Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Építőipari iránytű segít az otthonteremtéshez
No menu items!

Építőipari iránytű segít az otthonteremtéshez

dr. Rázsóné Szórády Csilla, az Újház Zrt. vezérigazgatója.

Újház Építőipari Trendmonitort indít az Újház Zrt. saját vállalati adatgyűjtésére épülő elemzése, mely a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Igazgatóságának iparági és lakossági felmérésének aggregált eredményeivel egészül ki. 

A havi rendszerességgel megjelenő specifikus ágazati mutató lehetőséget kínál a szakpolitika, a lakosság, a családok és a beruházók számára, hogy értesüljenek az építőipar teljesítményét esetlegesen visszafogó tényezőkről is. A Trendmonitor segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintje a pandémia miatti korlátozások 2021 tavaszán történt fokozatos kivezetésének hatására megélénkült, amely a gazdaság, és ezen belül az építőipar üzleti hangulatára is kedvező hatást gyakorolt.

A lakosság hosszútávú anyagi várakozása a kelet-európai konfliktus kirobbanása előtt, 2022 februárjában érte el a csúcspontját 71 ponttal. Ennek megismétléséhez többek között a lakásfelújítás állami támogatásának megújítása és tartósan hat százalék alatti átlagos lakáshitelköltés-mutatóra lenne szükség.

Mindig is úttörő szerepet töltöttünk be a piacon, most sem teszünk másként

„Kiterjedt kereskedelmi hálózatunknak köszönhetően az ország teljes területéről vannak az építőanyagok eladására és keresletére vonatkozóan adataink, ami egyedülálló lehetőséget teremt, hogy mélyebben megértsük a magasépítési ágazat, ezen belül a lakásépítési szektor aktuális helyzetét, továbbá hozzájáruljunk az iparágat érintő jövőbeli prognózisok megfogalmazásához.

Az Újház Építőipari Trendmonitort azzal a céllal hoztuk létre, hogy hálózatunk a kutatási anyagokat a piacról kapott naprakész impulzusaival kiegészítse, ezáltal a szélesebb közvélemény, az iparág szereplői is átfogóbb képet kaphassanak a szektort érintő folyamatokról, nehézségekről” – mondta el dr. Rázsóné Szórády Csilla, az Újház Zrt. vezérigazgatója.

30 különböző indikátor, 5 önálló alindex

Az indexképzés folyamata során a vállalat és a módszertant kidolgozó Marketing Resolution Kft. összesen 30 különböző indikátorból 5 önálló alindexet hozott létre, amelyek a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintjét, a lakosság hosszútávú anyagi várakozását, a lakásépítést meghatározó gazdasági környezet állapotát (egyaránt figyelembe véve a kereslet és kínálat oldalt), valamint a lakásépítés aktuális és közelmúltbeli teljesítményét hivatottak meghatározni. A fő index kiszámítása az öt alindex átlagolásával történik. A mutatószámok átfogó képet adnak a lakásépítési piac működését befolyásoló főbb tényezőkről, az elmúlt három évet meghatározó ágazati trendekről, valamint az építőipar várható alakulásáról.

A főindex csúcspontja

A főindexből kiolvasható, hogy az elmúlt három évet megvizsgálva 2022 februárjában érte el legutóbbi csúcspontját 62 ponttal, több kulcstényező együttes pozitív hatásának köszönhetően. Ebben az időszakban még elérhető volt az otthonfelújítási támogatás, és a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója nagyon kedvező szinten, 5% körül vagy az alatt állt. További fontos tényező, hogy az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest 43%-kal volt magasabb. A 2022-es tavaszi enyhe csökkenést követően jelentős visszaesés történt, amelyet a 2023. március-áprilisban bekövetkező mélypont követett 39 ponttal.

A 2023 második felében zajlott enyhe növekedés hátterében elsősorban a lakosság pénzügyi helyzetének javulása és a keresleti igény kisebb mértékű emelkedése állt, amely azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy dinamizálja az építőipart. Ahhoz, hogy a lakásépítési szektor újra a 2022 februári csúcshoz közelítsen, a fogyasztói bizalom erősödésére, az újlakás-piac bővülésére, a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan 6% alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség.

2024: új pályára állhat a lakáshitelpiac?

Január 1-től az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke 7,3%-ra csökkent. Emellett a mérséklődő infláció is hozzájárul a kedvező folyamathoz, ezáltal a kamatszint január elején már több bank esetében 7% alatti sávba került. Reális forgatókönyv, hogy a kamatok még 2024 első negyedévében 6% körüli értékre csökkenek, így a lakáshitel-állomány a múlt évhez képest akár a duplájára is emelkedhet.

A januártól bevezetett otthonteremtési támogatások és a kedvező hitelkamatok megfelelő alapot teremtenek a pozitív irányú változáshoz, azonban egyelőre kérdéses, hogy mindez önmagában elegendő lesz-e az építőipari szektor tartós növekedésének megindulásához.

Az Újház Építőipari Trendmonitor első, 2021-2023-as időszakra visszatekintő kiadványa és a jövőben minden hónap utolsó hetében megjelenő kimutatások az alábbi linken keresztül érhetőek el: https://ujhaz.hu/vallalati-menu/trendmonitor

-azuzlet-

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

ESG társadalmi pillér: így lehet versenyelőny a különbözőségből, a diverzitásból

A diverzitás, a különbözőség megkülönböztetetten fontos tényezője lett az...

ESG – mit jelent a három betű, ami meghatározza a jövőt

A fenntarthatósági trendek előretörésével, amit már jogszabályi elvárások is...

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed,...

NASA, HUNOR – űrnemzedék találkozó földönkívüli kérdésekkel

A közelmúltban, az ORION Űrnemzedék Alapítvány szervezésében valósult meg...
Hirdetés

Hírek

Tőzsde – Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj 1,50 százalékkal drágult a nemzetközi kereskedelemben, hordónként 79,99 dollárra, a Brent ára pedig 1,28 százalékkal nőtt, 80,64 dollárra.

Csökkenő forgalom mellett csúcsra emelkedett a BUX a héten

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán Bakuban jelentette be a Shah Deniz gázmező 5 százalékos részesedésének megvásárlását, a tranzakciót a harmadik negyedévben fogják lezárni.

Vegyesen alakult csütörtök reggelre a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtök reggelre az előző esti jegyzéshez képest.

Iránykereséssel, illetve kis pozitív korrekcióval indulhat a kereskedés a tőzsdén

Kedden a BÉT részvényindexe, a BUX 1073,29 pontos, 1,55 százalékos csökkenéssel 68 385,55 ponton zárt.

Devizapiac – Vegyesen alakult hétfő reggelre a forint árfolyama

A péntek esti jegyzése alapján májust pozitív mérleggel zárta a forint, 0,3 százalékkal erősödött az euróval és a svájci frankkal szemben, és 2,0 százalékkal erősödött a dollár ellenében.

Devizapiac – Vegyes forintmozgás csütörtök reggel

Reggel hétkor az euró árfolyama 388,20 forintra gyengült a szerda kora esti 388,30 forintról. A svájci frank jegyzése 392,93 forintról 393,75 forintra emelkedett, a dollár pedig 359,02 forintról 359,57 forintra drágult.

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Gazdaság

Az amerikai jegybank senkit nem lepett meg

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, a Fed, szerdán változatlanul tartotta a kamatlábakat, miközben a kamatcsökkentés kezdetét legfeljebb decemberre tolta ki. Így a...

Csökkentek a nem fizető hitelek, rövidebb a bankok feketelistája

A bankok feketelistája, a negatív KHR (régebbi nevén BAR-lista) is egyre rövidebb.

Nem volt megtakarítás, csak az adósságot halmozta a lakosság áprilisban

Az új szerződések száma is szokatlanul magas volt, meghaladta a 26 ezret, ez sem fordult elő már 2019 októbere óta.

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.