Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság Csúcsesélyen az euróövezet recessziója
No menu items!

Csúcsesélyen az euróövezet recessziója

Illusztráció: Bigstock

Az euróövezet recessziójának kockázata 2020 júliusa óta a legmagasabb szintre emelkedett, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy a téli energiahiány a gazdasági tevékenység visszaesését fogja okozni.

A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok most 80%-ra teszik annak valószínűségét, hogy a következő 12 hónapban két egymást követő negyedévben is zsugorodás következik be, szemben a korábbi felmérés 60%-os valószínűségével. Németország, a blokk legnagyobb gazdasága, amely a leginkább ki van téve a gázszállítások visszafogásának, valószínűleg már ebben a negyedévben zsugorodni fog.

Az európai háztartások és vállalatok az energiaadagolás lehetőségére készülnek, miután Oroszország visszafogta a régióba irányuló gázszállításokat, és már most rekordmagas inflációs rátákkal és egyéb ellátási szűk keresztmetszetekkel küzdenek. Az üzleti felmérések azt jelzik, hogy az aktivitás július óta csökken, és a közeljövőben nem sok jele van a javulásnak.

Az infláció az év utolsó három hónapjában várhatóan 9,6%-on tetőzik, ami az Európai Központi Bank (EKB) által kitűzött cél közel ötszöröse. A válaszadók szerint 2024-ig nem közelíti meg a 2%-os célt.

Bár az EKB tisztviselői legfrissebb prognózisukban csak stagnálást, nem pedig zsugorodást jósoltak, egyre inkább megkongatták a vészharangot a régió növekedési és inflációs kilátásai miatt. Christine Lagarde elnök és kollégái a nagyobb kamatemeléseket az árnövekedés megfékezésére irányuló eltökéltségük jeleként indokolták, de a közgazdászok úgy vélik, hogy az ilyen lépések meghozatalára már nincs sok idejük.

A szakemberek most úgy látják, hogy az EKB februárig 2%-ra emeli – a jelenlegi 1,25%-ról – az irányadó kamatlábakat. Több mint felük 75 bázispontos emelést vár már a következő, októberi kamatdöntő ülésen.

Philip Lane vezető közgazdász a múlt héten azt mondta, hogy az EKB szokatlanul nagy mértékű kamatemelése ebben a hónapban “megfelelő” volt, ugyanakkor jelezte, hogy a jövőbeni lépések valószínűleg kisebbek lesznek. Más EKB-tisztviselők a Bloombergnek a legutóbbi döntés után azt mondták, hogy nem zárják ki a további 75 bázispontos emelést.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Nagy Márton: az energiaválság földre küldi Európa versenyképességét

Európa gazdasági téren folyamatosan teret veszít az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, az energiaválság pedig "földre küldi" az amúgy is "drasztikusan rossz" versenyképességét - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kétnapos nemzetközi konferenciáján.

Először mértek kétszámjegyű inflációt az euróövezetben

Szeptemberben az első alkalommal ért el kétszámjegyű éves növekedést a fogyasztói árindex és ezzel újabb rekordot állított be az euróövezeti infláció - jelentette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Gaál Miklós, a Donautica igazgatója: a szálloda olyan, mint a színház, minden nap meg kell dolgozni az elismerésért

Szépséges, csendes, ezért is magával ragadó a faddi Duna-holtág világa, ahol a mozdulatlan vízben, csendesen siklik a csónak a nádas mellett, miközben egy távoli templom harangzúgása töri meg a csendet.

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Hírek

Végleg bezárnak több tucat budapesti postahivatalt

Harmincöt alacsony forgalmú budapesti postahivatal bezárásáról döntött a Magyar Posta. A bezárandó posták utolsó nyitvatartási napja október 7-e, péntek - közölte a vállalat.

Várhatóan idén is lesz nyugdíjprémium

Várhatóan idén is fizet nyugdíjprémiumot a kormány - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Új történelmi mélyponton a forint

Új árfolyammélypontra gyengült a forint csütörtökön a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.

Szegényebbek lettek a leggazdagabb amerikaiak

Elon Musk, a Tesla alapítója és vezetője áll a Forbes 400 leggazdagabb amerikai listájának élén. A magazin számításai szerint a mezőny együttes vagyona 4 ezer milliárd dollár volt, 500 milliárd dollárral kevesebb tavalyhoz képest.

Pénteken újra emelkedik az üzemanyagok piaci ára

Pénteken a benzin és a gázolaj beszerzési ára is emelkedik, mindkét üzemanyagfajta literje bruttó 4 forinttal kerül majd többe.

Mégsem zár be a csepeli munkásszálló

Nem zár be a csepeli Zászlós Szálló, az önkormányzatnak sikerült megállapodnia a munkásszálló működtetőjével - közölte a XXI. kerület polgármestere a Facebook-oldalán.

Még koránt sincs vége az építőipari árak emelkedésének

Az építőiparban tapasztalt drágulás mértéke az év első felében több mint kétszeresen haladta meg a fogyasztói árak növekedését. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) értékelése szerint az építőipari alapanyag- és építési termékek gyártói az orosz-ukrán háború piaci hatásait, a kivitelezők pedig a beszerzési nehézségeket az év első felében már beépítették az árakba, de az energiaköltségek elszabadulása és a forint-euró árfolyam ingadozása komoly bizonytalansági tényező lesz az elkövetkező hónapokban.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.

Gazdaság

425 forint is lehet egy euró? Ismét a dollár a vezető menedékvaluta

Miközben ismét a dollár lett a vezető menedékvaluta, új negatív csúcsra jutott forint. Mellette a fonttól kezdve az északi országok valutáin át a régiós fizetőeszközökig nagyon erős árfolyamkilengések jellemezték és jellemzik a devizapiacot – fejttette ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Összezárult az egyhetes betéti kamat és az alapkamat

Amint az a keddi kamatdöntés után várható volt, az alapkamattal megegyező 13,0 százalékos kamatlábbal hirdette meg egyhetes betétjét csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank.

Átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot indít a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank átfogó energiahatékonysági és takarékossági programot programot indít: épületeinek központi hőmérsékletét a fűtési időszakban 18 Celsius fokban maximálja.

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó portréját ábrázoló fontbankjegyeket

Még az idén bemutatják az új brit uralkodó, III. Károly király portréját ábrázoló fontbankjegyeket, amelyek várhatóan két év múlva kerülnek forgalomba - közölte kedden a Bank of England.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom