Kezdőlap Címkék 2020 március

2020 március

Nőtt az átlagkereset – 275 ezer volt a nettó márciusban

Márciusban a bruttó átlagkereset 400 ezer 400 forint volt, 9,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A nettó átlagkereset 275 ezer 700 forint volt, 9,6 százalékkal nőtt tavaly márciushoz képest  - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Bezuhant az európai építőipar márciusban

A koronavírus-járvány terjedését akadályozó szigorú intézkedések hatására márciusban jelentősen csökkent az építőipari termelés az Európai Unióban és az euróövezetben. A legnagyobb esést Franciaországban mérték.

Alig csökkent az építőipar teljesítménye márciusban

Márciusban az építőipari termelés 3,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az épületek építése 0,3 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 10,0 százalékkal csökkent - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Zuhan az európai ipar – kétszámjegyű a csökkenés

Márciusban a valaha regisztrált legnagyobb havi mértékben csökkent az euróövezet ipari termelése, és a teljes Európai Unióban is 10 százaléknál nagyobb volt a zsugorodás - közölte az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

Mezőgazdasági termelői árak: kétszámjegyű drágulás

Márciusban 10,3 százalékkal magasabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak, mint egy évvel azelőtt. Az éves áremelkedés 4,2 százalékponttal nagyobb volt a februárinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Állampapír. Bevásároltak a bankok, eladtak a háztartások

Márciusban 261 milliárd forint értékben vásároltak állampapírt a pénzintézetek a februári alig 3 milliárd forintnyit követően. A portfoliójukban lévő állomány az első negyedév végére 367 milliárd forinttal 12 265 milliárd forintra nőtt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

KSH: az export és az import is visszaesett

Márciusban az export euróban számított értéke 7,3 százalékkal, az importé 5,5 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az exporttöbblet 208 millió euróval kevesebb, 436 millió euró volt - jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: márciusban 65 százalékkal csökkent a vendégforgalom

Márciusban a koronavírus-járvány miatt a külföldiek 68,1 százalékkal, a belföldiek 61,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos időszakához képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Köhög a magyar ipar – 5,6 százalékos csökkenés márciusban

Márciusban 5,6 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ebben az időszakban már jelentős volt a koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: a patikák forgalma felével nőtt, a ruhaboltoké felére zuhant

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A járványügyi veszélyhelyzet és a korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: 56 ezren veszítették el az állásukat márciusban

A január-márciusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 173 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt, 0,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. Márciusban 56 ezren veszítették el az állásukat, közülük 54 ezren gazdaságilag inaktívvá és 2 ezren munkanélkülivé váltak.

Uniós infláció. A magyar és a lengyel a legmagasabb

Márciusban az infláció öthavi mélypontra, 0,7 százalékra csökkent az euróövezetben, az Európai Unió egészében pedig 1,2 százalékra mérséklődött. A legmagasabb inflációs adatokat Magyarországról és Lengyelországból jelentették - közölte az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat.

Az olcsóbb energiaárak húzták le a német inflációt

Az előző havi fél éves csúcsról a várakozásoknak megfelelő mértékben lassult a németországi infláció márciusban - jelentette a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis.

Lassult a cseh infláció márciusban

Márciusban 3,4 százalékra csökkent az éves infláció Csehországban a februári 3,7 százalékról - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal.

MNB: emelkedtek az inflációs alapmutatók

Az infláció csökkenését az üzemanyagárak mérséklődése magyarázza, míg a maginfláció emelkedéséhez egyes feldolgozott élelmiszerek és piaci szolgáltatások áremelkedése járult hozzá - állapította meg a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) a márciusi inflációs adatokhoz fűzött kommentárja.

Az élelmiszerárak húzták fel az inflációt

Márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Februárhoz képest az élelmiszerek ára a megszokottnál nagyobb mértékben emelkedett, amiben a koronavírus-járvány hatásai is szerepet játszhattak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Koronavírus – Szabadesés: lezuhant az euróövezet gazdasági teljesítménye

A koronavírus-járvány, illetve az ellene hozott intézkedések hatására márciusban korábban még soha nem tapasztalt mértékben gyengült a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet pénteki tájékoztatása alapján.

A feldolgozóiparra is hat a járvány

Márciusban kibontakozott a koronavírus-járvány hatása a feldolgozóiparban is: a beszerzésimenedzser-index értéke 29,1 pontra zuhant az előző havi 50,3 pontról, amelyben még csak néhány válaszadónál jelentek meg az aggályok - jelentette a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Eurózóna. Az energiaárak húzták lefelé az inflációt

Lassult és még távolabb került az inflációs céltól a fogyasztói árak emelkedésének üteme az euróövezetben márciusban - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecsléséből.

Lassult a német infláció – távolabb az EKB célja

Lassult a fogyasztói árak emelkedésének éves és havi összevetésű üteme márciusban Németországban.

Friss

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

2030-ig megkétszereződik a geotermikus energia hazai felhasználása

Március elején nyílt meg a Svájci Alap forrásaiból finanszírozott 5,3 milliárd forintos felhívás egyebek mellett meglévő termálkutak korszerűsítésének vagy állami tulajdonban levő szénhidrogén-kutak termálkúttá alakításának támogatására

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.