Kezdőlap Címkék 2023 április

2023 április

568 300 forint – a KSH szerint ennyi volt áprilisban a bruttó átlagkereset

Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 568 300, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 391 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 15,5, a nettó átlagkereset 15,4 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Hiányba fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege

Áprilisban a várt többlet helyett deficitbe fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege, miután februárban és márciusban 2021 szeptembere óta először mutatott többletet - derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentéséből.

Áprilisban is nagyot zuhant a boltok forgalma

Idén áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene - jelentős bázishatás mellett - a nyers adat szerint 13,6, naptárhatástól megtisztítva 12,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MNB: szűkült a bankrendszer likviditása

Áprilisban a bankrendszer szabad forintlikviditása - elsősorban a kötelező tartalékrendszer átalakítása miatt - szűkült, ami főként az egynapos betétek átlagállományának csökkenésében tükröződik - állapította meg előzetes statisztikai mérlegéről kiadott jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.

Óvatosabbak lettek a magyarok a lakásvásárlással

A korábbinál óvatosabbak a lakosság lakásvásárlási tervei - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. áprilisi felmérésből.

Tovább lassult az infláció Németországban

Áprilisban folytatódott az infláció lassulása Németországban - jelentette a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) végleges adatai alapján.

KSH: áprilisban 24 százalékos volt az infláció

Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24,0 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

Államháztartás: négy hónap alatt 2700 milliárdos hiány

Április végéig az államháztartás központi alrendszere 2709,7 milliárd forintos hiánnyal zárt - közölte gyorstájékoztatójában a Pénzügyminisztérium (PM).

Áprilisban ledolgozta előző havi veszteségét a BUX

A BUX index áprilisban teljesen ledolgozta a márciusi veszteségét, az index 44 822 ponton zárta a hónapot, amely 5,9 százalékos emelkedésnek felel meg - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT).

Intenzív bővülést jelez az áprilisi beszerzésimenedzser-index

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 61,9 pontra nőtt a márciusi 55,3-ról, a válaszadók az előző hónaphoz képest kedvező bővülési folyamatokról számoltak be - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Tetőzött az áremelési hullám Németországban

Áprilisban kevesebb német vállalat tervezett áremelést a következő három hónapban, mint egy hónappal korábban - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet friss felmérésének adataiból.

Enyhült az infláció, javult is a fogyasztók hangulata Németországban

A nürnbergi GfK gazdaságkutató intézet fogyasztói hangulatindexe áprilisban nyolc havi csúcsra erősödött, de a vártnál némileg enyhébb mértékben nőtt.

Friss

Nyereséges zárás az európai tőzsdéken

Nagy, egy-másfél százalékos indexnyereséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Ágh Péter: a béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez

A béke tudja megteremteni az alapot a gazdasági fellendüléshez - mondta az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren tartott útátadón.

Megjelentek az otthonfelújítási támogatás részletei, így lehet pályázni

A kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta az új otthonfelújítási támogatás részleteit. A tervezett pályázati felhívás alapján az ismert alapfeltételek nem változtak, vannak azonban új előírások és kedvezmények is.

Márciusban 4 millió 746 ezer volt a foglalkoztatottak száma

A foglalkoztatottak száma 4 millió 746 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt márciusban. 2024 márciusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 38 ezerrel, 4 millió 746 ezerre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer volt .

Hírek

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Gazdaság

Szeptembertől kötelező átutalási korlát lesz a bankszámlákra, az OTP már májusban bevezeti

Az internet- és mobilbankból indított utalásoknak május 8-tól kezdve 1 millió forint lesz a napi limitjük.

A Gránit Bank, az MBH és az OTP konzorciuma működtetheti az MFB Pont Plusz lakossági hálózatot

A közvetítői hálózatról szóló közbeszerzési eljárást a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jelentette meg, a szerződést még ebben a hónapban megköthetik.

Felmérik a magyarországi kriptopiaci szereplőket

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki.