Hirdetés
Kezdőlap Hírek Elszegényedett középosztály - covid-válság kisemmizte franciák
No menu items!

Elszegényedett középosztály – covid-válság kisemmizte franciák

A Restaurants du Coeur önkéntesei osztanak élelemet Párizsban

A COVID egyre több gazdasági áldozatot követel Franciaországban. Sok millióan csúsztak a szegénységi küszöb alá a középosztályból. A Standard helyzetképe a pandémia sújtotta francia fővárosban készült: munkatársunk Petrus Szabolcs ismertetésében.

Szokatlan az új utcakép

A Place Île-de-Sein festői tér Párizs szívében. Legalábbis az volt egyszer. Néhány hónapja az erre járókat minden reggel ugyan az a lehangoló kép fogadja: összehúzott kabátban, kapucnival vagy sapkával a fejükön, szájmaszkban sorban állók hosszú sora a hajnali derengésben. Egy civil szervezet, a ’Restos du Cœur’ (’A szív étterme’) oszt ételt: egy adag leves, egy csomag száraztészta, kevés zöldség és egy banán jár mindenkinek.

„Kávét vagy teát?” – teszik fel a kérdést az aktivisták, miután átadják a napi csomagot. Leülni nem lehet. Állva kell meginni.

„A környék lakói és a nem a korona-szabályok miatt” – mondja az egyik aktivista, Sébastien az osztrák napilap, a Standard riporterének. „A Montparnasse negyedben vagyunk. Itt 10.000 euró körül van a lakások négyzetméterára. Aki ki tud ennyit fizetni, az nem szeret a szegénységgel szembesülni, ha lemegy reggel a pékhez a friss bagettért” – magyarázza.

A szegények csak látványukkal zavarják a gazdagokat. A Place Île-de-Sein az élelmiszerosztás alatt is csendes. A környék esti nyugalmát sem zavarhatja meg semmi: Párizsban 21 és 6 között szigorú kijárási tilalom van.

Jelenleg olyan embereket is ellátnak, akik nem számítottak arra, hogy többé nem tudják kifizetni az ételüket. Kép/Forrás/Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

„Ha korog a gyomrod, vállalod a kellemetlenségeket az ételért.”

A többség az év elején még rémálmában sem gondolta volna, hogy egyszer élelmiszerre fogja futni. Elena egy közülük. Bejárónőként dolgozik. ”A válság miatt egyre kevesebbeknek van pénzük takarítónőre, akiknek lenne, azok közül pedig sokan a vírus miatt félnek idegent beengedni a lakásába.” Néhány, még megmaradt munkájából, és a szociális segélyből havi 800 eurója jön össze.

A lakbért havi 630 euró fizet a garzonjáért Nanterrében, Párizs egyik elővárosában.  A rezsi kifizetése után nem marad egy fillérje se. „Nanterre? Az legalább egy óra innen” – lepődik meg az osztrák újságíró. „Ott nincs ételosztás. Márpedig, ha korog a gyomrod, vállalnod kell a kellemetlenségeket az ételért.”

’Új hullám’

A Montparnassetól kifelé, Párizs déli részén, főleg kisebb üzletek és vállalkozások tulajdonosai élnek. Tehát olyanok, akiket különösen sújt a válság. Korábban jól kerestek, de kevés a tőkéjük és a megtakarításuk, hogy a drasztikus bevételkiesést immár 9 hónapon keresztül finanszírozzák.

A Restos du Cœur emberei elfoglaltak.
Kép/Forrás/Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Beszélgetés közben Sébastien egy harmincas, jól öltözött hölgyre hívja fel a figyelmet. Szinte kislisszol a térről miután papírzacskóba tette az élelmiszercsomagját.

„Ő az új hullámhoz tartozik. Szeptember vége óta rendszeresen jön. Az év elején se ő, se ismerősei, se barátai, se rokonai nem tudták volna elképzelni, hogy a biztosnak hitt egzisztenciából ideáig csúszik.”

Az ’új hullám’ kifejezést nem az aktivista fiatalember kreálta. A ’nouvelle vague’ néhány hónap alatt a francia nyelv szerves része lett, ahogy a párizsi mindennapoknak az utcán adományért, vagy a hivatalokban segélyért sorban álló középosztálybeliek is.

Patrice Blanc a Restos du Cœur koordinátora. A szervezet felmérése szerint 10 millió fölé emelkedett a szegénységi küszöb alatt élők aránya Franciaországban

„Erős hullám volt, amelyből lassan szökőár lett” – írja le a helyzetet Patrice Blanc, a ’Restos du Cœur’ élelmiszerosztásait Párizs szerte koordináló munkatársa. A francia fővárosban idén 30 százalékkal több élelmiszert osztottak ki, mint tavaly. Vannak kerületek, például a hagyományosan rosszabb szociálishelyzetűek lakta Saint-Denis, ahol 40 százalékos az emelkedés. „Ez éves átlag. Ha csak az idei őszt vetjük össze a tavalyival, bőven 50 százalék felett vagyunk” – teszi hozzá.

A ’Restos du Cœur’ tanulmánya szerint 10 millió fölé emelkedett a szegénységi küszöb alatt élők aránya a 65 milliós Franciaországban.

Ez utóbbi becslés. Ezzel szemben tény, hogy március óta 800.000-el emelkedett a munkanélküliek száma! Többségük a szolgáltató szektorban dolgozott. Ezen belül is különösen drámai a helyzet a gasztronómiában és az idegenforgalomban. A két terület sok egyetemistának adott munkát. Most közülük is sokan segélyre szorulnak. „Itt azért nem látni őket, mert a Cité Universitaireben is rendszeresen osztunk ételt” – mondja a Sébastien az osztrák riporternek a Montparnasseon.

„Ötven éve dolgozom segélyszervezeteknek, de a rászorulók számának ilyen ugrásszerű emelkedését és ennyi lecsúszottat a középosztályból még sosem láttam Franciaországban” – mondja Patrice Blanc. Utóbbiak száma a kijárási tilalom hónapjai után ugrott meg.

Többségük jól kérésről szabadúszó, vállalkozó volt, de egyik napról a másikra bevétel nélkül maradt. Szeptember óta, a mély gazdasági válság hatására a korábban is rosszul keresők, segédmunkások, feketén dolgozók csúsztak még lejjebb. Olyan mélyre, hogy már a betevő falatra sem telik.

115 millió euró a civileknek

Az 1985 óta működő ’Restos du Cœur’ és a hozzá hasonló jótékonysági szervezetek fontos szerepet töltenek be a francia szociális ellátórendszerben. Az állami és önkormányzati szervek nem bírják a rohamot. A kormány ezért csak az elmúlt héten 65 millió eurót utalt át hajléktalanokat segítő civileknek, 55 milliót pedig ételt osztóknak, hogy segítsenek a legelesettebbek ellátásában.

Jean Castex plusz 150 eurót ígért a szegényeknek

A hét végén Jean Castex miniszterelnök közvetlen anyagi segítséget is ígért a rászorulók több csoportjának: havi plusz 150 euró a rendszeres szociális segélyben és a munkanélküli ellátásban részesülőknek, valamint az egyedülálló szülőknek.

„Meg kell akadályozni, hogy egész társadalmi csoportok kerüljenek a szegénységi küszöb alá” – indokolta a döntést a kormányfő. Patrice Blanc szerint több kellene és többeknek: „A helyzet dráma és napról napra tovább romlik.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A Szputnyik V-ből 2 millió dózist kapunk, a gázt is szállítják az oroszok

Magyarország egymillió ember beoltására alkalmas mennyiségű vakcinamennyiséget vásárol három ütemben Oroszországtól - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Nőtt az uniós adósság – középmezőnyben maradt a magyar

Az előző negyedévvel és az egy évvel korábbival összevetve is emelkedett az államadósság GDP-hez mért aránya az Európai Unióban a harmadik negyedév végére. Magyarország államadóssága a GDP 74,3 százalékának felelt meg.

Moratórium – MNB: itt az ideje a tartalékok felépítésének

A jegybank részletes iránymutatását tett közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására a hitelintézeteknek.

Fulladásveszély. Gyerekmüzliket hívott vissza a Müller

Fulladásveszélyt okozó almaszár darabokkal szennyeződhetett a Milupa több gyermekeknek szánt terméke, ezért a Müller visszahívta azokat a forgalomból - közölte a Nébih.

Hírek

Bombát hatástalanítanak Budapesten – lezárások

Világháborús bombát hatástalanítanak a honvédség tűzszerészei péntek éjjel Budapest VIII. kerületében, a Kerepesi úton. Emiatt péntek este 8 órától lezárásokra kell készülni, amelyek a Keleti pályaudvar forgalmát is érintik.

Koronavírus – Szijjártó: nagy mennyiségű orosz oltóanyagot vesz Magyarország

Magyarország három ütemben nagy mennyiségű, koronavírus elleni oltóanyagot vásárol Oroszországtól - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután Moszkvában Mihail Murasko orosz egészségügyi tárcavezetővel tárgyalt.

Koronavírus – Pekingben egy teljes lakónegyedet zártak le, mert megjelent a ‘brit változat’

Bezártak az iskolák és az óvodák Pekingben péntektől, és tömeges koronavírus-tesztelést folytatnak a kínai fővárosban, ahol az elmúlt napokban új, belföldi fertőzésből eredő eseteket azonosítottak.

Több fronton támadnak a csalók – most az Aldi nevében

Adathalász csalók küldik azokat az sms-eket és e-maileket, amelyek az Aldi nevében értesítenek érkező csomagról, nyereményről vagy tesztelési programról - hívta fel a figyelmet az áruházlánc.

Francia nemzeti örökség. Törvény védi a kakasok kukorékolási jogát

Törvényi védelem alá került a vidéki zajok és szagok alkotta érzékszervi örökség, olyanok, mint a békabrekegés, a kakaskukorékolás, a tehéntrágya és a lócitrom szaga Franciaországban.

Ingatlanmutyi a Vatikánban – börtönre ítélték a volt bankelnököt

Sikkasztás és pénzmosás miatt közel kilencévi börtönre ítélte a vatikáni bíróság Angelo Caloiát, a pápai állam bankjának volt elnökét, valamint egykori ügyvédjét.

Merkel: “Pusztítóbb járványhullám fenyeget.” Német támogatás a Szputnyik V-nek

Újabb, és az eddigieknél sokkal pusztítóbb járványhullámmal fenyeget az...

NOB-elnök: lesz nyáron olimpia Tokióban

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke biztos benne, hogy a terveknek megfelelően megrendezik nyáron a tokiói olimpiát.

Sikkasztásgyanú. Letartóztatták a siklósnagyfalui polgármestert

A baranyai kistelepülés első emberét jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták  - közölte a Pécsi Törvényszék.

Illegális állatkereskedelemmel vádolják a Majomsuttogót

Főemlősök, köztük veszélyeztett majomfajok egyedeinek tiltott szállítása és értékesítése miatt emeltek vádat a Majomsuttogóként ismert férfi ellen Floridában.

Koronavírus – Argentínában az orosz Szputnyik V vakcinával időseket is oltanak

Az argentin kormány közölte, hogy engedélyezte a 60 év felettiek oltását a Szputnyik V orosz koronavírus elleni vakcinával. A szomszédos Paraguay lett a nyolcadik ország, amely engedélyezte a Szputnyik V alkalmazását Oroszországon kívül. 

Németország betiltja a kakascsibék élve darálását

Megtiltják a hím naposcsibék leölését Németországban 2022-től - döntött a szövetségi kormány.

Gazdaság

Moratórium – MNB: itt az ideje a tartalékok felépítésének

A jegybank részletes iránymutatását tett közzé a törlesztési moratóriumhoz kötődő nemfizetési és átstrukturálási kategóriák alkalmazására a hitelintézeteknek.

Fogyasztóbarát személyi hitel – a Budapest Banknál is

A Magyar Nemzeti Bank jóváhagyását követően hétfőtől a Budapest Banknál is kérhető minősített fogyasztóbarát személyi hitel - közölte a pénzintézet.

Fizetési stop – mentőöv és választási lehetőség is lehet

A nehéz helyzetűeknek mentőöv, másoknak választási lehetőség a hiteltörlesztési moratórium, amelyet a nehéz helyzetű lakossági és vállalati ügyfelek vettek igénybe nagyobb arányban.

Hitelösszehasonlító alkalmazást készített az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) online hitelösszehasonlító alkalmazást készített azoknak, akik Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitelt (MSZH) vennének föl.

Új csúcsra nőtt a befektetési alapok vagyona

A befektetési alapokban kezelt vagyon decemberben 3 százalékkal, 203 milliárd forinttal nőtt. A hónap végén a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagjai 6893 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, ami új csúcs.

A bankolás ára – levelet kapnak a számlatulajdonosok

Január végéig részletes, de egyszerűen áttekinthető díjkimutatást kapnak a banki ügyfelek bankszámlájuk tavalyi egész évi költségeiről. Ez alapján eldönthető, hogy érdemes-e folyószámlát vagy bankot váltani - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom