Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba
No menu items!

Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba

Az olasz maffia évtizedek óta aktív Nyugat-Európában. Az egész gazdasági életet megfertőzi. A németek és a hollandok csak a véres leszámolások hatására vették ezt tudomásul. A maffia legális vállalkozásaikkal mossa tisztára a pénzt, a profitot újabb és újabb befektetésekre fordítja.

„Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Roberto Saviano

A három olasz maffia, a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a calabriai ’ndrangheta a ’60-as évektől jelen van Németországban – állítja Roberto Saviano. A nápolyi újságíró a téma szakértője, akit a Gomorrha című meg is filmesített regénye világhírűvé tett.

Az olasz szervezet bűnözés a Berlini Fal leomlása után lett számottevő tényező az Alpoktól északra. Az egykori NDK rengeteg befektetési lehetőséget kínált. Az ingatlanok fillérekbe kerültek. Kevés tőkével szállodákat, éttermeket, pizzériákat, fagylaltozókat, szórakozóhelyeket lehetett nyitni. Tehát olyan üzleteket, ahol magas a készpénzforgalom, így könnyű a bűncselekményekből származó pénzt bevételként elkönyveli és tisztára mosni.

A maffiavezérek Itáliában lehallgatott telefonbeszélgetésiből kiderül, hogy 1989-ben nem győztek Németországban aktív embereiknek telefonálgatni. A beszélgetések lényege könnyen összefoglalható: „Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Az olaszok térnyerésével egyidőben nyugaton kezdtek terjeszkedni a már a szocialista időkben is létezett, de igazán a rendszerváltás után megerősödött kelet-európai bűnszervezetek. A korábbi kapcsolatok révén az egykori NDK-ban helyzeti előnyben voltak.

A politika és a rendőrség süket és vak

Idei kép: Egy szicíliai maffia négy tagját letartóztatták kábítószerrel kapcsolatos vád miatt Németországban

Saviano szerint a nyugati rendvédelmi szervek, ha észrevették egyáltalán a bűnszervezetek kiépülését, a dimenzióival nem voltak tisztában. A nemzetközivé váló maffiák jól ki tudták használni ezt, valamint a nemzeti jogrendszerek közötti különbséget és a bűnüldöző szervek közötti kooperáció hiányát. A maffia számára eltűntek a határok, amelyet a rendészeti szervek évtizedekig nem tudtak és nem is akartak átlépni.

A német közvéleményt sokkolták a ’90-es évek elejének képei a maffia véres akcióiról Itáliában. Így a két nyomozási bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino megölése. Azonban a maffiát olasz jelenségnek tartották. A német politika sem tartották szükségesnek speciális, maffia ellenes büntetőjogi szabályok elfogadását. Ezt az olaszok már a ’90-es években megtették. Így tudtak sikereket elérni a szervezet bűnözés elleni harcban. Mialatt a németeknél a szabályozatlanságot kihasználva gyakorlatilag háborítatlanul terjeszkedtek a bűnszervezetek.

Már a spájzon is túl?

A Guardian  beszámolója, még 2017-ben Stuttgartbol, ahol egy maffiabanda működik. Fénykép: Silas Stein / EPA

A maffia leginkább a legnagyobb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és a leggazdagabbakban, Bajorországban és Baden-Würtenbergben virágzik. Mind a három helyen hagyományosan sok olasz él, akik még a háború utáni gazdasági csoda és munkaerőhiány évtizedeiben érkeztek Németországba. Ideális összekötők. A városi pletykák szerint nincs olyan olasz étterem Németországban, amelynek ne lenne köze a maffiához.

Ha későn is, de felébredt a politika. „A szervezet bűnözés gazdasági vállalkozásokból származó tekintélyes profitját újabb befektetésekre fordítja, amivel az egész gazdasági életet megfertőzheti” – állapítja meg az Észak-Rajna-Vesztfália-i tartományi kormánya jelentése.

A felismerésben nagy szerepük lehetett az Itáliában nyilvánosságra kerülő nyomozati anyagoknak. Ezekből kitűnik, hogy a calabriai ’ndrangheta a németeknél a hazaihoz hasonló hálót épített ki. A maffiózók részben rokonságok alapuló egymáshoz fűződő kapcsolatai hálója olyan szoros és átláthatatlan, hogy a német rendvédelmi szervek nem értik a hierarchiát és a feladatmegosztást, a beépülés pedig szinte lehetetlen.

Az olasz szervezett bűnözés hagyományos területei (Nagyításért klikkeljen a képekre4)

A Reggio Calabriai Antimaffia Ügyészség 2011-es nyomozása kétséget kizárólag bizonyítja, hogy a ’ndranghetának aktív sejtjei vannak szerte Németországban. A földrajzi távolság ellenére ezek is beépülnek a calabriai struktúrába. Az ottani maffia közvetlen irányítása alatt állnak.

A Német Szövetségi Rendőrség, Bundeskriminalamt jelentése szerint a ’ndrangheta Németországban legális gazdasági tevékenységeken keresztül mos pénzt. Németország e mellett a Kelet-Európából érkező, nyugatra és délre tartó drog és fegyverszállítmányok fontos elosztópontja. A Bundeskriminalamt 229 ’ndrangheta cella és 2000 aktív maffiózó németországi tevékenységét feltételezi.

A sokk

Mindennek ellenére 2007 augusztusáig a maffia németországi térnyeréséről beszélő olaszokat a németek nem vették komolyan. Egy véres leszámolás nyitotta fel a szemüket. Egy ’ndrangheta klánok között 16 évvel korábban kezdődött véres háború az Észak-Rajna-Vesztfália-i Duisburgban érte el brutális csúcspontját. A város augusztus 15-én, Mária mennybemenetele ünnepének hajnalán 6 ember halálával járó leszámolás helyszíne volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német-francia egyezség. Arccal a hidrogénenergia felé

Berlin 9 milliárd eurót különített el a hidrogén energetikai használatának kutatására és fejlesztésére. Párizs 7 milliárdot. Róma csatlakozna az együttműködéshez. Fél millió új munkahelyet remélnek.

Tőzsde – Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexemelkedéssel tetézték a szerdai nyitáskor előző napi nyereségeiket az amerikai értékpapírpiacok.

Piacfelosztó kartellt sejt a GVH – eljárás indult

Versenykorlátozás gyanúja miatt vizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal a Star Network MCN Szolgáltató Kft.-t és a 4KIDS Meseportál Kft.-t.

A szárazság hátráltatja az őszi vetést

Kettős hatása van az elmúlt hetek száraz időjárásának: a betakarítási munkálatok csapadék hiányában jól haladnak, viszont a vetést nagyban nehezíti a száraz talaj - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Hírek

Hálapénz. Felfüggesztett börtönt kapott egy szülészorvos

Első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy szülész-nőgyógyászt, aki öt páciensétől pénzt kért - és egyes esetekben kapott is - a társadalombiztosítás által finanszírozott beavatkozásokért.

Kispest. A csaló a bankba is elkísérte az idős asszonyt

Elfogott a rendőrség egy nőt és egy férfit, akik mintegy ötmillió forint értékben ékszereket és pénzt csaltak ki idősektől úgy, hogy a sértettek rokonának adták ki magukat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Űrszemét veszélyeztette a Nemzetközi Űrállomást

Űrtörmelék miatt kellett módosítani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pályáját, a kényszerű manőver idejére a legénység űrkapszulába szállt - közölte az amerikai űrhivatal.

Károlyi László a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara új elnöke

A Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara (MFKI) Igazgatótanácsa egyhangúlag megválasztotta a Kamara új elnökének Károlyi Lászlót.

Sószórási kartell – Bíróság: minden vádlott bűnös

Valamennyi vádlottat bűnösnek talált, és hét cég tizenegy képviselőjére együttesen csaknem 25 millió forint pénzbüntetést szabott ki a Pesti Központi Kerületi Bíróság a sószórási kartell ügyben. Az ítélet ellen három napon belül lehet fellebbezni.

Operatív törzs: rövidült a hatósági karantén ideje

A külföldről Magyarországra érkezőkre a korábbi 14 napos helyett 10 napos karantén vár - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.

Európai Szuperkupa – lezárások Budapesten

A csütörtöki Európai Szuperkupa labdarúgó-mérkőzés miatt péntekig forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapest V., VII., VIII. és XIV. kerületében - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

Pályázat elektromos kerékpárra: 150 ezer forint is járhat

Egymilliárd forint keretösszegű pályázat jelenik meg októberben elektromos rásegítésű kerékpárok megvásárlására - jelentette be Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára.

Koronavírus – Jobban féltjük a gazdaságot, mint az egészségünket

A magyarok hetven százaléka szerint a koronavírus-járvány elsődlegesen a gazdaságot és a munkahelyeket veszélyezteti, és csak 27 százalékuk gondolja úgy, hogy elsősorban az emberi egészségre nézve veszélyes - derül ki a Századvég elemzéséből.

Bohócnak nevezte a kínai elnököt – 18 év börtönt kapott

Korrupciós vádak miatt 18 év börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték egy kínai állami ingatlanvállalat igazgatótanácsának korábbi elnökét, aki az év elején nyilvánosan kritizálta Hszi Csin-ping kínai elnököt - közölte az egyik pekingi fellebbviteli bíróság.

Uniós agrártámogatást elcsaló hivatalnokok – 500 milliós kár

Uniós agrártámogatások kifizetésével foglalkozó hivatalnok csalt el legalább félmilliárd forintot, ennek többszörösére szerette volna rátenni a kezét, de társaival együtt lebukott. Többéves börtönbüntetéseket szabott ki a Fővárosi Törvényszék.

Ágostházy Szabolcs új államtitkárként felügyeli az uniós forrásokat az ITM-ben

Ágostházy Szabolcs felügyeli az uniós források hasznosulását az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM).

Gazdaság

Izer Norbert: fehéredés nélkül nincs adócsökkentés

Az adócsökkentések forrását a magyar gazdaság fehéredése jelenti, amely a GDP 1,5-2,0 százalékát kitevő többletbevételt eredményezett - mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet online konferenciáján.

Nem küldött SZÉP-kártyákat az MKB – négymilliós bírság

Száz ügyfélnek nem, vagy a főkártya lejáratát követően késedelmesen küldte ki az új SZÉP-kártyát az MKB Bank, ezért a Magyar Nemzeti Bank négymillió forint bírságot szabott ki a pénzintézetre.

Londoni elemzők: az MNB érzékennyé vált a forintgyengülésre

Londoni pénzügyi elemzők szerint valószínűleg a továbbiakban sem kerül napirendre a Magyar Nemzeti Bank alapkamatának csökkentése, mivel a jegybankot a gazdasági visszaesés ellenére érezhetően aggasztja a forintgyengülés és a magas infláció.

Kamatdöntés – MNB: az inflációs cél és a vásárlóérték őrzése a legfontosabb

Az inflációs cél teljesülését tekinti a legfontosabbnak a Magyar Nemzeti Bank, hogy fenntartsa az árstabilitást és javítsa a jövedelmek vásárlóértékét - mondta a jegybank alelnöke a kamatdöntő ülés után.

Számvevőszéki elemzés: a járvány költségvetési folyamatai

Nemcsak a lakosságot és a vállalkozásokat, hanem a költségvetést is "brutális" nyomás alá helyezte a koronavírus-járvány: a magyar költségvetés mintegy 1720 milliárd forintot fordított a járvány gazdasági és társadalmi következményeinek enyhítésére - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb elemzéséből.

Gyengült a forint a kamatdöntésre

Kissé gyengült, így a délelőtt folyamán kialakult szintre tért vissza a forint árfolyama az MNB kamatdöntésének bejelentése után.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom