Kezdőlap Címkék 2020 első negyedév

2020 első negyedév

Az új építésű vagy a használt lakásoké volt a főszerep az első negyedévben?

A használt lakások áremelkedése lelassult, az új építésűeké viszont az átlagos mértékben folytatódott, így az idei első negyedévben elérte a 2015-ös átlagár kétszeresét.

Nőtt az uniós adósság – középmezőnyben a magyar

Az Európai Unióban és az euróövezetben is emelkedett a GDP-hez viszonyított államadósság az első negyedévben. A magyar adósság a tizenegyedik legnagyobb volt az unióban - jelentette az Eurostat.

MNB: történelmi mélységben a nettó külső adósság

Magyarország nettó külső adóssága a jelentős működőtőke-beáramlás fennmaradása mellett a GDP 6,3 százalékára mérséklődött - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Kormányzati szektor – Négy hónap alatt 1,5 százalékos hiány

A kormányzati szektor a GDP 1,5 százalékának megfelelő, 180 milliárd forint hiánnyal zárta az első negyedévet. A kiadásoknak a bevételeknél nagyobb mértékű növekedése miatt az előző év azonos időszakához képest 309 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,6 százalékponttal romlott az egyenleg - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Zsugorodó G20-ak. A világválság csúcsán is jobb volt a helyzet

Az új koronavírus-járvány féken tartását célzó intézkedések következtében példátlan mértékben csökkent a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport hazai összterméke (GDP) az első negyedévben.

Eurostat: történelmi GDP-zuhanás Európában

Az előző negyedévihez képest a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza az euróövezet és az EU hazai összterméke az első negyedévben.

KSH: a szolgáltatások és az ipar húzta fel a GDP-t

A bruttó hazai termék (GDP) volumene az első negyedévben 2,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,4 százalékkal csökkent  - jelentette második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

Amerika. Az előzetesen mértnél nagyobb volt a zsugorodás

Az előzetes becslésnél nagyobb mértékben, éves szinten 5 százalékkal csökkent az első negyedévben az amerikai GDP - derült ki a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) második becsléséből.

KSH: negyedével csökkent a természetes fogyás

Csökkent a természetes fogyás Magyarországon az első negyedévben, miközben kétszer annyi házasságot kötöttek, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Gazdagodtak a háztartások – nőtt a készpénzállomány

A háztartások pénzügyi vagyona 514 milliárd forinttal nőtt az idei első negyedévben, ami a 2013 harmadik negyedévi 418 milliárd óta a legszerényebb összeg. Egy év alatt 5060 milliárddal gazdagodtak a háztartások - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Nőtt a magyar államadósság

Az államháztartás névértéken számított maastrichti adóssága 551 milliárd forinttal, 30 838 milliárd forintra nőtt az első negyedévben - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes adataiból.

Fizetési mérleg: 229 millió euró többlet az első negyedévben

A februári jelentős többletnek köszönhetően a januári és a márciusi deficit ellenére aktívummal zárta az első negyedévet a folyó fizetési mérleg - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előzetes havi adataiból.

Elemzők a GDP-ről – a visszaesés a második negyedévben jön

A magyar gazdaság a várakozásoknál jobban, európai mércével kiemelkedően teljesített az első negyedévben, mert az első két hónapban lendületesen indult. A második negyedévben viszont jelentős visszaesés várható - állapították meg elemzők a GDP-adatokat kommentálva.

Rekordmértékben zsugorodott az európai gazdaság

Az előző negyedévihez képest a valaha regisztrált legnagyobb mértékben esett vissza az euróövezet és az Európai Unió bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben. Éves bázison a GDP-csökkenés 2009 óta a legnagyobbnak bizonyult.

KSH: 2,2 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) a nyers adatok szerint 2,2 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 2,0 százalékkal nőtt az első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Alig csökkent az építőipar teljesítménye márciusban

Márciusban az építőipari termelés 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Megtépázta a brit GDP-t a járvány

Két százalékkal csökkent a brit hazai össztermék (GDP) az első negyedévben az előző három hónaphoz mérve. Ez az koronavírus-járvány első közvetlen gazdasági hatása - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS). A nagy elemzőházak további visszaesést várnak.

Lakáspiac. Átadási bumm és csökkenő építési kedv

Az első negyedévben 4775 új lakás épült, 30,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az építendő lakások száma ugyanakkor 7032 volt, 27,0 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Eurózóna. Soha ekkora recessziót nem mértek

A valaha regisztrált legnagyobb mértékben csökkent az első negyedévben az euróövezet bruttó hazai terméke - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az amerikai GDP 4,8 százalékkal zsugorodott

Jelentősen, 4,8 százalékkal csökkent az amerikai gazdaság teljesítménye az első negyedévben, miután a koronavírus-járvány és a terjedését fékező szigorú intézkedések márciusban gyakorlatilag leállították az egész országot.

Friss

A versenyképesség egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése

Az egyik futárcéggel erősít a másik

Az előző év azonos időszakához képest az elmúlt 1 évben a SAMEDAY 115 százalékos növekedést tapasztalt a határokon átnyúló szállítási szolgáltatásokat igénybe vevő online boltok számában.

Eljött amire a divatérzékenyek vártak Pesten

A budapesti nyitás jelentős mérföldkő a Primark globális terjeszkedési terveiben.

A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 600, a kedvezményeket figyelembe véve 417 100 forintot ért el, 14,0, illetve 13,8 százalékkal volt magasabb, mint 2023. februárban.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.