Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Az UBM-csoport több mint 913 millió forint adózott eredménnyel zárta az üzleti...
No menu items!

Az UBM-csoport több mint 913 millió forint adózott eredménnyel zárta az üzleti évet

Az UBM Holding Nyrt. a 2022. július 1-jétől 2023. június 30-ig tartó üzleti évét 913,1 millió forint adózott eredménnyel zárta, míg egy évvel korábban 2,8 milliárd forint volt a nyeresége – közölte Magyarország egyik legnagyobb mezőgazdasági cégcsoportja a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A közlemény szerint az UBM Holding Nyrt. keddi közgyűlésén a részvényesek elfogadták a társaság éves beszámolóját, a cégcsoport 231,6 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el, ami 17,8 százalékos emelkedés éves szinten. A növekedés a megemelkedett alapanyagárak mellett az UBM-csoport beruházásainak köszönhető. Többek között 2022-ben 5,9 millió eurós beruházással modernizálták az évi 88 ezer tonna kapacitású szlovákiai gyárukat, amely az idén az év elején állt termelésbe.

A közleményben idézték Horváth Pétert vezérigazgatót, aki elmondta: az idén márciusban meghirdetett növekedési stratégiájuk első mérföldkövét eredményesen teljesítették, hiszen a cégcsoport árbevétele és (9,6 milliárd forintos) EBITDA-ja egyaránt történelmi csúcsot ért el. Az UBM a lezárt üzleti évben romániai terjeszkedését is folytatta: a cégcsoport leányvállalata, az UBM Agri Trade SRL egy több mint 104 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai bázist vásárolt Budesti városában.

Az UBM-csoport a 2025/26-os üzleti évig felvázolta növekedési stratégiáját és üzleti tervét. A főbb célkitűzése között szerepel, hogy a Magyarországon, Szlovákiában és Romániában összesen 6 takarmánygyárat működtető vállalat további akvizíciókkal és zöldmezős beruházásokkal folytatja kelet-közép-európai terjeszkedését – írták.

A cégcsoport 2026-ig megépíti Európa legmodernebb sertéstelepét, és éves szinten 350-500 ezer hízósertést bocsát majd ki. A célok között említették még, hogy az UBM-csoport 2025-ig új kereskedelmi irodák nyitásával tovább bővíti kontinentális kereskedelmi tevékenységét, így két éven belül valamennyi piacot képes lesz kiszolgálni Magyarország kétezer kilométeres körzetében.

Mindezek eredményeként az UBM-csoport 2025-ig a jelenlegi, évi 0,6 millió tonnás takarmánygyártását 1 millió tonnára kívánja bővíteni, 1,5 millió tonnás éves takarmányalapanyag-kereskedelmét 2 millió tonnára növelné.

Horváth Péter szerint a célkitűzések megvalósításával az UBM-csoport árbevétele a tervek szerint évi 9-15 százalékos átlagos növekedést mutat majd a 2023-2025-ös években, így a 2022 decemberi árkörnyezetet feltételezve, ezen időszak végére elérheti a 350 milliárd forintos szintet.

Az idén június 30-án lezárt üzleti évben sikeresen lezajlott a BÉT egyetlen agráripari cégeként számon tartott UBM Holding Nyrt. törzsrészvényeinek 1:20 arányú felosztása is. Erről a cégcsoport közgyűlése a törzsrészvények forgalomképességének növelése érdekében döntött, a vállalat ugyanis a következő egy évben szeretné jelentősen bővíteni a tulajdonosi körébe tartozó intézményi és magánbefektetők körét.

Az UBM részvényeit a BÉT standard kategóriájában jegyzik. A részvények ára kedden délután a hétfői záróértékéhez képest nem változott, továbbra is 1460 forinton áll. Az elmúlt egy év legalacsonyabb ára 1270 forint, míg a legmagasabb 1480 forint volt.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tíz év alatt eltűnt a magyar bankfiókok több mint fele

Az idén kilenc hónap alatt 65 bankfiókot zártak be, már csupán 1445 egység van az országban. Tíz éve még bőven 3 ezer fölött volt a fiókok száma. A dolgozók számát azonban nem csökkentik a pénzintézetek, mert az online bankolás ad más munkát.

A legjobb pálinkákat díjazták

Az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a  Nemzeti Pálinkakiválóság Programot.

Jön a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program

Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerzéseit támogató program.

Tönk szélére kerültek magyar vállalkozások az ukrán áruszállítók miatt

Az ukrán fuvarozók egészen más gazdasági és jogszabályi környezetből érkeznek, így eltérőek a költségeik is, valamint nem érvényesek rájuk az uniós szabályok.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Az utolsó akadály is elhárult: érkezhetnek az uniós források

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét,

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.