Kezdőlap Címkék 2019 december

2019 december

Agrárárak – szolid emelkedés, nagy különbségek

Tavaly decemberben 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból.

Ötödével bővült az építőipar tavaly

Az építőipari termelés 21,7 százalékkal emelkedett 2019-ben az előző évihez viszonyítva a 2018-as 21,3 százalékos és a 2017-es 29,7 százalékos növekedés után - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Jó évet, rossz decembert zárt az ipar

Az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után, decemberben pedig 3,7 százalékkal csökkent éves összevetésben - erősítette meg az előzetes adatokat második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal.

Visszaesett az ipar decemberben – éves szinten növekedés

Az ipari termelés 5,4 százalékkal nőtt tavaly az előző évi 3,5 százalék után. Decemberben viszont 1,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Tavaly 12 ezer milliárdot költöttünk a boltokban

Hat százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene 2019-ben mind a nyers, mind a naptárhatástól megtisztított adat szerint. A kiskereskedelmi forgalom értéke 12 249,8 milliárd forint volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Uniós infláció. A magyar a legnagyobb decemberben

Decemberben az Európai Unióban és az eurózónában is emelkedett az infláció. A legnagyobb éves inflációt Magyarországról jelentették - derült ki az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adataiból.

Német infláció – öthavi csúcs decemberben

Decemberben öt havi csúcsra emelkedett a németországi infláció - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Várakozások alatt az amerikai infláció – elégedett lehet a Fed

Az elemzők által vártnál kisebb lett a decemberi infláció az Egyesült Államokban. A Fed várhatóan nem is változtat majd a kamatszinten.

KSH: 3,4 százalék volt az infláció 2019-ben

A fogyasztói árak a tavalyi év egészét tekintve 3,4 százalékkal emelkedtek, decemberben pedig 4,0 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Gazdasági hangulat. Az eurózónában javult, itthon romlott

Az elemzők által vártnál némileg nagyobb mértékben javult a decemberi gazdasági hangulat az euróövezetben. Az Európai Unió egészére vonatkozó mutató stagnált, a magyarországi gyengült.

Eurózóna. Hathavi csúcson – cél alatt az infláció

Hathavi csúcsra gyorsult, de így is messze elmaradt az inflációs céltól a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben decemberben az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecslése szerint.

Beszerzésimenedzser-index: átlag feletti hangulat decemberben

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 53,9, a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Eurózóna – Pozitívra váltott a befektetők hangulata

A várt csökkenés helyett szerény pozitív értéket vett fel a Sentix gazdasági kutatóintézet decemberi euróövezeti befektetői hangulatindexe. A kilátások megítélése két és fél éves csúcsot ért el.

Friss

A versenyképesség egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése

Az egyik futárcéggel erősít a másik

Az előző év azonos időszakához képest az elmúlt 1 évben a SAMEDAY 115 százalékos növekedést tapasztalt a határokon átnyúló szállítási szolgáltatásokat igénybe vevő online boltok számában.

Eljött amire a divatérzékenyek vártak Pesten

A budapesti nyitás jelentős mérföldkő a Primark globális terjeszkedési terveiben.

A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 600, a kedvezményeket figyelembe véve 417 100 forintot ért el, 14,0, illetve 13,8 százalékkal volt magasabb, mint 2023. februárban.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.