Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Bécs: tavaly már több e-autót helyeztek forgalomba, mint dízelt
No menu items!

Bécs: tavaly már több e-autót helyeztek forgalomba, mint dízelt

Bécs a jövőben már csak elektromos meghajtású járműveket vásárol © WH International Services / Regina Hügli

Az Osztrák Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly Bécsben az újonnan forgalomba helyezett autók több mint 20 százaléka már tisztán elektromos meghajtású volt. Így több e-autót helyeztek forgalomba, mint dízelt. A trendhez csatlakozik a bécsi önkormányzat is: az elkövetkező nyolc évben 56 millió eurót fordít járműflottája kizöldítésére. Jönnek az elektromos kukásautók és utcaseprő autók. 

Az osztrák fővárosban tavaly 11.539 tisztán elektromos meghajtású gépjárművet helyeztek forgalomba, ami az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 21 százaléka – derül ki az Osztrák Statisztikai Hivatal, a Statistik Austria adataiból. Ezzel az újonnan forgalomba helyezett e-autók száma – éppen hogy, de – lekörözte az újonnan forgalomba helyezett dízelautók számát (11.016). A hibridek az összes újonnan forgalomba helyezett jármű 30 százalékát tették ki. Jellemző azonban, hogy míg az új elektromos járművek 90 százalékát önkormányzatok, cégek vagy maga Bécs Városa vásárolja, addig a lakosság az új e-autóbeszerzések nagyjából 10 százalékáért felel – mondta el az osztrák közmédiának, az ORF-nek Stephanie Ernst, a Bécsi Gazdasági Kamara járműkereskedelmi ágazatának elnöke.

Közben Bécs Városa bejelentette, hogy az elkövetkező nyolc évben 56 millió eurót fordít a város és cégei járműparkjának kizöldítésére. Míg a személyautók terén viszonylag jó az e-autók aránya – a Bécsi Közművállalatnál, a Wiener Stadtwerkénél például 36 százalék -, a jövőben elsősorban a haszongépjárművekre szeretnének koncentrálni. A Wiener Stadtwerke és a bécsi köztisztasági vállalat, az MA48 az elkövetkező években 1.245 haszongépjárművet cserél fokozatosan elektromos meghajtásúra. A Wiener Stadtwerkénél jelenleg 22 elektromos meghajtású haszongépjárművet tesztelnek, a köztisztaságiak 176 könnyű haszongépjárműve közül pedig 23 elektromos meghajtású.

Ezzel párhuzamosan folyamatosan bővítik az e-töltőállomásokat a városban és a városi cégeknél, valamint utóbbiaknál folyamatosan zajlik az autószerelők felkészítése az új feladatra.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmasat nőtt a háztartások vagyona

Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

Az ország tovább erősíti szerepét gazdasági találkozási pontként

Minden együttműködés újabb siker a magyar gazdaság számára, mert Magyarország szeretné tovább erősíteni szerepét gazdasági találkozási pontként, és szeretné elérni, hogy itt kapcsolódjon össze a keleti és nyugati tőke, illetve a hightech technológia.

Visszafogott tere van a kamatcsökkentésnek

A jegybank júniusban folytathatja a kamatcsökkentési pályát és az alapkamat a 6,75-7,00 százalékos sávba kerülhet, azonban a jelenlegi adatok alapján az év második felében nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak.

Hírek

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...