Hirdetés
Kezdőlap Menedzser Akadémia Coaching: nem gyógyszer, de segít - I. rész
No menu items!

Coaching: nem gyógyszer, de segít – I. rész

Mind az üzleti, mind pedig a magánéletünkben számtalan olyan helyzet adódik, amikor nem tanácsra van szükségünk, hanem arra, hogyan tudjuk a szorongásainkat, a stresszt legyőzni, hogyan tudjuk a kitűzött célokat elérni. A hangsúly tehát a „hogyan” folyamaton van, amelyben igen nagy támaszt nyújt a coaching, mivel hozzásegít a válaszok megtalálásához. A coaching nem pszichológia, nem vezetési tanácsadás, nem vezetői tréning, nem mentorálás. Akkor mi fán terem?

A coaching kifejezés a sport világából érkezett az elmúlt század nyolcvanas éveinek elején. A coach edzőt, a coaching pedig edzést jelent. Tim Gallwey amerikai teniszoktató volt az első, aki a coaching lényegéről írt a tenisz-, majd a golfoktatás területén 1975-ben megjelent „Tenisz, mint belső játszma” című könyvében. Szerinte a saját fejünkben lévő ellenfél sokkal félelmetesebb, mint a teniszháló túloldalán lévő. Állítja, az edző (coach) abban tud segíteni a játékosnak, hogy a sportoló teljesítménye útjában álló akadályokat elhárítsa vagy csökkentse. Ha ez sikerül, felszínre kerülnek természetes képességeink, és nem lesz tovább szükség az edző technikai utasításaira. Egy idő után Gallwey azon vette észre magát, hogy több előadást tart üzletemberek, mint sportolók számára.

A sportból az üzleti életbe

A coaching gyakorlata tehát modern, üzleti formájában az 1980-as években született, és azóta folyamatosan terjed, fejlődik világszerte. Ennyi idő elég volt annak bebizonyítására, hogy a coaching nemcsak afféle hóbort, hanem komoly, tartós üzleti sikert eredményező eszköz, megközelítés. A coach gyakorlatilag ugyanazt csinálja az üzleti életben, mint az edző: célja, hogy ügyfele maximális teljesítményt nyújtson.

A coaching tevékenységre számos meghatározás létezik, ezek közül érdemes néhányat megemlíteni. Az egyik definíció szerint a coaching az a folyamat, amelynek során a coach és ügyfele együtt dolgozik az utóbbi által „hozott”, előadott problémán. A folyamat célja, hogy egy konkrét probléma megoldódjon, vagy elérjenek egy kitűzött célt. Ugyanakkor lényeges, hogy a megoldást nem a coach-nak, hanem az ügyfélnek kell kitalálnia és megvalósítania, a coach csak iránymutatást, motivációt és inspirációt ad, valamint támogatja az ügyfelet a folyamat során. A coaching éppen ezért nem egyenlő a tanácsadással, de a pszichoterápiával sem.  

Egy másik megfogalmazás szerint a coaching olyan gyors, hatékony és személyre szabott fejlődési és tanulási módszer, amely az egyénnek vagy a csoportoknak és teameknek biztosít nagyobb ívű áttekintést a magánélet és az üzleti élet mindennapjairól. Megoldásokat nyújt akár üzleti témákban, akár a mindennapi életben felmerülő fontos helyzetekhez.

Célok és megközelítések

A coaching meghatározott szempontrendszer és módszertan szerint vezetett, egyénre szabott, strukturált fejlesztő beszélgetések- és cselekvések sorozata, melynek célja a személyes erősségek, készségek fejlesztése, az elakadások megszüntetése a problémás helyzetekben, a folyamatos változásokhoz való sikeres alkalmazkodás, valamint gyors, eredményes előrelépés segítése a stressz- és problémakezelésben.

Egy hazai coach-szakember szerint a coaching olyan fejlesztő megközelítés (szempontrendszer) és módszerek együttese, amelynek révén az ügyfél meglévő saját tudására, belső erősségeire támaszkodva – s mindezeket jobban kihasználva – képessé válik elakadásainak leküzdésére, energiáinak, kreativitásának mozgósítására, legfontosabb céljainak megvalósítására. Mint módszer, a coaching a múlt problémái helyett a jelen, és a jövő konkrét megoldásaira koncentrál.

Fő a bizalom és az önbizalom!

A coaching során az ügyfél határozza meg, hogy melyik probléma megoldásához és/vagy melyik terület fejlesztéséhez kíván segítséget kapni a coach-tól. A coach tehát nem a helyes megoldásokat és tanácsokat fogja átbeszélni az ügyféllel, mert a jó megoldás megtalálása az ügyfél feladata. A coach „csak” támogatja és tereli az ügyfelet, az utóbbi által elképzelt jó megoldás felé.

Az eredményes coaching fontos feltétele, hogy a coach és az ügyfele között tökéletes bizalmi viszony legyen, mert csak így lehet sikeres a módszer. A coach tulajdonképpen mentális személyi edző, akinek a célja, hogy ügyfele (coachee) kihozza a maximumot önmagából. Kívülről figyeli az ügyfelét, meghatározza az elakadásait, és különböző beavatkozási technikákkal hozzásegíti ahhoz, hogy meglássa a számára rejtett összefüggéseket, oksági viszonyokat. Támogatja az ügyfelet abban, hogy jobban támaszkodjon önmagára, belső erőforrásaira és azok segítségével elinduljon a változás útján, s megoldást találjon helyzetére. Nagyon fontos ismételten hangsúlyozni, hogy a coach nem egyenlő a tanácsadóval, mint ahogy az edző sem azonos a sportolóval.

A coaching lényege összefoglalva: segíti az ügyfelet, hogy az kiemelkedő eredményeket tudjon elérni az életének bármely területén, így például a munkában, a magánéletben. A coaching mindezt beszélgetésekkel és speciális coaching technikákkal éri el: például rávezeti az ügyfelet arra, hogy lássa meg a saját hibáit, és igyekezzen azokat kijavítani. Ismerje fel, ő maga mit tehet annak érdekében, hogy javuljon a helyzete, s elérje a céljait. A cél tehát tulajdonképpen az önbizalom növelése, és annak belátása, hogy felelősek vagyunk a sorsunkért: bármikor tehetünk lépéseket annak érdekében, hogy jobbra forduljon mind a magán, mind pedig az üzleti életünk. A coaching tehát egy inspiráló, fókuszált, segítő beszélgetés, illetve beszélgetés-sorozat.

A coaching-folyamat energizál

A coaching – magyarul sok esetben kócsolás-t mondunk – igencsak elterjedt az egész világon. A múlt század végén még amolyan „divat” volt coachot hívni, vele együttműködni, nem kevésbé dicsekedni, hogy „nekem van személyi vagy üzleti kócsom”. Ez a szemlélet eltűnt szerencsére, ugyanis a divatot felváltotta a józan belátás, az önbizalom növekedése, a változásokhoz való alkalmazkodás technikáinak elsajátítása, s nem utolsó sorban a coaching- folyamat eredményeinek, eredményességének mérése.

A coaching folyamat – amelynek egyértelműen energizáló hatása van – célja többek között, hogy javítsa az ügyfél teljesítőképességét, fejlessze válságkezelő módszereit, növelje önbizalmát, önbecsülését és önmotivációját. Továbbá, hogy segítse az alkotókészség, a nyílt kommunikáció és az együttműködési készség kibontakozását, ösztönözzön a jövőre vonatkozó célok kitűzésére, valamint erősítse a résztvevő rugalmasságát és kitartását.

Néhány coaching-előny

A coachignak igen sok előnye van, ezek közül érdemes néhányat megemlíteni:

  • hatékony, gyorsan hoz változásokat
  • a jelenre és a jövőre fókuszál
  • több időt fordíthatunk önmagunkra
  • nem vagyunk egyedül a folyamatban
  • osztatlan figyelemben lesz részünk
  • elgondolkodtató kérdéseket kapunk
  • mélyül önismeretünk
  • inspirálódunk
  • megvalósítjuk céljainkat
  • több lesz az energiánk, lendületünk

A coacholás „műfajai”

Az elmúlt évtizedekben a coachingon belül két nagy szakterület fejlődött ki: az életviteli (life) és az üzleti (business) coaching. Ez utóbbi területén megkülönböztetünk felsővezetői (executive), csapat (team) és csoportos (group) coachingot. Fontos hangsúlyozni, hogy a coacholás lehet egyéni és csoportos is, s ma már nem csak személyesen, hanem online formában is történik.

A két nagy szakterületről a következő részben olvashatnak majd bővebben.

Dr. Gonda György vezetési tanácsadó Certified Management Consultant (CMC) változáskezelés, kommunikáció AzÜzlet.huDr. Gonda György, CMC

vezetési tanácsadó

Certified Management Consultant

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.

Ingyenes európai vonatbérletre pályázhatnak a 18 éves fiatalok

A hetedik éve rendkívüli népszerűségnek örvendő kezdeményezés keretében eddig összesen már több százezer európai fiatal utazhatta be Európát Interrail vasúti bérlettel - írták.

Német gazdasági döntéshozókkal tárgyalt Nagy Márton Németországban

Az egyeztetések középpontjában elsősorban a német gazdaság kilátásai és versenyképessége, valamint az autóipar, különös tekintettel az elektromos autógyártás jövője állt.

A kormány erősíti Magyarország gazdasági szuverenitását

Az iparági kiállítás segíti a kapcsolatépítést, azon csaknem hatvan cég fog bemutatkozni.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.