Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Bajban a Credit Suisse: újabb elszigetelt eset, vagy tényleg repedezik a pénzügyi...
No menu items!

Bajban a Credit Suisse: újabb elszigetelt eset, vagy tényleg repedezik a pénzügyi rendszer?

Fotó: Bigstock

A Credit Suisse csak egy újabb elszigetelt eset, vagy valóban repedezik a pénzügyi rendszer? Az első értékelések egy viharos tőzsdei nap után.

Mi történne a pénzügyi rendszerrel, ha egy svájci nagybank összeomlana? Ez a kérdés sokakat foglalkoztatott szerdán, elvégre a Credit Suisse részvényeinek árfolyama átmenetileg jó 30 százalékkal esett. A banknak globális hálózata van, az aggodalmak ennek megfelelően nagyok voltak. Hiszen alig néhány nappal ezelőtt három bank is csődbe ment az Egyesült Államokban, a legjelentősebb közülük a Silicon Valley Bank volt.

A Credit Suisse összeomlását a bank legnagyobb részvényesének nyilatkozatai váltották ki. A szaúdi nemzeti bank ugyanis azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem adnak több pénzt a svájciaknak – írja a Spiegel.

Egy aprócska nyilatkozat elég volt

A felfordulás a Credit Suisse részvények kereskedésének automatikus leállásához vezetett a svájci piacon, és más európai bankok részvényeit is zuhanórepülésbe taszította, egyes esetekben kétszámjegyű zuhanásba.

Tagadhatatlan, hogy a Credit Suisse már hónapok óta válságban van. Ugyanakkor a szaúdi fővárosban, Rijádban tartott pénzügyi konferencián a bank elnöke, Axel Lehmann megvédte a pénzintézetet: “Már bevettük a gyógyszert” a kockázatok csökkentésére – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben kizárná-e az állami támogatást, azt válaszolta: “Ez nem kérdés. Mi szabályozottak vagyunk. Erős tőkearányaink vannak, nagyon erős mérleggel rendelkezünk” – szögezte le.

Egy nappal korábban a Credit Suisse arról számolt be, hogy a vezetők “lényeges gyengeségeket” találtak a bank pénzügyi beszámolással kapcsolatos belső ellenőrzésében a tavalyi év végén. Ez újabb kételyeket táplált a bank viharállóképességével kapcsolatban.

Ez volt az a háttér, amely előtt szerdán sok befektető dobta a banki részvényeket, a bankrendszer esetleges további rejtett problémái miatt aggódva. A francia Société Générale SA tizenkét százalékot esett, a francia BNP Paribas több mint tíz százalékot, a Deutsche Bank nyolc százalékot veszített. A két francia bank kereskedését is felfüggesztették rövid időre. A 21 vezető európai hitelintézetet tömörítő Stoxx bankindex 8,4 százalékkal esett, miután kedden viszonylag nyugodtak voltak a piacok.

“Nemcsak svájci, hanem globális probléma”

De mennyire veszélyes valójában a Credit Suisse válsága? Andrew Kenningham, a Capital Economics vezető európai közgazdásza szerint “sokkal nagyobb problémát jelent a globális gazdaság számára“, mint az összeomlott közepes méretű amerikai bankok. A Credit Suisse-nek számos leányvállalata van Svájcon kívül, és fedezeti alapok számára bonyolít le kereskedéseket. “A Credit Suisse nemcsak svájci probléma, hanem globális probléma” – mondta. A svájci bank problémái azonban “jól ismertek, így nem jelentenek teljes sokkot sem a befektetőknek, sem a politikai döntéshozóknak“.

A kérdés ismét az, hogy ez egy globális válság kezdete vagy csak egy újabb elszigetelt eset – mondta Kenningham, hozzátéve: “A Credit Suisse-t széles körben a leggyengébb láncszemnek tekintették a nagy európai bankok között, de nem ez az egyetlen bank, amely az elmúlt években gyenge jövedelmezőséggel küzdött“.

Sascha Steffen, a Frankfurt School of Finance & Management pénzügyi professzora szerint a befektetők az alacsony kamatlábak és a “nagyon, nagyon laza monetáris politika” hosszú időszaka után “egy szélesebb körű strukturális problémára” reagáltak a bankszektorban. Ahhoz, hogy némi hozamot érjenek el, “a bankoknak több kockázatot kellett vállalniuk, és egyes bankok ezt óvatosabban tették, mint mások“. Most a befektetők attól tartanak, hogy a bankok “olyan kockázatokat tartanak a mérlegükben, amelyekről nem tudnak, és ezért jelentős veszteségeket halmoztak fel, amelyek még nem realizálódtak“.

A Lehman Brothers amerikai befektetési bank 2008-as összeomlását követő globális pénzügyi válságot követően Európa megerősítette a bankokra vonatkozó biztosítékokat azzal, hogy a legnagyobb bankok felügyeletét az Európai Központi Bankra ruházta át. A központi bankot a nemzeti szabályozó hatóságoknál kevésbé hajlamosnak tartják arra, hogy a problémák felmerülésekor félrenézzen.

Támogatás iránti kérelem

A Credit Suisse anyabankja nem tartozik az EU felügyelete alá, de több európai országban is vannak olyan fiókjai, amelyek felügyelet alá tartoznak. A Credit Suisse nemzetközi szabályozás hatálya alá tartozik, amely előírja, hogy a 30 úgynevezett globálisan rendszerszinten jelentős bank (G-SIB) egyikeként pénzügyi puffereket kell fenntartania a veszteségek ellen.

Sajtóértesülések szerint a Credit Suisse tárgyalt a svájci felügyeleti hatóságokkal. A nagybank arra kérte a Svájci Nemzeti Bankot (SNB) és a pénzügyi piacokat felügyelő hatóságot (Finma), hogy jelezzék támogatásukat – írja a Financial Times (FT) jól értesült személyekre hivatkozva. Most kíváncsian várják, hogy a felügyelők tesznek-e ilyen nyilatkozatot a helyzet stabilizálása érdekében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Átalakul a hulladékgazdálkodás Magyarországon július elsejétől

Számos feladat hárul az érintett vállalkozásokra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről szóló közelmúltban megjelent rendelet szerint - hívta fel a figyelmet az EY.

Német kutatóintézet: nem lehet kizárni egy európai bankválság lehetőségét

Nem lehet kizárni annak lehetőségét, hogy németországi vagy európai bankválsággá fajulnak az utóbbi hetek bankcsődjei - emelte ki az egyik legtekintélyesebb német kutatóintézet, a berlini DIW vezetője egy friss nyilatkozatában.

LEO-elnök: a létesítménygazdálkodók vonzó karrierpályát kínálnak  

Mivel a létesítménygazdálkodás többféle szakmát egyesít, kifejezetten vonzó életpályát képes nyújtani a jövő generációjának – állítja Vágó László, a Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége (LEO) közelmúltban megválasztott elnöke. Aki szerint a Covid okozta pandémiához kötődő egészségügyi kihívások és az energiahordozók árának többszörös emelkedése is azt mutatja, hogy a korábbinál nagyobb szükség van a létesítménygazdálkodók az épülettulajdonosok közötti szorosabb együttműködésre.  

Hírek

Körhintacsalással tüntettek el milliárdokat, húsz évet is kaphatnak

Az unióból beszerzett prémium kategóriás mobilokkal üzletelt az a bűnszervezet, amelyre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói csaptak le a közelmúltban: a nyomozók húsz embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat-felhasználás megalapozott gyanúja miatt.

Moszkvába megy a kínai elnök, a háború kitörése óta először

Hszi Csin-ping kínai elnök március 20. és 22. között Oroszországba látogat - jelentette be a kínai külügyminisztérium.

Budapest is top 50-es a Time magazin turisztikai listáján

Budapest is szerepel az amerikai Time magazin World's Greatest Places 2023 (A világ legnagyszerűbb helyei 2023) című, 50 turisztikai desztinációt kiemelő összeállításában.

Közbeszerzési kartellt tárt fel a GVH dunai hajóscégek között

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta, hogy négy vállalkozás kartellbe szerveződve próbálta elnyerni a BKV menetrendszerinti hajójáratainak üzemeltetését.

Rendhagyó változás a kutakon: mindkét üzemanyag olcsóbb lesz szombattól

Ezen a héten - rendhagyó módon - nem pénteken, hanem szombaton változnak a hazai üzemanyagárak: a benzin beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, a gázolajért pedig bruttó 8 forinttal fizetnek majd kevesebbet a kutak.

Már csak két hétig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Újra lehet pályázni az ingyenes uniós vasúti bérletekre

Újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a következő DiscoverEU nevű pályázat keretében - közölte az Európai Bizottság.

Újra 400 forint felett az euró és a svájci frank

Gyengült a forint a főbb devizákhoz képest szerda estére a reggeli szintekhez képest.

Gazdaság

MNB: nagy különbségek voltak a nyugdíjpénztári hozamok között 2022-ben

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál plusz 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok tavaly, az egész évet tekintve 2022-ben az átlagos nettó hozam mínusz 6,8 százalék volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Egybillió forintnál is többet költöttek el a magyarok külföldön

Visszatért a magyarok külföldi utazási kedve: tavaly az előző évinél harmadával többször, 18 millió alkalommal utaztak el. Ez még elmarad a járvány előtti számtól, de költésben már így is csúcsot döntöttünk a gyenge forint miatt – derül ki Bank360.hu elemzéséből. A legtöbbet Ausztriában hagytunk, de Németországban is több mint 121 milliárd forintot.

Újra a Revolut kockázataira figyelmeztet az MNB

Az MNB a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank.

OTP: a külföldi leánybankok húzták fel az eredményt

A külföldi leányvállalatok nagyrészt kompenzálták azt a veszteséget, amelyet a háború és a magyar kormányzati intézkedések okoztak a csoportnak, így mindössze 24 százalékkal - 347 milliárd forintra - esett vissza az adózott eredmény tavaly az egy évvel korábbihoz viszonyítva - mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes az OTP Csoport tavalyi jelentését ismertetve.