Hirdetés
Kezdőlap Tech Az USA a mesterséges intelligenciában is elhúzott Európától
No menu items!

Az USA a mesterséges intelligenciában is elhúzott Európától

Illusztráció: Bigstock

Európa egyre inkább lemarad az Egyesült Államok mögött a mesterséges intelligenciával (MI) foglalkozó start-up cégekbe történő befektetések terén – derült ki a német Handelsblatt által megrendelt tanulmányokból.

A Pitchbook elemző cég felmérése szerint 2023 első félévében 1129 kockázati tőkeügyletet kötöttek az USA-ban az MI és a gépi tanulás területén. Ezekbe a startupokba 30,8 milliárd dollár áramlott. Ez jelentős növekedés 2022 második félévéhez képest, amikor 1249 üzletbe mindössze 15,6 milliárd dollárnyi tőkebefektetés érkezett.

Európában másképp néz ki a helyzet. Itt 2023 első félévében 646 üzletből 3,7 milliárd dollár folyt be. Ez nem csak az USA-hoz képest jelentősen alacsonyabb MI-beruházást jelent, hanem az európai beruházási ütem lassulását is jelenti, ugyais 2022 második felében még 4,6 milliárd dollárt fektettek be 761 üzletben.

Az, hogy az európai startupok számára kevesebb pénz áll rendelkezésre, nem új jelenség: az amerikai tőkepiacok egyszerűen fejlettebbek, a befektetők pedig hagyományosan kockázatkerülőbbek. Ráadásul az európaiak az Egyesült Államokkal ellentétben erőfeszítéseket tesznek az előremutatóbb, a mesterséges intelligencia kockázatait jobban megfékezni próbáló törvények bevezetésére, és a piac részben ezért is bünteti őket – áll a jelentésben.

A szakértők arra panaszkodnak, hogy az európai kockázati tőkefinanszírozás csökken a 2023-as évben is. “Európa egyre inkább lemarad a mesterséges intelligencia jövőjének építésében” – mondta Brendan Burke, a Pitchbook elemzője.

Az újság számára készített másik értékelés az alapítási fázist túlélő európai startupokat vizsgálta. A jelentés szerint ezek gyakran válnak felvásárlási jelöltekké. A Dealogic elemzőcég szerint 2023 első félévében az Egyesült Államokban 9,3 milliárd dollárt költöttek ilyen cégek felvásárlására, míg Európában mindössze 3,2 milliárd dollárt.

Ugyanakkor az európai MI startupok a jelentés szerint sokkal gyorsabban válnak külföldi felvásárlások célpontjaivá. Európába 2023 első félévében 1,6 milliárd dollár áramlott be külföldről ilyen módon. Az európai vállalatok viszont csak 1 milliárd dollárt költöttek arra, hogy a világ más régióiból szerezzenek meg MI-specialistákat.

Az Egyesült Államokban más a helyzet: ott mindössze 775 millió dollár áramlott fúziókba és felvásárlásokba külföldről, és az amerikai befektetők mindössze 238 millió dollárt fektettek külföldi tranzakciókba.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Egy Orbán sikertörténet Székelyföldről Ausztriáig

Orban Optic - áll a cégér, az ausztriai Baden bei Wien bevásárlóutcájának üzlete felett. Tulajdonosa, Orbán Éva a Székelyföldről indulva, jónéhány kihívással és előítélettel is megküzdve mondhatja mára már sikeres üzletasszonynak magát.

Ötöt lépne előre a Mömax és a Möbelix Magyarországon

Újabb bútoráruházakat nyit Magyarországon a három népszerű bútorkereskedelmi márkát - XXXLutz, Mömax, Möbelix -, összefogó MMXH Lakberendezési kft.

KSH: a harmadik negyedévében 12,1 százalékkal csökkentek a beruházások

A beruházások volumene 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest.

BÉT – Csökkenés várható a nyitásban

Csökkenéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.

Rendkívüli kiadások előtt a magyar büdzsé – a költségvetés állja a sarat

Október végéig az államháztartás központi alrendszere 3487,6 milliárd forintos hiánnyal zárt.

Kamatdöntés – MNB: továbbra is indokolt a körültekintő monetáris politika

Az MNB prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2023-ban a GDP 1 százaléka alá mérséklődik, és az egyenleg az előrejelzési horizonton tovább javul.

Az OTP Bank 49 millió forint bírságot kapott több hiányosság miatt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt.