Kezdőlap Menedzser Akadémia Coaching: nem gyógyszer, de segít - I. rész
No menu items!

Coaching: nem gyógyszer, de segít – I. rész

Mind az üzleti, mind pedig a magánéletünkben számtalan olyan helyzet adódik, amikor nem tanácsra van szükségünk, hanem arra, hogyan tudjuk a szorongásainkat, a stresszt legyőzni, hogyan tudjuk a kitűzött célokat elérni. A hangsúly tehát a „hogyan” folyamaton van, amelyben igen nagy támaszt nyújt a coaching, mivel hozzásegít a válaszok megtalálásához. A coaching nem pszichológia, nem vezetési tanácsadás, nem vezetői tréning, nem mentorálás. Akkor mi fán terem?

A coaching kifejezés a sport világából érkezett az elmúlt század nyolcvanas éveinek elején. A coach edzőt, a coaching pedig edzést jelent. Tim Gallwey amerikai teniszoktató volt az első, aki a coaching lényegéről írt a tenisz-, majd a golfoktatás területén 1975-ben megjelent „Tenisz, mint belső játszma” című könyvében. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló túloldalán lévő. Állítja, az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a sportoló teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek természetes képességeink, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira. Egy idő után Gallwey azon vette észre magát, hogy több előadást tart üzletemberek, mint sportolók számára.

A sportból az üzleti életbe

A coaching gyakorlata tehát modern, üzleti formájában az 1980-as években született, és azóta folyamatosan terjed, fejlődik világszerte. Ennyi idő elég volt annak bebizonyítására, hogy a coaching nemcsak afféle hóbort, hanem komoly, tartós üzleti sikert eredményező eszköz, megközelítés. A coach gyakorlatilag ugyanazt csinálja az üzleti életben, mint az edző: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújtson.

A coaching tevékenységre számos meghatározás létezik, ezek közül érdemes néhányat megemlíteni. Az egyik definíció szerint a coaching az a folyamat, amelynek során a coach és ügyfele együtt dolgozik az utóbbi által „hozott”, előadott problémán. A folyamat célja, hogy egy konkrét probléma megoldódjon, vagy elérjenek egy kitűzött célt. Ugyanakkor lényeges, hogy a megoldást nem a coach-nak, hanem az ügyfélnek kell kitalálnia és megvalósítania, a coach csak iránymutatást, motivációt és inspirációt ad, valamint támogatja az ügyfelet a folyamat során. A coaching éppen ezért nem egyenlő a tanácsadással, de a pszichoterápiával sem.  

Egy másik megfogalmazás szerint a coaching olyan gyors, hatékony és személyre szabott fejlődési és tanulási módszer, amely az egyénnek vagy a csoportoknak és teameknek biztosít nagyobb ívű áttekintést a magánélet és az üzleti élet mindennapjairól. Megoldásokat nyújt akár üzleti témákban, akár a mindennapi életben felmerülő fontos helyzetekhez.

Célok és megközelítések

A coaching meghatározott szempontrendszer és módszertan szerint vezetett, egyénre szabott, strukturált fejlesztő beszélgetések- és cselekvések sorozata, melynek célja a személyes erősségek, készségek fejlesztése, az elakadások megszüntetése a problémás helyzetekben, a folyamatos változásokhoz való sikeres alkalmazkodás, valamint gyors, eredményes előrelépés segítése a stressz- és problémakezelésben.

Egy hazai coach-szakember szerint a coaching olyan fejlesztő megközelítés (szempontrendszer) és módszerek együttese, amelynek révén az ügyfél meglévő saját tudására, belső erősségeire támaszkodva – s mindezeket jobban kihasználva – képessé válik elakadásainak leküzdésére, energiáinak, kreativitásának mozgósítására, legfontosabb céljainak megvalósítására. Mint módszer, a coaching a múlt problémái helyett a jelen, és a jövő konkrét megoldásaira koncentrál.

Fő a bizalom és az önbizalom!

A coaching során az ügyfél határozza meg, hogy melyik probléma megoldásához és/vagy melyik terület fejlesztéséhez kíván segítséget kapni a coach-tól. A coach tehát nem a helyes megoldásokat és tanácsokat fogja átbeszélni az ügyféllel, mert a jó megoldás megtalálása az ügyfél feladata. A coach „csak” támogatja és tereli az ügyfelet, az utóbbi által elképzelt jó megoldás felé.

Az eredményes coaching fontos feltétele, hogy a coach és az ügyfele között tökéletes bizalmi viszony legyen, mert csak így lehet sikeres a módszer. A coach tulajdonképpen mentális személyi edző, akinek a célja, hogy ügyfele (coachee) kihozza a maximumot önmagából. Kívülről figyeli az ügyfelét, meghatározza az elakadásait, és különböző beavatkozási technikákkal hozzásegíti ahhoz, hogy meglássa a számára rejtett összefüggéseket, oksági viszonyokat. Támogatja az ügyfelet abban, hogy jobban támaszkodjon önmagára, belső erőforrásaira és azok segítségével elinduljon a változás útján, s megoldást találjon helyzetére. Nagyon fontos ismételten hangsúlyozni, hogy a coach nem egyenlő a tanácsadóval, mint ahogy az edző sem azonos a sportolóval.

A coaching lényege összefoglalva: segíti az ügyfelet, hogy az kiemelkedő eredményeket tudjon elérni az életének bármely területén, így például a munkában, a magánéletben. A coaching mindezt beszélgetésekkel és speciális coaching technikákkal éri el: például rávezeti az ügyfelet arra, hogy lássa meg a saját hibáit, és igyekezzen azokat kijavítani. Ismerje fel, ő maga mit tehet annak érdekében, hogy javuljon a helyzete, s elérje a céljait. A cél tehát tulajdonképpen az önbizalom növelése, és annak belátása, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért: bármikor tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy jobbra forduljon mind a magán, mind pedig az üzleti életünk. A coaching tehát egy inspiráló, fókuszált, segítő beszélgetés, illetve beszélgetés-sorozat.

A coaching-folyamat energizál

A coaching – magyarul sok esetben kócsolás-t mondunk – igencsak elterjedt az egész világon. A múlt század végén még amolyan „divat” volt coachot hívni, vele együttműködni, nem kevésbé dicsekedni, hogy „nekem van személyi vagy üzleti kócsom”. Ez a szemlélet eltűnt szerencsére, ugyanis a divatot felváltotta a józan belátás, az önbizalom növekedése, a változásokhoz való alkalmazkodás technikáinak elsajátítása, s nem utolsó sorban a coaching- folyamat eredményeinek, eredményességének mérése.

A coaching folyamat – amelynek egyértelműen energizáló hatása van – célja többek között, hogy javítsa az ügyfél teljesítőképességét, fejlessze válságkezelő módszereit, növelje önbizalmát, önbecsülését és önmotivációját. Továbbá, hogy segítse az alkotókészség, a nyílt kommunikáció és az együttműködési készség kibontakozását, ösztönözzön a jövőre vonatkozó célok kitűzésére, valamint erősítse a résztvevő rugalmasságát és kitartását.

Néhány coaching-előny

A coachignak igen sok előnye van, ezek közül érdemes néhányat megemlíteni:

  • hatékony, gyorsan hoz változásokat
  • a jelenre és a jövőre fókuszál
  • több időt fordíthatunk önmagunkra
  • nem vagyunk egyedül a folyamatban
  • osztatlan figyelemben lesz részünk
  • elgondolkodtató kérdéseket kapunk
  • mélyül önismeretünk
  • inspirálódunk
  • megvalósítjuk céljainkat
  • több lesz az energiánk, lendületünk

A coacholás „műfajai”

Az elmúlt évtizedekben a coachingon belül két nagy szakterület fejlődött ki: az életviteli (life) és az üzleti (business) coaching. Ez utóbbi területén megkülönböztetünk felsővezetői (executive), csapat (team) és csoportos (group) coachingot. Fontos hangsúlyozni, hogy a coacholás lehet egyéni és csoportos is, s ma már nem csak személyesen, hanem online formában is történik.

A két nagy szakterületről a következő részben olvashatnak majd bővebben.

Dr. Gonda György vezetési tanácsadó Certified Management Consultant (CMC) változáskezelés, kommunikáció AzÜzlet.huDr. Gonda György, CMC

vezetési tanácsadó

Certified Management Consultant

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott...

Államháztartás: hét éve nem látott májusi hiány

Május végéig az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Az ötödik hónapban 53,6 milliárd forint volt hiány, ami az elmúlt hét év legalacsonyabb május havi hiánya - közölte a Pénzügyminisztérium.

Van egy ország, amely kisegítheti Kínát a gazdasági bajból

A kínai gazdasági fellendülés a jelek szerint meglehetősen ingatag lábakon áll, a népköztársaság külkereskedelme ugyanis drasztikusan visszaesett. Van azonban egy ország, amely túlsegítheti a bajokon.

Hírek

Szlovákiában is visszavonták a Novis Biztosító engedélyét

A Szlovák Nemzeti Bank június 5-i hatállyal visszavonta a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét. A társaságnak a Magyar Nemzeti Bank már négy éve megtiltotta életbiztosításai magyarországi forgalmazását.

Új elektromos köztisztasági járművek állnak szolgálatba Budapesten

Hat új elektromos köztisztasági célgép áll szolgálatba Budapesten - közölte a Budapesti Közművek keretében önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió.

Orbán Viktor: megkezdtük a felkészülést az uniós elnökségre

Orbán Viktor miniszterelnök és kormányának tagjai szerdán részt vettek a 2024. második félévi magyar EU-elnökség tanácsi formációit elnöklő miniszterek felkészítő fórumán a Karmelita kolostorban - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA és a Digitális Kereskedelmi Szövetség

Stratégiai megállapodást írt alá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) és a Digitális Kereskedelmi Szövetség (DKSZ) a magyar e-kereskedők export hajlandóságának és külpiacra lépésének fejlesztése érdekében.

Ezzel pazarolják el a magyarok a legtöbb időt a munkahelyen

Ahogy egyre többünk munkája kapcsolódik szorosan az internethez, egyre...

Az EU lépni akar, hogy az embercsempészek ne reptessék a migránsokat

Az Európai Bizottság új intézkedéseket javasolt annak érdekében, hogy visszaszorítsa a fuvarozás egyre növekvő, bűnözői hálózatok általi visszaélésszerű használatát az EU-ba irányuló irreguláris migráció elősegítésére.

Földrengés volt Horvátország magyar határhoz közeli részén

Földrengés volt kedd hajnalban, 4.14 órakor Horvátországban 3,3-as magnitúdóval, Eszék közelében, a magyar határtól 10 kilométerre - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

Elindult Az Év Felelős Foglalkoztatója pályázat

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg évek óta nagysikerű Az év felelős foglalkoztatója díj pályázatát az OFA Nonprofit Kft. - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

Gazdaság

Kőbe vési a kormány az értékpapírügyletek tranzakciós illetékét

A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomagból kiderül, hogy olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra...

Egyhangúlag döntött a kamatkondíciókról a monetáris tanács májusban

Ellenszavazat nélkül döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa május végi ülésén az alapkamat 13,0 százalékon tartásáról, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlábának 100 bázispontos csökkentéséről 19,50 százalékra és az egynapos jegybanki betét kamatlábának 12,50 százalékon tartásáról a szerdán közölt rövidített jegyzőkönyv szerint.

Ezek a megtakarítások úszhatják meg az új 13%-os adót

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nem csak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13%-os szocho-t sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után - értelmezi a GRANTIS a szociális hozzájárulási adó (szocho) eltérő alkalmazásáról szóló rendeletet.

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.