Hirdetés
Kezdőlap Tech Az USA a mesterséges intelligenciában is elhúzott Európától
No menu items!

Az USA a mesterséges intelligenciában is elhúzott Európától

Illusztráció: Bigstock

Európa egyre inkább lemarad az Egyesült Államok mögött a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó start-up cégekbe történő befektetések terén – derült ki a német Handelsblatt által megrendelt tanulmányokból.

A Pitchbook elemző cég felmérése szerint 2023 első félévében 1129 kockázati tőkeügyletet kötöttek az USA-ban az MI és a gépi tanulás területén. Ezekbe a startupokba 30,8 milliárd dollár áramlott. Ez jelentős növekedés 2022 második félévéhez képest, amikor 1249 üzletbe mindössze 15,6 milliárd dollárnyi tőkebefektetés érkezett.

Európában másképp néz ki a helyzet. Itt 2023 első félévében 646 üzletből 3,7 milliárd dollár folyt be. Ez nem csak az USA-hoz képest jelentősen alacsonyabb MI-beruházást jelent, hanem az európai beruházási ütem lassulását is jelenti, ugyais 2022 második felében még 4,6 milliárd dollárt fektettek be 761 üzletben.

Az, hogy az európai startupok számára kevesebb pénz áll rendelkezésre, nem új jelenség: az amerikai tőkepiacok egyszerűen fejlettebbek, a befektetők pedig hagyományosan kockázatkerülőbbek. Ráadásul az európaiak az Egyesült Államokkal ellentétben erőfeszítéseket tesznek az előremutatóbb, a mesterséges intelligencia kockázatait jobban megfékezni próbáló törvények bevezetésére, és a piac részben ezért is bünteti őket – áll a jelentésben.

A szakértők arra panaszkodnak, hogy az európai kockázati tőkefinanszírozás csökken a 2023-as évben is. “Európa egyre inkább lemarad a mesterséges intelligencia jövőjének építésében” – mondta Brendan Burke, a Pitchbook elemzője.

Az újság számára készített másik értékelés az alapítási fázist túlélő európai startupokat vizsgálta. A jelentés szerint ezek gyakran válnak felvásárlási jelöltekké. A Dealogic elemzőcég szerint 2023 első félévében az Egyesült Államokban 9,3 milliárd dollárt költöttek ilyen cégek felvásárlására, míg Európában mindössze 3,2 milliárd dollárt.

Ugyanakkor az európai MI startupok a jelentés szerint sokkal gyorsabban válnak külföldi felvásárlások célpontjaivá. Európába 2023 első félévében 1,6 milliárd dollár áramlott be külföldről ilyen módon. Az európai vállalatok viszont csak 1 milliárd dollárt költöttek arra, hogy a világ más régióiból szerezzenek meg MI-specialistákat.

Az Egyesült Államokban más a helyzet: ott mindössze 775 millió dollár áramlott fúziókba és felvásárlásokba külföldről, és az amerikai befektetők mindössze 238 millió dollárt fektettek külföldi tranzakciókba.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.