Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Csatát nyertek a kínai autók az oroszországi háborúban
No menu items!

Csatát nyertek a kínai autók az oroszországi háborúban

Egyre gyakoribbak a kínai márkák az orosz utakon. Fotó: Bigstock

Miután az ukrajnai háború miatt a Toyota, a Volkswagen és más vezető autómárkák kivonultak Oroszországból, kínai versenytársak léptek a helyükre. Oroszországban ma már minden harmadik autó Kínából származik.

Az orosz autópiac tavaly példátlan zuhanást élt át. A kiváltó ok Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója és az azt követő kivonulási hullám volt, amely a világ számos vezető autómárkáját érintette.

Egy évvel a háború kezdete után azonban már vannak arra utaló jelek is, hogy kik tölthetik be az orosz autópiacon keletkezett űrt: a kínai márkák. A háború kitörése óta ugyanis Kína autógyártói jelentősen növelték piaci részesedésüket Oroszországban. Tavaly az olyan gyártók, mint a Geely, a Chery és a Great Wall 17 százalékra növelték részesedésüket – írja a Spiegel a Bloomberg adataira hivatkozva.

Valójában azonban a kínai konszernek sokkal jobban bővítették pozíciójukat. Az idén januári eladási adatokból kiderül, mennyire erős a pozíciójuk valójában: a kínai gyártók már közel 38 százalékos piaci részesedéssel rendelkeztek.

Ezzel olyan márkák kivonulása miatt keletkezett űrt töltik be, mint a Volkswagen (mínusz 94 százalék az új regisztrációkban), a Hyundai (mínusz 98 százalék) és a Toyota (mínusz 99 százalék).

Ennek ellenére Oroszországnak és Kínának még nem sikerült teljesen kiváltania a nyugati, koreai és japán márkákat: a kínai eladások jelentős növekedése ellenére az oroszországi új forgalomba helyezések januárban összességében még mindig 63 százalékkal maradtak el a tavalyi év azonos hónapjától.

Az orosz Lada-gyártó Avtovaz januárban sem érte el a tavalyi termelési adatokat, eladási számai három százalékkal voltak alacsonyabbak. Ez azonban már siker: számos nyugati beszállító kivonulása után az Avtovaznak hetekre teljesen fel kellett függesztenie a termelést üzemeiben.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelmeztetést kaptak a bankok: elég volt az apró betűs díjemelésekből

Egyre drágább a bankolás, többe kerül a bankkártya, az sms, hirtelen fizetőssé vált a korábban díjmentes szolgáltatás - nagyon sok banki ügyfél szembesül ezzel.

Kiemelt segítség három vármegye zöld átállásához

Az igazságos átmenet feltétele, hogy az az érintettek lehető legnagyobb mértékű bevonásával történjen.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

Megnyílt első éjjel-nappali posta Nyíregyházán

A Magyar Posta Zrt. további tizenkét helyszínen tervezi a postai szolgáltatások éjjel-nappali elérésének lehetőségét bevezetni, a szolgáltatást öt budapesti, valamint Szombathely, Tatabánya, Veszprém, Zalaegerszeg, Debrecen, Kecskemét és Miskolc postáján indítják el.
Hirdetés

Hírek

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.