Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Big Mac-index: csak két pénznem túlértékelt a dollárhoz képest
No menu items!

Big Mac-index: csak két pénznem túlértékelt a dollárhoz képest

A Big Mac-index alapján Svájc a világ legdrágább országa. Illusztráció: Bigstock

A dollár a világ legtöbb fizetőeszközéhez, köztük a forinthoz képest igen drága, csak a svájci frank és a norvég korona túlértékelt az amerikai valutához képest – legalábbis a The Economist legújabb Big Mac-indexe alapján.

A londoni gazdaságpolitikai hetilap, amely 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt, a világ több mint 36 ezer McDonald’s éttermében árult Big Mac szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mivel e termékben – néhány regionális eltéréssel – mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak.

A The Economist elemzői a Big Mac összehasonlító amerikai bázisárát Atlanta, Chicago, New York és San Francisco Big Mac-árainak átlaga alapján határozzák meg.

Az elmélet szerint – amelyet az index összeállítói szerint sem kell azért nagyon komolyan venni – a Big Mac-mutató így alkalmas annak mérésére, hogy mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás teóriája, vagyis az, hogy a valutaárfolyamoknak hosszú távon olyan rátához kellene közelíteniük, amely kiegyenlítené a vizsgált országokban kapható, azonos összetételű szolgáltatási és árukosarak – jelen esetben a Big Mac – árát.

A 2022-es Big Mac-index a korábbi évekhez hasonlóan azt mutatja, hogy ez a teória gyakorlatilag semennyire nem érvényesül, ha ugyanis a McDonald’s-szendvics valóban a vásárlóerő megbízható mérőeszköze, akkor a mostani vizsgálatba bevont 58 ország és térség valutái – a svájci frank és a norvég korona kivételével – a dollárhoz viszonyítva változatlanul és az esetek zömében rendkívül alulértékeltek.

Az idei lista az orosz rubel 70 százalékos alulértékeltségétől a svájci frank 20,2 százalékos túlértékeltségéig terjed.

Ennek megfelelően a legdrágább hely dollárban számolva a vizsgált országok közül még mindig Svájc, ahol egy Big Mac jelenleg 6,50 frankba kerül az Egyesült Államokban mért 5,81 dolláros átlagárral szemben.

Az ebből eredeztetett elméleti árfolyam alapján 1,12 svájci frankot kellene fizetni 1 dollárért, jóllehet a jelenlegi tényleges piaci árfolyam 0,93 frank/dollár. Ennek alapján számolták ki a Big Mac-index összeállítói a svájci frank több mint 20 százalékos túlértékeltségét a dollárhoz képest.

A Big Mac-index alapján 10 százalékkal túlértékelt a dollárral szemben a norvég korona is, a többi vizsgált fizetőeszköz azonban kivétel nélkül alulértékelt.

Ez mindenekelőtt Oroszországra érvényes, ahol 135 rubelért lehet vásárolni egy Big Mac-szendvicset. Ez az amerikai Big Mac-átlagár alapján 23,24 rubeles dollárárfolyamot feltételezne a  77,42 rubel/dolláros tényleges piaci árfolyam helyett, és erre alapozva számították ki a Big Mac-index összeállítói a rubel 70 százalékos alulértékeltségét.

A brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) járó bizonytalanságok a fontnak sem tettek jót. A korábbi években a Big Mac-index viszonylag egyensúlyi árfolyamot jelzett, ma azonban egy brit McDonald’s étteremben átlagosan 3,59 fontért hozzá lehet jutni egy Big Mac-szendvicshez. Az ebből levezethető árfolyam 0,62 font/dollár lenne, a tényleges piaci árfolyam azonban 0,75 font/dollár, vagyis a font e mércén 17,1 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben.

A Big Mac 982 forintos magyarországi átlagárából 169,02 forint/dollár árfolyam következne a szendvics amerikai átlagára alapján. A lista összeállítása idején mért 317,51 forintos dollárárfolyam viszont a forint 46,8 százalékos alulértékeltségére vall – legalábbis a 2022-es Big Mac-index mércéjén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Fenntartható szemlélettel területcsökkentés mellett is növelhető a termés

A fenntarthatóság komplex fogalma talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar ágazatain keresztül illusztrálható a legjobban. A hosszú távon is élhető bolygó célkitűzése – a fenntarthatóság – az agráriumban akkor érvényesül, ha a jelen társadalom élelmiszer- és textilszükségletei kielégíthetőek anélkül, hogy a jövő generációk ugyanezen lehetőségei csökkennének.

Negatívra rontotta Magyarország kilátását az S&P

Negatívra módosította az eddigi stabilról Magyarország osztályzatának kilátását az S&P Global Ratings. A nemzetközi hitelminősítő ugyanakkor változatlanul befektetésre ajánlja Magyarországot: a cég megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló, rövid és hosszú futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek "BBB/A-2" szintű, befektetési kategóriás minősítését.

Csökken a forgalom a lakáspiacon, aktívabbak a befektetők

Csökken a forgalom az  ingatlanpiacon a nyáron, a befektetési céllal lakást vásárlók ugyanakkor aktívak - közölte a Duna House.

Hírek

Vízen a világ legkörnyezetbarátabb kompja

A finn Wasaline égisze alatt kezdte meg üzemelését az Aurora Botnia, a világ legkörnyezetbarátabb RoPax, vagyis autó- és utasszállító kompja, amely a finn Vaasa és a svéd Umeå közötti útvonalon közlekedik. A 150 méter hosszú és 26 méter széles hajó bruttó űrtartalma 24 300 tonna. Közel 800 utas szállítására alkalmas, és 20 csomós sebességgel hajózik.

Vegyesen alakult a forint árfolyama péntek reggelre

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama péntek reggelre a főbb devizákkal a nemzetközi devizakereskedelemben.

Újra madárinfluenzától mentes Magyarország

Magyarország újra madárinfluenzától mentes, és nem kötelező a baromfikat zártan tartani - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Újra jön orosz olaj Magyarországra a Barátság vezetéken

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság kőolajvezetéken, miután a Mol átvállalta az orosz fél által fizetendő tranzitdíjat. A belföldi ellátás a néhány napos szünet ellenére nem volt veszélyben, hiszen Magyarország több hétre elegendő tartalékkal rendelkezik - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

Kim Dzsongun halálosan bekeményít a Covid kapcsán

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető csütörtökön győzelmet hirdetett a Covid elleni harcban, majd "halálos megtorlást" ígért Dél-Korea ellen, amelyet a járvány kitörésének okozásával vádol.

Egyházi szervezetek mögé rejtőző bűnbandára csapott le a NAV

Egyházi szervezetek mögé rejtőző, az állami költségvetésnek 8 milliárd forint kárt okozó bűnszervezetre csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Békés Megyei Főügyészséggel együttműködésben.

Újraindult a Barátság vezeték, hamarosan Magyarországra is érkezik olaj

Újraindult a Barátság vezeték, csütörtökön Magyarországra is megérkezik a kőolaj - közölte a Mol.

Fizetett a Mol, újraindulhat a Barátság kőolajvezeték

A Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat - közölte a társaság.

Gazdaság

OTP: stabil a teljesítmény, bizonytalan az orosz leánybank sorsa

Az egyedi tételeket nem számítva, a háború hatásaival együtt a tavalyihoz hasonló lett az OTP csoport teljesítménye a második negyedévben, ami a bank stabilitását és erejét mutatja - mondta Bencsik László, az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese a bank eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. Azt is közölte: vizsgálják az orosz leánybank értékesítésének lehetőségét.

Az MNB zöld átállást vár el a bankoktól – határidőre

A jegybank megújította zöld ajánlását, amelyben elvárják, hogy a hazai hitelintézetek 2025-ig álljanak át a zöld működésre.

Újra összeért az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

A várakozásoknak megfelelően az előző hetinél 100 bázisponttal magasabb, 10,75 százalékkos kamattal hirdette meg az egyhetes jegybanki betétet csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

MNB-alelnök: a rezsicsökkentés módosítása tovább emeli az inflációt

A 100 bázispontos kamatemeléssel a monetáris politika célja továbbra is az, hogy fellépjen a másodkörös inflációs hatások elkerülése érdekében, illetve elősegítse az inflációs cél elérését - jelentette ki Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom