Hirdetés
Kezdőlap Mozaik Brutális árháború kezdődött a kínai mesterséges intelligencia piacon
No menu items!

Brutális árháború kezdődött a kínai mesterséges intelligencia piacon

Kínában az elektromos járművektől kezdve a biciklimegosztáson át a buborékos teáig a látszólag egyik napról a másikra megjelenő több száz hasonszőrű cég nyomja le a kiskereskedelmi árakat. Most pedig a mesterséges intelligenciával (AI) működő chatbotok azok a legújabb termékek, amelyek belépnek a romboló küzdelembe. Ami meglepőnek tűnhet, mert Kína problémája eddig nem a a ChatGPT-hez hasonló, tartalom-előállítók túltermelése volt, hanem éppen azok hiánya. A szakértők 2023 elején még úgy vélték, hogy az LLM-em (Large Language Modell) vagyis a Nagy Nyelvi Modelleken alapuló kínai mesterséges intelligenciák egy évtizedes lemaradásban voltak az amerikai élvonalhoz képest.

 

Az, hogy a helyzet alapjaiban változott meg mára, jól mutatja, hogy ugyanezek a szakértők ma úgy számolnak, hogy a két kontinens közötti modellkülönbség egy évre vagy még kevesebbre zsugorodott. Az lmsys Chatbot Arena, amely az LLM-ek teljesítményét rangsorolja, öt kínai LLM-et sorol a világ 20 legjobbja közé. Egyes mérések szerint a SenseTime, egy sanghaji AI cég által létrehozott SenseNova 5.0 nevű modell megelőzi azt az LLM-et, amely a májusi frissítésig a logikai gondolkodás és a kreatív írás terén a Chatgpt-et hajtotta. Februárban az Askci piackutató cég előrejelzése szerint a kínai LLM-ek idén 22 milliárd jüan (3 milliárd dollár) bevételt fognak generálni, szemben a 2023-as 15 milliárd jüan bevétellel. 2028-ra pedig akár ötször ennyit is termelhetnek.

Mindezek a szemet gyönyörködtető technológiai előrelépések és a gazdagság ígérete rengeteg AI reménységet motivált arra, hogy beszálljon. Az Economist tudósítása szerint a kormányzati becslések azzal számolnak, hogy az ázsiai ország jelenleg több mint 100 modellel büszkélkedhet, több mint egymilliárd paraméterrel, ami nagyjából olyan összetett, mint a Facebook anyavállalata, a Meta által kifejlesztett nyílt forráskódú, újgenerációs Llama Nagy Nyelvi Modelljének egyes változatai.

A kínai mesterséges intelligencia fejlesztők ezeket a modelleket most már mindenféle termékké alakítják. De ellentétben Amerikával, ahol az OpenAI egyértelmű technológiai vezető szerepet tölt be, Kínában a felhasználóknak nincs ilyen iparági viszonyítási alapjuk, amely segítene nekik különbséget tenni a különféle termékek között – mondja Jeffrey Ding, a George Washington Egyetem kínai AI-kutatója. És mivel a technológia alapján nem tudnak versenyezni, ezért az ár alapján versenyeznek.

Május 6-án a High-Flyer, kvantumfedezeti alap, amely saját modellt épített, a legújabb változat árait 1000 tokenenként vagyis egy jüancent századrésze (az LLM árképzés preferált egysége) alá csökkentette. Ez körülbelül 1%-a annak, amit az OpenAI a legmenőbb modelljéért, a GPT-4 Turboért kér. Május 15-én a ByteDance – amely a TikTok és annak kínai testvérvideó-alkalmazása, a Douyin tulajdonosa – hasonló kedvezménnyel kezdte el kínálni legújabb modelljét. Egy héttel később az Alibaba e-kereskedelmi konglomerátum 97%-kal csökkentette a zászlóshajójának számító LLM árát. Órákkal később a Baidu bejelentette, hogy Ernie chatbotjai minden üzleti felhasználó számára ingyenesek lesznek. A Tencent, Kína legnagyobb internetes cége szintén ingyen adja egyik LLM-jét.

A Tencent egyik vezetője most “a száz modell háborújáról” beszél. Lee Kai-fu, egy tajvani technológiai befektető és az “ai Superpowers” című, 2018-as bestseller szerzője arra figyelmeztetett, hogy ez a konfliktus “vesztes-vesztes” konfliktus. Több ügyfelet vonzani – és ezáltal több adatot felhalmozni, amelyeken egyre okosabb algoritmusokat lehet képezni – nem sokat számít, ha az ebből eredő alacsonyabb bevételek miatt sokkal kevesebb pénzt lehet költeni a képzéshez szükséges drága számítástechnikai erőforrásokra. Ez a probléma mindenhol sújtja a modellkészítőket, de a kínaiak számára különösen súlyos. Az amerikai szankciók ugyanis megakadályozzák őket abban, hogy hozzáférjenek az amerikai gyártású, a világon a legerősebb és leghatékonyabb AI-chipekhez.

Hosszabb távon az árháború legvalószínűbb következménye a kínai mesterséges intelligencia ipar konszolidációja néhány mély zsebű digitális óriás, például az Alibaba, a Baidu, a ByteDance és a Tencent kezében. Az ígéretes kisebb modellgyártók, mint például a Baichuan, a Moonshot és a Zhipu ai kiszorulhatnak a hazai piacról – nem is beszélve arról, hogy ahogy az OpenAI és más feltörekvő cégek, például az Anthropic és a Mistral nyugaton megmutatták, hogy az újoncok a gépi tanulás terén már többször is túlszárnyalták az inkumbenseket.

A kínai kihívók közül ezért néhányan inkább a nemzetközi piacokon próbálhatnak szerencsét. A 01ai, Lee Kai-fu legújabb vállalkozása már jelezte, hogy ha az árháború elszabadul, kész külföldön keresni a növekedést. Sok hazai rivális azonban nehezen tudna eligazodni a külföldi technológiai piacokon, ezért a hiperversenyes hazai piacon ragadnak. Így miközben Kínában most száz cég virágozhat, sok közülük sokkal hamarabb elsorvadhat, mint ahogy azt létrehozóik várták.

Érsek M. Zoltán

Illusztráció: Bigstock

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.