Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba
No menu items!

Az olasz maffia benyomult a német gazdaságba

Az olasz maffia évtizedek óta aktív Nyugat-Európában. Az egész gazdasági életet megfertőzi. A németek és a hollandok csak a véres leszámolások hatására vették ezt tudomásul. A maffia legális vállalkozásaikkal mossa tisztára a pénzt, a profitot újabb és újabb befektetésekre fordítja.

„Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Roberto Saviano

A három olasz maffia, a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a calabriai ’ndrangheta a ’60-as évektől jelen van Németországban – állítja Roberto Saviano. A nápolyi újságíró a téma szakértője, akit a Gomorrha című meg is filmesített regénye világhírűvé tett.

Az olasz szervezet bűnözés a Berlini Fal leomlása után lett számottevő tényező az Alpoktól északra. Az egykori NDK rengeteg befektetési lehetőséget kínált. Az ingatlanok fillérekbe kerültek. Kevés tőkével szállodákat, éttermeket, pizzériákat, fagylaltozókat, szórakozóhelyeket lehetett nyitni. Tehát olyan üzleteket, ahol magas a készpénzforgalom, így könnyű a bűncselekményekből származó pénzt bevételként elkönyveli és tisztára mosni.

A maffiavezérek Itáliában lehallgatott telefonbeszélgetésiből kiderül, hogy 1989-ben nem győztek Németországban aktív embereiknek telefonálgatni. A beszélgetések lényege könnyen összefoglalható: „Vegyetek meg mindent, amit lehet!”

Az olaszok térnyerésével egyidőben nyugaton kezdtek terjeszkedni a már a szocialista időkben is létezett, de igazán a rendszerváltás után megerősödött kelet-európai bűnszervezetek. A korábbi kapcsolatok révén az egykori NDK-ban helyzeti előnyben voltak.

A politika és a rendőrség süket és vak

Idei kép: Egy szicíliai maffia négy tagját letartóztatták kábítószerrel kapcsolatos vád miatt Németországban

Saviano szerint a nyugati rendvédelmi szervek, ha észrevették egyáltalán a bűnszervezetek kiépülését, a dimenzióival nem voltak tisztában. A nemzetközivé váló maffiák jól ki tudták használni ezt, valamint a nemzeti jogrendszerek közötti különbséget és a bűnüldöző szervek közötti kooperáció hiányát. A maffia számára eltűntek a határok, amelyet a rendészeti szervek évtizedekig nem tudtak és nem is akartak átlépni.

A német közvéleményt sokkolták a ’90-es évek elejének képei a maffia véres akcióiról Itáliában. Így a két nyomozási bíró, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino megölése. Azonban a maffiát olasz jelenségnek tartották. A német politika sem tartották szükségesnek speciális, maffia ellenes büntetőjogi szabályok elfogadását. Ezt az olaszok már a ’90-es években megtették. Így tudtak sikereket elérni a szervezet bűnözés elleni harcban. Mialatt a németeknél a szabályozatlanságot kihasználva gyakorlatilag háborítatlanul terjeszkedtek a bűnszervezetek.

Már a spájzon is túl?

A Guardian  beszámolója, még 2017-ben Stuttgartbol, ahol egy maffiabanda működik. Fénykép: Silas Stein / EPA

A maffia leginkább a legnagyobb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és a leggazdagabbakban, Bajorországban és Baden-Würtenbergben virágzik. Mind a három helyen hagyományosan sok olasz él, akik még a háború utáni gazdasági csoda és munkaerőhiány évtizedeiben érkeztek Németországba. Ideális összekötők. A városi pletykák szerint nincs olyan olasz étterem Németországban, amelynek ne lenne köze a maffiához.

Ha későn is, de felébredt a politika. „A szervezet bűnözés gazdasági vállalkozásokból származó tekintélyes profitját újabb befektetésekre fordítja, amivel az egész gazdasági életet megfertőzheti” – állapítja meg az Észak-Rajna-Vesztfália-i tartományi kormánya jelentése.

A felismerésben nagy szerepük lehetett az Itáliában nyilvánosságra kerülő nyomozati anyagoknak. Ezekből kitűnik, hogy a calabriai ’ndrangheta a németeknél a hazaihoz hasonló hálót épített ki. A maffiózók részben rokonságok alapuló egymáshoz fűződő kapcsolatai hálója olyan szoros és átláthatatlan, hogy a német rendvédelmi szervek nem értik a hierarchiát és a feladatmegosztást, a beépülés pedig szinte lehetetlen.

Az olasz szervezett bűnözés hagyományos területei (Nagyításért klikkeljen a képekre4)

A Reggio Calabriai Antimaffia Ügyészség 2011-es nyomozása kétséget kizárólag bizonyítja, hogy a ’ndranghetának aktív sejtjei vannak szerte Németországban. A földrajzi távolság ellenére ezek is beépülnek a calabriai struktúrába. Az ottani maffia közvetlen irányítása alatt állnak.

A Német Szövetségi Rendőrség, Bundeskriminalamt jelentése szerint a ’ndrangheta Németországban legális gazdasági tevékenységeken keresztül mos pénzt. Németország e mellett a Kelet-Európából érkező, nyugatra és délre tartó drog és fegyverszállítmányok fontos elosztópontja. A Bundeskriminalamt 229 ’ndrangheta cella és 2000 aktív maffiózó németországi tevékenységét feltételezi.

A sokk

Mindennek ellenére 2007 augusztusáig a maffia németországi térnyeréséről beszélő olaszokat a németek nem vették komolyan. Egy véres leszámolás nyitotta fel a szemüket. Egy ’ndrangheta klánok között 16 évvel korábban kezdődött véres háború az Észak-Rajna-Vesztfália-i Duisburgban érte el brutális csúcspontját. A város augusztus 15-én, Mária mennybemenetele ünnepének hajnalán 6 ember halálával járó leszámolás helyszíne volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Legyenek óvatosak, javasolja az MNB az OTP Banknak oroszországi működésénél

Az MNB vezetői levele továbbá ajánlásokat fogalmaz meg az oroszországi vállalati hitelállomány leépítésére, a lakossági hitelállomány szinten tartására és a betétállomány csökkentésére

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...