Kezdőlap Autóipar CES 2023: a technológiai újításokkal új szintre emelkedik az autós szórakozás
No menu items!

CES 2023: a technológiai újításokkal új szintre emelkedik az autós szórakozás

Pavilon a 2016-os CES-en. Kép forrása: Wikipedia

Az autógyártók január első hetében a CES 2023 szakkiállításon olyan technológiákat mutatnak be, amelyekkel egyrészt átformálják az autós szórakozás élményét, másrészt rendszeres bevételi forrásra tehetnek szert. A legújítóbb megoldásokkal ezúttal is az Elon Musk által vezetett Tesla szolgált.

Ez egy olyan terület, amelyet nagyon gyorsan be lehet vetni” – mondta Dirk Hilgenberg, a Volkswagen CARIAD szoftveregységének vezetője a CES-en (Consumer Electronics Show) a Reutersnek. “Egyszerűen hosztolhatod a harmadik féltől származó alkalmazást egy streaming szolgáltatáshoz, vagy közös platformokat generálhatsz. Garantálsz bizonyos mennyiségeket, garantálsz bizonyos bevételt” – fejtette ki.

Míg az autórádiók évtizedek óta a járművek szórakoztató alapfelszereltségének számítanak, a Tesla járművei az egyre növekvő fogyasztói elvárásokat azzal elégítik ki, hogy a jármű parkolása és töltése közben is nézhetők a népszerű videostreaming szolgáltatások, például a Netflix, a YouTube és a Hulu.

Ezen felül decemberben a Tesla kiadott egy “ünnepi frissítést” a szoftveréhez, amely hozzáférést biztosít 1000 PC-s játékhoz a Steam platformon keresztül.

Ragadós példa

A Tesla példáját pedig más autógyártók is követték. Októberben a BMW bejelentette, hogy partnerséget kötött az AirConsole-lal, hogy videojátékokat vigyen a járműveibe. A Stellantis ugyancsak tavaly jelentette be, hogy tervezi az Amazon Fire TV for Auto szolgáltatásának hozzáadását új Wagoneer és Grand Wagoneer SUV-jeihez.

A Las Vegas-i CES-en a dél-koreai autógyártó, a Hyundai is felzárkózott mögéjük, és közölte, hogy az Nvidia által kifejlesztett technológiát használná, hogy videojátékokat streamelhessen az autókban. Az Nvidia GeForce Now nevű felhőalapú játékszolgáltatása több mint 1000 játékhoz biztosítana hozzáférést a PC-s játékboltokból, például a Steamből. A kínai BYD és a svéd Polestar elektromos járműmárka szintén együttműködik az Nvidia-val.

A japán Sony, a piacvezető PlayStation videojáték-konzol gyártója pedig azt jelentette be a CES-en, hogy újonnan elkeresztelt elektromos járművét, az Afeelát ugyanaz az Unreal Engine 3D technológia fogja hajtani, amelyet a videojátékokban használnak. A Sony “a kategória legjobb filmjeit, játékait és zenéit” ígérte, bár kevés részletet árult el a Hondával közösen fejlesztett járműről.

Az intelligens mobilitás megvalósításához folyamatos szoftverfrissítésekre és nagy teljesítményű számítástechnikára van szükség” – mondta Yasuhide Mizuno, a Sony Honda Mobility vezérigazgatója a kiállításon.

Maradtak kérdőjelek

Az autóipar jelenleg azzal küzd, hogy megoldást találjon olyan kérdésekre, hogy miként lehet ezeket az új funkciókat biztonságosan bevezetni, illetve ezek használatát a jármű működése közben az utasokra korlátozni.

A Tesla 2021-ben került a szabályozók figyelmének középpontjába, miután olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint az egyik funkció lehetővé tette, hogy a sofőrök az autók táblagépszerű érintőképernyőjén játszhassanak. A Tesla azóta elérhetetlenné tette a funkciót az autó mozgása közben.

Hilgenberg elmondta, hogy a Volkswagen olyan járműveket fejleszt, amelyek autópályán vagy forgalmi dugókban képesek önmagukat vezetni, ami több időt adhat a sofőröknek és az utasoknak videók megtekintésére vagy játékokra. De ezek a járművek olyan biztonsági rendszerekkel lesznek felszerelve, amelyek leállíthatják a játék- vagy videókijelzőket a vezető számára, ha a körülmények miatt az automatizált vezetés nem biztonságos – mondta.

A fogyasztók mégis igénylik ezeket a funkciókat, ezért a VW a CES-en partnerségeket keres.

Egyes régiókban azt fogjuk látni, hogy az emberek azt mondják majd: ‘Nálatok nincs ilyen? Akkor nem veszem meg” – mondta Hilgenberg. “Azt fogjuk látni, hogy a tartalom, amelyet a szoftver által nyújtott funkciók biztosítanak, döntő tényező lesz a vásárlásnál” – tette hozzá.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Indul az autómosás szezonja: Nanotechnológiával hódít az autómosás Ubere

Beköszöntött a jó idő, ezzel pedig indul az autómosás...

Gazdaságos megoldás egyszerűsíti az áruszállítást

Ahhoz, hogy egy termék eljusson A-ból B pontba, az...

KF: új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten -...

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris...

Hírek

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Új elnöke lesz a Központi Statisztikai Hivatalnak

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke június 11-től Kincses Áron lesz, aki Vukovich Gabriella helyét veszi át - közölte a hivatal.

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Gazdaság

Kamatdöntés – Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának...

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.