Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság EKB: a vártnál rugalmasabbnak bizonyult az eurózóna gazdasága
No menu items!

EKB: a vártnál rugalmasabbnak bizonyult az eurózóna gazdasága

Az Európai Központi Bank frankfurti székháza. Fotó: Bigstock

Az aktuális helyzet és a kilátások javulásának jeleiről számol be az Európai Központi Bank (EKB) havi rendszeres gazdasági bulletinjének februári számában, megjegyezve, hogy az infláció kordában tartása érdekében kitart a monetáris szigorítás már lefektetett pályája mellett.

Az Eurostat előzetes gyorsbecslése szerint az euróövezet gazdasága 2022 negyedik negyedévében 0,1 százalékkal nőtt. Ami ugyan meghaladja a decemberi porgnózisukat, de alátámasztja a gazdasági aktivitás jelentős lendületvesztését 2022 közepe óta.

A döcögő globális konjunktúra és az ukrajnai háború miatt bizonytalan kilátások továbbra is hátráltatják az euróövezeti növekedést. Mindez a magas inflációval és a szigorúbb finanszírozási kondíciókkal fékezi a lakossági és vállalati kiadásokat, illetve visszafogja a termelést, különösen a feldolgozóiparban.

Megjegyzendő azonban, hogy fokozatos enyhülés figyelhető meg az ellátási keresztmetszeteket eddig szűkítő tényezőkben. Mindemellett kezd stabilizálódni a gázellátás is, valamint a vállalatoknak nagy feldolgozásra váró megrendelésállomány áll a rendelkezésére, ami elegendő alapot biztosít az üzleti bizalom javulásához.

A szolgáltatási ágazat teljesítménye növekszik, köszönhetően az újranyitási felzárkózásnak és a szabadidős tevékenységek iránt megnövekedett érdeklődésnek. A vásárlóerőben a közelmúltban bekövetkezett visszaesést már kezdi enyhíteni a bérek növekedése és az energiaár-infláció mérséklődése. Mindezek alapján a lakossági fogyasztás némi növekedésére lehet számítani.

Összességében a gazdaság a vártnál rugalmasabbnak bizonyult a különböző nehézségekkel terhelt időszakban, az elkövetkező negyedévekben pedig már némi javulásra lehet számítani.

A lehetőségeket és a kilátásokat értékelve a Kormányzótanács összességében továbbra is kitart a kamatlábak jelentős, egyenletes ütemű emelésével folytatott monetáris szigorítás mellett az infláció visszaterelése érdekében a 2 százalékos középtávú célhoz. A Kormányzótanács a következő, márciusi kamatdöntő ülésén az előző, február eleji ülésen meghozott 50 bázispontos kamatemeléssel megegyező lépést kíván tenni.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

200 milliárddal robbanthatnak a Zöld Alapok

Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint...

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring...

Hitelminősítők: Magyarország befektetésre alkalmas maradt

Újabb megerősítését nyert a Magyarország iránti töretlen bizalom, a...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az MNB bezárja a követelésvásárlót, de az adósok kötelezettsége megmarad

Az MNB visszavonta a Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére vonatkozó tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását. A pénzügyi vállalkozás – az MNB többszöri kötelezése,...

MNB alelnök: 2021 óta a nyugat-európai inflációs nyomás duplájával kell megküzdeni

 Az elmúlt évek válságai ellenére a régió gazdaságai továbbra is felzárkózó pályán haladnak, sikeresen megőrizték pénzügyi stabilitásukat, miközben az inflációt is gyorsan sikerült a...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.