Kezdőlap Címkék 2021 november

2021 november

KSH: több mint 10 százalékkal nőttek a keresetek novemberben

A múlt év novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 482 400, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 320 800 forint volt, mindkettő 10,1 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Fizetési mérleg. Csökkent a hiány novemberben

Tavaly novemberben 331 millió euróval 486 millió euróra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az októberi 817 millió euróról. Az ország külső finanszírozási helyzetének jellemzésére a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg összevont egyenlegéből számolt mutató az októberi 326 millió finanszírozási igényből novemberre 218 millió euró aktívumba fordult - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

KSH: gyorsult az agrárárak emelkedése novemberben

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: több mint 10 százalékkal bővült az építőipar novemberben

Novemberben 12,3 százalékkal nőtt az építőipar termelése az előző év azonos időszakához képest, az épületek építése 11,6 százalékkal, az egyéb építményeké 14,8 százalékkal bővült - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: a chiphiány ellenére nőtt az ipari termelés novemberben

Tavaly novemberben - a két korábbi húzóágazat, a járműgyártás és elektronikai ipar folytatódó visszaesése ellenére - az ipari termelés volumene 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,1 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest 2,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

OECD – infláció. Huszonöt éves csúcs novemberben

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban a fogyasztói árak novemberben 5,8 százalékkal emelkedtek éves alapon. Ez több mint huszonöt éve - 1996 májusa óta - a legmagasabb növekedési ütem - közölte a szervezet.

KSH: közel négyszeresére nőtt a szálláshelyek forgalma novemberben

Tavaly novemberben az összes vendégéjszaka csaknem négyszeresére nőtt, 292,1 százalékkal haladta meg a 2020. novemberit, de 39,4 százalékkal kevesebb volt a két évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Külkereskedelem. Újra pozitív a termékforgalmi egyenleg

Négy hónap után novemberben újra pozitív lett a külkereskedelmi termékforgalom egyenlege. Az export euróban számított értéke 7,7, az importé 13,6 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. A 81 millió euró exporttöbblet 526 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: újra nőtt az ipari termelés novemberben

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene két hónap csökkenés után 2,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 2,1 százalékkal nőtt a termelés - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

KSH: 3,7 százalékra csökkent a munkanélküliség

A munkanélküliek száma 179 ezer volt tavaly novemberben, ami 3,7 százalékos munkanélküliségi rátának felel meg, 0,2 százalékponttal alacsonyabb az előző havinál. A tavaly szeptember-novemberi háromhónapos időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 177 ezer, a munkanélküliségi ráta 3,6 százalékos volt - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Január óta 13 százalékkal nőttek a lakásbérleti díjak

Országos szinten 1,1 százalékkal nőttek a bérleti díjak a kiadó lakások piacán novemberben az egy hónappal korábbihoz képest, így január óta 13 százalékos volt a növekedés - áll a Központi Statisztikai Hivatal és az ingatlan.com legújabb lakbérindexében.

Államháztartás. Tizenegy hónap alatt 172 százalékos hiány

Az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt november végén. Az első tizenegy havi hiány a teljes évi előirányzat 171,8 százalékát jelenti - közölte a Pénzügyminisztérium.

Uniós infláció. A magyar a harmadik legmagasabb

Az eurózónában harminc éves csúcsra, az Európai Unió egészében pedig öt százalék fölé gyorsult az infláció novemberben. A legnagyobb éves áremelkedést Litvániában mérték, a harmadik legnagyobbat Magyarországon.

Újra éves rekordot döntött a Budapest Airport forgalma

Novemberben az utasszám 11 ezerrel túlszárnyalta a járvány kitörése óta rekordnak számító októberi utasforgalmat, összesen 724 626 utas fordult meg a budapesti légikikötőben - közölte a Budapest Airport.

Német infláció. Harmincéves csúcs novemberben

Németországban tovább emelkedett, és csaknem 30 éves csúcsra nőtt az éves szintű infláció: novemberben a fogyasztói árak 5,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Államháztartás. Ezermilliárddal nőtt a hiány novemberben

Az első tizenegy hónapban az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

KSH: novemberben 14 éves csúcsra szökött az infláció

Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Utoljára 2007 decemberében volt legalább ekkora az infláció - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Tízéves csúcsra szöktek az élelmiszerárak

Részben a kínálat szűkössége, valamint a szemestermények és a tejtermékek drágulása miatt novemberben már a negyedik egymást követő hónapban nőttek a világpiaci élelmiszerárak.

Beszerzésimenedzser-index: lassult a növekedés

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke 52,2 pont lett, vagyis a válaszadók az előző hónaphoz képest nyolcadik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Ugyanakkor a bővülés üteme némileg enyhébb az októberi 52,9 pontnál és az elmúlt három év 52,8 pontos novemberi átlagánál - közölte a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság.

Eurózóna. Soha nem látott magasságban az infláció

Elsősorban a továbbra is jelentősen emelkedő energiaárak miatt novemberben rekordszintre gyorsult az infláció az euróövezetben.

Friss

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Ágh Péter: a béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez

A béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren tartott útátadón.

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is.

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.