Kezdőlap Tőzsde BÉT - Október: csökkentek az árak, gyengült a BUX
No menu items!

BÉT – Október: csökkentek az árak, gyengült a BUX

Októberben a nemzetközi trendnek megfelelően a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is csökkentek az árak, bár kisebb mértékben, mint a nagyobb európai piacokon.

A BUX 32 924 pontról 2 százalékkal, 32 279 pontig esett. A teljes forgalom 173 milliárd forint volt, egy napra vetítve 8,3 milliárd forint.

A BÉT közölte: a több hónapos emelkedő trend után októberben kissé visszaestek a nemzetközi részvénypiacok, amely ebben a hónapban eleve gyakori jelenség, ugyanakkor most a koronavírus-járvány második hulláma is aggasztja a befektetőket.

A részvénypiacokon március óta tartó, emelkedő trendet októberben korrekció szakította meg, amely összességében már aktuális volt, különösen az amerikai tőzsdéken, hisz

ilyen hosszú fellendülés még kiváló gazdasági helyzetben is ritka, a mostanihoz hasonló válsághelyzetben pedig példátlan.

Ráadásul Európában kiteljesedett a járvány második hulláma, amely sok országban kisebb-nagyobb korlátozásokat hozott, lassítva a válságból való kilábalás ütemét.

A tavaszi-nyári fellendülést vezető amerikai részvénypiacokon kisebb volt a csökkenés, Európában azonban az indexek többsége a májusi szintekre esett vissza.

A csökkenés nagyrészt a Mol árfolyammozgásának tudható be: az újra tomboló járvány keresletcsökkenést és így áresést hozott az olaj piacán, így általában az olajcégeket is kerülik a befektetők. A Mol ára 1691-ről 1527 forintig csökkent.

Az OTP ugyanakkor, amely 94 milliárd forinttal az összeforgalom 54 százalékát adta a hónap folyamán, az általános iránnyal szemben emelkedni tudott, 9340 forintról 5 százalékkal, 9810 forintra.

A második legnagyobb forgalmú részvény a Richter volt az összforgalom 21 százalékával, a gyógyszergyár papírja 6550-ről 6425 forintra esett vissza.

A Telekom ára is csökkent 4 százalékkal, ugyanakkor forgalma erősödött az előző havi alacsony szintről, az összforgalom 2 százalékát adta.

A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood végzett az élen 94,3 milliárdos forgalommal, amely az összforgalom 27 százaléka. Második helyre került az Erste 83,7 milliárddal, ezt követi a Concorde 76,3 milliárdos forgalommal – írta a BÉT.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Klímaváltozás – Az ausztráliai bozóttüzek hűtötték a Földet

Az Ausztráliában 2019 végén, 2020-ban pusztító bozóttüzek voltak a legnagyobb hatással a klímaváltozásra az amerikai Nemzeti Légkörkutató Központ (NCAR) tanulmánya szerint.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hírek

Német kutatók: AstraZeneca + Biontech/Pfizer hatásosabb, mint 2 AstraZeneca

Az Astrazeneca vakcina kombinálása Biontech/Pfizer oltással hatásosabb, mint két AstraZeneca - állapították meg német kutatók.

Késsel ölte a macskákat, több mint öt év börtönt kapott

Több mint öt év börtönbüntetésre ítélték a "brightoni macskagyilkosként" emlegetett brit férfit, aki 2018 és 2019 folyamán 16 macskát késelt meg.

Metrófelújítás – Halálos munkabaleset a Corvin-negyednél

Halálos baleset történt a 3-as metró felújítási munkálatai közben Budapesten, a Corvin-negyed megállónál pénteken, egy szerelőkocsi sodort el egy munkást

Hétvége – Van ahol marad a kánikula és a hőségriadó

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriadót Müller Cecília országos tisztifőorvos....

Öt népszavazási kérdés hitelesítését tagadta meg az NVB

Öt népszavazási kezdeményezés hitelesítését tagadta meg pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kérdések az üvegházhatású gázok kibocsátásával, a milliárdosok különadójával, a pártok költségvetési támogatásával, az ingyenes egészségüggyel, valamint a köznevelési intézmények vezetőinek megválasztásával foglalkoztak.

Jön az új rendszámtábla – a régi áron

Nem kell többet fizetni a jelenlegi díjaknál a négy betűből és három számból álló rendszámokért, amelyeket 2022 júliusától adnak majd ki az újonnan forgalomba helyezett járművekre.

Késedelmi költség-könyvtár. Ötven év után küldték vissza a szakácskönyvet

A lejárati idő után több mint ötven évvel juttattak vissza egy kikölcsönzött szakácskönyvet egy skóciai könyvtárnak.

Koronavírus. Az EU a kezelésre kifejlesztett gyógyszerre írt alá szerződést

Az Európai Bizottság keretszerződést írt alá a brit GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszeripari céggel 220 ezer Sotrovimab nevű, koronavírussal fertőzöttek kezelését célzó, jelenleg uniós vizsgálat alatt álló gyógyszer beszerzéséről - közölte az uniós bizottság.

Gazdaság

Elemzők: tovább szigoríthat az MNB

Nem okozott meglepetést az alapkamat keddi emelése, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) további szigorításokat is bejelenthet a következő hónapokban - közölték az MTI-nek nyilatkozó...

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom