Kezdőlap Világgazdaság Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

London szabályozatlan kilépése az EU-ból közellátási nehézségeket okoz Nagy-Britanniában, Észak-Írországban a katolikusok és protestánsok közötti harcok kiújulására, Angliában zavargásokra kell számítani. Mindez a kormány számára, belső használatra készült elemzésből derült ki.

Hiány, káosz, elszabaduló árak

A ’Sunday Times’ által megszerzett belső, kormányzati jelentés sötét képet fest: Élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint megbénuló határforgalom jöhet november 1-én. A szükséges engedélyek hiánya és előírásoknak meg nem felelés miatt a brit kamionok 85%-a nem fog tudni belépni Franciaországba.

A vám megállítaná az áruk mozgását, ami hiányt szülhet

A brit vámhatóságoknak november után még legkevesebb három hónapra lesz szükségük, hogy legalább valamelyest képesek legyenek a szigetet elérő áruk vámolására. Addig megállhat az élet a La Manche csatornán.

Ennek leginkább az egészségügyben lehet beláthatatlan következménye, ugyanis a Nagy-Britanniában felhasznált gyógyszerek 75%-a külföldről, elsősorban az EU tagállamaiból érkezik.

Az élelmiszerhiányt, illetve a dráma drágulást tényként kezeli az elemzés a rendezetlen Brexit esetén. Ez különösen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartásokat érintené érzékenyen.

Az EU tagállamok által történő vámok kivetése drámai hatással lenne a brit olaj- és földgázexportra – derül ki az elemzésből, mely legalább két finomító rövidtávú csődjével és több ezer állas nélkül maradó emberrel számol.

Boris Johnson

Erőszak, zavargások, élelmiszerhiány

A Boris Johnson által megakadályozni szándékozott, de rendezetlen kilépés esetén elkerülhetetlen határellenőrzés az ír szigeten a katolikusok és protestánsok közötti ellentétek újbóli kiéleződéséhez vezethet. A brit rendőrség már akciótervekkel készül a harcok fellángolására.

Az élelmiszerhiány miatt az ország más részein is zavargásokra számít a Scotland Yard. Ezt egy neve elhallgatását kérő magas rangú rendőr árulta el a ’Sunday Times’ újságírójának.

Az ’Operation Yellowhammer’ (’Citromsármány művelet’) nevet viselő akcióterv a királyi család Londonból történő evakuációjával is kalkulál.

A dokumentum a No-Deal-Brexit esetén nem a legrosszabb, hanem reális forgatókönyvnek tekinti a zavargásokat.

Csak spekuláció?

A Downing Streeten azt gyanítják, hogy a megbukott May-kabinet Brexitet ellenző tagjai állnak a kiszivárogtatás mögött. Céljuk Boris Johnson pozíciójának gyengítése lehetett találkozói előtt Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel – spekulálnak a kormányfő bizalmasai.

A papír nyilvánosságra kerülése után Johnson alaptalan hisztériakeltésről beszélt. A brit miniszterelnök No-Deal-Brexit-ügyi megbízottja bagatellizálta a dokumentum jelentőségét.

Kwasi Kwarteng

Az elemzés nem a valószínű, hanem a legrosszabb forgatókönyvet vázolja fel. Régen készült, ezért nem veszi figyelembe az új kormány által az elmúlt hetekben meghozott intézkedéseket” – mondta a tárca nélküli miniszter.

A gazdasági miniszter, Kwasi Kwarteng szerint a dokumentum maga és a kiszivárogtatása is a Brexit ellenzőinek „hisztéria keltési stratégiájának része.”

A kormányzati magyarázatoknak van egy jelentős szépséghibájuk. Az elemzés alatt a Johnson-kabinet hivatalba lépése utáni dátum szerepel és gyaníthatóan már az új kormány megbízásából készült. Nyilvánosságra kerülésének időpontja azonban zavarja Johnson startégiáját, aki most a mindenre elszánt harcos szerepében mutatkozik. Feltételezhető azonban, hogy a drámai következmények miatt maga sem akarja a szabályozatlan kilépést.

Friss

Tőzsde – Pozitív kezdés New Yorkban

Indexemelkedéssel folytatták az előző nap szerény pozitív eredményét a pénteki nyitáskor az amerikai tőzsdeindexek.

Jogerősen elítélték a Telekomot meghekkelő fiatalt

A Szolnoki Törvényszék jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki két éve feltörte a Magyar Telekom szerverét. A fiatalembert folytatólagosan elkövetett, információs rendszer vagy adat megsértése miatt mondták ki bűnösnek.

Vörösiszap szerencsétlenség – Felmentésüket kérték a vádlottak

A vörösiszapper tizenhárom vádlottja tagadta bűnösségét és felmenését kérte a Győri Ítélőtáblán. Az ügyész döntően súlyosítást indítványozott másodfokú eljárásban, egy hét múlva, december 13-án hirdetnek ítéletet.

Vizet hozott a Naprendszerbe – vasárnap megfigyelhető

Egyre fényesebb és nagyobb a Naprendszeren át száguldó csillagközi üstökös, a Borisov-üstökös. Az égi vándor vasárnap nagyobb amatőr csillagászati távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

Hírek

Jogerősen elítélték a Telekomot meghekkelő fiatalt

A Szolnoki Törvényszék jogerősen 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte azt a férfit, aki két éve feltörte a Magyar Telekom szerverét. A fiatalembert folytatólagosan elkövetett, információs rendszer vagy adat megsértése miatt mondták ki bűnösnek.

Vizet hozott a Naprendszerbe – vasárnap megfigyelhető

Egyre fényesebb és nagyobb a Naprendszeren át száguldó csillagközi üstökös, a Borisov-üstökös. Az égi vándor vasárnap nagyobb amatőr csillagászati távcsövekkel is megfigyelhető lesz.

Tejfehérje-allergia ellen anyatejjel

Az anyatej hozzájárulhat a kisgyermekkorban kialakuló, a gyermekek három százalékát érintő tejfehérje-allergia megelőzéséhez - közölte az Első 1000 nap program.

Az MNB 22,5 millió forintra bírságolta a nedolgozz.hu működtetőjét

A Magyar Nemzeti Bank 22,5 millió forint bírságot szabott ki a nedolgozz.hu internetes honlap működtetőjére, mert jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet, amelyeket az MNB azonnali hatállyal meg is tiltott

Tanárkéselés: Palkovics László telefonon kért tájékoztatást

A győri tanárkéselésre reagált az szakképzési intézmények fenntartója, az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Mint közleményükben fogalmaztak: megdöbbenéssel fogadta a győri iskolában történt késelés hírét.

Tudósok vizsgálták a slágerek titkait

Egy kutatócsoport az amerikai Billboard slágerlistán szereplő klasszikus popsikerek több tízezernyi akkordhangzását elemezték ki statisztikailag. A tudósok úgy vélik, megfejtették a jó dalok írásának titkát. 

Kisebb mínuszok jönnek – néhol ónos szitálás

Jellemzően borult, párás idő lesz a hét végén. Kissé mérséklődik a hideg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Tanárnőjét késelte meg egy diák Győrben

Egy 17 éves diák többször megszúrta tanárnőjét csütörtök délben egy győri iskolában.

BKK – Kártyával is rendezhető az utólagos pótdíj

Immár bankkártyával is kifizethetik a határidőn túli pótdíjat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain bliccelők. Az érintetteknek értesítő levelet küldenek.

Többszintű társadalomban élnek a gyöngytyúkok

Többszintű társadalmat fedeztek fel a keselyűfejű gyöngytyúkok (Acryllium vulturinum) egy populációját vizsgálva német tudósok.

Lehullt a lepel a Habsburg-áll titkáról

Belterjesség okozta a Habsburgok jellegzetes előreálló alsó ajkait - közölték spanyol kutatók, akik a család 15-17. században élt tagjait vizsgálták.

Fegyverropogás Pearl Harborban – három halott

Két embert megölt, egyet súlyosan megsebesített egy amerikai tengerész Hawaiin, a Pearl Harbor-i flottatámaszponton, majd magával is végzett - közölték a támaszpont tisztségviselői.

Gazdaság

Az ÁSZ átgondolt áfacsökkentésre int

Az áfa csökkentése a termékek felénél nem mérsékelte a fogyasztói árakat, ezért az áfacsökkentés elhatározása előtt átgondolt értékelés szükséges - erre az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése figyelmeztet.

Az MNB 22,5 millió forintra bírságolta a nedolgozz.hu működtetőjét

A Magyar Nemzeti Bank 22,5 millió forint bírságot szabott ki a nedolgozz.hu internetes honlap működtetőjére, mert jegybanki engedély nélkül végzett portfóliókezelést, befektetési elemzést, illetve függő ügynöki tevékenységet, amelyeket az MNB azonnali hatállyal meg is tiltott

Magyar kilátások. Az IMF javította prognózisát

Az IMF tovább javította Magyarország idei és jövő évi gazdasági bővülésére vonatkozó előrejelzését: a 2019-est 4,9 százalékra, a 2020-ast pedig 3,5 százalékra emelte a novemberben várt 4,6 és 3,3 százalékról.

Az Európai Tanács elnöke szorosabb gazdasági és monetáris uniót akar

A gazdasági és monetáris unió elmélyítése, valamint a bankunió erősítése mellett érvelt az Európai Tanács elnöke az Európai Unió fő vezetőinek brüsszeli munkamegbeszélésén.

Matolcsy: új, kihívásokkal teli világrend alakul

A technológia és a pénz forradalmának jelenlegi korszakában új világrend alakul, az új kihívásokra pedig a jegybankoknak is meg kell találniuk a megfelelő válaszokat - hangsúlyozta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Kevesebb a hamis forint

A Magyar Nemzeti Bank napi gyakorisággal monitorozza a pénzhamisítás helyzetét, tavaly 42 százalékkal csökkent a kiszűrt hamis forintbankjegyek száma.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom