Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Uniós infláció. A magyar a harmadik legmagasabb
No menu items!

Uniós infláció. A magyar a harmadik legmagasabb

Az eurózónában harminc éves csúcsra, az Európai Unió egészében pedig öt százalék fölé gyorsult az infláció novemberben. A legnagyobb éves áremelkedést Litvániában mérték, a harmadik legnagyobbat Magyarországon.

Az Eurostat adatai szerint novemberben 4,9 százalékra, 1991 júliusa óta a legmagasabbra emelkedett az infláció az euróövezetben az októberi 4,1 százalékról. A fogyasztói árak nagymértékű emelkedése részben az alacsony bázisra vezethető vissza, részben pedig az energiaárak emelkedésére, valamint a válságból kivezető növekedésben kialakult kereslet-kínálati egyensúlytalanságra. Egy évvel korábban defláció volt az euróövezetben, 2020 júliusában mínusz 0,3 százalékon állt az éves fogyasztói árindex.

A legnagyobb mértékben az energiaárak emelkedése járult hozzá a novemberi inflációhoz, 2,57 százalékponttal. A szolgáltatások árának az emelkedése 1,16 százalékpontot adott hozzá az árindexhez, a nem energiaipar termékek pedig 0,64 százalékpontot. Az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának az emelkedése 0,49 százalékponttal járult hozzá az inflációhoz.

Az Európai Unió 27 tagállamában 5,2 százalék volt novemberben az infláció az októberi 4,4 százalék után. Egy évvel korábban, 2020 novemberében 0,2 százalék volt az éves fogyasztói árindex.

Az októberihez képest Csehország kivételével – ahol 4,8 százalékon stagnált – az Európai Unió minden tagállamában emelkedett novemberben az éves fogyasztói árindex.

A legalacsonyabb inflációt Máltán regisztrálták novemberben, 2,4 százalékost, Portugáliában pedig 2,6 százalékost, Franciaországban 3,4 százalékost. A legnagyobb éves áremelkedést Litvániában regisztrálták, 9,3 százalékost, Észtországban 8,6 százalék, Magyarországon pedig 7,5 százalék, Lengyelországban 7,4 százalék, Belgiumban 7,1 százalék, Romániában 6,7 százalék volt a mutató.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyen dolgozott, most elképzelhetetlenül nagy fizetést kaphat a Tesla vezér

A Tesla arra kéri a befektetőket, hogy hagyják jóvá Elon Musk 56 milliárd dolláros (!) bércsomagját.

Jó hír a légi utazóknak: nagyot nő a Ryanair flottája a nyáron

A Ryanair tovább bővíti flottáját azzal, hogy 40 új Boeing repülőgép leszállítására számít július közepéig

Oroszország a fejlett országoknál jobban növekedhet 2024-ben

A Reuters múlt havi közvélemény-kutatása szerint az orosz központi bank várhatóan 16%-on tartja irányadó kamatát a következő, április 26-i kamatmeghatározó ülésén. A Reuters által megkérdezett elemzők 2024 végére 12,5%-on várják a kamatlábakat

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.
Hirdetés

Hírek

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.