Kezdőlap Világgazdaság Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba
No menu items!

Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba

Az olasz maffia évtizedek óta aktív Nyugat-Európában. Az egész gazdasági életet megfertőzi. A németek és a hollandok csak a véres leszámolások hatására vették ezt tudomásul. A maffia legális vállalkozásaikkal mossa tisztára a pénzt, a profitot újabb és újabb befektetésekre fordítja.

„Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Roberto Saviano

A három olasz maffia, a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a calabriai ’ndrangheta a ’60-as évektől jelen van Németországban – állítja Roberto Saviano. A nápolyi újságíró a téma szakértője, akit a Gomorrha című meg is filmesített regénye világhírűvé tett.

Az olasz szervezet bűnözés a Berlini Fal leomlása után lett számottevő tényező az Alpoktól északra. Az egykori NDK rengeteg befektetési lehetőséget kínált. Az ingatlanok fillérekbe kerültek. Kevés tőkével szállodákat, éttermeket, pizzériákat, fagylaltozókat, szórakozóhelyeket lehetett nyitni. Tehát olyan üzleteket, ahol magas a készpénzforgalom, így könnyű a bűncselekményekből származó pénzt bevételként elkönyveli és tisztára mosni.

A maffiavezérek Itáliában lehallgatott telefonbeszélgetésiből kiderül, hogy 1989-ben nem győztek Németországban aktív embereiknek telefonálgatni. A beszélgetések lényege könnyen összefoglalható: „Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Az olaszok térnyerésével egyidőben nyugaton kezdtek terjeszkedni a már a szocialista időkben is létezett, de igazán a rendszerváltás után megerősödött kelet-európai bűnszervezetek. A korábbi kapcsolatok révén az egykori NDK-ban helyzeti előnyben voltak.

A politika és a rendőrség süket és vak

Idei kép: Egy szicíliai maffia négy tagját letartóztatták kábítószerrel kapcsolatos vád miatt Németországban

Saviano szerint a nyugati rendvédelmi szervek, ha észrevették egyáltalán a bűnszervezetek kiépülését, a dimenzióival nem voltak tisztában. A nemzetközivé váló maffiák jól ki tudták használni ezt, valamint a nemzeti jogrendszerek közötti különbséget és a bűnüldöző szervek közötti kooperáció hiányát. A maffia számára eltűntek a határok, amelyet a rendészeti szervek évtizedekig nem tudtak és nem is akartak átlépni.

A német közvéleményt sokkolták a ’90-es évek elejének képei a maffia véres akcióiról Itáliában. Így a két nyomozási bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino megölése. Azonban a maffiát olasz jelenségnek tartották. A német politika sem tartották szükségesnek speciális, maffia ellenes büntetőjogi szabályok elfogadását. Ezt az olaszok már a ’90-es években megtették. Így tudtak sikereket elérni a szervezet bűnözés elleni harcban. Mialatt a németeknél a szabályozatlanságot kihasználva gyakorlatilag háborítatlanul terjeszkedtek a bűnszervezetek.

Már a spájzon is túl?

A Guardian  beszámolója, még 2017-ben Stuttgartbol, ahol egy maffiabanda működik. Fénykép: Silas Stein / EPA

A maffia leginkább a legnagyobb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és a leggazdagabbakban, Bajorországban és Baden-Würtenbergben virágzik. Mind a három helyen hagyományosan sok olasz él, akik még a háború utáni gazdasági csoda és munkaerőhiány évtizedeiben érkeztek Németországba. Ideális összekötők. A városi pletykák szerint nincs olyan olasz étterem Németországban, amelynek ne lenne köze a maffiához.

Ha későn is, de felébredt a politika. „A szervezet bűnözés gazdasági vállalkozásokból származó tekintélyes profitját újabb befektetésekre fordítja, amivel az egész gazdasági életet megfertőzheti” – állapítja meg az Észak-Rajna-Vesztfália-i tartományi kormánya jelentése.

A felismerésben nagy szerepük lehetett az Itáliában nyilvánosságra kerülő nyomozati anyagoknak. Ezekből kitűnik, hogy a calabriai ’ndrangheta a németeknél a hazaihoz hasonló hálót épített ki. A maffiózók részben rokonságok alapuló egymáshoz fűződő kapcsolatai hálója olyan szoros és átláthatatlan, hogy a német rendvédelmi szervek nem értik a hierarchiát és a feladatmegosztást, a beépülés pedig szinte lehetetlen.

Az olasz szervezett bűnözés hagyományos területei (Nagyításért klikkeljen a képekre4)

A Reggio Calabriai Antimaffia Ügyészség 2011-es nyomozása kétséget kizárólag bizonyítja, hogy a ’ndranghetának aktív sejtjei vannak szerte Németországban. A földrajzi távolság ellenére ezek is beépülnek a calabriai struktúrába. Az ottani maffia közvetlen irányítása alatt állnak.

A Német Szövetségi Rendőrség, Bundeskriminalamt jelentése szerint a ’ndrangheta Németországban legális gazdasági tevékenységeken keresztül mos pénzt. Németország e mellett a Kelet-Európából érkező, nyugatra és délre tartó drog és fegyverszállítmányok fontos elosztópontja. A Bundeskriminalamt 229 ’ndrangheta cella és 2000 aktív maffiózó németországi tevékenységét feltételezi.

A sokk

Mindennek ellenére 2007 augusztusáig a maffia németországi térnyeréséről beszélő olaszokat a németek nem vették komolyan. Egy véres leszámolás nyitotta fel a szemüket. Egy ’ndrangheta klánok között 16 évvel korábban kezdődött véres háború az Észak-Rajna-Vesztfália-i Duisburgban érte el brutális csúcspontját. A város augusztus 15-én, Mária mennybemenetele ünnepének hajnalán 6 ember halálával járó leszámolás helyszíne volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Tőzsde – Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók csütörtökön. A befektetőket megnyugtatta az eszközvásárlási program kivezetéséről hozott döntésével a Federal Reserve nyíltpiaci bizottsága.

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Hírek

Felszámolja 3G hálózatát a Telekom – Mi a teendő?

Akik 3G-s szolgáltatási sávot használtak, át kell, hogy térjenek más sávra, vagyis készüléket is cserélhetnek, amennyibe a most használt nem alkalmas a 2G vagy a 4G üzemmódra. A Magyar Telekom ugyanis lekapcsolja a 3G-s hálózatát. Mit kell tennie?

Új elnök a Magyar Fürdőszövetség élén

Új elnököt választott a Magyar Fürdőszövetség: a tagság a Sárvári Gyógyfürdő Kft. ügyvezetőjének, Kántás Zoltánnak szavazott bizalmat.

Egységes töltők – új uniós szabályozás jöhet

A fogyasztók érdekében és az elektromos hulladék felszámolása céljából az Európai Bizottság az elektronikus eszközök egységes töltésével kapcsolatos jogszabályt terjesztett elő.

Balaton Sound – népszavazás Zamárdiban: tripla pénzért jöhet újra a buli

Csaknem háromszoros bérleti és háromszoros rekultivációs díj fejében újra Zamárdiban lehet a Balaton Sound elektronikus zenei fesztivál - döntött a településen tartott helyi népszavazás.

Békés megye – rókavakcinázás. Ebzárlat és legeltetési tilalom jön

A rókák veszettség elleni repülőgépes vakcinázása miatt ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendeltek el október 2-22. között Békés megye közigazgatási területén.

Harc a klímaváltozás ellen – Jeff Bezos egymilliárd dollárt adományoz

Egymilliárd dollárt adományoz a klímaváltozás elleni harcra és fajmegőrzési programokra Jeff Bezos, az Amazon alapítója. Felajánlásához nyolc további magánalapítvány csatlakozott, adományaik összege eléri az ötmilliárd dollárt.

Hitelmoratórium. A törlesztés folytatására az adósok 36 százaléka képtelen

A hitelmoratóriumot igénybe vevők 36 százaléka még nem áll készen a hitele újbóli törlesztésére.

Hol a legolcsóbb az energia Európában? Árkörkép

A lakossági fogyasztók Magyarországon továbbra is a legkedvezőbb energiaárakkal számolhatnak az európai országok közül.

Gazdaság

Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.

Moratórium – Bankszövetség: méltánytalan a kamatok utólagos csökkentése

Méltánytalan a hitelkártyák és a folyószámlahitelek kamatát a személyi kölcsön kamatával egyező kamatra visszamenőleges hatállyal átszámolni, mivel a különböző termékek kamatozása és kockázata egymástól eltérő - közölte a Magyar Bankszövetség.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom