Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde BÉT - Október: csökkentek az árak, gyengült a BUX
No menu items!

BÉT – Október: csökkentek az árak, gyengült a BUX

Októberben a nemzetközi trendnek megfelelően a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is csökkentek az árak, bár kisebb mértékben, mint a nagyobb európai piacokon.

A BUX 32 924 pontról 2 százalékkal, 32 279 pontig esett. A teljes forgalom 173 milliárd forint volt, egy napra vetítve 8,3 milliárd forint.

A BÉT közölte: a több hónapos emelkedő trend után októberben kissé visszaestek a nemzetközi részvénypiacok, amely ebben a hónapban eleve gyakori jelenség, ugyanakkor most a koronavírus-járvány második hulláma is aggasztja a befektetőket.

A részvénypiacokon március óta tartó, emelkedő trendet októberben korrekció szakította meg, amely összességében már aktuális volt, különösen az amerikai tőzsdéken, hisz

ilyen hosszú fellendülés még kiváló gazdasági helyzetben is ritka, a mostanihoz hasonló válsághelyzetben pedig példátlan.

Ráadásul Európában kiteljesedett a járvány második hulláma, amely sok országban kisebb-nagyobb korlátozásokat hozott, lassítva a válságból való kilábalás ütemét.

A tavaszi-nyári fellendülést vezető amerikai részvénypiacokon kisebb volt a csökkenés, Európában azonban az indexek többsége a májusi szintekre esett vissza.

A csökkenés nagyrészt a Mol árfolyammozgásának tudható be: az újra tomboló járvány keresletcsökkenést és így áresést hozott az olaj piacán, így általában az olajcégeket is kerülik a befektetők. A Mol ára 1691-ről 1527 forintig csökkent.

Az OTP ugyanakkor, amely 94 milliárd forinttal az összeforgalom 54 százalékát adta a hónap folyamán, az általános iránnyal szemben emelkedni tudott, 9340 forintról 5 százalékkal, 9810 forintra.

A második legnagyobb forgalmú részvény a Richter volt az összforgalom 21 százalékával, a gyógyszergyár papírja 6550-ről 6425 forintra esett vissza.

A Telekom ára is csökkent 4 százalékkal, ugyanakkor forgalma erősödött az előző havi alacsony szintről, az összforgalom 2 százalékát adta.

A brókercégek kereskedési rangsorában a Wood végzett az élen 94,3 milliárdos forgalommal, amely az összforgalom 27 százaléka. Második helyre került az Erste 83,7 milliárddal, ezt követi a Concorde 76,3 milliárdos forgalommal – írta a BÉT.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.