Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

London szabályozatlan kilépése az EU-ból közellátási nehézségeket okoz Nagy-Britanniában, Észak-Írországban a katolikusok és protestánsok közötti harcok kiújulására, Angliában zavargásokra kell számítani. Mindez a kormány számára, belső használatra készült elemzésből derült ki.

Hiány, káosz, elszabaduló árak

A ’Sunday Times’ által megszerzett belső, kormányzati jelentés sötét képet fest: Élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint megbénuló határforgalom jöhet november 1-én. A szükséges engedélyek hiánya és előírásoknak meg nem felelés miatt a brit kamionok 85%-a nem fog tudni belépni Franciaországba.

A vám megállítaná az áruk mozgását, ami hiányt szülhet

A brit vámhatóságoknak november után még legkevesebb három hónapra lesz szükségük, hogy legalább valamelyest képesek legyenek a szigetet elérő áruk vámolására. Addig megállhat az élet a La Manche csatornán.

Ennek leginkább az egészségügyben lehet beláthatatlan következménye, ugyanis a Nagy-Britanniában felhasznált gyógyszerek 75%-a külföldről, elsősorban az EU tagállamaiból érkezik.

Az élelmiszerhiányt, illetve a dráma drágulást tényként kezeli az elemzés a rendezetlen Brexit esetén. Ez különösen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartásokat érintené érzékenyen.

Az EU tagállamok által történő vámok kivetése drámai hatással lenne a brit olaj- és földgázexportra – derül ki az elemzésből, mely legalább két finomító rövidtávú csődjével és több ezer állas nélkül maradó emberrel számol.

Boris Johnson

Erőszak, zavargások, élelmiszerhiány

A Boris Johnson által megakadályozni szándékozott, de rendezetlen kilépés esetén elkerülhetetlen határellenőrzés az ír szigeten a katolikusok és protestánsok közötti ellentétek újbóli kiéleződéséhez vezethet. A brit rendőrség már akciótervekkel készül a harcok fellángolására.

Az élelmiszerhiány miatt az ország más részein is zavargásokra számít a Scotland Yard. Ezt egy neve elhallgatását kérő magas rangú rendőr árulta el a ’Sunday Times’ újságírójának.

Az ’Operation Yellowhammer’ (’Citromsármány művelet’) nevet viselő akcióterv a királyi család Londonból történő evakuációjával is kalkulál.

A dokumentum a No-Deal-Brexit esetén nem a legrosszabb, hanem reális forgatókönyvnek tekinti a zavargásokat.

Csak spekuláció?

A Downing Streeten azt gyanítják, hogy a megbukott May-kabinet Brexitet ellenző tagjai állnak a kiszivárogtatás mögött. Céljuk Boris Johnson pozíciójának gyengítése lehetett találkozói előtt Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel – spekulálnak a kormányfő bizalmasai.

A papír nyilvánosságra kerülése után Johnson alaptalan hisztériakeltésről beszélt. A brit miniszterelnök No-Deal-Brexit-ügyi megbízottja bagatellizálta a dokumentum jelentőségét.

Kwasi Kwarteng

Az elemzés nem a valószínű, hanem a legrosszabb forgatókönyvet vázolja fel. Régen készült, ezért nem veszi figyelembe az új kormány által az elmúlt hetekben meghozott intézkedéseket” – mondta a tárca nélküli miniszter.

A gazdasági miniszter, Kwasi Kwarteng szerint a dokumentum maga és a kiszivárogtatása is a Brexit ellenzőinek „hisztéria keltési stratégiájának része.”

A kormányzati magyarázatoknak van egy jelentős szépséghibájuk. Az elemzés alatt a Johnson-kabinet hivatalba lépése utáni dátum szerepel és gyaníthatóan már az új kormány megbízásából készült. Nyilvánosságra kerülésének időpontja azonban zavarja Johnson startégiáját, aki most a mindenre elszánt harcos szerepében mutatkozik. Feltételezhető azonban, hogy a drámai következmények miatt maga sem akarja a szabályozatlan kilépést.

Friss

A Ford egymillió e-autóval árasztja el Európát?

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízel üzemű járművek eladását.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Varga: a rendezetlen Brexit sem rengetné meg a gazdaságot

Magyarország érdeke, hogy Nagy-Britannia rendezett keretek között lépjen ki az Unióból, ugyanakkor a szigetország megállapodás nélküli kilépése sem okozna jelentős visszaesést a magyar gazdaságnak - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

A cégek a konjunktúra visszaesésével számolnak

Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) második negyedéves vállalati konjunktúra mutatója 39 pontról 33 pontra csökkent, vagyis a cégek a konjunktúra visszaesésére számítanak - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Hírek

Alpesi turistaházban vizsgálják a műszaki cikkek hiányának egészségre gyakorolt hatását

Alpesi turistaházban vizsgálják tíz önként jelentkezőn a műszaki cikkek, különösen a mobiltelefon hiányának egészségre gyakorolt hatását Olaszországban.

Kisbolygók haladnak el a Föld mellett szombaton

Biztonságos távolságot jelentő 5,6 millió kilométerre halad el a Föld mellett két közepes méretű aszteroida szombaton - közölte a NASA.

Fidel Castro krokodilja harapta le egy férfi karját

Fidel Castro hajdani kubai vezető tulajdona volt az a krokodil, amelynek harapása miatt amputálták egy svéd férfi karját.

Fűtési idény. Csak egyszer ingyenes az indulás

Szeptember 15-én kezdődik a fűtési időszak, a Főtáv is fűtésre alkalmas állapotba helyezi a berendezéseit. Kizárólag egyetlen alkalommal díjmentes a fűtés indítása, leállítása.

Markáns hidegfront érkezik a jövő héten

Jövő kedden markáns hidegfront éri el az országot a modellszámítások szerint - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

INPUT Program. Gondolatvezérléssel az amerikai piacra

Gondolattal irányítható elektronikus vezérlő, úgynevezett agy-gép interfész-rendszer fejlesztésével nyert a Mindrove csapata az INPUT Program első országos startup versenyén. A fejlesztők jutalma egy 20 ezer dollár értékű, észak-amerikai piacra lépési csomag.

Mesterien főzték a szeszt az ókori Kínában

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori lepárlóüzem romjait tárták fel Anhuj tartományban. A leletekből kiderült, az ókori kínaiak mesteri szinten űzték a szeszfőzést.

Leukémiában szenved Karel Gott

Akut leukémiában szenved Karel Gott. A cseh popsztár a Prágai Egyetemi Általános Kórházba jár kezelésre.

Budai barlangban termett a kannabisz – videó

Kábítószer-birtoklás bűntette miatt nyomoznak a negyvenegy éves F. Gy. ellen, aki a XXII. kerületi telkén lévő barlangrendszerben kannabiszt termesztett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

E-cigaretta. Csak trafikban árusítható a töltőfolyadék

A dohányzás füstmentes alternatívái ugyanúgy dohánygyártmánynak és jövedéki terméknek minősülnek, mint a cigaretta. Kizárólag dohányboltokban forgalmazhatók, számos feltétel mellett - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Elárverezik Darth Vader eredeti maszkját

Ritka, filmben viselt Darth Vader-maszkra és Harry Potter-szemüvegre is lehet licitálni egy filmes relikviákból rendezett Los Angeles-i árverésen.

Vihar – Életveszélyessé vált a szegedi jogi kar épülete

Jelentős károk érték a hétfő délutáni viharban a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Állam- és Jogtudományi Karának főépületét, az ingatlan életveszélyessé vált - közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.
Hirdetés

Gazdaság

Megnyílnak a bankszámlák az appok előtt

Az ötezer forint alatti érintéses fizetések esetén is kérhetik a PIN-kódot a boltokban, bevezetik a nyitott bankolást és módosul az internetbanki belépés folyamata is.

Kamatot vágott az EKB – újraindul az eszközvásárlási program

Az Európai Központi Bank a várakozásokkal összhangban kamatot csökkentett és úgy döntött, hogy újraindítja a nettó eszközvásárlási programot, miközben csökkentette az eurózónára vonatkozó inflációs és GDP-növekedési előrejelzését.

Bírság. Belső hiányosságok a K&H Banknál

Nem megfelelő szabályozottságára visszavezethető, kis súlyú jogsértés miatt a Magyar Nemzeti Bank 29,2 millió forint bírságot szabott ki a K&H bankcsoport három intézményére.

Facebook Libra. A kibocsátók nyerik a legnagyobbat?

Bár a Facebook kriptodevizája, a Libra erősíteni tudná a világ elmaradott térségeiben élők pénzügyi kibontakozását, a virtuális pénz kibocsátóit nem önzetlen szempontok mozgatják - írja a müncheni ifo gazdaságkutató intézet tanulmánya.

Monetáris tanács – egyhangúlag maradt az alapkamat

A monetáris tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek az alapkamat, az egynapos és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatának 0,9 százalékon, valamint az egynapos jegybanki betét kamatának mínusz 0,05 százalékon tartásáról.

Deutsche Bank: egy százalékpontot vág a kamaton a Fed

A Deutsche Bank azzal számol, hogy a Fed a következő egy évben jelentősen csökkenti az alapkamatot, és hogy lassul az amerikai gazdaság növekedése.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom