Kezdőlap Autóipar Decemberben megduplázódott az elektromos autók eladása Németországban
No menu items!

Decemberben megduplázódott az elektromos autók eladása Németországban

Illusztráció: Bigstock

Felfelé ívelő tendencia mutatkozik a német autópiacon: decemberben és 2022 egészében is több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban – derül ki a német autóklub, az ADAC jelentéséből.

Az év utolsó hónapjában 314 318 autót helyeztek újonnan forgalomba Németországban, 2022-ben pedig összesen 2,65 millió új személygépkocsi kerül az utakra. Ez 1,1 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest a Szövetségi Közlekedési Hatóság (KBA) szerint. A növekedés még jelentősebb, ha a 2022 decemberi regisztrációkat az előző év azonos hónapjához hasonlítjuk: itt közel 40 százalékos növekedés tapasztalható.

Az év végi emelkedő tendenciát valószínűleg befolyásolta többek között az elektromos járművek árának 2023-tól történő emelkedése. A plug-in hibridek ugyanis – amelyek az elektromos motor mellett belső égésű motort is használnak – az év eleje óta már nem részesülnek támogatásban. Az akkumulátoros és üzemanyagcellás autók esetében pedig a támogatások csökkentek.

A regisztrációs számok növekedése az év utolsó negyedévében valószínűleg azzal is összefügg, hogy az autógyártók ismét könnyebben jutnak hozzá a fontos alkatrészekhez, például a chipekhez, továbbá olyan autók is forgalomba kerültek, amelyek már egy ideje rendelés alatt álltak.

Egy másik pozitív eredmény is nyilvánvaló: a személygépkocsik CO₂-kibocsátása 2022-ben tovább csökkent, mínusz 7,7 százalékkal, átlagosan 109,6 g/km-re (előző év: 118,7 g/km).

A KBA adatai szerint 2022 decemberében több mint 104 000 tisztán elektromos autót helyeztek újonnan forgalomba, kétszer annyit, mint az előző év azonos hónapjában.

Ezen kívül közel 70 000 plug-in hibridet. Ez a két csoport együttesen a decemberben forgalomba helyezett új autók több mint felét teszi ki.

A legnépszerűbb autógyártók rangsorában az év végén senki sem tudta megelőzni a Volkswagent. Több mint 50 000 új autó érkezett a német utakra Wolfsburgból, ami 16,1 százalékos piaci részesedést jelent. A 25 legnépszerűbb autómárka rangsorában újonnan szerepel a kínai MG több mint 4500 regisztrációval és a Lynk & Co alig 3000 járművel.

Ugyanakkor a Tesla Model 3 letaszította a VW Golfot a legnépszerűbb modellek listájának éléről. A harmadik helyen – a Fiat 500 mögött – egy másik Tesla, a Model Y áll, míg a VW Golf a hatodik helyre csúszott, közvetlenül a VW e-autója, az ID.3 mögé.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

BÉT – Elemző: az OTP húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.

Olcsó fűtési szezont akar? Most készüljön!

Habár a nap még süt, de hamarosan hidegebbre fordul az idő és akkor már kulcskérdés hogyan tudunk úgy fűteni a lakásban, hogy azt a pénztárcánk se szenvedje meg nagyon.

Az új gázévben ismét megfeleződik a távhő intézményi ára

A magyar családok rezsivédett áron fűthetik távhővel is otthonaikat.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Hírek

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Így optimalizálják IT kiadásaikat a magyar cégek, rákaptak a használt szerverekre a vállalatok

A felmérésből kiderül, hogy meglepő módon az informatikát hangsúlyosabban használó cégeknél volt a számottevőbb költségcsökkentés, aminek oka egy jelentősebb költségracionalizálás volt.

Tőzsde – Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.

Tőzsde – Veszteséges tőzsdezárás Európában

Gyenge kezdés után indexcsökkenéssel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Devizapiac – Nagyot gyengült a forint kedden

Másfél-két százalékkal gyengült kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.

Nálunk mikor? Rómában ingyenes lesz a tömegközlekedés a tizenkilenc év alattiaknak

Róma az első olaszországi város, ahol ingyenessé teszik a tömegközlekedést a tizenegy és tizenkilenc év közötti gyerekek és fiatalok számára.

Gazdaság

Egy újítás, amely erősíti a pénzügyi stabilitást

Az OBA szeptember végén élesítette jelentős technikai fejlesztését, amellyel gyorsíthatja az esetleges betétbiztosítási kifizetéseket.

Kevés embernek van csak nyugdíjcélú megtakarítása

felnőtt lakosság több mint fele (54 százalék) számára az okoz bizonytalanságot, hogy nem tudja majd egészségügyi kiadásait önerőből finanszírozni.

Devizapiac – Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.

A bruttó átlagkereset júliusban 15,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban

A bruttó átlagkereset 15,2, a nettó átlagkereset 15,1 százalékkal nőtt, a reálkereset pedig 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest