Kezdőlap Címkék 2020 negyedik negyedév

2020 negyedik negyedév

KSH: másfélszeresére nőtt a mobiladat-forgalom

A magyarországi mobilhálózat adatforgalma továbbra is folyamatosan nő, tavaly a negyedik negyedévben másfélszerese volt az egy évvel korábbinak, 167 petabyte. Az adatforgalom 93 százaléka a 4G-LTE-rendszeren keresztül zajlott - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

OECD: lassult a G20-ak gazdasági növekedése

Lassult a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport gazdasági növekedése a tavalyi utolsó negyedévben az előző negyedévvel összevetve - jelentette a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD).

KSH: meglódultak a beruházások a tavalyi év végén

A tavalyi első három negyedévre jellemző visszaesés után a negyedik negyedévben 2,5 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az előző negyedévhez mérve 4,8 százalékkal nőttek a beruházások szezonálisan kiigazítva.

Spórolás válság idején – nőtt a háztartások vagyona

Az elmúlt évben 4248 milliárd forinttal nőtt a háztartások nettó pénzügyi vagyona, amiből a negyedik negyedévi növekedés 41,7 százalékot, 1772 milliárd forintot tett ki - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A háztartások nettó pénzügyi vagyona 4808 milliárd forinttal nőtt 2019-ben.

KSH: tavaly 5,1 százalékkal csökkent a GDP

Magyarország GDP-je a tavalyi negyedik negyedévben az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal nőtt, de 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. 2020-ban a GDP volumene 5,1 százalékkal elmaradt az előző évitől, amikor 4,6 százalékkal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Nagy-Britannia – brutális visszaesés

Korábban soha nem mért éves mértékben, átlagosan 9,9 százalékkal zuhant tavaly a brit GDP - közölte első becslésében a brit statisztikai hivatal (ONS).

Megtriplázta nyereségét az AstraZeneca – nem a vakcina miatt

Az AstraZeneca megháromszorozta adózott eredményét a tavalyi utolsó negyedévben, elsősorban annak hatására, hogy bővültek rákellenes gyógyszereinek eladásai.

A vártnál kisebbet esett az EU gazdasága

A várakozásokhoz képest enyhébb ütemben esett vissza az Európai Unió és az euróövezet gazdaságának teljesítménye a tavalyi negyedik negyedévben és az év egészében is - jelentette az Eurostat.

Amerika. Történelmi GDP-csökkenést okozott a járvány

Bár a tavalyi negyedik negyedévben a vártnál valamivel erősebb ütemben nőtt az amerikai gazdaság teljesítménye, az év egészében 74 éve nem látott mértékben, 3,5 százalékkal csökkent a GDP.

Elemzők a GDP-ről: a negyedik negyedév rosszabb lesz

A nemzetgazdaság teljesítménye az első három negyedévben 5,5 százalékkal esett vissza, de az év egészére 6 százalék körüli GDP csökkenést várnak az elemzők, azaz a negyedik negyedévre rosszabb kilátásokkal számolnak.

Németország. Az újabb visszaesésnek csak a mértéke a kérdés

A német gazdasági növekedés leállására utaló mértékben csökkent novemberben a DIW gazdaságkutató intézet konjunktúrabarométere.

Németország. Elkerülhetetlennek tűnik a kettős visszaesés

Az újabb járványvédelmi korlátozások a negyedik negyedévben újabb gazdasági visszaesést okozhatnak Németországban - vélik vezető német közgazdászok.

Friss

A versenyképesség egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése

Az egyik futárcéggel erősít a másik

Az előző év azonos időszakához képest az elmúlt 1 évben a SAMEDAY 115 százalékos növekedést tapasztalt a határokon átnyúló szállítási szolgáltatásokat igénybe vevő online boltok számában.

Eljött amire a divatérzékenyek vártak Pesten

A budapesti nyitás jelentős mérföldkő a Primark globális terjeszkedési terveiben.

A bruttó átlagkereset 605 400 forint volt

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 402 600, a kedvezményeket figyelembe véve 417 100 forintot ért el, 14,0, illetve 13,8 százalékkal volt magasabb, mint 2023. februárban.

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.