Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Befektetési alapok - 102 milliárddal nőtt a kezelt vagyon
No menu items!

Befektetési alapok – 102 milliárddal nőtt a kezelt vagyon

Június végére 1,4 százalékkal, 102 milliárd forinttal 7246 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

A befektetési alapoknál az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredőjeként 41 milliárd forinttal gyarapodott a vagyon.

A vegyes alapoknál a kategóriák között a legnagyobb mértékben, 31,7 milliárd forinttal nőtt a tőke júniusban. A növekedéshez a hozamok is hozzájárultak, így a vagyon ebben a kategóriában 3,7 százalékkal 1589 milliárd forintra nőtt a hónapban.

A pénzpiaci alapokból 58 millió forintnyi pénz áramlott ki, a hozamok azonban kompenzálni tudták a csökkenést, így összességében 1,3 százalékkal 36 milliárd forintra gyarapodott a vagyon.

A kötvényalapoknál jelentős, 11 milliárd forintot meghaladó tőkekiáramlás mellett a vagyon 0,7 százalékkal 1485 milliárd forintra csökkent. A visszaváltások többségét a hosszú futamidejű kötvényalapok okozták, hiszen onnan csaknem 11 milliárdnyi tőke távozott.

A részvényalapokban 4,7 milliárd forinttal nőtt a tőke a hónapban. A növekedést az árfolyammozgások is segítették, így a kategória vagyona 3,4 százalékkal 741 milliárd forintra bővült.

A tőkevédett alapok vagyona alig változott, mindössze 0,4 százalékkal 56 milliárd forintra nőtt.

Az abszolút hozamú alapoknál 1 milliárd forint alatti tőkekiáramlás volt egy lejáró alap miatt. A hozamok nem tudták segíteni a növekedést, így a kategória vagyona 0,4 százalékkal 752 milliárd forintra csökkent.

A származtatott alapoknál szintén egy lejáró alap miatt 0,6 milliárd forinttal csökkent a tőke, a kategória vagyona 116 milliárd forintra esett vissza.

Az ingatlanalapokból a hónapban megközelítőleg 5,5 milliárdnyi tőke áramlott ki, a nettó eszközérték azonban a hozamok és az árfolyammozgások hatására 0,4 százalékkal 1667 milliárd forintra nőtt.

Az árupiaci alapoknál a tőke 200 millió forinttal lett magasabb. A hozamok erősíteni tudták a növekedést, a vagyon ennek megfelelően 1,3 százalékkal, 54 milliárd forintra nőtt júniusban.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt, 22,5 milliárdot meghaladó értékben. A hozamok is hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így összeségében a vagyon 3,8 százalékkal 750 milliárd forintra nőtt a hónapban.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...

Felfoghatatlanul nagy bércsomaggal gazdagodott a Tesla vezér

Miután egy amerikai bíróság, a részvényesek elfogultságára hivatkozva, korábban...

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.