Kezdőlap Világgazdaság Bajban a Credit Suisse: újabb elszigetelt eset, vagy tényleg repedezik a pénzügyi...
No menu items!

Bajban a Credit Suisse: újabb elszigetelt eset, vagy tényleg repedezik a pénzügyi rendszer?

Fotó: Bigstock

A Credit Suisse csak egy újabb elszigetelt eset, vagy valóban repedezik a pénzügyi rendszer? Az első értékelések egy viharos tőzsdei nap után.

Mi történne a pénzügyi rendszerrel, ha egy svájci nagybank összeomlana? Ez a kérdés sokakat foglalkoztatott szerdán, elvégre a Credit Suisse részvényeinek árfolyama átmenetileg jó 30 százalékkal esett. A banknak globális hálózata van, az aggodalmak ennek megfelelően nagyok voltak. Hiszen alig néhány nappal ezelőtt három bank is csődbe ment az Egyesült Államokban, a legjelentősebb közülük a Silicon Valley Bank volt.

A Credit Suisse összeomlását a bank legnagyobb részvényesének nyilatkozatai váltották ki. A szaúdi nemzeti bank ugyanis azt nyilatkozta a sajtónak, hogy nem adnak több pénzt a svájciaknak – írja a Spiegel.

Egy aprócska nyilatkozat elég volt

A felfordulás a Credit Suisse részvények kereskedésének automatikus leállásához vezetett a svájci piacon, és más európai bankok részvényeit is zuhanórepülésbe taszította, egyes esetekben kétszámjegyű zuhanásba.

Tagadhatatlan, hogy a Credit Suisse már hónapok óta válságban van. Ugyanakkor a szaúdi fővárosban, Rijádban tartott pénzügyi konferencián a bank elnöke, Axel Lehmann megvédte a pénzintézetet: “Már bevettük a gyógyszert” a kockázatok csökkentésére – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a jövőben kizárná-e az állami támogatást, azt válaszolta: “Ez nem kérdés. Mi szabályozottak vagyunk. Erős tőkearányaink vannak, nagyon erős mérleggel rendelkezünk” – szögezte le.

Egy nappal korábban a Credit Suisse arról számolt be, hogy a vezetők “lényeges gyengeségeket” találtak a bank pénzügyi beszámolással kapcsolatos belső ellenőrzésében a tavalyi év végén. Ez újabb kételyeket táplált a bank viharállóképességével kapcsolatban.

Ez volt az a háttér, amely előtt szerdán sok befektető dobta a banki részvényeket, a bankrendszer esetleges további rejtett problémái miatt aggódva. A francia Société Générale SA tizenkét százalékot esett, a francia BNP Paribas több mint tíz százalékot, a Deutsche Bank nyolc százalékot veszített. A két francia bank kereskedését is felfüggesztették rövid időre. A 21 vezető európai hitelintézetet tömörítő Stoxx bankindex 8,4 százalékkal esett, miután kedden viszonylag nyugodtak voltak a piacok.

“Nemcsak svájci, hanem globális probléma”

De mennyire veszélyes valójában a Credit Suisse válsága? Andrew Kenningham, a Capital Economics vezető európai közgazdásza szerint “sokkal nagyobb problémát jelent a globális gazdaság számára“, mint az összeomlott közepes méretű amerikai bankok. A Credit Suisse-nek számos leányvállalata van Svájcon kívül, és fedezeti alapok számára bonyolít le kereskedéseket. “A Credit Suisse nemcsak svájci probléma, hanem globális probléma” – mondta. A svájci bank problémái azonban “jól ismertek, így nem jelentenek teljes sokkot sem a befektetőknek, sem a politikai döntéshozóknak“.

A kérdés ismét az, hogy ez egy globális válság kezdete vagy csak egy újabb elszigetelt eset – mondta Kenningham, hozzátéve: “A Credit Suisse-t széles körben a leggyengébb láncszemnek tekintették a nagy európai bankok között, de nem ez az egyetlen bank, amely az elmúlt években gyenge jövedelmezőséggel küzdött“.

Sascha Steffen, a Frankfurt School of Finance & Management pénzügyi professzora szerint a befektetők az alacsony kamatlábak és a “nagyon, nagyon laza monetáris politika” hosszú időszaka után “egy szélesebb körű strukturális problémára” reagáltak a bankszektorban. Ahhoz, hogy némi hozamot érjenek el, “a bankoknak több kockázatot kellett vállalniuk, és egyes bankok ezt óvatosabban tették, mint mások“. Most a befektetők attól tartanak, hogy a bankok “olyan kockázatokat tartanak a mérlegükben, amelyekről nem tudnak, és ezért jelentős veszteségeket halmoztak fel, amelyek még nem realizálódtak“.

A Lehman Brothers amerikai befektetési bank 2008-as összeomlását követő globális pénzügyi válságot követően Európa megerősítette a bankokra vonatkozó biztosítékokat azzal, hogy a legnagyobb bankok felügyeletét az Európai Központi Bankra ruházta át. A központi bankot a nemzeti szabályozó hatóságoknál kevésbé hajlamosnak tartják arra, hogy a problémák felmerülésekor félrenézzen.

Támogatás iránti kérelem

A Credit Suisse anyabankja nem tartozik az EU felügyelete alá, de több európai országban is vannak olyan fiókjai, amelyek felügyelet alá tartoznak. A Credit Suisse nemzetközi szabályozás hatálya alá tartozik, amely előírja, hogy a 30 úgynevezett globálisan rendszerszinten jelentős bank (G-SIB) egyikeként pénzügyi puffereket kell fenntartania a veszteségek ellen.

Sajtóértesülések szerint a Credit Suisse tárgyalt a svájci felügyeleti hatóságokkal. A nagybank arra kérte a Svájci Nemzeti Bankot (SNB) és a pénzügyi piacokat felügyelő hatóságot (Finma), hogy jelezzék támogatásukat – írja a Financial Times (FT) jól értesült személyekre hivatkozva. Most kíváncsian várják, hogy a felügyelők tesznek-e ilyen nyilatkozatot a helyzet stabilizálása érdekében.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kié a felelősség és mit keresnek az utazók? – Legfenntarthatóbb úti célok

A válaszadók szerint a fenntartható turizmus fejlesztése elsősorban a turisztikai szolgáltatók egyéni, valamint a helyi közösségek felelőssége.

Magához tért az OTP? A vezető részvények az OTP kivételével csökkentek

Erősen negatív hangulatban zajlott a kereskedés, a nyugat-európai részvényindexek lefelé tartottak, és a tengerentúlon is eladói nyomás van.

A kormány december végéig hosszabbít

A kormány december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást, valamint a betéti kamatsapkát és a jegybanki kötvény vásárlásának tilalmát

Dr. Fábián Ágnes a Henkel ügyvezető igazgatója csapatközpontú, célorientált vezető

A Henkel ereje abban rejlik, hogy miközben az alapító Fritz Henkel még családi vállalkozásként indította útjára a céget, az az elmúlt százötven évben olyan szervezeti rendszert kialakítva vált globális cégcsoporttá, amely mindig képes az adott helyzethez alkalmazkodva növekedni

Hírek

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék, Londonban bankszünnap

Pluszban indítottak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók hétfőn. Londonban bankszünnap miatt egész nap nincs kereskedés.

Zsinagógák Hete: augusztus 27-től szeptember 10-ig

Már szokás szerint ismét a Sóletfesztivállal indul a Zsinagógák Hete, amely augusztus 27-től szeptember 10-ig változatos kulturális és szórakoztató programokkal várja a közönséget Budapesten és vidéki helyszíneken.

Gazdaság

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

A költségvetés a háborús időkben is biztosítja a forrásokat

A rendkívüli kiadásokon felül a költségvetés az uniós programok költségeit továbbra is előfinanszírozza.

Október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása

Kilenc nap múlva, október 1-én indul a bankok kötelező lakossági tájékoztatása.

Nem módosította alapkamatát a Bank of England

A kamatemelési sorozat kezdete óta a mostani kamatdöntő ülés volt az első, amelyen a monetáris testület nem emelte a jegybanki kamatszintet.