Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bajban a Credit Suisse: újabb elszigetelt eset, vagy tényleg repedezik a pénzügyi...
No menu items!

Bajban a Credit Suisse: újabb elszigetelt eset, vagy tényleg repedezik a pénzügyi rendszer?

Fotó: Bigstock

A Credit Suisse csak egy újabb elszigetelt eset, vagy valóban repedezik a pénzügyi rendszer? Az első értékelések egy viharos tőzsdei nap után.

Mi történne a pénzügyi rendszerrel, ha egy svájci nagybank összeomlana? Ez a kérdés sokakat foglalkoztatott szerdán, elvégre a Credit Suisse részvényeinek árfolyama átmenetileg jó 30 százalékkal esett. A banknak globális hálózata van, az aggodalmak ennek megfelelően nagyok voltak. Hiszen alig néhány nappal ezelőtt három bank is csődbe ment az Egyesült Államokban, a legjelentősebb közülük a Silicon Valley Bank volt.

A Credit Suisse összeomlását a bank legnagyobb részvényesének nyilatkozatai váltották ki. A szaúdi nemzeti bank ugyanis azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem adnak több pénzt a svájciaknak – írja a Spiegel.

Egy aprócska nyilatkozat elég volt

A felfordulás a Credit Suisse részvények kereskedésének automatikus leállásához vezetett a svájci piacon, és más európai bankok részvényeit is zuhanórepülésbe taszította, egyes esetekben kétszámjegyű zuhanásba.

Tagadhatatlan, hogy a Credit Suisse már hónapok óta válságban van. Ugyanakkor a szaúdi fővárosban, Rijádban tartott pénzügyi konferencián a bank elnöke, Axel Lehmann megvédte a pénzintézetet: “Már bevettük a gyógyszert” a kockázatok csökkentésére – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben kizárná-e az állami támogatást, azt válaszolta: “Ez nem kérdés. Mi szabályozottak vagyunk. Erős tőkearányaink vannak, nagyon erős mérleggel rendelkezünk” – szögezte le.

Egy nappal korábban a Credit Suisse arról számolt be, hogy a vezetők “lényeges gyengeségeket” találtak a bank pénzügyi beszámolással kapcsolatos belső ellenőrzésében a tavalyi év végén. Ez újabb kételyeket táplált a bank viharállóképességével kapcsolatban.

Ez volt az a háttér, amely előtt szerdán sok befektető dobta a banki részvényeket, a bankrendszer esetleges további rejtett problémái miatt aggódva. A francia Société Générale SA tizenkét százalékot esett, a francia BNP Paribas több mint tíz százalékot, a Deutsche Bank nyolc százalékot veszített. A két francia bank kereskedését is felfüggesztették rövid időre. A 21 vezető európai hitelintézetet tömörítő Stoxx bankindex 8,4 százalékkal esett, miután kedden viszonylag nyugodtak voltak a piacok.

“Nemcsak svájci, hanem globális probléma”

De mennyire veszélyes valójában a Credit Suisse válsága? Andrew Kenningham, a Capital Economics vezető európai közgazdásza szerint “sokkal nagyobb problémát jelent a globális gazdaság számára“, mint az összeomlott közepes méretű amerikai bankok. A Credit Suisse-nek számos leányvállalata van Svájcon kívül, és fedezeti alapok számára bonyolít le kereskedéseket. “A Credit Suisse nemcsak svájci probléma, hanem globális probléma” – mondta. A svájci bank problémái azonban “jól ismertek, így nem jelentenek teljes sokkot sem a befektetőknek, sem a politikai döntéshozóknak“.

A kérdés ismét az, hogy ez egy globális válság kezdete vagy csak egy újabb elszigetelt eset – mondta Kenningham, hozzátéve: “A Credit Suisse-t széles körben a leggyengébb láncszemnek tekintették a nagy európai bankok között, de nem ez az egyetlen bank, amely az elmúlt években gyenge jövedelmezőséggel küzdött“.

Sascha Steffen, a Frankfurt School of Finance & Management pénzügyi professzora szerint a befektetők az alacsony kamatlábak és a “nagyon, nagyon laza monetáris politika” hosszú időszaka után “egy szélesebb körű strukturális problémára” reagáltak a bankszektorban. Ahhoz, hogy némi hozamot érjenek el, “a bankoknak több kockázatot kellett vállalniuk, és egyes bankok ezt óvatosabban tették, mint mások“. Most a befektetők attól tartanak, hogy a bankok “olyan kockázatokat tartanak a mérlegükben, amelyekről nem tudnak, és ezért jelentős veszteségeket halmoztak fel, amelyek még nem realizálódtak“.

A Lehman Brothers amerikai befektetési bank 2008-as összeomlását követő globális pénzügyi válságot követően Európa megerősítette a bankokra vonatkozó biztosítékokat azzal, hogy a legnagyobb bankok felügyeletét az Európai Központi Bankra ruházta át. A központi bankot a nemzeti szabályozó hatóságoknál kevésbé hajlamosnak tartják arra, hogy a problémák felmerülésekor félrenézzen.

Támogatás iránti kérelem

A Credit Suisse anyabankja nem tartozik az EU felügyelete alá, de több európai országban is vannak olyan fiókjai, amelyek felügyelet alá tartoznak. A Credit Suisse nemzetközi szabályozás hatálya alá tartozik, amely előírja, hogy a 30 úgynevezett globálisan rendszerszinten jelentős bank (G-SIB) egyikeként pénzügyi puffereket kell fenntartania a veszteségek ellen.

Sajtóértesülések szerint a Credit Suisse tárgyalt a svájci felügyeleti hatóságokkal. A nagybank arra kérte a Svájci Nemzeti Bankot (SNB) és a pénzügyi piacokat felügyelő hatóságot (Finma), hogy jelezzék támogatásukat – írja a Financial Times (FT) jól értesült személyekre hivatkozva. Most kíváncsian várják, hogy a felügyelők tesznek-e ilyen nyilatkozatot a helyzet stabilizálása érdekében.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.