Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

Brit kormányzati körök szerint zavargásokhoz vezet a rendezetlen Brexit

London szabályozatlan kilépése az EU-ból közellátási nehézségeket okoz Nagy-Britanniában, Észak-Írországban a katolikusok és protestánsok közötti harcok kiújulására, Angliában zavargásokra kell számítani. Mindez a kormány számára, belső használatra készült elemzésből derült ki.

Hiány, káosz, elszabaduló árak

A ’Sunday Times’ által megszerzett belső, kormányzati jelentés sötét képet fest: Élelmiszer- és gyógyszerhiány, valamint megbénuló határforgalom jöhet november 1-én. A szükséges engedélyek hiánya és előírásoknak meg nem felelés miatt a brit kamionok 85%-a nem fog tudni belépni Franciaországba.

A vám megállítaná az áruk mozgását, ami hiányt szülhet

A brit vámhatóságoknak november után még legkevesebb három hónapra lesz szükségük, hogy legalább valamelyest képesek legyenek a szigetet elérő áruk vámolására. Addig megállhat az élet a La Manche csatornán.

Ennek leginkább az egészségügyben lehet beláthatatlan következménye, ugyanis a Nagy-Britanniában felhasznált gyógyszerek 75%-a külföldről, elsősorban az EU tagállamaiból érkezik.

Az élelmiszerhiányt, illetve a dráma drágulást tényként kezeli az elemzés a rendezetlen Brexit esetén. Ez különösen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező háztartásokat érintené érzékenyen.

Az EU tagállamok által történő vámok kivetése drámai hatással lenne a brit olaj- és földgázexportra – derül ki az elemzésből, mely legalább két finomító rövidtávú csődjével és több ezer állas nélkül maradó emberrel számol.

Boris Johnson

Erőszak, zavargások, élelmiszerhiány

A Boris Johnson által megakadályozni szándékozott, de rendezetlen kilépés esetén elkerülhetetlen határellenőrzés az ír szigeten a katolikusok és protestánsok közötti ellentétek újbóli kiéleződéséhez vezethet. A brit rendőrség már akciótervekkel készül a harcok fellángolására.

Az élelmiszerhiány miatt az ország más részein is zavargásokra számít a Scotland Yard. Ezt egy neve elhallgatását kérő magas rangú rendőr árulta el a ’Sunday Times’ újságírójának.

Az ’Operation Yellowhammer’ (’Citromsármány művelet’) nevet viselő akcióterv a királyi család Londonból történő evakuációjával is kalkulál.

A dokumentum a No-Deal-Brexit esetén nem a legrosszabb, hanem reális forgatókönyvnek tekinti a zavargásokat.

Csak spekuláció?

A Downing Streeten azt gyanítják, hogy a megbukott May-kabinet Brexitet ellenző tagjai állnak a kiszivárogtatás mögött. Céljuk Boris Johnson pozíciójának gyengítése lehetett találkozói előtt Merkel német kancellárral és Macron francia elnökkel – spekulálnak a kormányfő bizalmasai.

A papír nyilvánosságra kerülése után Johnson alaptalan hisztériakeltésről beszélt. A brit miniszterelnök No-Deal-Brexit-ügyi megbízottja bagatellizálta a dokumentum jelentőségét.

Kwasi Kwarteng

Az elemzés nem a valószínű, hanem a legrosszabb forgatókönyvet vázolja fel. Régen készült, ezért nem veszi figyelembe az új kormány által az elmúlt hetekben meghozott intézkedéseket” – mondta a tárca nélküli miniszter.

A gazdasági miniszter, Kwasi Kwarteng szerint a dokumentum maga és a kiszivárogtatása is a Brexit ellenzőinek „hisztéria keltési stratégiájának része.”

A kormányzati magyarázatoknak van egy jelentős szépséghibájuk. Az elemzés alatt a Johnson-kabinet hivatalba lépése utáni dátum szerepel és gyaníthatóan már az új kormány megbízásából készült. Nyilvánosságra kerülésének időpontja azonban zavarja Johnson startégiáját, aki most a mindenre elszánt harcos szerepében mutatkozik. Feltételezhető azonban, hogy a drámai következmények miatt maga sem akarja a szabályozatlan kilépést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nyelvvizsga nélkül – százezer új diplomás

Már több mint százezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Biztosítás – MNB: alacsonyabb kamatplafonok jönnek

A forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata 2,3 százalékról 1,8 százalékra, az euróalapú konstrukcióké 1,1-ről 0,6 százalékra csökken januártól - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Beszerzésimenedzser-index: emelkedés júliusban

A beszerzési menedzser index (BMI) júliusi értéke 50,8 pont, vagyis a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be, négy hónapos szűkülés után - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Fesztiváltilalom. Kormányzati segítséget kér a szövetség

A fesztiválok elmaradása idén legalább 80 milliárd forint bevételkiesést okoz az államkasszának - nyilatkozta Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) elnöke, aki szerint kormányzati segítséggel túlélhetnék a tilalmat a magyar fesztiválok.

Hírek

Koronavírus – Szlávik: amíg nincs vakcina, az eddigi módon kell védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa.

Szerdától újra olcsóbban tankolhatunk

Tovább csökken az üzemanyagok ára: a hét közepétől a benzin és a gázolaj literje is 4 forinttal kerül majd kevesebbe.

Tokió. Jövőre sem lesz nyári olimpia?!

A 2020-as Nyári Olimpia 2021-re halasztott megrendezése egyre bizonytalanabb. Milliók a világ minden tájáról, zsúfolt stadionok és tömegközlekedés – virulógiai veszélyek sokasága. COVID-védőoltás nélkül egyre bizonytalanabb, hogy Tokió megrendezheti-e a világ legrangosabb sorteseményét.

Tűzgyújtási tilalom három megyében

A szárazság miatt tűzgyújtási tilalom lesz érvényben szombattól Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Augusztustól vámmentes a kereskedelem Vietnammal

Augusztus elsején lép életbe az Európai Unió és Vietnam között létrejött kereskedelmi megállapodás, amely szinte valamennyi vámot eltörli a felek közötti áruforgalomban - közölte az Európai Bizottság.

Túlzott GVH-bírság? A Digi bírósághoz fordul

A Digi szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabott bírság, illetve annak mértéke nem áll arányban a társaság eljárási, adminisztratív mulasztásának súlyával, ezért kezdeményezi a végzés bírósági felülvizsgálatát - közölte a távközlési szolgáltató.

Dietetikus: rákot okozhat a sok sült étel

Rosszindulatú daganatok kialakulásához vezethet a sütéskor keletkező akrilamid nagy dózisú, tartós fogyasztása - hívta fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára.

Túl sok élelmiszert dobunk a kukába – szigorítás jön

Évente átlagosan 68 kilogrammnyi élelmiszert dobnak ki fejenként az emberek Magyarországon, az uniós átlag ennél jóval magasabb - mondta Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari igazgatója.

A járvány óta jóval többet költünk a neten

A második negyedévben 34 százalékkal nőtt a tavalyi azonos időszakhoz képest, és elérte a 188 milliárd forintot az online vásárlások összege Magyarországon - derült ki a Jófogás kereskedelmi portál és a GKI Digital tanácsadó cég összesítéséből.

Mérgező ólom. A gyerekek harmada veszélyben

Minden harmadik, azaz globálisan körülbelül 800 millió gyerek vérének ólomszintje éri el vagy haladja meg azt a deciliterenkénti öt mikrogrammot, ami már beavatkozást igényelne a súlyosabb idegrendszeri károk elkerülése érdekében - derült ki az UNICEF tanulmányából.

Koronavírus – Romániában az 1200-at közelíti a napi esetszám

Romániában az 1200-at közelíti az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, a fertőzési gócok túlterhelt kórházaiban kialakult személyzethiány pótlása érdekében a szaktárca a héten megkezdi orvosok és ápolók ideiglenes áthelyezését.

Légiforgalmi irányítás – Az Eurocontrol káros intézkedései

Hátrányos, káros intézkedéseket hozott a nemzeti légiforgalmi irányító szolgálatok számára a koronavírus-járvány idején az Eurocontrol, rosszabb helyzetbe sodorta őket - derült ki a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgató szavaiból.

Gazdaság

Biztosítás – MNB: alacsonyabb kamatplafonok jönnek

A forintalapú hagyományos élet-, nyugdíj-, egészség- és járadékbiztosítások technikai kamata 2,3 százalékról 1,8 százalékra, az euróalapú konstrukcióké 1,1-ről 0,6 százalékra csökken januártól - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az oroszok betiltották a kriptopénzes fizetést

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a törvényt, amely megtiltja a belföldi fizetést kriptovalutával.

MNB – 25 millió forint bírság a KÖBE biztosítónak

Számos területen feltárt jogsértések miatt a Magyar Nemzeti Bank 25 millió forint bírságot szabott ki a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesületre (KÖBE).

Megtévesztette egyes ügyfeleit – bírság a K&H Biztosítónak

Több biztosítási terület problémás állománykezelése, valamint az informatikai biztonsági és a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 50 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosítóra.

Újabb nyugdíjpénztárt bírságolt meg az MNB

Informatikai biztonsági, kiszervezési, számviteli és vállalatirányítási hiányosságok miatt a Magyar Nemzeti Bank 9,5 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az MKB Nyugdíjpénztárra.

Összeghatár nélkül – Januártól a közértben is elég a kártya

Januártól akár egyetlen forintot is ki lehet majd fizetni bankkártyával, nem lesz szükség készpénzre - közölte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom