Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csúcsesélyen az euróövezet recessziója
No menu items!

Csúcsesélyen az euróövezet recessziója

Illusztráció: Bigstock

Az euróövezet recessziójának kockázata 2020 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedett, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy a téli energiahiány a gazdasági tevékenység visszaesését fogja okozni.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok most 80%-ra teszik annak valószínűségét, hogy a következő 12 hónapban két egymást követő negyedévben is zsugorodás következik be, szemben a korábbi felmérés 60%-os valószínűségével. Németország, a blokk legnagyobb gazdasága, amely a leginkább ki van téve a gázszállítások visszafogásának, valószínűleg már ebben a negyedévben zsugorodni fog.

Az európai háztartások és vállalatok az energiaadagolás lehetőségére készülnek, miután Oroszország visszafogta a régióba irányuló gázszállításokat, és már most rekordmagas inflációs rátákkal és egyéb ellátási szűk keresztmetszetekkel küzdenek. Az üzleti felmérések azt jelzik, hogy az aktivitás július óta csökken, és a közeljövőben nem sok jele van a javulásnak.

Az infláció az év utolsó három hónapjában várhatóan 9,6%-on tetőzik, ami az Európai Központi Bank (EKB) által kitűzött cél közel ötszöröse. A válaszadók szerint 2024-ig nem közelíti meg a 2%-os célt.

Bár az EKB tisztviselői legfrissebb prognózisukban csak stagnálást, nem pedig zsugorodást jósoltak, egyre inkább megkongatták a vészharangot a régió növekedési és inflációs kilátásai miatt. Christine Lagarde elnök és kollégái a nagyobb kamatemeléseket az árnövekedés megfékezésére irányuló eltökéltségük jeleként indokolták, de a közgazdászok úgy vélik, hogy az ilyen lépések meghozatalára már nincs sok idejük.

A szakemberek most úgy látják, hogy az EKB februárig 2%-ra emeli – a jelenlegi 1,25%-ról – az irányadó kamatlábakat. Több mint felük 75 bázispontos emelést vár már a következő, októberi kamatdöntő ülésen.

Philip Lane vezető közgazdász a múlt héten azt mondta, hogy az EKB szokatlanul nagy mértékű kamatemelése ebben a hónapban “megfelelő” volt, ugyanakkor jelezte, hogy a jövőbeni lépések valószínűleg kisebbek lesznek. Más EKB-tisztviselők a Bloombergnek a legutóbbi döntés után azt mondták, hogy nem zárják ki a további 75 bázispontos emelést.

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Figyelem! – Hétfőig kell a negyedéves áfát bevallani

Jelentős adminisztrációs könnyítés továbbá, hogy a bevallást az eÁFA-rendszerben benyújtóknak nem kell az összesítő nyilatkozaton is adatot szolgáltatni, azaz mentesülnek az áfabevallás M lapja kitöltése alól.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Made in America nagy bajban van – az ok hasonlít a magyarországihoz

A német Külkereskedelmi Kamara (AHK) legutóbbi felmérésében az USA-ban működő német vállalatok a szakképzett munkaerő hiányát nevezték meg a legfőbb kockázatként.

Itt a spárga, ette már ma? – a megszokottnál korábban itt a szezon

Hazánkban mintegy 1437 hektáron foglalkoznak spárgatermesztéssel a gazdálkodók, ahonnan éves szinten mintegy 5000-5500 tonna termést takarítanak be.
Hirdetés

Hírek

Indexemelkedéssel zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Az európai gyűjtőindexek az év eleje óta több mint négy százalékkal emelkedtek, az euróövezeti kilenc százalékkal.

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon

Pluszban kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön

Pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden az OTP-részvények ára 670 forinttal, 3,79 százalékkal 17 030 forintra esett, forgalmuk 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására esett a BUX

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat hatására, magas forgalom mellett, elsősorban az OTP, valamint a Richter és a Mol gyengülése miatt esett a BUX-index.

BÉT – Enyhe emelkedés várható a nyitásban

A BUX pénteken 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt.

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.
Hirdetés

Gazdaság

Az emberek már kevésbé félnek a kriptovalutától, pedig van miért

Egyes elemzők a bitcoin közelmúltbeli 70 000 dollár feletti emelkedését annak jeleként értékelik, hogy a befektetők nem foglalkoznak a hivatalos figyelmeztetésekkel.

Tovább nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon márciusban

A részvényalapokhoz 9,2 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások tovább segítettek, így 4,8 százalékos növekedés történt a kategória vagyonában az elmúlt hónapban.

Begyújtották a rakétát a nyugdíjpénztárak

A magán-nyugdíjpénztári alapok hasonlóan teljesítettek, mint az önkéntes pénztári portfóliók. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben 2,7-5,1 százalék között.

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.