Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy EG.5: már támad az új Covid-variáns
No menu items!

EG.5: már támad az új Covid-variáns

Miközben sokan hajlamosak voltak abba az illúzióba ringatni magukat, hogy a covid a múlté, a szakemberek folyamatosan figyelmeztettek arra, hogy a vírus nem tűnt teljesen el, amit az is mutat, hogy hazánkban is rendre akadnak Covid-fertőzöttek. De ami még enné is rosszabb, a közelmúltban megjelent a covid legújabb mutációja az EG.5, vagyis az Eris.

Miközben a Covid-fertőzések és a kórházi kezelések száma nő az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában, az egészségügyi tisztviselők az EG.5 “Eris” koronavírusra hívják fel a figyelmet, amely az eredetileg 2021 novemberében megjelent Omicron mutáns egy újabb alváltozata. A Reuters írása szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az EG.5-öt , amelyet egyesek “Eris” becenévvel illetnek, az “érdekes variánsok” közé sorolta, jelezve, hogy erre a variánsra jobban oda kell figyelni, mint másokra, mert olyan mutációt jelent, ami súlyos fertőzéseket okozhat.

Ennek ellenére a WHO szerint jelenleg úgy tűnik, hogy az EG.5 sem jelent nagyobb veszélyt a közegészségügyre, mint a többi változat, és “nincs bizonyíték arra, hogy a betegség súlyossága az EG.5-tel közvetlenül összefüggésbe hozható”. A WHO szerint augusztus 8-ig több mint 50 országban találtak EG.5-öt.

Ez a leggyakoribb és leggyorsabban növekvő COVID-19 alváltozat az Egyesült Államokban, amely a CDC (Betegségellenőrzési és -megelőzési központ) becslése szerint a jelenlegi COVID-esetek körülbelül 17%-áért felelős. Miközben a CDC adatai szerint a COVID-19-hez kapcsolódó kórházi kezelések száma már több mint 40 százalékkal alacsonyabb az idei, júniusi mélyponthoz képest, emellett több mint 90 százalékkal a 2022. januári Omicron-járvány idején elért csúcsérték alatt marad.

Fontos fejlemény, hogy a Pfizer/BioNTech, a Moderna és a Novavax egyaránt elkészítette
oltóanyagainak új verzióit, amelyeket úgy frissítettek, hogy az Omicron egy másik alvonalát – XBB.1.5-öt – célozzák meg, amely a vírus különböző, a világban jelenlévő törzseihez hasonló. Az XBB.1.5 2022 végén jelent meg, és a CDC becslései szerint augusztus 5-én még mindig a fertőzések több mint 10 százalékáért volt felelős.

A CDC igazgatója, Dr. Mandy Cohen egy nemrégiben adott interjúban elmondta, hogy az új vakcinák szeptember végére vállnak széles körben elérhetővé az Egyesült Államokban. A szakember az Eris variáns kapcsán konkrétumot nem említve kifejtette: a vírusok mutánsai még mindig érzékenyek a vakcinákra és a gyógyszerekre.

Érsek M. Zoltán

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új elnöke van a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének

Lakatos Pétert, a Videoton társvezérigazgatóját és egyik tulajdonosát választotta elnökének a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ-BusinessHungary) közgyűlése négy évre.

Európai jó példák alapján fejlődik a magyar élelmiszeripar

Modernizációval, digitális fejlesztésekkel behozható a lemaradásunk, az élelmiszer-előállítás során magas feldolgozottsági szintre kell törekedni, a vertikális integráció előnyei pedig a termelésbiztonságot erősíthetik.

Nagyot csökken a THM-plafon: olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek 

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben.

Egyszerűbb az online ügyintézés az MVM ügyfeleinek

A korábbi ELMŰ-ÉMÁSZ-ügyfeleket kiszolgáló, kizárólag áramügyintézésre alkalmas online felület és az MVM Next EnergiApp hamarosan megszűnik.

Hírek

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Heti várható – Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatok

Januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100 forint, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...