Kezdőlap Világgazdaság Brit-francia langusztaháború. Halászok küzdelme a Szent Jakab-kagylókért
No menu items!

Brit-francia langusztaháború. Halászok küzdelme a Szent Jakab-kagylókért

Egy francia halász a múlt héten kirakta a kagylókat Granville kikötőjébe. Fotó: Sameer Al-Doumy /observer

A La Manche-csatorna gazdag langusztában és Szent Jakab-kagylóban. A Brexit miatt a franciák júniustól csak a britek engedélyével halászhatják a tenger értékes gyümölcseit. A két ország hadihajói farkasszemet néznek egymással a Csatorna-szigeteknél. Eszkaláció fenyeget.

Rossz fogás és még rosszabb kilátások

„Nagyon rossz volt a fogás” – mondja Victor Massu a brit Guardian riporterének, amikor napkelte után visszatér a normandiai partoknál fekvő Granville kikötőjébe. A szokásosnál jóval kevesebb langusztát és Szent Jakab-kagylót rak partra. Mégsem a szerény aznapi fogás miatt elkeseredett a negyvenes Victor, aki az apjától örökölte a kis halászvállalkozását. „Az igazi baj, hogy már csak néhány napig halászhatok.”

Előző este, amikor kifutott, már tudta, hogy rossz útja lesz. A kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére sok francia halászhajó útra kelt a brit Csatorna-szigetekhez tartozó Jersey felé. Többségük már csak néhány napig teheti. Victor május elején kapott levelet a brit hatóságoktól, amelyben visszavonták a halászati licenszét. Derült égből villámcsapásként érte a határozat. Hitt a francia halászati miniszternek, aki többször biztosította a normandiai halászokat, hogy a Brexit-szerződés rendezi a halászat kérdését a La Mancha-csatornán. Így Nagy-Britannia kilépése az EU-ból nem lesz kihatása a munkájukra. A Csatorna-szigetek ugyanis az Egyesült Királysághoz tartoznak, tehát már nem részei az EU-nak.

Hadihajók védik a tenger gyümölcseit

Napok óta brit hadihajók cirkálnak a Csatorna-szigetek körül. Egyelőre csak figyelik a halászokat, de London fenyegetése szerint a tétlenség átmeneti. A hónap végétől meg fogják akadályozni, hogy a franciák engedély nélkül behajózzanak a brit vizekre, illetve, hogy az értékes langusztából és a Szent Jakab-kagylóból halásszanak.

Victor rezignáltan veszi tudomásul az egzisztenciája romba döntésével fenyegető politikai változást. Sok halász nem ilyen békés. Néhány nappal ezelőtt Granville-ben tüntettek. Nem csak transzparenseket tartottak és szólamokat kiabáltak, a rendfenntartókkal is összecsaptak.

A nagypolitika a hibás

Jersey szigetén, a Csatorna-szigetek legnagyobb tagján elő 100 ezer brit többsége örül, hogy véget ér ’a francia invázió’. Pedig nem sok halászhajó van a szigeten. A 30 ezres Saint Helier, a sziget legnagyobb településének kikötőjében főleg jachtok horgonyoznak. Innen futnak ki a brit haditengerészet fregattjai is, hogy a londoni kormány kifejezésével élve „monitorozzák a helyzetet”. Ezt teszik a Normandiából érkező francia hadihajók is a La Manche-csatorna Franciaországhoz tartozó részén.

Mintegy 80 francia hajó gyűlt össze a szent Helieri kikötőben, hogy tiltakozzanak a Brexit utáni halászati jogokra vonatkozó szabályok ellen

A pesszimista forgatókönyv szerint az egymás mellett cirkáló brit és francia fregattok megfigyelő tevékenységét a következő hónap elejétől a két haditengerészet közötti villongások fogják felváltani.

„Mi a békés megoldásban vagyunk érdekeltek” – nyugtatja meg a Guardian riporterét Ludovic Lazaro, a granville-i halászok egyik szószólója, aki a tiltakozó akciók főszervezője a településen.

Mialatt a riporterrel beszélget egy komp teszi partra az utasait. Guernsey, a Csatorna-szigetek második legnagyobb, 65 ezer lakosú szigetéről érkezett. Órákig vesztegelt Granville előtt. A francia parti őrség nem engedte kikötni. Nem egyedi eset. A brit és a francia hatóságok kölcsönös gáncsoskodása az elmúlt hónapokban a mindennapok része lett.

Ludovic Lazaro a brit halászok vezetőjére várja. Ketten akarnak kísérletet tenni a konfliktus rendezésére, miután a nagypolitikai az elmúlt hónapokban csak eszkalálni tudta azt.

„Korábban Granville-ben értékesítettük a fogás nagy részét. A francia szárazföldön sokkal nagyobb a kereslet a halra, mint a Csatorna-szigeteken” – mondja a brit halászokat képviselő Chris Lemasurier újságíró honfitársának. Azonban a britek az év eleje óta jogilag jóval nehezebb adhatnak el halat Franciaországban és megcsappantak a vevők is. Az elmérgesedett viszony miatt a franciák nem akarnak a britektől vásárolni.

Lazaro és Lemasurier jó hangulatban beszélgetnek. Láthatóan nincs köztük személyes konfliktus. „Mi hamar megállapodásra jutnánk. A problémát a fővárosokban elfogadott szabályok okozzák, amelyek mind a két ország halászainak és vásárlóinak is rosszak” – mondja Lazaro. Lemasurier bólintásokkal jelzi az egyetértést.

A francia és a brit halászok képviselője baráti viszonyban válik el egymástól, de a nélkül, hogy közelebb jutottak volna a megoldáshoz.

Elmérgesedő viszony

Ha tiszta az ég, a francia partról jól látszanak a brit Jersey fényei. „Meg kellene szakítanunk az áramellátást” – mondja Dimitri Rogoff, a normandiai halászok érdekképviseleti szervezetének vezetője. A Csatorna-szigetek kevesebb, mint 40 kilométerre fekszenek a francia partoktól, viszont közel 200-ra a brittől. Ezért az elektromosság Franciaországból érkezik. Az áram megvonásának ötlete sok franciában felmerült, miután London hivatalosan tájékoztatta Párizst, hogy a 344 halászati kérelemből csak 41-et hagyott jóvá. Június 1-től ennyi francia hajó halászhat langusztát és Szent Jakab-kagylót a brit vizeken.

A londoni kormány ezzel egyidejűleg számos szabályt is meghatározott a kifogható maximális mennyiségtől kezdve a megengedett halászati időig. Ezek megsértése a halászati engedély azonnali visszavonását vonja maga után. Párizs tiltakozik a licenszek alacsony száma és a szigorú megkötések miatt. A francia álláspont szerint ezek nincsenek összhangba a Brüsszelben elfogadott Brexit-megállapodással.

Nem csak a halászok félnek

Granville-ben nem csak a halászok tartanak a brit kormány korlátozásai súlyos gazdasági kihatásától. A vendéglősök és a szuvenír üzletek tulajdonosai is félnek: „Ha a languszta és Szent Jakab-kagyló nem fog szerepelni az étlapokon és a szuvenír üzletekben nem lesznek kaphatók a két tengeri gyümölcsből készült ajándéktárgyak, nem fognak érkezni a turisták” – mondja Rogoff a Guardiannek. Pedig a colid-korlátozások lazítása után a helyieknek úgy kell az idegenforgalomból származó bevétel, mint a halaknak a víz.

Rogoff becslése szerint a 13 ezres Granville-ben 800 család megélhetése van közvetlen veszélyben. Mindezért a Brexitet okolja. „A britek kilépése előtt volt egy brit-francia vegyesbizottság. Mindig megoldást találtunk a problémákra. A nacionalizmus ismeretlen volt” – emlékszik vissza a normandiai halászok érdekképviseleti szervezetének vezetője. Utóbbi magyarázataként elmondja, hogy bár a Csatorna-szigeteket Hódító Vilmos már 1066-ban a brit korona ellenőrzése alá vonta a normandiai hercegség fennhatósága alól, ennek ellenére a szigetlakók többsége a XX. század közepéig normannak és nem britnek vallotta magát. Szerinte ez a II. világháború után változott meg, amikor a Csatorna-szigetek adóparadicsommá váltak és az őslakók kisebbségbe kerültek a brit főszigetről áttelepülőkkel szemben.

Rogoff borúlátó. „Minél több a hadihajó és a kölcsönös vádaskodás, annál távolabb kerülünk a megoldástól.”

Petrus Szabolcs

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik
Hirdetés

Friss

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

EU: íme a biztonságosnak ítélt országok listája

Az Európai Unió felülvizsgálta a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját, és a jegyzékbe felvette Albániát, Libanont, az Egyesült Államokat, Észak-Macedóniát és Szerbiát. A felsorolt országok állampolgárai esetében az uniós tagállamoknak fokozatosan fel kell oldaniuk a nem alapvető beutazásra vonatkozó korlátozásaikat - közölte az uniós tanács.

IQ és EQ. A nélkülözhetetlen: érzelmi intelligencia

Gyakran kelt meglepetést, hogy a magas értelmi intelligenciahányadosú vállalati részlegek sokszor kevésbé sikeresek, mint az alacsonyabb IQ-val rendelkezők. Pedig nem kétséges, hogy az érzelmi intelligencia szerepe arányosan nő a munka nehézségének növekedésével. Dr. Gonda György rovatának középpontjában ezúttal a modern vezetéstudomány és vezetői gyakorlat első számú sztárja, az EQ áll.

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Hírek

A sötét anyag hiányát azonosította egy galaxisban a Hubble

A sötét anyag minden kétséget kizáró hiányát azonosította az amerikai...

Afrikai gyermekrabszolgaság. A Nestlé, a Cargill Amerikában nem perelhető

A Nestlé és a Cargill vállalatoknak adott igazat csütörtöki döntésével az amerikai legfelsőbb bíróság abban a peres eljárásban, amelyben azzal vádolták az élelmiszeripari óriásokat, hogy tudatosan vásároltak afrikai földművesektől gyerekrabszolgák által betakarított kakaóbabot.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

Az avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében életbe lép a tűzgyújtási tilalom - közölte a Nébih.

London helyett Budapesten lesz az Eb-döntő?

Az Európai Labdarúgó Szövetségnek (UEFA) készenléti terve van arra az esetre, ha a londoni Wembley Stadionban nem lehetne megrendezni a foci-Eb július 11-i fináléját. Brit sajtóértesülés szerint szükség esetén a Puskás Aréna adhatna otthont a döntőnek.

Golflabda méretű gyémántot találtak Botswanában

A világ harmadik legnagyobb drágakövének tartott, 1098 karátos gyémántot bányásztak ki Botswanában - közölte a De Beers bányakonszern és a kormány.

Hőségriasztás munkaidőben – előírások és tanácsok

A hőségben végzett munka veszélyesebb, ezért fontos, hogy a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében mindenki tegye meg a szükséges megelőző intézkedéseket - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a közösségi oldalán.

Korrupció? Őrizetbe vettek egy rendőri vezetőt

Korrupciógyanú miatt őrizetbe vett a Központi Nyomozó Főügyészség egy rendőri gazdasági vezetőt - közölte a szervezet vezetője.

Szemhárfa – technológia segítségével játszhatnak a mozgáskorlátozott zenészek

A szemük mozgatásával hárfázhatnak egy új technológia segítségével mozgáskorlátozott zenészek.

A brit felnőttek többségét beoltották – a legtöbb új fertőzött 5-12 és 18-24 éves

A csütörtökön ismertetett legfrissebb adatok szerint a brit felnőtt lakosság több mint 80 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát, és csaknem 60 százaléknak mindkét adagot beadták.

Hőhullámot hoz a hétvége – néhol záporral és zivatarral

A hétvégén érkezik az idei első hőhullám - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Békétlenebbé vált a világ – meg is fizettünk érte

Bár tavaly csökkent a konfliktusok intenzitása, a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés miatt békétlenebbé vált a világ. A békétlenség a bolygó minden lakójának átlagosan 1942 dollárjába került - áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet éves jelentésében.

Pénteken nagyot drágulnak az üzemanyagok

Péntektől drágulnak az üzemanyagok a hazai kutakon: a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára is 5 forinttal emelkedik.

Gazdaság

Erősödött a dollár a Fed bejelentésére

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve szigorúbb hangnemének köszönhetően kéthavi csúcsra erősödött és közel kilenc hónapja a legjobb hetét zárhatja a dollár.

MNB: idén először áprilisban lett deficites a fizetési mérleg

Áprilisban 201 millió euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg, az első három hónap előzetes adatok szerint 446 millió euró aktívumát követően, amiből 330 millió euró márciusban képződött - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

A pénzpiaci alapokból egymilliárdnyi forint áramlott ki

Májusban 0,1 százalékkal, 11 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz).

MNB – 50 milliós bírság az Union Biztosítónak

Különböző jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forintos felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az Union Biztosítóra. A feltárt hiányosságok nem veszélyeztetik a biztosító biztonságos működését - közölte a jegybank.

Tőzsde – Csúcsot döntöttek az elsődleges kibocsátások

Az elmúlt 20 év legjobb eredményét produkálta a tőzsdei bevezetések (IPO) nemzetközi piaca 2021 első negyedévében: 85 százalékkal 430-ra emelkedett az elsődleges tőzsdei részvénykibocsátások száma, összesített értékük pedig 271 százalékkal 105,6 milliárd dollárra nőtt - közölte az EY könyvvizsgáló.

EBRD: a járvány alatt is csökkentek a térségi bankrendszerek nem teljesítő kinnlevőségei

A koronavírus-járvány ellenére is csökkent tavaly a közép- és kelet-európai gazdaságokban a nem teljesítő banki kinnlevőségek (NPL) összege, elsősorban a masszív kormányzati beavatkozások miatt - közölte hétfőn Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD). A kimutatás szerint Magyarország azon térségi országok között van, amelyekben a legnagyobb mértékben csökkent a problémás követelésállomány.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom