Kezdőlap Hírek Elszegényedett középosztály - covid-válság kisemmizte franciák
No menu items!

Elszegényedett középosztály – covid-válság kisemmizte franciák

A Restaurants du Coeur önkéntesei osztanak élelemet Párizsban

A COVID egyre több gazdasági áldozatot követel Franciaországban. Sok millióan csúsztak a szegénységi küszöb alá a középosztályból. A Standard helyzetképe a pandémia sújtotta francia fővárosban készült: munkatársunk Petrus Szabolcs ismertetésében.

Szokatlan az új utcakép

A Place Île-de-Sein festői tér Párizs szívében. Legalábbis az volt egyszer. Néhány hónapja az erre járókat minden reggel ugyan az a lehangoló kép fogadja: összehúzott kabátban, kapucnival vagy sapkával a fejükön, szájmaszkban sorban állók hosszú sora a hajnali derengésben. Egy civil szervezet, a ’Restos du Cœur’ (’A szív étterme’) oszt ételt: egy adag leves, egy csomag száraztészta, kevés zöldség és egy banán jár mindenkinek.

„Kávét vagy teát?” – teszik fel a kérdést az aktivisták, miután átadják a napi csomagot. Leülni nem lehet. Állva kell meginni.

„A környék lakói és a nem a korona-szabályok miatt” – mondja az egyik aktivista, Sébastien az osztrák napilap, a Standard riporterének. „A Montparnasse negyedben vagyunk. Itt 10.000 euró körül van a lakások négyzetméterára. Aki ki tud ennyit fizetni, az nem szeret a szegénységgel szembesülni, ha lemegy reggel a pékhez a friss bagettért” – magyarázza.

A szegények csak látványukkal zavarják a gazdagokat. A Place Île-de-Sein az élelmiszerosztás alatt is csendes. A környék esti nyugalmát sem zavarhatja meg semmi: Párizsban 21 és 6 között szigorú kijárási tilalom van.

Jelenleg olyan embereket is ellátnak, akik nem számítottak arra, hogy többé nem tudják kifizetni az ételüket. Kép/Forrás/Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

„Ha korog a gyomrod, vállalod a kellemetlenségeket az ételért.”

A többség az év elején még rémálmában sem gondolta volna, hogy egyszer élelmiszerre fogja futni. Elena egy közülük. Bejárónőként dolgozik. ”A válság miatt egyre kevesebbeknek van pénzük takarítónőre, akiknek lenne, azok közül pedig sokan a vírus miatt félnek idegent beengedni a lakásába.” Néhány, még megmaradt munkájából, és a szociális segélyből havi 800 eurója jön össze.

A lakbért havi 630 euró fizet a garzonjáért Nanterrében, Párizs egyik elővárosában.  A rezsi kifizetése után nem marad egy fillérje se. „Nanterre? Az legalább egy óra innen” – lepődik meg az osztrák újságíró. „Ott nincs ételosztás. Márpedig, ha korog a gyomrod, vállalnod kell a kellemetlenségeket az ételért.”

’Új hullám’

A Montparnassetól kifelé, Párizs déli részén, főleg kisebb üzletek és vállalkozások tulajdonosai élnek. Tehát olyanok, akiket különösen sújt a válság. Korábban jól kerestek, de kevés a tőkéjük és a megtakarításuk, hogy a drasztikus bevételkiesést immár 9 hónapon keresztül finanszírozzák.

A Restos du Cœur emberei elfoglaltak.
Kép/Forrás/Fotó: Christophe ARCHAMBAULT / AFP

Beszélgetés közben Sébastien egy harmincas, jól öltözött hölgyre hívja fel a figyelmet. Szinte kislisszol a térről miután papírzacskóba tette az élelmiszercsomagját.

„Ő az új hullámhoz tartozik. Szeptember vége óta rendszeresen jön. Az év elején se ő, se ismerősei, se barátai, se rokonai nem tudták volna elképzelni, hogy a biztosnak hitt egzisztenciából ideáig csúszik.”

Az ’új hullám’ kifejezést nem az aktivista fiatalember kreálta. A ’nouvelle vague’ néhány hónap alatt a francia nyelv szerves része lett, ahogy a párizsi mindennapoknak az utcán adományért, vagy a hivatalokban segélyért sorban álló középosztálybeliek is.

Patrice Blanc a Restos du Cœur koordinátora. A szervezet felmérése szerint 10 millió fölé emelkedett a szegénységi küszöb alatt élők aránya Franciaországban

„Erős hullám volt, amelyből lassan szökőár lett” – írja le a helyzetet Patrice Blanc, a ’Restos du Cœur’ élelmiszerosztásait Párizs szerte koordináló munkatársa. A francia fővárosban idén 30 százalékkal több élelmiszert osztottak ki, mint tavaly. Vannak kerületek, például a hagyományosan rosszabb szociálishelyzetűek lakta Saint-Denis, ahol 40 százalékos az emelkedés. „Ez éves átlag. Ha csak az idei őszt vetjük össze a tavalyival, bőven 50 százalék felett vagyunk” – teszi hozzá.

A ’Restos du Cœur’ tanulmánya szerint 10 millió fölé emelkedett a szegénységi küszöb alatt élők aránya a 65 milliós Franciaországban.

Ez utóbbi becslés. Ezzel szemben tény, hogy március óta 800.000-el emelkedett a munkanélküliek száma! Többségük a szolgáltató szektorban dolgozott. Ezen belül is különösen drámai a helyzet a gasztronómiában és az idegenforgalomban. A két terület sok egyetemistának adott munkát. Most közülük is sokan segélyre szorulnak. „Itt azért nem látni őket, mert a Cité Universitaireben is rendszeresen osztunk ételt” – mondja a Sébastien az osztrák riporternek a Montparnasseon.

„Ötven éve dolgozom segélyszervezeteknek, de a rászorulók számának ilyen ugrásszerű emelkedését és ennyi lecsúszottat a középosztályból még sosem láttam Franciaországban” – mondja Patrice Blanc. Utóbbiak száma a kijárási tilalom hónapjai után ugrott meg.

Többségük jól kérésről szabadúszó, vállalkozó volt, de egyik napról a másikra bevétel nélkül maradt. Szeptember óta, a mély gazdasági válság hatására a korábban is rosszul keresők, segédmunkások, feketén dolgozók csúsztak még lejjebb. Olyan mélyre, hogy már a betevő falatra sem telik.

115 millió euró a civileknek

Az 1985 óta működő ’Restos du Cœur’ és a hozzá hasonló jótékonysági szervezetek fontos szerepet töltenek be a francia szociális ellátórendszerben. Az állami és önkormányzati szervek nem bírják a rohamot. A kormány ezért csak az elmúlt héten 65 millió eurót utalt át hajléktalanokat segítő civileknek, 55 milliót pedig ételt osztóknak, hogy segítsenek a legelesettebbek ellátásában.

Jean Castex plusz 150 eurót ígért a szegényeknek

A hét végén Jean Castex miniszterelnök közvetlen anyagi segítséget is ígért a rászorulók több csoportjának: havi plusz 150 euró a rendszeres szociális segélyben és a munkanélküli ellátásban részesülőknek, valamint az egyedülálló szülőknek.

„Meg kell akadályozni, hogy egész társadalmi csoportok kerüljenek a szegénységi küszöb alá” – indokolta a döntést a kormányfő. Patrice Blanc szerint több kellene és többeknek: „A helyzet dráma és napról napra tovább romlik.”

 

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Ingyenes városlátogatás a tajpeji útmegszakításhoz

Több évi szünetet követően a Tajvani Turisztikai Hivatal ismét félnapos ingyenes városnézést kínál a tranzitutasoknak, hogy ezzel is kedvet csináljon a külföldi turistáknak egy hosszabb tartózkodására - közölte a tajvani China Airlines (CI).

A drága cement megváltoztatta a betonozási játékszabályokat

A cement árának emelkedése megváltoztatta a betonozás játékszabályait. A betonozás költsége még sosem volt ennyire magas.

Akár 4,5 milliós anyagi segítség a mikrovállalkozóvá váláshoz

Amit már sokan, nagyon régóta vártak bekövetkezett: a Magyar...

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Hírek

Váltott gondoskodás az újfajta családmodell

A váltott gondoskodás sokáig ismeretlen fogalom volt hazánkban, annak ellenére, hogy a szülők különválása következtében számos gyermeket érint az a kérdés, hogy ebben a helyzetben mi a legjobb megoldás. Nemzetközi szinten az 1970-es évek óta egyre több országban van jelen ez a fajta családmodell, 2022. január óta pedig hazánkban is jogszabály teszi már lehetővé a váltott gondoskodást bírói döntés esetén is. Mivel ettől függetlenül még kevéssé ismert nálunk ez a gyermeknevelési modell, a napokban kifejezetten a témában rendezett Figyeljetek Rám! elnevezésű konferencián számos hazai szakember beszélt a modellről és az eddigi hazai tapasztalatokról.

Ebben a Ryanair is egyetért a magyar döntéshozókkal

A Ryanair üdvözli a Fővárosi Törvényszék ítéletét, amely megsemmisítette a magyar fogyasztóvédelmi hatóság által 2022 augusztusában kiszabott 763 ezer eurós bírságot, amelyet a Ryanair azért kapott, mert a magyar kormány által kivetett extraprofitadót áthárította az utasokra - közölte a légitársaság.

A SPAR megmutatta az első akciós fecskéket

Kormányrendelet kötelezi a 2021-ben egymilliárd forintot meghaladó árbevételt elérő élelmiszer-kiskereskedelmi üzleteket arra, hogy június 1. és szeptember 30. között húsz termékcsoportban, heti szinten 10%-os engedményt nyújtó akciót vezessenek be. A SPAR Magyarország azonban komplex akciós stratégiájának keretein belül ennél többet kínál: számos árucikk esetében 10-40 százalékos árkedvezményt biztosít, a SPAR ÁRSTOP Extra Promóció keretein belül pedig 300 termék árát rögzíti május 31. és július 31. között - közölte az áruházlánc.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a magyar Penny-nek

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc.

Májusban nőtt a magyar tőzsde forgalma és a BUX index is

Májusban erősödött a Budapesti Értéktőzsde részvénypiacán a forgalom, a BUX index az április végi értékéhez képest 5,4 százalékkal emelkedett, 47 262 ponton zárta a májust - közölte a havi statisztikájában a BÉT.

Júniustól sűrűbben jár a 100E repülőtéri expressz

A várható nyári nagy forgalom miatt júniustól gyakrabban jár a 100E repülőtéri busz a Deák Ferenc tér és a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Bőven infláció alatt drágult a kötelező biztosítás

Az idei első negyedévben 9 százalékkal emelkedett a normál használatú személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) éves állománydíja az egy évvel korábbival összevetve, a biztosítói kárráfordítások eközben 12 százalékkal nőttek 2022 tavaszához képest, ami változatlanul elmarad az inflációtól, illetve a szervíz- és alkatrészköltségek drágulásától - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Két ínséges év után tavaly már nyereséges volt a Budapest Airport

Két év rekordveszteség után tavaly a Budapest Airport 277,7 millió euró nettó árbevétel mellett 76,6 millió euró nyereséggel zárta az évet, így a Covid időszaka alatt felgyűlt 198 millió eurós veszteség 121 millió euróra csökkent. A részvényesek számára osztalék-kifizetés nem történik - közölte a fővárosi repülőteret üzemeltető társaság.

Gazdaság

MNB: a pénzügyi vállalkozásoknak emelniük kell az induló tőkéjüket

A pénzügyi vállalkozásoknak az idén december 31-ig, illetve 2026 december végéig a biztonságos működés fenntartása érdekében két lépésben jelentősen növelniük kell induló tőkéjüket. Az MNB visszavonhatja a piaci szereplők engedélyét, ha a tőkeemelésre nem kerül sor a jogszabályi határidőkig - figyelmeztetett a jegybank.

A szaktárca reagált a Magyar Bankszövetség kritikáira

Az intézkedések célja nem az állam adóbevételeinek növelése, hanem az állampapír-kereslet fokozása, az állampolgárok pénzügyi tudatosságának megerősítése. Meg kell védeni a családokat, ösztönözni és segíteni kell, hogy a háztartások megtakarításai megőrizzék reálértéküket - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) a Magyar Bankszövetség sajtóközleményére reagálva, amelyben többek között a "versenysemleges szabályozást" kérte számon.

A Magyar Bankszövetség közleményben bírálja a kormány új intézkedéseit

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. Közleményében a szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

Az MNB után a bankok is elkezdték vagdosni a kamatokat

Az MNB májusban megindult kamatcsökkentésére máris reagáltak a bankok: kis lépésekkel, de többen is mérsékelték a személyi kölcsönök kamatait - derül ki a Bank360.hu összegzéséből. Ha a jegybank kitart, a hitelek is folyamatosan olcsóbbá válhatnak az elkövetkező hónapokban.