Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit
No menu items!

Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

London szabályozatlan kilépése az EU-ból közellátási nehézségeket okoz Nagy-Britanniában, Észak-Írországban a katolikusok és protestánsok közötti harcok kiújulására, Angliában zavargásokra kell számítani. Mindez a kormány számára, belső használatra készült elemzésből derült ki.

Hiány, káosz, elszabaduló árak

A ’Sunday Times’ által megszerzett belső, kormányzati jelentés sötét képet fest: Élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint megbénuló határforgalom jöhet november 1-én. A szükséges engedélyek hiánya és előírásoknak meg nem felelés miatt a brit kamionok 85%-a nem fog tudni belépni Franciaországba.

A vám megállítaná az áruk mozgását, ami hiányt szülhet

A brit vámhatóságoknak november után még legkevesebb három hónapra lesz szükségük, hogy legalább valamelyest képesek legyenek a szigetet elérő áruk vámolására. Addig megállhat az élet a La Manche csatornán.

Ennek leginkább az egészségügyben lehet beláthatatlan következménye, ugyanis a Nagy-Britanniában felhasznált gyógyszerek 75%-a külföldről, elsősorban az EU tagállamaiból érkezik.

Az élelmiszerhiányt, illetve a dráma drágulást tényként kezeli az elemzés a rendezetlen Brexit esetén. Ez különösen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartásokat érintené érzékenyen.

Az EU tagállamok által történő vámok kivetése drámai hatással lenne a brit olaj- és földgázexportra – derül ki az elemzésből, mely legalább két finomító rövidtávú csődjével és több ezer állas nélkül maradó emberrel számol.

Boris Johnson

Erőszak, zavargások, élelmiszerhiány

A Boris Johnson által megakadályozni szándékozott, de rendezetlen kilépés esetén elkerülhetetlen határellenőrzés az ír szigeten a katolikusok és protestánsok közötti ellentétek újbóli kiéleződéséhez vezethet. A brit rendőrség már akciótervekkel készül a harcok fellángolására.

Az élelmiszerhiány miatt az ország más részein is zavargásokra számít a Scotland Yard. Ezt egy neve elhallgatását kérő magas rangú rendőr árulta el a ’Sunday Times’ újságírójának.

Az ’Operation Yellowhammer’ (’Citromsármány művelet’) nevet viselő akcióterv a királyi család Londonból történő evakuációjával is kalkulál.

A dokumentum a No-Deal-Brexit esetén nem a legrosszabb, hanem reális forgatókönyvnek tekinti a zavargásokat.

Csak spekuláció?

A Downing Streeten azt gyanítják, hogy a megbukott May-kabinet Brexitet ellenző tagjai állnak a kiszivárogtatás mögött. Céljuk Boris Johnson pozíciójának gyengítése lehetett találkozói előtt Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel – spekulálnak a kormányfő bizalmasai.

A papír nyilvánosságra kerülése után Johnson alaptalan hisztériakeltésről beszélt. A brit miniszterelnök No-Deal-Brexit-ügyi megbízottja bagatellizálta a dokumentum jelentőségét.

Kwasi Kwarteng

Az elemzés nem a valószínű, hanem a legrosszabb forgatókönyvet vázolja fel. Régen készült, ezért nem veszi figyelembe az új kormány által az elmúlt hetekben meghozott intézkedéseket” – mondta a tárca nélküli miniszter.

A gazdasági miniszter, Kwasi Kwarteng szerint a dokumentum maga és a kiszivárogtatása is a Brexit ellenzőinek „hisztéria keltési stratégiájának része.”

A kormányzati magyarázatoknak van egy jelentős szépséghibájuk. Az elemzés alatt a Johnson-kabinet hivatalba lépése utáni dátum szerepel és gyaníthatóan már az új kormány megbízásából készült. Nyilvánosságra kerülésének időpontja azonban zavarja Johnson startégiáját, aki most a mindenre elszánt harcos szerepében mutatkozik. Feltételezhető azonban, hogy a drámai következmények miatt maga sem akarja a szabályozatlan kilépést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Tőzsde – Erősödés nyitáskor New Yorkban

Pluszban indítottak az irányadó New York-i tőzsdeindexek csütörtökön. A kőolaj ára nőtt.

Megugrott az uniós adósság – középmezőnyben a magyar

A koronavírus-járvány miatt az államháztartási hiány és az államadósság GDP-hez viszonyított aránya is megugrott az Európai Unióban és az euróövezetben - jelentette az Eurostat.

Államháztartás. 2270 milliárd fölé nőtt a hiány

Szeptemberben 9 milliárd forinttal nőtt a költségvetés hiánya, így az év első kilenc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2270,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).

Hírek

Vas megye. Halálos baleset a kalandparkban

Egy diák meghalt, egy pedig megsérült, amikor kidőlt egy fa a Vas megyei Gyöngyösfalu kalandparkjában - beszámolók szerint. A baleset hírét az MTI érdeklődésére a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője  megerősítette.

Dél-koreai igen-nem. Vita az oltási kampányról

A dél-koreai orvosi kamara azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Brit aggodalom: idénymunkások nélkül veszélyben a karácsonyi ebéd

Sürgősen mentesíteni kell a koronavírus-járvány miatti karanténkötelezettség alól a közép- és kelet-európai EU-országokból érkező idénymunkásokat, mert nélkülük veszélybe kerülhet a hagyományos karácsonyi pulykaebéd - közölte a brit baromfitenyésztők üzleti szervezete.

Légszennyezés. A magyarok több havi fizetést költenek rá

A légszennyezés miatt bekövetkezett betegségek kezelésével és az elhalálozással járó kiadások az európaiak számára évente átlagosan 1250 euróba (mintegy 450 ezer forint) kerülnek fejenként. A budapestiek számára a légszennyezettség miatti kiadás évente mintegy 677 ezer forint - derült ki a brüsszeli központú Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) jelentéséből.

Ausztrál kutatók – Ilyen a gyerekek ideális napirendje

A gyerekeknek 11 óra alvás, 8 óra ülés és különböző intenzitású, több órás mozgás lenne az ideális napi időbeosztásuk. Máskülönben rossz lesz a csonttömegük felnőtt korukra, vélekednek egy ausztrál tanulmány szerzői. Részletek.

Emlékérmék az Állami Számvevőszék kettős jubileumára

Két emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank az Állami Számvevőszék megalakulásának 150. és a független számvevőszéki ellenőrzés újraindulásának 30. évfordulója alkalmából.

Túlszámlázás – vádemelés OLAF-ajánlásra

Vádat emeltek két férfi ellen, akik 272 millió forintos kárt okoztak öntvénygyártáshoz és öntvények megmunkáláshoz szükséges szerszámgépek beszerzését szolgáló uniós támogatások felhasználásánál - közölte a fővárosi főügyész.

Covid-vakcina – az oroszokat hamarosan beoltják

November végén tömegesen alkalmazhatják a Covid-19 elleni vakcinát Oroszországban - jelentette be Vaszilij Ignatyjev, a Szputnyik V elnevezésű első orosz vakcinát gyártó R-Pharm gyógyszergyár vezérigazgatója

Kamatdöntés – erősödött a forint

Erősödött a forint a nemzetközi bankközi devizapiacon kedd délután, miután kihirdették a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatdöntését.

Wifi a Holdon. A Nokia 4G hálózatot telepít

Negyedik generációs mobilhálózatot épít ki a Hold felszínén a Nokia az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) megbízásából - jelentette be a finn telekommunikációs vállalat.

Harmincéves az Alkotmánybíróság – az MNB emlékérmével tiszteleg

Az Alkotmánybíróság megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank.

Miskolc. Újra látták a városban kóborló medvét

A vasárnap hajnali észlelés után hétfőn, a kora reggeli órákban is látták a Miskolcra bekóborló medvét a lyukóvölgyi térségben - közölte az önkormányzat sajtóosztálya.

Gazdaság

Maradt az egyhetes betéti kamat 0,75 százalék

Ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön.

Koronavírus – Már forog az EU-s SURE kötvény, nagy a túljegyzés

Az Európai Bizottság közel 17 milliárd euró (mintegy 6200 milliárd forint) értékben kibocsátotta a koronavírus-járványból adódó munkanélküliség kockázatait mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvények (SURE) első sorozatát - közölte az uniós bizottság.

Bankszövetség – Moratórium és/vagy adósságrendező program

A törlesztési moratórium meghosszabbítása jó megoldás. Aki egy kedvezményezetti kategóriába sem fér bele, részt vehet bankja adósságrendező programjában - véli a Magyar Bankszövetség elnöke.

Marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó sem változott.

Törlesztési moratórium: megszavazták a hosszabbítást

Az Országgyűlés 2021. június 30-ig meghosszabbította a koronavírus-járvány miatt bevezetett törlesztési moratóriumot egyes kiemelt társadalmi csoportoknak és pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozásoknak.

Újabb amerikai bank ment csődbe

Háromra nőtt az idén csődbe jutott amerikai bankok száma. Tavaly négy bank húzta le a rolót, tavalyelőtt egy sem.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom