Hirdetés
Kezdőlap Hírek Egyre magasabb az éhezők száma a világban, amit az ukrajnai háború hatásai...
No menu items!

Egyre magasabb az éhezők száma a világban, amit az ukrajnai háború hatásai tovább növelnek

Tavaly 193 millió ember szenvedett akut élelmezési bizonytalanságban. Illusztráció: Bigstock

Az éhezők száma tavaly 25 százalékkal emelkedett, és az áldozatok száma egyre nő, mivel az ukrajnai háború miatt az élelmiszerárak egyre magasabbak.

Olyan országokban, mint Etiópia és Afganisztán, konfliktusok súlyosbították a válságot, a Covid-járvány okozta gazdasági sokk pedig csaknem két tucat országban csökkentette az élelmiszerekhez való hozzáférést – közölte az Élelmiszer-válságok Elleni Globális Hálózat (GNAFC). A szélsőséges időjárás – mint például a súlyos aszály Madagaszkáron – szintén súlyosbítja a problémát.

2021-ben 53 országban vagy területen csaknem 193 millió ember szenvedett akut élelmezési bizonytalanságban, ami azt jelenti, hogy az élelem hiánya közvetlen veszélyt jelentett az életükre vagy a megélhetésükre – áll a nemzetközi szövetség Bloomberg által szemlézett jelentésében. Ez az előző évi 155 milliós számnál jóval magasabb, és rekordot jelent a jelentés hat éves történetében. A GNAFC szerint a kilátások idén várhatóan “tovább romlanak“.

“Az ukrajnai háború egy háromdimenziós válságot – élelmiszer, energia és pénzügy – eredményezett, amely pusztító hatással van a világ legkiszolgáltatottabb embereire, országaira és gazdaságaira”

– írja Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a jelentésben.

António Guterres

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabona- és növényiolaj-beszállítója, és a háború megzavarta a termést és az exportot. A világ élelmiszerárainak mérőszámai rekordszintre emelkedtek, ami Sri Lankától Peruig nyomást gyakorol a kormányokra. Ez elősegíti a protekcionizmus hullámát, mivel egyes exportőrök a helyi ellátás biztosítása érdekében visszafogják a tengerentúli termények értékesítését.

A jelentés szerint a háborúnak “súlyos következményei” lesznek a globális élelmezésbiztonságra, mivel ukránok milliói kényszerülnek lakóhelyüket elhagyni, és számos importfüggő ország nem tud alapvető terményeket vagy műtrágyát beszerezni Ukrajnából és Oroszországból. A háború a világgazdaság világjárványból való kilábalását is hátráltatja.

Az első adatok már most azt jelzik, hogy az élelmiszerválság súlyosbodik. Becslések szerint a tavaly vizsgált országok közül 41-ben mintegy 180 millióan éheznek.

A GNAFC-t az Európai Unió, a Világélelmezési Program és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete hozta létre 2016-ban.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők...

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik az egyesült MKB és a Takarékbank

Jövő májusban egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air, a...

A Naturland Holding a tőzsdén – a középvállalati szegmensben az első, ilyen tevékenységű társaság

Nyilvános piacra lépett a Naturland Holding: a társaság 13,6...

Hírek

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air, a...

Tovább bővít Olaszországban a WizzAir

Bővítést jelentett be olaszországi bázisain a Wizz Air,...

Veszélyes trójai vírus terjed a Semmelweis Egyetem nevében

Csalók élnek vissza a Semmelweis Egyetem nevével és arculati elemeivel, címerével: az elektronikus levelek mellékletének megnyitásával trójai típusú kód töltődhet le a felhasználó eszközére - figyelmeztetett a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

Fogolycsere. Putyin keresztlányának apját is szabadon engedték

Nagyszabású fogolycsere volt Ukrajna és Oroszország között csütörtökre virradóra: az orosz fél 215 foglyot engedett el, köztük a mariupoli Azovsztal fémmű védőit, az ukránok pedig 55 orosz állampolgárt és Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikust bocsátották szabadon - közölte az Amerika Hangja orosz nyelvű híroldala és a Meduza orosz ellenzéki portál.

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára

Pénteken tovább csökken a gázolaj piaci ára, ezúttal bruttó 8 forinttal literenként. A benzin ára a hét második felében nem változik.

A Budapest Airport lett az év cargo repülőtere

A Budapest Airport nyerte el az év cargo repülőtere díjat az Air Cargo News Awards 2022 díjátadón.

Románia ígéri, nem korlátozza a lakosság áram- és gázfogyasztását

A bukaresti vezetők szerint természetes, hogy energiaválság idején mindenkinek takarékoskodnia kell, de azt ígérik, nem fogják korlátozni a lakosság villanyáram- és gázfogyasztását.

Jubileumi Közgazdász-vándorgyűlés újdonságokkal

A Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) a tradíciók folytatása, a magas színvonalú előadások és eszmecserék mellett újdonságokat is bevetve tartja jubileumi, 60. vándorgyűlését csütörtökön és pénteken Szegeden.

Gazdaság

Új világ jön a munkaerőpiacon: a kkv-szektort erősítheti meg a válság

A jelenlegi gazdasági helyzetben várhatóan megnő az aktív álláskeresők száma, a felszabadult munkaerőt pedig a kkv-szektor szippanthatja majd fel.Nemes-Nagy Szilvia, a Performia Hungary...

Az osztrák termelőipar versenyképességét veszélyezteti az energiaárak emelkedése

Az energiaárak emelkedésének kompenzálására sürgős beavatkozást kér az osztrák iparszövetség és a gazdasági kamara, mert az már a vállalkozások létét fenyegeti, valamint veszélybe sodorja...

MNB: szeptembertől mobillal is ellenőrizhetővé válnak az értékpapírszámlák

Egy új jegybanki mobilalkalmazással szeptembertől a lakossági és vállalati ügyfelek okostelefonjukkal az eddiginél is egyszerűbben, például QR-kóddal, biometrikus azonosítással ellenőrizhetik értékpapír-számlájuk egyenlegét - közölte...

Német GDP-csökkenésre számít jövőre négy vezető német gazdaságkutató intézet

A négy vezető német gazdaságkutató intézet szerint idén még nő a német gazdaság teljesítménye, jövőre azonban már csökken a GDP.A Handelsblatt német gazdaság lap...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom