Kezdőlap Világgazdaság Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit
No menu items!

Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

London szabályozatlan kilépése az EU-ból közellátási nehézségeket okoz Nagy-Britanniában, Észak-Írországban a katolikusok és protestánsok közötti harcok kiújulására, Angliában zavargásokra kell számítani. Mindez a kormány számára, belső használatra készült elemzésből derült ki.

Hiány, káosz, elszabaduló árak

A ’Sunday Times’ által megszerzett belső, kormányzati jelentés sötét képet fest: Élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint megbénuló határforgalom jöhet november 1-én. A szükséges engedélyek hiánya és előírásoknak meg nem felelés miatt a brit kamionok 85%-a nem fog tudni belépni Franciaországba.

A vám megállítaná az áruk mozgását, ami hiányt szülhet

A brit vámhatóságoknak november után még legkevesebb három hónapra lesz szükségük, hogy legalább valamelyest képesek legyenek a szigetet elérő áruk vámolására. Addig megállhat az élet a La Manche csatornán.

Ennek leginkább az egészségügyben lehet beláthatatlan következménye, ugyanis a Nagy-Britanniában felhasznált gyógyszerek 75%-a külföldről, elsősorban az EU tagállamaiból érkezik.

Az élelmiszerhiányt, illetve a dráma drágulást tényként kezeli az elemzés a rendezetlen Brexit esetén. Ez különösen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartásokat érintené érzékenyen.

Az EU tagállamok által történő vámok kivetése drámai hatással lenne a brit olaj- és földgázexportra – derül ki az elemzésből, mely legalább két finomító rövidtávú csődjével és több ezer állas nélkül maradó emberrel számol.

Boris Johnson

Erőszak, zavargások, élelmiszerhiány

A Boris Johnson által megakadályozni szándékozott, de rendezetlen kilépés esetén elkerülhetetlen határellenőrzés az ír szigeten a katolikusok és protestánsok közötti ellentétek újbóli kiéleződéséhez vezethet. A brit rendőrség már akciótervekkel készül a harcok fellángolására.

Az élelmiszerhiány miatt az ország más részein is zavargásokra számít a Scotland Yard. Ezt egy neve elhallgatását kérő magas rangú rendőr árulta el a ’Sunday Times’ újságírójának.

Az ’Operation Yellowhammer’ (’Citromsármány művelet’) nevet viselő akcióterv a királyi család Londonból történő evakuációjával is kalkulál.

A dokumentum a No-Deal-Brexit esetén nem a legrosszabb, hanem reális forgatókönyvnek tekinti a zavargásokat.

Csak spekuláció?

A Downing Streeten azt gyanítják, hogy a megbukott May-kabinet Brexitet ellenző tagjai állnak a kiszivárogtatás mögött. Céljuk Boris Johnson pozíciójának gyengítése lehetett találkozói előtt Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel – spekulálnak a kormányfő bizalmasai.

A papír nyilvánosságra kerülése után Johnson alaptalan hisztériakeltésről beszélt. A brit miniszterelnök No-Deal-Brexit-ügyi megbízottja bagatellizálta a dokumentum jelentőségét.

Kwasi Kwarteng

Az elemzés nem a valószínű, hanem a legrosszabb forgatókönyvet vázolja fel. Régen készült, ezért nem veszi figyelembe az új kormány által az elmúlt hetekben meghozott intézkedéseket” – mondta a tárca nélküli miniszter.

A gazdasági miniszter, Kwasi Kwarteng szerint a dokumentum maga és a kiszivárogtatása is a Brexit ellenzőinek „hisztéria keltési stratégiájának része.”

A kormányzati magyarázatoknak van egy jelentős szépséghibájuk. Az elemzés alatt a Johnson-kabinet hivatalba lépése utáni dátum szerepel és gyaníthatóan már az új kormány megbízásából készült. Nyilvánosságra kerülésének időpontja azonban zavarja Johnson startégiáját, aki most a mindenre elszánt harcos szerepében mutatkozik. Feltételezhető azonban, hogy a drámai következmények miatt maga sem akarja a szabályozatlan kilépést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Budapesten emelkedtek a használt lakások árai

A fővárosban átlagosan 3,5 százalékkal emelkedett a használt társasházi lakások ára, míg a panelek értéke 7,5, a családi házaké pedig majdnem 11 százalékkal nőtt az év első kilenc hónapjában 2020 azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Kepecs Gábor: „a biztosítóknak újra kell gondolniuk a biztosításpolitikájukat”

A járványhelyzet a biztosítási piacot is átalakítja, amely nem...

Hírek

Microsoft: erős ügyfél-azonosítással a kibertámadások 99 százaléka kivédhető

A Microsoft szerint a ma ismert támadások 99 százalékát vissza lehetne verni egyszerű, gyakran díjtalanul elérhető módszerekkel, mégis, az ügyfeleinek csak kevesebb, mint a 20 százaléka használ még olyan jól bevált védekezési eszközt is, mint a többtényezős hitelesítés.

Az EU igazságügyi együttműködést kezdeményezett a helyreállítási források védelmére

Az Európai Unió az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) irányításával igazságügyi együttműködést kezdeményezett a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló uniós források védelmére - tájékoztatott az Europol.

Hálapénz. Bűnügyi felügyelet alá került egy zalai szülészorvos

Egy hónapig nem hagyhatja el lakóhelyét az a zalaegerszegi orvos, akit kedden vettek őrizetbe a rendőrök vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt - döntött a Zalaegerszegi Járásbíróság.

Kórházba került Bill Clinton volt amerikai elnök

Fertőzést kapott, és több napja kórházban ápolják Bill Clinton volt amerikai elnököt - erősítette meg a kaliforniai Irvine klinika egyik tisztségviselője.

Eppel János a VOSZ új elnöke

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) küldöttgyűlése elnökké választotta Eppel Jánost, a szervezet társelnökét.

Az szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor

A megjelent ellentmondásos információk pontosítására adott ki tájékoztatót a NAV arról, hogy akitől év közben vonták le az adóelőlegeketa szabályok szerint, annak az visszajár, nem áll fennbefizetési kötelezettség.

Fagyni is fog, száraz, napsütéses idő is lesz a hét végén

Hajnalonként ködös, napközben száraz, napsütéses idő várható hétvégén. A leghidegebb órákban néhol fagyra is készülni kell

Magyar falu program – 121 településen nyílik kisbolt

A Magyar falu programnak köszönhetően kisbolt nyílik 121 olyan településen, ahol az elmúlt években, évtizedekben nem volt - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gazdaság

OTP: újabb munkavállalói résztulajdonosi program indul

Az OTP Bank rendkívüli közgyűlésén döntött egy újabb munkavállalói résztulajdonosi program létrehozásáról és támogatásáról - jelentette be Csányi Sándor, a pénzintézet elnök-vezérigazgatója.

Befektetési alapok – 7500 milliárd fölé nőtt a kezelt vagyon

Szeptemberben 2 százalékkal, mintegy 144 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, így a hónap végén 7532 milliárd forintot kezeltek a Bamosz-tagok - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

Fizetési mérleg. Egymilliárd eurós hiány augusztusban

Augusztusban 1,035 milliárd euró deficittel zárt a folyó fizetési mérleg a júliusi 267 millió és az első félévi 598 millió euró hiányt követően - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Jövő nyárig marad a hitelmoratórium – a rászorulóknak

A kabinet 2022. június 30-ig meghosszabbítja a rászorulók segítésére bevezetett hitelmoratóriumot - jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom