Hirdetés
Kezdőlap Autóipar Decemberben megduplázódott az elektromos autók eladása Németországban
No menu items!

Decemberben megduplázódott az elektromos autók eladása Németországban

Illusztráció: Bigstock

Felfelé ívelő tendencia mutatkozik a német autópiacon: decemberben és 2022 egészében is több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban – derül ki a német autóklub, az ADAC jelentéséből.

Az év utolsó hónapjában 314 318 autót helyeztek újonnan forgalomba Németországban, 2022-ben pedig összesen 2,65 millió új személygépkocsi kerül az utakra. Ez 1,1 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest a Szövetségi Közlekedési Hatóság (KBA) szerint. A növekedés még jelentősebb, ha a 2022 decemberi regisztrációkat az előző év azonos hónapjához hasonlítjuk: itt közel 40 százalékos növekedés tapasztalható.

Az év végi emelkedő tendenciát valószínűleg befolyásolta többek között az elektromos járművek árának 2023-tól történő emelkedése. A plug-in hibridek ugyanis – amelyek az elektromos motor mellett belső égésű motort is használnak – az év eleje óta már nem részesülnek támogatásban. Az akkumulátoros és üzemanyagcellás autók esetében pedig a támogatások csökkentek.

A regisztrációs számok növekedése az év utolsó negyedévében valószínűleg azzal is összefügg, hogy az autógyártók ismét könnyebben jutnak hozzá a fontos alkatrészekhez, például a chipekhez, továbbá olyan autók is forgalomba kerültek, amelyek már egy ideje rendelés alatt álltak.

Egy másik pozitív eredmény is nyilvánvaló: a személygépkocsik CO₂-kibocsátása 2022-ben tovább csökkent, mínusz 7,7 százalékkal, átlagosan 109,6 g/km-re (előző év: 118,7 g/km).

A KBA adatai szerint 2022 decemberében több mint 104 000 tisztán elektromos autót helyeztek újonnan forgalomba, kétszer annyit, mint az előző év azonos hónapjában.

Ezen kívül közel 70 000 plug-in hibridet. Ez a két csoport együttesen a decemberben forgalomba helyezett új autók több mint felét teszi ki.

A legnépszerűbb autógyártók rangsorában az év végén senki sem tudta megelőzni a Volkswagent. Több mint 50 000 új autó érkezett a német utakra Wolfsburgból, ami 16,1 százalékos piaci részesedést jelent. A 25 legnépszerűbb autómárka rangsorában újonnan szerepel a kínai MG több mint 4500 regisztrációval és a Lynk & Co alig 3000 járművel.

Ugyanakkor a Tesla Model 3 letaszította a VW Golfot a legnépszerűbb modellek listájának éléről. A harmadik helyen – a Fiat 500 mögött – egy másik Tesla, a Model Y áll, míg a VW Golf a hatodik helyre csúszott, közvetlenül a VW e-autója, az ID.3 mögé.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A déli féltekére pályázhatnak már a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai

Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára ezzel kapcsolatban kifejtette: a déli félteke országaira vonatkozó pályázatot a helyi tanévhez igazítva, az északi féltekétől eltérő időpontban hirdetik meg, és a kiutazás is ehhez igazodva történik meg.

Az EU ajánlást fogadott el a minimáljövedelem bevezetésére

A szegénység és a társadalmi kirekesztés csökkentése érdekében az Európai Unió Tanácsa ajánlást fogadott el a megfelelő minimumjövedelem tagállami bevezetésére.

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Norvégia is ritka kincsre lelt. A szó szoros értelmében

Néhány hete Svédországban felfedezték Európa eddigi legnagyobb ritkaföldfém-lelőhelyét. Most egy norvég kutatás is új kincseket talált. A környezetvédőknek azonban vannak aggályaik.

Hírek

Nehezen indul a síszezon, de nagy veszélyeket rejt

Az elmúlt napok havazása lendületet adhat a nehezen induló síszezonnak. De már az idei év eddigi menete is megszívlelendő tanulságokkal szolgál a tekintetben, hogy a külföldi utazás megkezdése előtt nem elég csak arra figyelnünk: legyen valamilyen utasbiztosításunk. Annak tartalmával, limitjeivel is tisztában kell lennünk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Február első napjától olcsóbb lesz a gázolaj

Február 1-jén, szerdán a gázolaj nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal csökken, ami hatással lehet majd a kutakon megjelenő árakra is. A benzin árában nem lesz változás.

A TEK kommandósai fogták el a milliárdos áfacsalókat – videó

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Soha nem látott közelségben suhan el a Föld mellett egy aszteroida pénteken

Egy teherautó-méretű aszteroida fog elhaladni a Föld mellett pénteken kora hajnalban. A 2023 BU várhatóan olyan közel kerül a Földhöz, hogy ez lesz a valaha észlelt legszorosabb találkozás, azonban az égitest becsapódásától a szakemberek szerint nem kell tartani.

Hatósági áras marad a taxis személyszállítás

A taxis szakma kérését összefogó kamarai javaslatra a kormány rendeletben rögzítette a fix tarifa megtartását, a személytaxi-szolgáltatás hatósági ára nem vezethető ki - hívta fel a figyelmet a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara (BKIK).

Duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését

Duplájára emeli a kormány a munkába járás kedvezményes költségtérítését, ez több százezer munkavállalónak komoly anyagi támogatás, és megkönnyíti a munkába járást - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán.

Fix béremelést kapnak az Auchan teljes munkaidős dolgozói

Az Auchan Magyarország januártól valamennyi teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársának bruttó 32 000 forintos béremelést ad - jelentette be az áruházlánc.

Új gázszállítási szerződést kötött Lengyelország

Lengyelország húsz évre és összesen 20 millió tonna cseppfolyósított földgáz (LNG) szállításáról szóló szerződést kötött az amerikai Sempra Infrastructure vállalattal - közölte Daniel Obajtek, a PKN Orlen lengyel állami energetikai nagyvállalat vezérigazgatója.

Gazdaság

Februártól jelentősen emelkedik a Babakötvény éves kamata

Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5 százalékra emeljük a Babakötvény éves kamatát - jelentette be a pénzügyminiszter a Facebook oldalán.

MNB: csak szigorú törvényi keretek közt változtathatják a számladíjakat a bankok

Az MNB kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számladíj-módosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik - figyelmeztetett a Magyart Nemzeti Bank azzal összefüggésben, hogy január végéig valamennyi lakossági folyószámlával rendelkező ügyfelet tájékoztatja bankja a tavalyi bankszámla- és kártyaköltségeiről.

Tömeges díjemelés a nyugdíj- és egészségpénztáraknál

Sorozatban kapják a felszólításokat a nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak tagjai, hogy 2023-tól magasabb minimális havi tagdíjat várnak az intézmények. Az így megtakarítók örülhetnek, ha az inflációval megússzák a tagdíjemelést, mert vannak annál jóval nagyobbak is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. 

Mától indulhat a roham az új szuperállampapírokért

Indul az akár 16 százalékos kamatot fizető új Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) jegyzése. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) két új lakossági sorozatot bocsát ki 500-500 milliárd forint értékben, ezeket január 19-től lehet jegyezni – írja a Bank360.hu. 
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom