Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról
No menu items!

Elképesztő adatok kerültek napvilágra a lakásbiztosításokról

Hihetetlen mértékben nőtt a lakásbiztosítási szerződések száma az első negyedévben. A több mint 840 ezer új szerződés döntő része azonban nem új biztosítás volt, hanem a meglévő ügyfelek kaptak az egyik biztosítónál egy szép kis ajándékot – írja a Bank360.hu.

Lezajlott a lakásbiztosítási kampány, márciusban bárki felmondhatta a meglévő biztosítását, és köthetett egy újat máshol, másik biztosítónál. Alig másfél héttel a kampány lezárása után gigantikus piacbővülést ünnepelt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is. Az előzetes adatok alapján csaknem félmillió lakásbiztosítás vett részt az akcióban.

Az előzetes összesítés szerint a bruttó új értékesítés 285 474 szerződés volt, de csak 188 030 szerződést töröltek, és vittek át másik biztosítóhoz, vagyis 97 444-gyel több szerződés volt a kampány végén, mint előtte. Emellett 175 857 szerződést dolgoztak át a régi biztosítójuknál az ügyfelek – foglalja össze a Bank360.hu.

A valódi számok szerényebb növekedést mutatnak

Azóta frissebb adatok magáról a kampányról és annak eredményeiről nem jelentek meg, az MNB viszont közzétette a biztosítási szektor első negyedéves adatait, amelyekből valóban kiderül, hogy volt némi növekedés a lakásbiztosítási piacon, de a csaknem 100 ezer új szerződés ezek alapján túlzásnak tűnik. “Igaz, a jegybanki adatsor csak a március végéig megkötött szerződéseket tartalmazhatja, maga a kampány viszont hivatalosan a húsvéti hétvége miatt április 2-án zárult le, vagyis a számok lehetnek még nagyobbak” – magyarázza Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

A jegybanki adatok szerint mindenesetre az egyéni lakásbiztosítások száma az első negyedévben 25 790 darabbal nőtt, ezzel rekord szintre, 2 644 721 darabra nőtt az ilyen szerződések száma. A hitelfedezeti záradékkal ellátott – vagyis valamilyen jelzáloghitel mellé kötött – lakásbiztosítások száma 12,8 ezerrel 651,4 ezerre ugrott, és a társasházi biztosítások száma is emelkedett 88-cal, 49 820 ilyen szerződés volt március végén. Összesen 38 680-nal nőtt tehát az első negyedévben a szerződések száma. Sokan hagyhatták persze az utolsó pillanatra a biztosító-váltást, vagy új lakásbiztosítás kötését, de ez akkor is mintegy 60 ezerrel kevesebb új szerződés, mint amennyiről az előzetes adatok szóltak.

Az Alfa ajándéka alaposan megkavarta a statisztikákat

A friss jegybanki statisztika legérdekesebb adata az volt, hogy több mint 800 ezerre nőtt az úgynevezett egyéb lakossági biztosítások száma. Az év végén még csupán 6544 ilyen szerződés szerepelt az MNB nyilvántartásában, március végén pedig már 811 329. Egy másik adatsorból az is kiderült, hogy ez a több mint 800 ezer új szerződés “egyszeri díjas lakossági vagyonbiztosításnak” számít, ami nem jellemző a piacon. A lakásbiztosítások ugyanis jellemzően folyamatosak, ha valaki megköti, akkor a szerződése addig él, ameddig ő vagy a biztosító azt fel nem mondja.

A Bank360.hu utánajárt, mi okozhatta ezt a hatalmas hirtelen ugrást az adatokban. Az MNB azt válaszolta, az emelkedés egy biztosítóhoz köthető, oka egy, az ügyfeleknek nyújtott ajándék szerződés/szolgáltatás. 800 ezernél több lakásbiztosítási szerződése viszont kizárólag a piacvezető Alfa (korábban Aegon) Biztosítónak van, amely megerősítette, valóban miattuk ugrott meg a szerződések száma. A biztosító ugyanis a hűséges ügyfeleinek egy díjmentes vészelhárítási szolgáltatást ajánlott fel, ennek az a lényege, hogy ha valami a lakásban hirtelen meghibásodik, és javítani kell, elromlik a zár, eldugul a lefolyó, akkor a biztosító segít szakembert találni, és a javítás költségét is megtéríti egy adott összeghatárig.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

az erdők számos funkcióval rendelkeznek, így nagy szerepe van a rekreációban is. Hazánkban az erdők turisztikai, idegenforgalmi és az egészséges sportolási szerepe is egyre inkább növekszik.

Nemzetközi dizájndíjakat nyertek a Bahart új hajói

Az új kompoknak és katamaránoknak köszönhetően a Balatonon sűrűbbé vált a menetrend, bővült a programválaszték. Csökkent a tó környezeti terhelése is.

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az olasz piacon az Iveco 12 százalékot veszített az eredménye romlása miatt. Az UniCredit részvénye két és fél százalékkal gyengült.

A belga autósok évente közel 41 órát töltenek forgalmi dugókban – mi mennyit?

Timmermans úthasználati díjrendszer bevezetését is javasolta, a bevételt szerinte a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés fejlesztésére kellene fordítani.
Hirdetés

Hírek

Gyengült szerdán a forint

Az eurót délután hat órakor 393,44 forinton jegyezték a reggel hét órai 390,28 forintos állás után.

Kína drámai kamatlábcsökkentéssel pörgetné fel a gazdaságot

AKínai Kommunista Párt Központi Bizottságának közelmúltbeli ülése után komoly szándék mutatkozik, hogy a világ második legnagyobb gazdasága ismét növekedési pályára álljon.

Mi várható a héten? Adatok az államháztartásról és a fogyasztói árakról

Hétfőn teszi közzé a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás központi alrendszerének június végi helyzetéről a gyorstájékoztatóját.

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Gazdaság

Virág Barnabás: szigorú monetáris politika kell továbbra is

Az MNB azt a kamatpályát szeretné elérni, amely biztosítja az árstabilitás fenntartható elérését és a pénzpiaci stabilitást

MNB: 25 bázisponttal csökkentette az alapkamatot a monetáris tanács

A monetáris szigor pozitív reálkamat biztosításával járul hozzá a pénzügyi piaci stabilitás fenntartásához, valamint az inflációs cél fenntartható eléréséhez

A1 besorolással látta el a Moody’s az MBH Jelzálogbank jelzáloglevél-programját

A jelzáloglevelek kibocsátásával szerzett forrásokból az MBH Jelzálogbank refinanszírozási hitelt nyújt partnerbankjainak, ezáltal támogatva a főként a lakosság körében végzett jelzáloghitelezési tevékenységüket.

Hazánk az iBanFirst legdinamikusabban fejlődő európai piaca lett

A magyarországi eredmények, amelyeket kevesebb mint két évvel a helyi iroda megalapítása után értek el, minden várakozásukat felülmúlták.