Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Big Mac-index: csak két pénznem túlértékelt a dollárhoz képest
No menu items!

Big Mac-index: csak két pénznem túlértékelt a dollárhoz képest

A Big Mac-index alapján Svájc a világ legdrágább országa. Illusztráció: Bigstock

A dollár a világ legtöbb fizetőeszközéhez, köztük a forinthoz képest igen drága, csak a svájci frank és a norvég korona túlértékelt az amerikai valutához képest – legalábbis a The Economist legújabb Big Mac-indexe alapján.

A londoni gazdaságpolitikai hetilap, amely 1986 óta alkalmazza ezt a mérőeszközt, a világ több mint 36 ezer McDonald’s éttermében árult Big Mac szendvics dollárra átszámolt helyi átlagárát teszi meg az áru- és szolgáltatásárak összehasonlító mércéjének, mivel e termékben – néhány regionális eltéréssel – mindenhol nagyjából ugyanazok az összetevők vannak.

A The Economist elemzői a Big Mac összehasonlító amerikai bázisárát Atlanta, Chicago, New York és San Francisco Big Mac-árainak átlaga alapján határozzák meg.

Az elmélet szerint – amelyet az index összeállítói szerint sem kell azért nagyon komolyan venni – a Big Mac-mutató így alkalmas annak mérésére, hogy mennyire érvényesül a vásárlóerő-paritás teóriája, vagyis az, hogy a valutaárfolyamoknak hosszú távon olyan rátához kellene közelíteniük, amely kiegyenlítené a vizsgált országokban kapható, azonos összetételű szolgáltatási és árukosarak – jelen esetben a Big Mac – árát.

A 2022-es Big Mac-index a korábbi évekhez hasonlóan azt mutatja, hogy ez a teória gyakorlatilag semennyire nem érvényesül, ha ugyanis a McDonald’s-szendvics valóban a vásárlóerő megbízható mérőeszköze, akkor a mostani vizsgálatba bevont 58 ország és térség valutái – a svájci frank és a norvég korona kivételével – a dollárhoz viszonyítva változatlanul és az esetek zömében rendkívül alulértékeltek.

Az idei lista az orosz rubel 70 százalékos alulértékeltségétől a svájci frank 20,2 százalékos túlértékeltségéig terjed.

Ennek megfelelően a legdrágább hely dollárban számolva a vizsgált országok közül még mindig Svájc, ahol egy Big Mac jelenleg 6,50 frankba kerül az Egyesült Államokban mért 5,81 dolláros átlagárral szemben.

Az ebből eredeztetett elméleti árfolyam alapján 1,12 svájci frankot kellene fizetni 1 dollárért, jóllehet a jelenlegi tényleges piaci árfolyam 0,93 frank/dollár. Ennek alapján számolták ki a Big Mac-index összeállítói a svájci frank több mint 20 százalékos túlértékeltségét a dollárhoz képest.

A Big Mac-index alapján 10 százalékkal túlértékelt a dollárral szemben a norvég korona is, a többi vizsgált fizetőeszköz azonban kivétel nélkül alulértékelt.

Ez mindenekelőtt Oroszországra érvényes, ahol 135 rubelért lehet vásárolni egy Big Mac-szendvicset. Ez az amerikai Big Mac-átlagár alapján 23,24 rubeles dollárárfolyamot feltételezne a  77,42 rubel/dolláros tényleges piaci árfolyam helyett, és erre alapozva számították ki a Big Mac-index összeállítói a rubel 70 százalékos alulértékeltségét.

A brit EU-tagság megszűnésével (Brexit) járó bizonytalanságok a fontnak sem tettek jót. A korábbi években a Big Mac-index viszonylag egyensúlyi árfolyamot jelzett, ma azonban egy brit McDonald’s étteremben átlagosan 3,59 fontért hozzá lehet jutni egy Big Mac-szendvicshez. Az ebből levezethető árfolyam 0,62 font/dollár lenne, a tényleges piaci árfolyam azonban 0,75 font/dollár, vagyis a font e mércén 17,1 százalékkal alulértékelt a dollárral szemben.

A Big Mac 982 forintos magyarországi átlagárából 169,02 forint/dollár árfolyam következne a szendvics amerikai átlagára alapján. A lista összeállítása idején mért 317,51 forintos dollárárfolyam viszont a forint 46,8 százalékos alulértékeltségére vall – legalábbis a 2022-es Big Mac-index mércéjén.

A zöld fordulat, az ESG törvény bevezetése alapjaiban változtatja meg a gazdaság szereplőinek jelenét, jövőjét. Mit jelent az ESG keretrendszer (Environmental -környezeti-, Social -társadalmi- és Governance -irányítási)? Miért lett megkerülhetetlen a nagyvállalatok mellett már a KKV-ék számára is? Miként befolyásolják az Ön cégének kötelezettségeit és lehetőségeit a fenntarthatóság egyre szigorodó elvárásai? Erről is szól AzÜzlet, ESG és fenntarthatóság a gyakorlatban című konferenciájaTovábbi információ és jelentkezés ide kattintva érhető el.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hungarikum lett a kocsi, a szaloncukor és a hatvani Aranyfácán sűrített paradicsom

A Hungarikum Bizottság döntésével 92-re emelkedett a Hungarikum Gyűjteményében található elemek száma, a Magyar Értéktárban pedig 154 kiemelkedő nemzeti értéket tartunk számon.

Történelmi győzelem az Európai Unió természetvédelme számára

A törvény elfogadása azért is időszerű eredmény, mert az ENSZ biológiai sokféleséggel foglalkozó konferenciáján (CBD COP16) még ebben az évben be lehet mutatni, hogy Európa hajlandó az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség válságának kezelésében élen járni, vállalva globális kötelezettségvállalásait.

Ijesztő mértékben nő a banki csalások összege, a cégeket is csúnyán rászedik

Gyakran előfordul az is, hogy banki ügyintézőnek adják ki magukat a csalók, és arra kérik az ügyfelet, telepítsen vírusirtót a gépére, mert csalás áldozata lett.

Útimorzsák Azerbajdzsánból: szárnyal a „kék arany”

Az Oroszországgal és Iránnal szemben bevezetett nyugati gazdasági szankciók...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.