Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Hiányba fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege
No menu items!

Hiányba fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege

Illusztráció: Bigstock

Áprilisban a várt többlet helyett deficitbe fordult az euróövezet külkereskedelmi mérlege, miután februárban és márciusban 2021 szeptembere óta először mutatott többletet – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat jelentéséből.

Az Eurostat első becslése alapján az euróövezet áprilisban 216,0 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 3,6 százalékkal kisebb értékben, mint 2022 áprilisában. Az import 227,7 milliárd euró volt áprilisban, ami 11,9 százalékos visszaesés az előző év azonos hónapjához képest.

Áprilisban így 11,7 milliárd euró külkereskedelmi hiánya alakult ki az euróövezetnek a 25,6 milliárd eurós márciusi szufficit után. Egy évvel korábban, 2022 áprilisában 34,5 milliárd eurós hiányt regisztráltak. Az elemzői várakozások átlagában 21,5 milliárd eurós külkereskedelmi többlet szerepelt áprilisra.

Az euróövezeten belüli kereskedelmi forgalom 5,2 százalékkal csökkent áprilisban 2022 negyedik hónapjához képest és 208,3 milliárd eurót tett ki.

Az idén januártól áprilisig az euróövezet exportja az előző év azonos időszakához képest 5,4 százalékkal 940,0 milliárd euróra emelkedett, az import pedig 2,9 százalékkal csökkent és 957,2 milliárd eurót tett ki. Az euróövezetnek így az év első négy hónapjában 17,2 milliárd eurós áruforgalmi hiánya alakult ki az egy évvel korábbi azonos időszakban regisztrált 94,2 milliárd eurós hiány után. Az euróövezeten belül 910,1 milliárd euró volt az árukereskedelmi forgalom az év első négy hónapjában, 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az Eurostat első becslése alapján az Európai Unió áprilisban 192,1 milliárd euró értékben exportált árucikkeket a világ többi részébe, 3,5 százalékkal kisebb értékben a 2022 áprilisinál. Az import 206,1 milliárd euró volt áprilisban, ami 15,4 százalékos csökkenés az előző év azonos hónapjához képest. Az EU 14,1 milliárd eurós deficitet ért el az árukereskedelemben a világ többi részével szemben áprilisban,  a 2022 áprilisi 44,5 milliárd eurós hiány után. Az EU-n belüli kereskedelem 324,1 milliárd euróra csökkent áprilisban, 3,6 százalékkal 2022 áprilisához képest.

Idén januártól áprilisig az Európai Unió exportja az előző év azonos időszakához képest 6,2 százalékkal 841,2 milliárd euróra emelkedett, az import pedig 5,7 százalékkal 868,1 milliárd euróra csökkent. Ennek eredményeként az EU az év első négy hónapjában 26,9 milliárd eurós külkereskedelmi deficitet ért el az egy évvel korábbi azonos időszakban regisztrált 128,6 milliárd eurós hiány után. Az EU-n belül 1407,9 milliárd euró volt az árukereskedelmi forgalom az év első négy hónapjában, 5,0 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Van pénz: 1,3 milliárd forintot biztosítanak a kórházi klímák javítására

A hőhullám miatt nyolcvanegy kórházból összesen négyben kellett átszervezni a műtéteket, a kórházi klímák javítására 1,3 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre idén.

Erősödéssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euró 390,65 forintra erősödött 9 órakor a péntek esti 390,48 forintról.

Pénziránytű Alapítvány a magyar diákok pénzügyi műveltségéről

Az eredmények részletes vizsgálata azt mutatja, hogy a magyar diákok pénzügyi műveltsége jól megállja a helyét a nemzetközi mezőnyben.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.
Hirdetés

Hírek

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Gazdaság

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.

Ezért menekülnek külföldre a privátbanki pénzek

A Blochamps Capital privátbanki tanácsadó cég ügyvezetője szerint a magyar privátbanki és affluens ügyfelek 95 százalékának van devizaszámlája vagy devizában denominált befektetése,

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.