bűnszervezetek kiépülését, a dimenzióival nem voltak tisztában. A nemzetközivé váló maffiák jól ki tudták használni ezt, valamint a nemzeti jogrendszerek közötti különbséget és a bűnüldöző szervek közötti kooperáció hiányát. A maffia számára eltűntek a határok, amelyet a rendészeti szervek évtizedekig nem tudtak és nem is akartak átlépni.

A német közvéleményt sokkolták a ’90-es évek elejének képei a maffia véres akcióiról Itáliában. Így a két nyomozási bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino megölése. Azonban a maffiát olasz jelenségnek tartották. A német politika sem tartották szükségesnek speciális, maffia ellenes büntetőjogi szabályok elfogadását. Ezt az olaszok már a ’90-es években megtették. Így tudtak sikereket elérni a szervezet bűnözés elleni harcban. Mialatt a németeknél a szabályozatlanságot kihasználva gyakorlatilag háborítatlanul terjeszkedtek a bűnszervezetek.

Már a spájzon is túl?

A Guardian  beszámolója, még 2017-ben Stuttgartbol, ahol egy maffiabanda működik. Fénykép: Silas Stein / EPA

A maffia leginkább a legnagyobb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és a leggazdagabbakban, Bajorországban és Baden-Würtenbergben virágzik. Mind a három helyen hagyományosan sok olasz él, akik még a háború utáni gazdasági csoda és munkaerőhiány évtizedeiben érkeztek Németországba. Ideális összekötők. A városi pletykák szerint nincs olyan olasz étterem Németországban, amelynek ne lenne köze a maffiához.

Ha későn is, de felébredt a politika. „A szervezet bűnözés gazdasági vállalkozásokból származó tekintélyes profitját újabb befektetésekre fordítja, amivel az egész gazdasági életet megfertőzheti” – állapítja meg az Észak-Rajna-Vesztfália-i tartományi kormánya jelentése.

A felismerésben nagy szerepük lehetett az Itáliában nyilvánosságra kerülő nyomozati anyagoknak. Ezekből kitűnik, hogy a calabriai ’ndrangheta a németeknél a hazaihoz hasonló hálót épített ki. A maffiózók részben rokonságok alapuló egymáshoz fűződő kapcsolatai hálója olyan szoros és átláthatatlan, hogy a német rendvédelmi szervek nem értik a hierarchiát és a feladatmegosztást, a beépülés pedig szinte lehetetlen.

Az olasz szervezett bűnözés hagyományos területei (Nagyításért klikkeljen a képekre4)

A Reggio Calabriai Antimaffia Ügyészség 2011-es nyomozása kétséget kizárólag bizonyítja, hogy a ’ndranghetának aktív sejtjei vannak szerte Németországban. A földrajzi távolság ellenére ezek is beépülnek a calabriai struktúrába. Az ottani maffia közvetlen irányítása alatt állnak.

A Német Szövetségi Rendőrség, Bundeskriminalamt jelentése szerint a ’ndrangheta Németországban legális gazdasági tevékenységeken keresztül mos pénzt. Németország e mellett a Kelet-Európából érkező, nyugatra és délre tartó drog és fegyverszállítmányok fontos elosztópontja. A Bundeskriminalamt 229 ’ndrangheta cella és 2000 aktív maffiózó németországi tevékenységét feltételezi.

A sokk

Mindennek ellenére 2007 augusztusáig a maffia németországi térnyeréséről beszélő olaszokat a németek nem vették komolyan. Egy véres leszámolás nyitotta fel a szemüket. Egy ’ndrangheta klánok között 16 évvel korábban kezdődött véres háború az Észak-Rajna-Vesztfália-i Duisburgban érte el brutális csúcspontját. A város augusztus 15-én, Mária mennybemenetele ünnepének hajnalán 6 ember halálával járó leszámolás helyszíne volt.

Friss

BÉT – Szakértő: alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 307,31 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 515,97 ponton zárt pénteken.

Nébih – visszahívás: DNS-t károsító Anela keksz

Aki vásárolt az Anela márkájú, 250 grammos kekszből, ne fogyassza el - kéri Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A rákkeltő anyagot tartalmazó termék 2020. május 22-i minőségmegőrzési határidővel került forgalomba.

A Balaton a debreceni utazási vásár díszvendége

Harmincadik alkalommal rendezik meg az idén a debreceni utazási vásárt, a pénteken megnyitott háromnapos rendezvény díszvendége ezúttal a Balaton.

Több mint száz gén felelős az autizmusért

Több mint száz gén játszhat szerepet az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásában - állapította meg a témához köthető eddigi legnagyobb génkutatás.

Hírek

Több mint száz gén felelős az autizmusért

Több mint száz gén játszhat szerepet az autizmus spektrumzavar (ASD) kialakulásában - állapította meg a témához köthető eddigi legnagyobb génkutatás.

Újra ölt a koronavírus – 40 millió ember mozgását korlátozzák

Bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést a kínai Hupej tartományban, hogy megfékezzék a koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány terjedését - közölte a helyi sajtó.

A focimeccs nézés növeli a szívroham kockázatát

Az elkötelezett focirajongók csapatuk meccsének nézése közben olyan veszélyes mértékű fizikai stresszt élnek meg, ami szívrohamot is okozhat - derült ki az Oxfordi Egyetem kutatásából.

Szijjártó: nincs magyar fertőzöttje a koronavírusnak

Nincs magyar fertőzöttje a koronavírusnak, de óvintézkedések történtek - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Tavasszal jön az új 100 forintos

A második negyedévben kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintosok. A jelenleg használt érmékkel továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Koronavírus – Négy skót fertőzésgyanú

Négy embert kezelnek skóciai kórházakban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

Buda-Cash-ügy – kisebb büntetés, vagyonelkobzás nélkül

Enyhítette a harmad-, negyed- és ötödrendű vádlottak büntetését a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyében másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, az első- és a másodrendű vádlottak első fokon megállapított büntetését pedig helyben hagyta.

A skálás gyilkos a börtönben marad

A budai pénzszállító kirablása és gyilkosságok miatt életfogytiglanra ítélt skálás gyilkos a másodfokon született döntés alapján nem bocsátható feltételes szabadságra. A másodfokú tanácsa megváltoztatta az elsőfokú bíróság döntését.

Terjed a koronavírus. Közlekedési zárlat több kínai településen

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány...

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

Hőkamerák a belgrádi reptéren – kiszűrnék a koronavírust

Hőkamerákkal vizsgálják a Szerbiába érkező utasokat a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren, hogy kiszűrjék azokat, akik megfertőződhettek az új koronavírussal - közölte a szerb egészségügyi miniszter.

Tisza. Térképen mutatják a szennyezési pontokat

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű program keretében önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók mérik fel a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában a PET Kupa szakemberei.

Gazdaság

Lakossági állampapírok. Egy év alatt 1558 milliárdos bővülés

A lakossági állampapírok állománya tavaly 1558 milliárd forinttal emelkedett, az év végén meghaladta a 9074 milliárd forintot. A negyedik negyedévben 281,5 milliárd forint volt a növekedés - közölte az Államadósság Kezelő Központ.

Tavasszal jön az új 100 forintos

A második negyedévben kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintosok. A jelenleg használt érmékkel továbbra is lehet majd fizetni - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az EKB nem változtatott az irányadó kamatán

Nem változtatott az irányadó kamaton az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtöki ülésén.

Újra történelmi mélypontra gyengült a forint

Újabb történelmi mélypontot ért el a forint csütörtök délelőtt: az eurót 337,46 forinton jegyezték tíz óra körül.

A Tesla értéke átlépte a 100 milliárd dollárt

A jelek szerint a befektetők bíznak az elektromos járművek jövőjében: a Tesla piaci tőkeértéke átlépte a 100 milliárd dollárt, az amerikai autógyárak közül elsőként.

Azonnali átutalás márciustól – tízmilliós limittel

Március másodikán startol az azonnali fizetések rendszere. A Bankszövetség szerint valamennyi szereplő felkészült a bevezetésére, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom