Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hiányba fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege
No menu items!

Hiányba fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege

Illusztráció: Bigstock

Áprilisban a várt többlet helyett deficitbe fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege, miután februárban és márciusban 2021 szeptembere óta először mutatott többletet – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentéséből.

Az Eurostat első becslése alapján az euróövezet áprilisban 216,0 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 3,6 százalékkal kisebb értékben, mint 2022 áprilisában. Az import 227,7 milliárd euró volt áprilisban, ami 11,9 százalékos visszaesés az előző év azonos hónapjához képest.

Áprilisban így 11,7 milliárd euró külkereskedelmi hiánya alakult ki az euróövezetnek a 25,6 milliárd eurós márciusi szufficit után. Egy évvel korábban, 2022 áprilisában 34,5 milliárd eurós hiányt regisztráltak. Az elemzői várakozások átlagában 21,5 milliárd eurós külkereskedelmi többlet szerepelt áprilisra.

Az euróövezeten belüli kereskedelmi forgalom 5,2 százalékkal csökkent áprilisban 2022 negyedik hónapjához képest és 208,3 milliárd eurót tett ki.

Az idén januártól áprilisig az euróövezet exportja az előző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal 940,0 milliárd euróra emelkedett, az import pedig 2,9 százalékkal csökkent és 957,2 milliárd eurót tett ki. Az euróövezetnek így az év első négy hónapjában 17,2 milliárd eurós áruforgalmi hiánya alakult ki az egy évvel korábbi azonos időszakban regisztrált 94,2 milliárd eurós hiány után. Az euróövezeten belül 910,1 milliárd euró volt az árukereskedelmi forgalom az év első négy hónapjában, 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az Eurostat első becslése alapján az Európai Unió áprilisban 192,1 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 3,5 százalékkal kisebb értékben a 2022 áprilisinál. Az import 206,1 milliárd euró volt áprilisban, ami 15,4 százalékos csökkenés az előző év azonos hónapjához képest. Az EU 14,1 milliárd eurós deficitet ért el az árukereskedelemben a világ többi részével szemben áprilisban,  a 2022 áprilisi 44,5 milliárd eurós hiány után. Az EU-n belüli kereskedelem 324,1 milliárd euróra csökkent áprilisban, 3,6 százalékkal 2022 áprilisához képest.

Idén januártól áprilisig az Európai Unió exportja az előző év azonos időszakához képest 6,2 százalékkal 841,2 milliárd euróra emelkedett, az import pedig 5,7 százalékkal 868,1 milliárd euróra csökkent. Ennek eredményeként az EU az év első négy hónapjában 26,9 milliárd eurós külkereskedelmi deficitet ért el az egy évvel korábbi azonos időszakban regisztrált 128,6 milliárd eurós hiány után. Az EU-n belül 1407,9 milliárd euró volt az árukereskedelmi forgalom az év első négy hónapjában, 5,0 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Hatalmas lehetőség előtt az állattenyésztők ágazata

Április elejéig 470 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár 156 ezer gazdálkodónak, múlt héten újabb 55 milliárd forintot.

Tovább fogynak a magánnyugdíjpénztárak, már csak kettő marad belőlük

A nyugdíjcélú megtakarítások utáni adójóváírások együttes összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet.

Az Otthonfelújítási program felhívását szakmai egyeztetés előzi meg

Júniustól indul az Otthonfelújítási program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja, a programban június 3-tól az MFB Pontokon keresztül lehet részt venni.

Megkezdte működését Bécs első zöldhidrogén-üzeme

Az emelkedőkkel és gyakori megállókkal tarkított vonalon jövő évtől tíz portugál gyártmányú, akadálymentes CaetanoBus szállítja majd az utasokat. 
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.