Hirdetés
Kezdőlap Gazdaság Cúcson a lakossági hitelezés, minden kölcsönt visznek
No menu items!

Cúcson a lakossági hitelezés, minden kölcsönt visznek

Illusztráció: Freepik

Búgócsigaként pörgött a hitelezés májusban, sorban álltak az emberek a lakáshitelért és a személyi kölcsönért, a babaváró támogatás népszerűsége sem csökkent. A folyószámlahitelek összege is nőtt, átlagosan 200 ezer forintos mínuszban zárja a hónapot, aki kénytelen ilyen szolgáltatást igénybe venni a bankjától – írja elemzésében a Bank360.hu. 

Több rekordot is megdöntött a hitelezés májusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A háztartások bő 90 milliárd forinttal több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, így a teljes tartozásuk a hónap végére meghaladta a 10 440 milliárd forintot, ami történelmi rekord. Jól fogytak a lakás- és a személyi hitelek is, a folyószámlahitelek állománya is tovább hízott, és a babaváró támogatás iránt sem lankadt a kereslet.

A felújításokkal inkább megvárják az állami támogatást

Májusban a bankok 129,5 milliárd forint értékű lakáscélú hitelt hagytak jóvá, ami 2022 májusa, a Zöld Otthon Program legintenzívebb időszaka óta a legmagasabb érték. Ebből 102 milliárd forintot ítéltek meg használt lakás vásárlására, 11,4 milliárdot új lakás vásárlásra, 8,2 milliárdot építésre és bővítésre, 4 milliárdot felújításra, a maradékot pedig egyéb célra.  A növekedéshez az is hozzájárulhatott, hogy májusban kétéves mélyponton volt a lakáshitelek kamata. Az átlagos lakáshitelé 6,53 százalékos volt, míg a használt lakásoké egy éven túli kamatfixálással 6,18 százalékosra csökkent.

A következő hónapokban viszont emelkedhetnek ezek a kamatok, mivel az önkéntes THM-plafont csak június végéig vállalták a bankok, amelyek a magas referenciakamatok miatt drágíthatják a jelzálogkölcsöneiket. Már július előtt is volt arra példa, hogy ajánlataik egy részében a 7,3 százalékos THM fölé mentek a bankok, júliustól pedig az OTP általános kamatemelést hajtott végre, amivel az eddigi plafon fölé vitte ezeket a hiteleit.

Rekordon a személyi kölcsönök, keresik a babavárót

A fogyasztási hitelek is jól fogytak májusban, a szerződéses összeg meghaladta a 111 milliárd forintot, ami másfél éves rekord. Személyi kölcsönökből majdnem 72 milliárd forintnyi értékesítettek ebben a hónapban, ami történelmi csúcsnak számít. Történt mindez annak ellenére, hogy a kamatok csak lassan mérséklődnek, egy átlagos szerződésben 17,58 százalékos ráta szerepelt. Összesen több mint 27 ezer ilyen szerződést írtak alá a bankokban, utoljára 2019 szeptemberében volt hasonlóan népszerű ez a hitel.

A folyószámlahitelek állománya is tovább nőtt 256,5 milliárd forintra. Február óta folyamatosan emelkedik ez az összeg, a második hónapban volt egy jelentősebb csökkenés, mivel akkor érkeztek meg a 13. havi nyugdíjak. Ezt a plusz pénzt azonban időközben felélte a lakosság, és már ugyanakkora mínuszban van egy átlagos folyószámla a hónap végén, mint januárban – írja elemzésében a Bank360.hu. Egy átlagos folyószámlahiteles bankszámlája május végén csaknem 200 ezer forintos mínuszban volt már.

A babaváró támogatás iránti érdeklődés is élénk maradt. Az idén havonta nagyjából 2000 házaspár igényli ezt a kamatmentes hiteltípust, májusban is 1931-en szerződtek a bankokkal. A szerződéses összeg meghaladta a 21 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy a legtöbben a maximális, januártól 11 millió forintra emelt összeget veszik fel.

A bankbetétek lassan gyűlnek

Az ötödik hónap végén 12 582,4 milliárd forintot tartottak a háztartások bankbetétekben, ez másfél éves rekord. 81,6 milliárd forintnyi friss pénz került betétekbe, ennek csaknem a háromnegyede devizabetétbe. Ebből arra lehet következtetni, hogy sokan tudatosan kihasználták a májusi forinterősödést. Voltak napok, amikor a mostani szintén bő tíz forinttal is olcsóbb volt az euró, 385 forint alatt kereskedtek vele.

Bár néhány bank akciózott a lekötött betétekkel, a kisbefektetők többsége továbbra is látra szóló betétben tartja a pénzét. A lekötött állomány alig haladja meg a 2100 milliárd forintot, ami a teljes betétállományhoz mérten történelmi mélypont, hiszen a betétek mindössze 17 százaléka van lekötve. A kamatokra kivetett 15 százalékos kamatadó és a 13 százalékos szocho miatt ezek a megtakarítások továbbra is nehezen tudnak versenyezni más befektetésekkel, például a lakossági állampapírokkal.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Tehetséggondozás a szervezetben – Mindenki nyer(het)

Ahol a tehetséggondozást már egyszer bevezették (és az jól működik), ott könnyebb megszerezni (és megtartani) a piacról a tehetséges munkarőt,

Az európai tőzsdékhez képest alulteljesítő volt a BUX

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 6622,36 ponton zárt pénteken, ez 55,69 pontos, 0,85 százalékos emelkedés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

Növekvő forgalomban minimálisan emelkedett a BUX a héten

Az OTP folytatta a sajátrészvény vásárlást. A társaság a hétfői kereskedésben 60 535 darab, kedden 65 322 darab, szerdán 14 502 darab, csütörtökön 30 ezer darab részvényt vásárolt.

Kész: Lezárult az MVM informatikai átállása

Az egyetemes szolgáltatóváltást követően megváltoztak az E.ON ügyfélszolgálati elérhetőségei, amelyekről az ügyfelek az eon.hu oldalon tájékozódhatnak
Hirdetés

Hírek

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Gazdaság

Kamatdöntés – Ellenszavazat nélkül döntött a monetáris tanács júniusban

A monetáris tanács hónapról-hónapra értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat mértékéről.

Rekord kárkifizetések lesznek a viharok miatt

Az idei május-júniusi adatok szerint összesen 61,5 ezer bejelentésnél és 7,7 milliárdos összegnél tartanak a biztosítók.

1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet áprilisban

Márciushoz viszonyítva az export kiigazított volumene 1,2, míg az importé 1,8 százalékkal csökkent.

Az MNB az ügyfelek haladéktalan kártalanítására szólítja fel a bankokat

Az MNB üdvözli, hogy számos pénzforgalmi szolgáltató már megkezdte az ügyfelek kártalanítási folyamatát,