Kezdőlap Címkék 2020 október

2020 október

KSH: a nettó átlagkereset 272 900 forintra nőtt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 264 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 272 900 forintot ért el októberben. Utóbbi 9,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: az export nőtt, az import stagnált októberben

Októberben 894 millió euró volt a külkereskedelmi többlet, az előző év azonos időszakához viszonyítva a kivitel volumene 3,6 százalékkal nőtt, a behozatalé pedig alig változott. Naptárhatással kiigazítva a kivitel volumene 6,6, a behozatalé 2,0 százalékkal bővült - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: éves szinten esett, havi szinten nőtt az építőipari termelés

Októberben a nyers adatok szerint 16,2 százalékkal maradt el az építőipar termelése az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 5,3, az egyéb építményeké 26,5 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Szálláshelyek. A SZÉP-kártyások még kihasználták az októbert

Októberben a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek száma 94 százalékkal, a belföldi vendégeké 35 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: októberben is nőtt az ipari termelés

Októberben az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal emelkedett. Az áprilisi mélyponthoz képest pedig 66 százalékos volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: újra kétszámjegyűt zuhant a benzinkutak forgalma

Októberben a naptárhatástól megtisztított adat szerint 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz képest viszont 1,2 százalékkal nőtt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: kétszázezer alá csökkent a munkanélküliek száma

Októberben az előző hónaphoz viszonyítva 23 ezerrel, 199 ezerre csökkent a munkanélküliek száma, a 4,3 százalékos munkanélküliségi ráta pedig 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb az egy hónappal korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagy-Britanniában 18,2 százalékkal csökkent az autógyártás októberben

Nagy-Britanniában 18,2 százalékkal kevesebb autó készült októberben, mint egy évvel korábban, elsősorban a koronavírus-járvánnyal és a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság miatt.A brit autógyártók és -kereskedők...

Államháztartás. Ezermilliárdos mozgástér maradt

Októberben az államháztarás központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami 62,1 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál. Az év első tíz hónapja 2604,2 milliárd forintos hiánnyal zárult, ami közel 996 milliárddal marad el az idei emelt hiánycéltól.

Infláció. Az unióban a magyar a második legnagyobb

Októberben az euróövezetben sorban a harmadik hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison, az Európai Unióban viszont enyhén emelkedtek. A legnagyobb éves áremelkedést Lengyelországban regisztrálták, a második legmagasabbat Magyarországon - közölte az Eurostat.

A járvány előtti szintre nőtt a befektetési alapok vagyona

Októberben 0,8 százalékkal, 52 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. A hónap végén BAMOSZ tagjai összesen 6485 milliárd forintot kezeltek, amivel elérték a koronavírus-járvány előtti szintet - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Lassult az amerikai infláció – elégedett lehet a Fed

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme októberben az Egyesült Államokban, sőt, havi összehasonlításban stagnálásra váltott a szerény növekedés.

Infláció – Elemzők: enyhült az MNB-re nehezedő nyomás

Az éves infláció októberben visszatért az MNB 3,0 százalékos céljához, amivel enyhült a jegybankra nehezedő szigorítási kényszer. Ugyanakkor a 3,8 százalékos maginfláció továbbra is magas - kommentálták elemzők a KSH legfrissebb adatait.

MNB: erősödtek a dezinflációs hatások

Elsősorban az élelmiszerek és az üzemanyagok alacsonyabb árdinamikája következtében lassult az infláció októberben - derül ki a Magyar Nemzeti Bank elemzéséből.

KSH: tovább lassult az infláció októberben

Októberben a fogyasztói árak éves növekedési üteme 3,0 százalékra lassult az előző havi 3,4 százalékról - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Államháztartás. 2600 milliárd fölé nőtt a hiány

Októberben az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere 333,9 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az év első tíz hónapjában 2604,2 milliárd forintra emelkedett a deficit - közölte a Pénzügyminisztérium.

BÉT – Október: csökkentek az árak, gyengült a BUX

Októberben a nemzetközi trendnek megfelelően a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is csökkentek az árak, bár kisebb mértékben, mint a nagyobb európai piacokon.

Beszerzésimenedzser-index: emelkedés októberben

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke 50,1 pontra emelkedett a szeptemberi 48,7-es értékről. A válaszadók az előző havinál kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Eurózóna – defláció. Zuhanó energiaárak

Az euróövezetben októberben 0,3 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex éves szinten, ami megegyezett a szeptemberi csökkenés mértékével - jelentette az Eurostat.

Németország – defláció októberben is

Októberben már a második egymást követő hónapban csökkentek a fogyasztói árak éves bázison Németországban - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Friss

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Ágh Péter: a béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez

A béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren tartott útátadón.

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is.

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.