Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág CIB: A hitelek elbírálási ideje tovább rövidült
No menu items!

CIB: A hitelek elbírálási ideje tovább rövidült

A pandémia első hulláma után a legtöbb szektorban helyreállt az élet. A kérdés most az, hogy milyen kihívásokat rejt a járvány második hullámának megjelenése. A koronavírus-járvány első hulláma a CIB Bank kisvállalati szegmensének 15 százalékot meghaladó forgalomcsökkenést hozott, azonban új termékekkel, a garanciaprogramokkal, a hitelbírálat felgyorsításával és az online megoldások fókuszba helyezésével a járvány első hullámát követően sikerült újra növekedő pályára állniuk. Interjú Fetter Istvánnal, a CIB kisvállalati szegmensének vezetőjével.

 – Tapasztalataik szerint miként változott a kisvállalati szektor hitelképessége a koronavírus-járvány megjelenése óta?

– Az első negyedévben a korábbi jelentős gazdasági növekedés mellett még remek eredményeket értünk el. Ezt követően a koronavírus-járvány első hulláma nálunk 15 százalékot meghaladó mértékű forgalomcsökkenéshez, és számos iparágban teljes leálláshoz vezetett. A hitelmoratórium, illetve más pénzügyi megoldások azonban nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy nem alakultak ki tömeges csődhelyzetek. A kockázati modell átgondolásával és a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá hitelprogramjával tudtunk erőteljes támogatást nyújtani a feltételeknek megfelelő mikro-, kis- és középvállalkozásoknak rendkívül kedvező, maximum 2,5%-os, a futamidő végéig fix kamattal. A KKV szektort segíti a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által nyújtott Krízis Garanciaprogram is, amely 90%-os kezességvállalással újabb távlatokat nyit a kisvállalkozásoknak. Emellett nagy az igény az EXIM megoldásai, valamint az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezessége és garanciája mellett nyújtható finanszírozásokra is.

Fetter István

Azt látjuk, hogy a pandémia első hullámát követően a legtöbb szektorban helyreállt az élet, amit a jelentősen megnövekedett forgalom is bizonyít. A második hullámra ügyfeleinkkel közösen igyekeztünk felkészülni, és minden eszközünk rendelkezésre áll ahhoz, hogy segítsük az életképes társaságokat a legnehezebb időszak átvészelésében. A kialakult helyzetben ügyfeleinket segíti az is, hogy hiteleink elbírálási ideje is tovább rövidült: az MNB NHP Hajrá forgóeszköz- és beruházási hitel esetén tartjuk a kéthetes elbírálási időt, miközben már korábban bevezettünk olyan hitelterméket is, amely esetében az igénylés befogadását követően ügyfeleink akár 3 munkanap alatt banki finanszírozáshoz juthatnak.

– Mennyiben változott meg az ügyfelekkel fenntartott kapcsolat a pandémia hatására?

–  A pandémia hatására szignifikánsabb szerepet tölt be bankunkban a digitalizáció, ami segíti a meglévő és az új ügyfeleink kényelmesebb, kevesebb adminisztrációs teherrel járó hitelfelvételi és mindennapi pénzügyi tevékenységeinek elvégzését. A lakossági és a vállalati szegmensben egyaránt több fejlesztés és digitális megoldás került napirendre. A kisvállalatok esetén elsősorban a belső folyamatok – adósminősítés, szerződésírás, folyósítás – digitalizációját priorizálva építettük fel idei stratégiánkat. Mindemellett a CIB Hitelajánlat-készítő felülete segítségével a kisvállalatok egyszerűen, céges adataik megadásával, a közösségi távolságtartás szabályainak betartását is elősegítve, fióki látogatás nélkül is kaphatnak hitelajánlatot.

– A finanszírozást illetően milyen segítséget tud nyújtani a CIB Bank?

– Bankunknál mikro-, kis- és középvállalatok esetén a forgóeszköz-finanszírozás iránt nőtt meg jelentősen a kereslet, amely leginkább az NHP Hajrá keretein belül valósult meg: augusztus közepéig közel 400 ügyfél igényelt NHP Hajrá hitelt és lízinget. Fontos azonban látni, hogy a kisvállalkozásoknak szóló szolgáltatásainknak a kínált pénzügyi megoldások csak egy kis szeletét jelentik. A megváltozott gazdasasági környezetben megújult és kedvezményes e-commerce és POS szolgáltatásokkal állunk ügyfeleink rendelkezésére, hogy segítsük az online és elektronikus fizetési forgalom bonyolítását. Emellett megfelelően tudjuk optimalizálni a társaságok legnagyobb banki költségét kitevő cash management szolgáltatásokat személyre szabható Partner számlacsomagjaink segítségével. Megtakarításokkal rendelkező ügyfeleinknek széleskörű befektetésialap-kínálatunkat, kockázatokat csökkenteni kívánó társaságoknak biztosításokat, míg export-import relációkban is aktív társaságoknak rendkívül fejlett treasury platformunkat ajánljuk.

– Mennyire jellemző ebben a nehéz időszakban a már reménytelen helyzetbe kerülő kisvállalkozások számának növekedése?

– A kisvállalatok esetében fokozottan érződik, hogy a járványhelyzetben számos szektornak váratlan kihívásokkal kellett, illetve kell szembenéznie. A legérintettebb szektorokban működő cégek – szállodai szolgáltatók, éttermek és a többi – ügyfeleink 7%-át teszik ki. Miközben a második hullám jelenleg még sok kérdést tartogat, meggyőződésünk, hogy a krízist áthidaló finanszírozási megoldások sok cégnek adnak segítséget a működés fenntartásához és a növekedéshez. Az NHP Hajrá bevezetésével a harmadik negyedévben eddig 13%-os növekedést tudtunk elérni a teljes hitelállományunkban a pandémiás időszak kezdeti állapotához képest. Kérdés, hogy ez a pluszforrás elegendő lesz-e a cégek működésének fenntartásához, vagy egy elhúzódó visszaesés felemésztheti az így kiegészített tartalékokat. Mi mindenesetre elkötelezettek vagyunk abban, hogy a vírushelyzet mostani hulláma alatt is megfelelő támogatást nyújtsunk a kisvállalkozásoknak.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Iránykeresésre számít az elemző

Iránykeresésre számít a hét utolsó kereskedési napján a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

Kalóztámadás Nigéria partjainál

Kalózok támadták meg a MILANO 1 nevű, Saint Kitts és Nevis-i zászló alatt közlekedő teherhajót a Guineai-öbölben, Nigéria partjainál, és a hajó fedélzetére léptek - erről számolt be a tengeri biztonsággal foglalkozó Dryad Global nevű hírportál.

Nagy-Britanniában 18,2 százalékkal csökkent az autógyártás októberben

Nagy-Britanniában 18,2 százalékkal kevesebb autó készült októberben, mint egy...

Jönnek a mínuszok és az ónos esők – a havazás is

Téliesebbre fordul az idő az ősz utolsó hétvégéjén: ónos szitálásra, havazásra is készülni kell, és hajnalban ismét komolyabb mínuszok lehetnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Hírek

Kalóztámadás Nigéria partjainál

Kalózok támadták meg a MILANO 1 nevű, Saint Kitts és Nevis-i zászló alatt közlekedő teherhajót a Guineai-öbölben, Nigéria partjainál, és a hajó fedélzetére léptek - erről számolt be a tengeri biztonsággal foglalkozó Dryad Global nevű hírportál.

Jönnek a mínuszok és az ónos esők – a havazás is

Téliesebbre fordul az idő az ősz utolsó hétvégéjén: ónos szitálásra, havazásra is készülni kell, és hajnalban ismét komolyabb mínuszok lehetnek - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Koronavírus – Merkely: messze még a nyájimmunitás

Becslések szerint eddig másfél millióan fertőződtek meg a koronavírussal Magyarországon, ami még nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához - mondta a Semmelweis Egyetem rektora.

Beomlott egy zimbabwei aranybánya – sokan bennrekedtek

Beomlott egy aranybánya Zimbabwe északkeleti részén, legalább 40-en rekedtek a föld alatt - közölte az ország bányászati szövetsége.

Kötelező lesz a műanyag palackok visszaváltása

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján 2023-tól válna kötelezővé az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon.

Elhunyt Diego Maradona

Hatvanéves korában szerdán elhunyt Diego Maradona, minden idők egyik legjobb futballistája - jelentette be az egykori argentin klasszis jogi képviselője. A világbajnok labdarúgó halálát szívroham okozta.

Koronavírus – Vektor: a második orosz vakcina is immunválaszt vált ki

A második orosz vakcinával, az EpiVacCoronával beoltott összes önkéntesnél kimutatták az antitesteket - közölte az oltóanyagot kifejlesztő novoszibirszki Vektor kutatóközpont az Interfax hírügynökséggel.

Mobilfizetés – megszűnhet a kényelmi díj

Az elektronikus fizetési szolgáltatások széles körű elterjedésének érdekében változhat a mobilfizetéssel elérhető közszolgáltatások megfizetésének eddigi gyakorlata - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Áder visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt

Az államfő megfontolásra visszaküldte a családi gazdaságokról szóló törvényt az Országgyűlésnek. A köztársasági elnök az adatkezelési szabályokról fogalmazott meg észrevételeket, valamint azt is sérelmezte, hogy az előterjesztést előzetesen nem véleményezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság.

Elsőbbséget kapnak a 65 év felettiek a postán

Csütörtöktől az ország összes postáján elsőbbséget biztosítanak a kiszolgálásban a 65 év felettieknek a nyitást követő egy órában.

Péntektől nagyot drágulnak az üzemanyagok

A Brent típusú olaj tegnap óta 48 dollár fölé drágult, melynek hatására a hazai üzemanyagárak is emelkednek péntektől. A benzin literenkénti átlagára bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 5 forinttal nő majd.

Újra itt az idősek vásárlási sávja – részletek

Mától vezették be ismét az idősek vásárlási sávját. Az élelmiszerüzletekben, a drogériákban és a gyógyszertárakban a 65 év felettiek a védett vásárlási idősávon kívüli időszakban is szabadon vásárolhatnak.

Gazdaság

Az MNB zöld ajánlást készít a bankoknak

A jegybank zöld ajánlást készít a bankoknak, erről néhány héten belül társadalmi egyeztetés kezdődik - mondta Kandrács Csaba, az MNB alelnöke a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) felelős vállalatirányítás szakosztályának online konferenciáján.

MNB: hamarosan jön a vállalati zöld hitel

A Magyar Nemzeti Bank számára kiemelten fontos a környezeti fenntarthatóság összekapcsolása a pénzügyekkel, ezért a jövőben a vállalatok számára is  bevezeti a zöld hitelt. De a jegybank saját ökológiai lábnyomának csökkentését is kitűzte célul - mondta az MNB alelnöke.

Készpénzes fizetés: a fordulat még várat magára

Továbbra is a készpénz a leginkább használt hazai fizetési eszköz, de a korábbi évekhez képest jelentősen megnőtt a készpénzkímélő fizetési megoldások volumene - közölte az Elektronikus Fizetési Szolgáltatók Szövetsége (EFISZ).

Távmunka. Az MNB informatikai biztonságot vár a bankoktól

A jegybank legkésőbb január 1-jétől elvárja, hogy a pénzügyi intézmények IT-biztonsági szabályzatai egészüljenek ki a távmunkához szükséges hozzáféréseket szabályozó dokumentummal - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Kötelező e-fizetés. Az új szolgáltatással terminál sem kell

Immár a magyarországi kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra - jelentette be a SoftPos szolgáltatást bevezető Fizetési Pont és a Mastercard.

Itt a második fogyasztóbarát otthonbiztosítás

A Magyar Nemzeti Bank pozitívan bírálta el a Minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás programra jelentkező Wáberer Hungária Biztosító pályázatát. A társaság legkésőbb 60 napon belül megkezdheti a minősített termékek forgalmazását.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom