Kezdőlap Címkék 2021 június

2021 június

Júniusban 3,5 százalékkal nőtt az átlagkereset

Júniusban a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset egyaránt 3,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A kedvezmények figyelembevételével számított nettó kereset 3,1 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Emelkedő agrárárak – nagyot drágult a burgonya és a tojás

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál. Ez 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Németország. Csúcson a feldolgozóipari megrendelések

Rekordnagyságúra duzzadt júniusban a német feldolgozóipari rendelésállomány - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

KSH: negyedével nőtt az építőipar termelése júniusban

Júniusban 27,8 százalékkal nőtt az építőipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 3,5 százalékkal volt nagyobb a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított teljesítmény - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: enyhén csökkent az ipar teljesítménye júniusban

Júniusban az ipari termelés volumene 22,0 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához mérten, munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal nőtt a kibocsátás. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékkal csökkent az ipar szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított teljesítménye - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: másfélszeresére nőtt a szálláshelyek forgalma júniusban

A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma több mint másfélszeresére nőtt júniusban 2020 júniusához képest, de 57 százalékkal csökkent 2019 azonos hónapjához mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. 680 millió euró többlet júniusban

Júniusban az export euróban számított értéke 21,9, az importé 23,7 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 680 millió euró volt, 2 millió euróval több a tavaly júniusinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: ötödével nőtt az ipar teljesítménye júniusban

Júniusban az ipari termelés 22,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony szintet, amikor 7,4 százalékos volt az éves visszaesés. A munkanaphatástól megtisztítva 18,6 százalékkal emelkedett a termelés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: júniusban 1211 milliárdot költöttünk a boltokban

Júniusban a nyers adat szerint 6,2 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom volumene az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom folyó áron 1211 milliárd forint volt, ami a legnagyobb összeg ebben az évben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

EU – Tizenhárom hónapja emelkednek a termelői árak

Júniusban sorozatban a tizenharmadik hónapban emelkedtek a termelői árak az előző hónaphoz viszonyítva az Európai Unióban. A legnagyobb mértékben az energiaárak nőttek - jelentette az Eurostat.

Júniusi termelői árak – gyorsuló drágulás

Júniusban az ipar belföldi termelői árai átlagosan 15,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,0 százalékponttal magasabb az előző havinál.

KSH: négyezerrel nőtt a munkanélküliek száma júniusban

Júniusban 47 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz mérve, az előző hónaphoz képest pedig 4 ezerrel nőtt. A munkanélküliek átlagos havi létszáma 193 ezer volt. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1,0 százalékponttal, 4,0 százalékosra csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Államháztartás. Hat hónap alatt 74,5 százalékos hiány

Az államháztartás központi alrendszere júniusban 392,0 milliárd forintos hiánnyal zárt, az első hat hónapban pedig a deficit elérte az 1704,5 milliárd forintot, az idei évre előirányzott 2287,7 milliárd forint 74,5 százalékát - közölte a Pénzügyminisztérium.

Uniós infláció. Csak a magyar 5 százalék felett

Júniusban az euróövezetben és a teljes Európai Unióban is enyhén lassult az infláció. A legnagyobb mértékben Magyarországon emelkedtek a fogyasztói árak éves összevetésben - jelentette az Eurostat.

Befektetési alapok – 102 milliárddal nőtt a kezelt vagyon

Június végére 1,4 százalékkal, 102 milliárd forinttal 7246 milliárd forintra nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi...

Júniusban megugrott a Budapest Airport forgalma

Az első fél évben 603 585 utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, ennek közel felét a nyár első hónapjában, júniusban. Az utasforgalom dinamikus visszaépülése várhatóan júliusban és augusztusban is folytatódik - közölte a Budapest Airport.

Amerikai infláció – nagyot drágult az üzemanyag

Elsősorban az energiaárak 24,5 százalékos emelekdése miatt a piaci várakozásokat jócskán meghaladó, 13 éve nem tapasztalt erős ütemben nőttek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban júniusban.

Államháztartás. Fél év alatt 1700 milliárd forint hiány

Júniusban az államháztartás központi alrendszere 392,0 milliárd forintos, az első hat hónapban pedig 1704,5 milliárd forintos a hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

Csökkentek az élelmiszerárak – csak a cukor és a hús drágult

Júniusban 12 hónapon belül először csökkentek globálisan az élelmiszerárak havi összevetésben - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

KSH: júniusban is 5 százalék felett maradt az infláció

Júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál, az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,6 százalékkal nőttek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Friss

Adategyeztetést indít az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

Az ellenőrzéshez személyi igazolványra és lakcímkártyára, valamint villany- és/vagy gázszámlára van szükség.

Zöldkötvényt bocsátott ki az MFB

Az MFB stratégiájának és működésének egyaránt szerves részét képezi a globális éghajlati célkitűzések, valamint a társadalmi hasznosságú célok támogatása.

Elemző: átlag feletti forgalomban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.

Számoljuk fel az illegális hulladéklerakókat

Újra igényelhetnek támogatást illegális hulladéklerakók felszámolására önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, valamint egyházak is.

Hírek

Elemző: átlag feletti forgalomban emelkedett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 462 pontos, 0,71 százalékos emelkedéssel, 65 450,33 ponton zárt hétfőn.

BÉT – Emelkedő forgalomban csökkent a BUX a héten

Emelkedő forgalom mellett csökkent a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe,

NAV: már elérhetők az adóbevallási tervezetek

A bevallási tervezet ugyanis csak azokat a bevételi, jövedelmi adatokat tartalmazza, amelyek a NAV rendelkezésére állnak a munkáltatók és kifizetők bevallásai, adatszolgáltatása révén.

Elemző: a Richter húzta le a BUX-ot

A részvénypiac forgalma 28,7 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével gyengültek az előző napi záráshoz képest.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Az év eleje óta a forint 3,3 százalékot gyengült az euróval, 4,2 százalékot gyengült a dollárral szemben és 0,2 százalékkal áll erősebben a svájci frank ellenében.

Még mindig a bootcamp-es junior fejlesztőké a jövő

Sokak számára lehet visszatartó erő az MI rohamléptékű terjeszkedése, és azért nem nyitnak komolyabban a programozói terület felé, mert félnek, hogy rövid idő alatt elveheti az MI a munkájukat.

Erősödött kissé szerda reggelre a forint

Erősödött kissé a forint szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a keddi, közel másfél százalékos gyengülését követően.

Csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 494,13 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel 65 599,49 ponton zárt hétfőn.

Gazdaság

A Zeina Hotels menedzser study tour a sikeres szezonért

A 2024-es sikerhez is elengedhetetlen, hogy a szállodalánc minden tagjának és minden részlegének kiemelkedően kell teljesítenie, miközben az elkötelezett munka mellett a kreatív, újító ötletekre is szükség van.

Februárban is nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon

Februárban 4,3 százalékkal, 626 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így az előző hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai 15 179 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban

A jegybank 14 millió forintra bírságolta a CIG Pannónia Életbiztosítót

A feltárt hiányosságok miatt szabta ki az MNB a 12,5 millió forint felügyeleti és a 1,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot a társaságra.