Kezdőlap Ingatlan Az új építésű vagy a használt lakásoké volt a főszerep az első...
No menu items!

Az új építésű vagy a használt lakásoké volt a főszerep az első negyedévben?

Az elmúlt időszak bizonytalansága az ingatlanpiacon is érezhető változást okozott. A használt lakások áremelkedése lelassult, az új építésűeké viszont az átlagos mértékben folytatódott, így az idei első negyedévben elérte a 2015-ös átlagár kétszeresét.

A 2021-es év eddigi időszaka egy általános fellendülést mutat a teljes lakáspiacon, az ingatlan értékesítés 15%-kal magasabb az előző év aktuális időszakához képest.

Mi történt az új építésű ingatlanok piacán?

Folyamatos növekedés figyelhető meg évről évre, nem csupán az értékesített lakások számában, hanem arányában is:

  • 2020 első negyedévében az értékesített 17 ezer 500 lakásból ötszáz volt új építésű, ami az összes eladott lakás 3 százaléka. Ezzel szemben 2021 első negyedévében 20 ezer lakást értékesítettek, amelynek 4 százaléka, nyolcszáz darab volt új ingatlan.
  • Az idei első 3 hónapban 6946 építési engedélyt adtak ki, amely ugyan 1,2%-os csökkenést mutat, az átadott lakások száma viszont 29%-kal meghaladja a tavalyi év azonos időszakának értékét.
  • Az értékesítési céllal épült lakások száma a 2020 első negyedévi 2 ezer 700-hoz képest az aktuális időszakban 4 ezer 400 volt.

2021 első negyedévében az épített lakások területi megoszlásában erősen dominál Pest megye, azon belül is Budapest, amelyet az ingatlannet.hu adatai is igazolnak. A hirdetőportálon jelenleg több mint 80 ezer eladó ingatlan található, ezek közül tízezer új építésű, amelyből közel kétezer a fővárosban helyezkedik el.

Egy új lakás átlagos ára 36,1 millió forint volt az első 3 hónapban, ami csupán 1,7 százalék emelkedés az előző évhez képest. A legmagasabb átlagos négyzetméterár Budapesten volt, ami 8 százalékkal haladta meg a 2020-as értéket. A megyeszékhelyeken átlagosan 18 százalék, a kisebb városokban 24 százalék, a községekben pedig 34 százalék drágulás figyelhető meg.

Területi átrendeződés zajlik a használt lakások piacán?

Az eladott 20 ezer ingatlan közül 19 ezer 400 volt használt, amelyeket főként a kisebb településeken és községeken értékesítettek. Az elmúlt években a nagyvárosok súlya ezen kategórián belül folyamatosan csökkent, azonban az idei első negyedévben ez változni látszik. Továbbra is a kisebb települések dominálnak, arányuk azonban 63 százalékról 59-re csökkent. Területi szempontból az Alföld és az Északi régió emelkedik ki, itt adták el a használt lakások 48 százalékát.

Átlagosan egy ilyen ingatlan 18,6 millió forintba került, ami egy százalékos visszaesést jelent az előző évi átlaghoz képest. Átlagos négyzetméterár szempontjából az új lakásoktól eltérő változás figyelhető meg a KSH adatai alapján:

  • A budapesti használt lakások esetén nem történt emelkedés
  • A kisebb városokban 7 százalékos, a községekben 10 százalékos csökkenés figyelhető meg.
  • Áremelkedés csupán a megyeszékhelyeken történt, ahol átlagosan 10 százalékkal emelkedett a négyzetméterár.ÖsszefoglalvaA növekvő értékesítés a piac erősödését mutatja, és habár még jelenleg is a használt lakáspiac dominál, az új építésű ingatlanok egyre nagyobb szeletet tesznek ki. Az épített lakások esetén Pest megye, a használtak esetén a vidéki települések szerepe a jelentősebb. A teljes piacot tekintve Budapest mellett Győr és Debrecen is kiemelkedő szereppel bír. Az új lakások piacán országos szinten, a használt lakások esetében azonban csak a megyeszékhelyeken történt áremelkedés. Az MNB lakásárindexe alapján a vidéki nagyvárosokban 8,8 százalékkal, a községekben 10,8-al, Budapesten 2,1 százalékkal nőttek a lakásárak. Ez országosan 8,2 százalék átlagos növekedést jelent.Összességében tehát elmondható, hogy a lakáspiac kezd felébredni a világjárvány okozta bizonytalanságból.
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európáért versengő ‘áramlatok’ – Délről is kerülik a vezetékek Ukrajnát

Az energiahordozók ára az egekbe ugrott. A Gazprom, az orosz állami energiaórás új vezetékekkel és hosszú távú szállítási szerződésekkel kerül helyzetbe Európában. A gáz egyre nagyobb része Ukrajna megkerülésével érkezik 'Nyugatra'.  A Balkánon még nem dölt el hogyan osztozhatnak a tranzitbevételeken. Több aspiráns is vállalná a régi ukrajnai szerepet - gáz ügyben.

BKK: változik a reptéri buszjárat menetrendje

Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

IHS Markit: féléves mélypontra lassult az euróövezeti növekedés

A szűk ellátási keresztmetszetek és a koronavírus-járvány újabb fellángolása miatt hathavi mélypontra lassult az euróövezet magánszektorának növekedése októberben - derült ki az IHS Markit beszerzésimenedzser-indexeinek előzetes adataiból.

Hírek

Kartell a műtrágyapiacon – gigabírságot kapott a Nitrogénművek

A Nitrogénművek Vegyipari Zrt. és vállalkozáscsoportja éveken keresztül jogsértően törekedett a verseny és az import korlátozására - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal, amely összesen 14,1 milliárd forintos bírságot szabott ki a kartellezőkre.

Őszi szünet. Kajla útlevéllel ingyen utazhatnak a kisdiákok

Ismét díjmentesen utazhatnak a MÁV-Start, a Volánbusz és a GYSEV belföldi járatain október 23. és november 1. között azok a gyerekek, akik a jegyvásárláskor felmutatják Kajla-útlevelüket és személyazonosításra alkalmas igazolványukat.

Elindult a fűtési szezon – a legtöbb helyen távfelügyelettel

Elkezdődött a fűtési időszak Budapesten, mintegy 240 ezer lakossági és 7 ezer egyéb fogyasztónál kapcsolták be a távfűtést.

Tragikus filmforgatás. Alec Baldwin véletlenül agyonlőtt egy operatőrt

Halálos baleset történt Alec Baldwin amerikai színész filmjének új-mexikói forgatásán - közölte Santa Fe rendőrsége.

Bocuse d’Or – Dalnoki Bence nyerte a magyar döntőt

Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje és commis-ja (segédje), Nyikos Patrik nyerte a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny magyar döntőjét. Jövő márciusban ők képviselhetik az országot az európai döntőn, amelyet szintén Budapesten rendeznek meg.

A 2019-es utasforgalom 42 százaléka tért vissza a budapesti repülőtérre

Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos időszakhoz képest több mint hatszoros növekedés, a 2019-es rekordévvel összehasonlítva pedig azt mutatja, hogy visszatért az utasforgalom 42 százaléka

Látogatási tilalom a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

A koronavírus-járvány és a szezonális fertőzések elkerülése érdekében látogatási tilalmat vezetett be öt klinikáján a Semmelweis Egyetem.

Uniós árkörkép. Budapesten a legolcsóbb a lakossági földgáz

A földgáz átlagára az uniós fővárosok közül Budapesten volt a legolcsóbb, míg a villamos energiáért a magyar háztartások a második legkedvezőbb árat fizették szeptemberben - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatából.

Gazdaság

Moratórium – MNB: sokan kényelmi okból nem törlesztettek

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.

Jövőre 260 ezer forint lesz a garantált bérminimum

Januártól a minimálbér 200 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig várhatóan 260 ezer forintra emelkedik - mondta Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója csütörtökön Szegeden.

Románia. Növelte piaci részesedését az OTP

Az OTP Bank romániai leányvállalata elérte a 4 százalékos részesedést a román bankpiacon. Ezzel jó irányba halad afelé, hogy teljesítse a célul kitűzött 5 százalékos részesedés megszerzését - jelentette ki az OTP Bank Románia vezérigazgatója.

MNB: nőhetnek a kockázatok a moratórium lejárta után

A bankrendszer a pandémia okozta gazdasági sokk alatt is stabilan töltötte be gazdaságfinanszírozó szerepét. Ugyanakkor a törlesztési moratórium lejárta után a kockázatok várhatóan növekednek majd - olvasható a Magyar Nemzeti Bank friss Makroprudenciális jelentésében.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom