Hirdetés
Kezdőlap Ingatlan Az új építésű vagy a használt lakásoké volt a főszerep az első...
No menu items!

Az új építésű vagy a használt lakásoké volt a főszerep az első negyedévben?

Az elmúlt időszak bizonytalansága az ingatlanpiacon is érezhető változást okozott. A használt lakások áremelkedése lelassult, az új építésűeké viszont az átlagos mértékben folytatódott, így az idei első negyedévben elérte a 2015-ös átlagár kétszeresét.

A 2021-es év eddigi időszaka egy általános fellendülést mutat a teljes lakáspiacon, az ingatlan értékesítés 15%-kal magasabb az előző év aktuális időszakához képest.

Mi történt az új építésű ingatlanok piacán?

Folyamatos növekedés figyelhető meg évről évre, nem csupán az értékesített lakások számában, hanem arányában is:

  • 2020 első negyedévében az értékesített 17 ezer 500 lakásból ötszáz volt új építésű, ami az összes eladott lakás 3 százaléka. Ezzel szemben 2021 első negyedévében 20 ezer lakást értékesítettek, amelynek 4 százaléka, nyolcszáz darab volt új ingatlan.
  • Az idei első 3 hónapban 6946 építési engedélyt adtak ki, amely ugyan 1,2%-os csökkenést mutat, az átadott lakások száma viszont 29%-kal meghaladja a tavalyi év azonos időszakának értékét.
  • Az értékesítési céllal épült lakások száma a 2020 első negyedévi 2 ezer 700-hoz képest az aktuális időszakban 4 ezer 400 volt.

2021 első negyedévében az épített lakások területi megoszlásában erősen dominál Pest megye, azon belül is Budapest, amelyet az ingatlannet.hu adatai is igazolnak. A hirdetőportálon jelenleg több mint 80 ezer eladó ingatlan található, ezek közül tízezer új építésű, amelyből közel kétezer a fővárosban helyezkedik el.

Egy új lakás átlagos ára 36,1 millió forint volt az első 3 hónapban, ami csupán 1,7 százalék emelkedés az előző évhez képest. A legmagasabb átlagos négyzetméterár Budapesten volt, ami 8 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket. A megyeszékhelyeken átlagosan 18 százalék, a kisebb városokban 24 százalék, a községekben pedig 34 százalék drágulás figyelhető meg.

Területi átrendeződés zajlik a használt lakások piacán?

Az eladott 20 ezer ingatlan közül 19 ezer 400 volt használt, amelyeket főként a kisebb településeken és községeken értékesítettek. Az elmúlt években a nagyvárosok súlya ezen kategórián belül folyamatosan csökkent, azonban az idei első negyedévben ez változni látszik. Továbbra is a kisebb települések dominálnak, arányuk azonban 63 százalékról 59-re csökkent. Területi szempontból az Alföld és az Északi régió emelkedik ki, itt adták el a használt lakások 48 százalékát.

Átlagosan egy ilyen ingatlan 18,6 millió forintba került, ami egy százalékos visszaesést jelent az előző évi átlaghoz képest. Átlagos négyzetméterár szempontjából az új lakásoktól eltérő változás figyelhető meg a KSH adatai alapján:

  • A budapesti használt lakások esetén nem történt emelkedés
  • A kisebb városokban 7 százalékos, a községekben 10 százalékos csökkenés figyelhető meg.
  • Áremelkedés csupán a megyeszékhelyeken történt, ahol átlagosan 10 százalékkal emelkedett a négyzetméterár.ÖsszefoglalvaA növekvő értékesítés a piac erősödését mutatja, és habár még jelenleg is a használt lakáspiac dominál, az új építésű ingatlanok egyre nagyobb szeletet tesznek ki. Az épített lakások esetén Pest megye, a használtak esetén a vidéki települések szerepe a jelentősebb. A teljes piacot tekintve Budapest mellett Győr és Debrecen is kiemelkedő szereppel bír. Az új lakások piacán országos szinten, a használt lakások esetében azonban csak a megyeszékhelyeken történt áremelkedés. Az MNB lakásárindexe alapján a vidéki nagyvárosokban 8,8 százalékkal, a községekben 10,8-al, Budapesten 2,1 százalékkal nőttek a lakásárak. Ez országosan 8,2 százalék átlagos növekedést jelent.Összességében tehát elmondható, hogy a lakáspiac kezd felébredni a világjárvány okozta bizonytalanságból.
Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.

Itt az újabb árzuhanás a Teslánál

A Model S alapváltozata most 72 990 dollárba, a másik változata pedig 87 990 dollárba kerül. A Model X alapváltozata most 77 990 dollárba kerül, a másik változata pedig 92 900 dollárba.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.