Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba
No menu items!

Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba

Az olasz maffia évtizedek óta aktív Nyugat-Európában. Az egész gazdasági életet megfertőzi. A németek és a hollandok csak a véres leszámolások hatására vették ezt tudomásul. A maffia legális vállalkozásaikkal mossa tisztára a pénzt, a profitot újabb és újabb befektetésekre fordítja.

„Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Roberto Saviano

A három olasz maffia, a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a calabriai ’ndrangheta a ’60-as évektől jelen van Németországban – állítja Roberto Saviano. A nápolyi újságíró a téma szakértője, akit a Gomorrha című meg is filmesített regénye világhírűvé tett.

Az olasz szervezet bűnözés a Berlini Fal leomlása után lett számottevő tényező az Alpoktól északra. Az egykori NDK rengeteg befektetési lehetőséget kínált. Az ingatlanok fillérekbe kerültek. Kevés tőkével szállodákat, éttermeket, pizzériákat, fagylaltozókat, szórakozóhelyeket lehetett nyitni. Tehát olyan üzleteket, ahol magas a készpénzforgalom, így könnyű a bűncselekményekből származó pénzt bevételként elkönyveli és tisztára mosni.

A maffiavezérek Itáliában lehallgatott telefonbeszélgetésiből kiderül, hogy 1989-ben nem győztek Németországban aktív embereiknek telefonálgatni. A beszélgetések lényege könnyen összefoglalható: „Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Az olaszok térnyerésével egyidőben nyugaton kezdtek terjeszkedni a már a szocialista időkben is létezett, de igazán a rendszerváltás után megerősödött kelet-európai bűnszervezetek. A korábbi kapcsolatok révén az egykori NDK-ban helyzeti előnyben voltak.

A politika és a rendőrség süket és vak

Idei kép: Egy szicíliai maffia négy tagját letartóztatták kábítószerrel kapcsolatos vád miatt Németországban

Saviano szerint a nyugati rendvédelmi szervek, ha észrevették egyáltalán a bűnszervezetek kiépülését, a dimenzióival nem voltak tisztában. A nemzetközivé váló maffiák jól ki tudták használni ezt, valamint a nemzeti jogrendszerek közötti különbséget és a bűnüldöző szervek közötti kooperáció hiányát. A maffia számára eltűntek a határok, amelyet a rendészeti szervek évtizedekig nem tudtak és nem is akartak átlépni.

A német közvéleményt sokkolták a ’90-es évek elejének képei a maffia véres akcióiról Itáliában. Így a két nyomozási bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino megölése. Azonban a maffiát olasz jelenségnek tartották. A német politika sem tartották szükségesnek speciális, maffia ellenes büntetőjogi szabályok elfogadását. Ezt az olaszok már a ’90-es években megtették. Így tudtak sikereket elérni a szervezet bűnözés elleni harcban. Mialatt a németeknél a szabályozatlanságot kihasználva gyakorlatilag háborítatlanul terjeszkedtek a bűnszervezetek.

Már a spájzon is túl?

A Guardian  beszámolója, még 2017-ben Stuttgartbol, ahol egy maffiabanda működik. Fénykép: Silas Stein / EPA

A maffia leginkább a legnagyobb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és a leggazdagabbakban, Bajorországban és Baden-Würtenbergben virágzik. Mind a három helyen hagyományosan sok olasz él, akik még a háború utáni gazdasági csoda és munkaerőhiány évtizedeiben érkeztek Németországba. Ideális összekötők. A városi pletykák szerint nincs olyan olasz étterem Németországban, amelynek ne lenne köze a maffiához.

Ha későn is, de felébredt a politika. „A szervezet bűnözés gazdasági vállalkozásokból származó tekintélyes profitját újabb befektetésekre fordítja, amivel az egész gazdasági életet megfertőzheti” – állapítja meg az Észak-Rajna-Vesztfália-i tartományi kormánya jelentése.

A felismerésben nagy szerepük lehetett az Itáliában nyilvánosságra kerülő nyomozati anyagoknak. Ezekből kitűnik, hogy a calabriai ’ndrangheta a németeknél a hazaihoz hasonló hálót épített ki. A maffiózók részben rokonságok alapuló egymáshoz fűződő kapcsolatai hálója olyan szoros és átláthatatlan, hogy a német rendvédelmi szervek nem értik a hierarchiát és a feladatmegosztást, a beépülés pedig szinte lehetetlen.

Az olasz szervezett bűnözés hagyományos területei (Nagyításért klikkeljen a képekre4)

A Reggio Calabriai Antimaffia Ügyészség 2011-es nyomozása kétséget kizárólag bizonyítja, hogy a ’ndranghetának aktív sejtjei vannak szerte Németországban. A földrajzi távolság ellenére ezek is beépülnek a calabriai struktúrába. Az ottani maffia közvetlen irányítása alatt állnak.

A Német Szövetségi Rendőrség, Bundeskriminalamt jelentése szerint a ’ndrangheta Németországban legális gazdasági tevékenységeken keresztül mos pénzt. Németország e mellett a Kelet-Európából érkező, nyugatra és délre tartó drog és fegyverszállítmányok fontos elosztópontja. A Bundeskriminalamt 229 ’ndrangheta cella és 2000 aktív maffiózó németországi tevékenységét feltételezi.

A sokk

Mindennek ellenére 2007 augusztusáig a maffia németországi térnyeréséről beszélő olaszokat a németek nem vették komolyan. Egy véres leszámolás nyitotta fel a szemüket. Egy ’ndrangheta klánok között 16 évvel korábban kezdődött véres háború az Észak-Rajna-Vesztfália-i Duisburgban érte el brutális csúcspontját. A város augusztus 15-én, Mária mennybemenetele ünnepének hajnalán 6 ember halálával járó leszámolás helyszíne volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

Orbán új minisztere: az önellátó gazdaság a fenntartható felzárkózás alapja

A jelenlegi körülmények között nemcsak önálló gazdaságpolitikára, hanem önellátó gazdaságra is szüksége van az országnak, ez a fenntartható felzárkózás alapja - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter-jelölt az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, ahol a képviselők többsége támogatta a jelölt miniszteri kinevezését.

Európai szintű létesítménygazdálkodási unikummal jelentkezett a LEO

Európai szinten is egyedülálló szakmai kiadványt jelentetett meg a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége.

Vidéken kezdi az elbocsátásokat a Tungsram

A Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

Hírek

Vidéken kezdi az elbocsátásokat a Tungsram

A Tungsram öt telephelyéről körülbelül 1600 embert bocsát el szakaszosan, az első hullám július elejére várható. Elsőként Kisvárda és Hajdúböszörmény érintett, ezt követi Nagykanizsa és Zalaegerszeg, az ősszel pedig Budapest.

Elcsábult a pénz láttán: hotelszéfet fosztott ki egy budapesti karbantartó

Kifosztott egy hotelszéfet egy karbantartó Budapesten: a belvárosi szálloda alkalmazottja a gyanú szerint mintegy 11 millió forint értékű pénzt lopott el egy vendégtől - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Már csak két nap maradt – fontos tudnivalók az szja-bevallásról

Már csak két nap van hátra az szja-bevallás határidejéig, május 20-ig - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Máltán alapít új légitársaságot a Wizz Air

A Wizz Air máltai leányvállalatot alapít - közölte a légitársaság.

Eggyel több minisztérium lesz az új kormányban – itt a hivatalos lista

Az Országgyűlés elfogadta a minisztériumok felsorolásáról szóló törvényt, amelynek értelmében az ötödik Orbán-kormányban tizenegy tárca működik majd.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Végleg kivonul a McDonald’s Oroszországból

A McDonald's gyorsétterem-lánc több mint három évtized után elhagyja Oroszországot és egy helyi vevőnek adja el éttermei teljes portfólióját - számolt be a McDonald's bejelentését idézve több sajtóorgánum és hírügynökség.

Miniszterelnöknek választotta Orbánt az Országgyűlés

Újra miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés hétfőn.

Gazdaság

OTP: napról napra kevesebbet érnek a forintban lévő megtakarítások

Az OTP bank ügyfeleinél jelentős összegek halmozódtak fel az év elején, a befektetési volumen mégis 10 százalékkal elmaradt a bank várakozásától. A legnépszerűbb megtakarítási forma a deviza volt, megelőzve a forint takarékszámlát és az értékpapírokat.

MNB: folytatódik a monetáris szigor, határozott kamatemelések jönnek

Fokozatos, változatlanul határozott alapkamat-emelési szakasz következik, a reálkamatok további emelése mellett - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke egy konferencián.

Nagyot erősödött a forint a kedvező GDP-adatra

Nagyot erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: a déli órákra az euró 386,99, a dollár 367,64, a svájci frank pedig 369,16 forintra csökkent.

Kamatemelés. Egyhangúlag döntött az MNB monetáris tanácsa

Egyhangúlag, 8 szavazattal döntött a monetáris tanács áprilisi kamatdöntő ülésén a jegybanki alapkamat 5,40 százalékra, az egynapos és egyhetes fedezett hitel kamatának 8,40 százalékra, az egynapos betét kamatának 5,40 százalékra emeléséről - olvasható az ülés rövidített jegyzőkönyvében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom