Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság A szankciók az orosz gazdaság fejlesztésétől vonják el a forrásokat
No menu items!

A szankciók az orosz gazdaság fejlesztésétől vonják el a forrásokat

Illusztráció: Bigstock

Az Oroszországgal szembeni szankcióknak sikerült megzavarniuk az ország hadiiparát, és megszorongatják a gazdaságát – mondta az amerikai pénzügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője.

Az Egyesült Államok és szövetségesei által bevezetett gazdasági korlátozások arra kényszerítették az orosz harckocsigyártókat, hogy egy időre leálljanak, ami megnehezítette az ország számára a kulcsfontosságú alkatrészek, például a golyóscsapágyak beszerzését – részletezte Brian Nelson, a pénzügyminisztérium terrorizmussal és pénzügyi hírszerzéssel foglalkozó hivatalának (TFI) államtitkára.

Az intézkedések arra is rákényszerítették Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy dollármilliárdokat költsön az ország gazdaságának támogatására, ami az ukrajnai háborútól vonja el a forrásokat – jelentette ki Nelson a Wall Street Journalnak.

Látjuk, hogy mennyire törékennyé vált az ellátási lánc a harctéren tett védelmi erőfeszítései miatt” – mondta Nelson Putyinra utalva.

Az Oroszország elleni példátlan szankciós program és az Irán, Venezuela és más nemzetek elleni folyamatban lévő nyomásgyakorlási kampányok közepette a pénzügyminisztérium szélesebb körben felülvizsgálja a szankciók alkalmazásának módját. Az egyik aggodalom a szankciók esetleges túlzott alkalmazása, amely arra késztetheti az országokat, hogy alternatív pénzügyi rendszerek felé forduljanak. A dollár iránti globális kereslet – amelyet biztonságos értéktárolónak tekintenek – biztosítja az Egyesült Államok számára a szankciós programjaihoz szükséges pénzügyi befolyást.

Nelson szerint az amerikai pénzügyminisztérium egyik intézkedése annak biztosítására, hogy programja hatékony maradjon, egy vezető szankciós közgazdász alkalmazása, aki gazdasági elemzést készít a jövőbeli szankciós intézkedésekről.

Az oroszországi szankciók mellett a TFI és annak részlegei vizsgálják a kriptopénz és blokklánc piacokkal kapcsolatos lehetséges szabályozási intézkedéseket, valamint a pénzmosás elleni új, átfogó szabályok végrehajtásán dolgoznak.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Profit rekord az autóiparban, e-autó kérdőjellel

A jelenlegi milliárdos nyereség szinte kizárólag a belsőégésű modelleknek köszönhető és hosszú időbe telik, amíg az iparág valódi pénzt keres az elektromos autókkal.

Árzuhanás a Tesla önvezetésnél

A szoftvert, amely a Tesla szerint nem teszi autonómmá járműveit, és aktív vezetői felügyeletet igényel, korábban havi 199 dolláros előfizetésért kínálták.

HUMDA: nagy siker a zöld konzultáció

A HUMDA a konzultáció mellett elindította a Zöld életre valók elnevezésű kampányát, megmutatva, miként lehet a "hétköznapok használatába illeszteni" a zöld közlekedés megoldásait, az elektromos hajtású mikromobilitási eszközöket.

Kevesebb és egyszerűbb az adminisztráció az adózók számára

Az EMAP rendszer bevezetése jelentős kihívást jelent, ezért annak érdekében, hogy felhasználóbarát rendszer jöjjön létre, tapasztalatcserére épülő találkozók zajlanak.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.