Hirdetés
Kezdőlap Építőipar Építőipari iránytű segít az otthonteremtéshez
No menu items!

Építőipari iránytű segít az otthonteremtéshez

dr. Rázsóné Szórády Csilla, az Újház Zrt. vezérigazgatója.

Újház Építőipari Trendmonitort indít az Újház Zrt. saját vállalati adatgyűjtésére épülő elemzése, mely a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Nemzeti Bank és az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Igazgatóságának iparági és lakossági felmérésének aggregált eredményeivel egészül ki. 

A havi rendszerességgel megjelenő specifikus ágazati mutató lehetőséget kínál a szakpolitika, a lakosság, a családok és a beruházók számára, hogy értesüljenek az építőipar teljesítményét esetlegesen visszafogó tényezőkről is. A Trendmonitor segítségével többek között azt is megtudhatjuk, hogy a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintje a pandémia miatti korlátozások 2021 tavaszán történt fokozatos kivezetésének hatására megélénkült, amely a gazdaság, és ezen belül az építőipar üzleti hangulatára is kedvező hatást gyakorolt.

A lakosság hosszútávú anyagi várakozása a kelet-európai konfliktus kirobbanása előtt, 2022 februárjában érte el a csúcspontját 71 ponttal. Ennek megismétléséhez többek között a lakásfelújítás állami támogatásának megújítása és tartósan hat százalék alatti átlagos lakáshitelköltés-mutatóra lenne szükség.

Mindig is úttörő szerepet töltöttünk be a piacon, most sem teszünk másként

„Kiterjedt kereskedelmi hálózatunknak köszönhetően az ország teljes területéről vannak az építőanyagok eladására és keresletére vonatkozóan adataink, ami egyedülálló lehetőséget teremt, hogy mélyebben megértsük a magasépítési ágazat, ezen belül a lakásépítési szektor aktuális helyzetét, továbbá hozzájáruljunk az iparágat érintő jövőbeli prognózisok megfogalmazásához.

Az Újház Építőipari Trendmonitort azzal a céllal hoztuk létre, hogy hálózatunk a kutatási anyagokat a piacról kapott naprakész impulzusaival kiegészítse, ezáltal a szélesebb közvélemény, az iparág szereplői is átfogóbb képet kaphassanak a szektort érintő folyamatokról, nehézségekről” – mondta el dr. Rázsóné Szórády Csilla, az Újház Zrt. vezérigazgatója.

30 különböző indikátor, 5 önálló alindex

Az indexképzés folyamata során a vállalat és a módszertant kidolgozó Marketing Resolution Kft. összesen 30 különböző indikátorból 5 önálló alindexet hozott létre, amelyek a magasépítési ágazat üzleti bizalmi szintjét, a lakosság hosszútávú anyagi várakozását, a lakásépítést meghatározó gazdasági környezet állapotát (egyaránt figyelembe véve a kereslet és kínálat oldalt), valamint a lakásépítés aktuális és közelmúltbeli teljesítményét hivatottak meghatározni. A fő index kiszámítása az öt alindex átlagolásával történik. A mutatószámok átfogó képet adnak a lakásépítési piac működését befolyásoló főbb tényezőkről, az elmúlt három évet meghatározó ágazati trendekről, valamint az építőipar várható alakulásáról.

A főindex csúcspontja

A főindexből kiolvasható, hogy az elmúlt három évet megvizsgálva 2022 februárjában érte el legutóbbi csúcspontját 62 ponttal, több kulcstényező együttes pozitív hatásának köszönhetően. Ebben az időszakban még elérhető volt az otthonfelújítási támogatás, és a lakáscélú hitelek átlagos hitelköltség-mutatója nagyon kedvező szinten, 5% körül vagy az alatt állt. További fontos tényező, hogy az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest 43%-kal volt magasabb. A 2022-es tavaszi enyhe csökkenést követően jelentős visszaesés történt, amelyet a 2023. március-áprilisban bekövetkező mélypont követett 39 ponttal.

A 2023 második felében zajlott enyhe növekedés hátterében elsősorban a lakosság pénzügyi helyzetének javulása és a keresleti igény kisebb mértékű emelkedése állt, amely azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy dinamizálja az építőipart. Ahhoz, hogy a lakásépítési szektor újra a 2022 februári csúcshoz közelítsen, a fogyasztói bizalom erősödésére, az újlakás-piac bővülésére, a lakásfelújítás állami támogatásának megújítására és tartósan 6% alatti átlagos lakáshitelköltség-mutatóra lenne szükség.

2024: új pályára állhat a lakáshitelpiac?

Január 1-től az új lakossági lakáscélú hitelszerződések esetében az önkéntes kamatplafon mértéke 7,3%-ra csökkent. Emellett a mérséklődő infláció is hozzájárul a kedvező folyamathoz, ezáltal a kamatszint január elején már több bank esetében 7% alatti sávba került. Reális forgatókönyv, hogy a kamatok még 2024 első negyedévében 6% körüli értékre csökkenek, így a lakáshitel-állomány a múlt évhez képest akár a duplájára is emelkedhet.

A januártól bevezetett otthonteremtési támogatások és a kedvező hitelkamatok megfelelő alapot teremtenek a pozitív irányú változáshoz, azonban egyelőre kérdéses, hogy mindez önmagában elegendő lesz-e az építőipari szektor tartós növekedésének megindulásához.

Az Újház Építőipari Trendmonitor első, 2021-2023-as időszakra visszatekintő kiadványa és a jövőben minden hónap utolsó hetében megjelenő kimutatások az alábbi linken keresztül érhetőek el: https://ujhaz.hu/vallalati-menu/trendmonitor

-azuzlet-

Hirdetés
Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Deloitte: a technológiai fejlődéssel új biztonsági kockázatokra is fel kell készülni

A biztonsági vezetőknek kell irányítaniuk a rendszerekkel kapcsolatos képzést, és fel kell hívniuk az alkalmazottak és az érdekeltek figyelmét a releváns tudnivalókra.

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég

MÁV-Volán: rekordszámú bérlet- és jegyeladás márciusban

Márciusban rekordszámú, 932 ezer ország- és vármegyebérletet, valamint napijegyet váltottak az utasok - közölte a MÁV-VOLÁN-csoport szombaton.

USA: a mesterséges intelligencia hozza az agrárjövőt?

Az egész mezőgazdaságban a munkaerőhiány veszélyezteti az ipar életképességét, mind a nyereségesség, mind a terméshozam tekintetében.
Hirdetés

Hírek

BÉT – Új történelmi csúcson zárt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 84 pontos, 0,12 százalékos emelkedéssel, 67 289,07 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.

Az Amerikából érkezett kedvező makrogazdasági adat hatására csúcson a BUX

BUX 1027,91 pontos, 1,56 százalékos emelkedéssel, 66 839,15 ponton, történelmi csúcson zárt szerdán.

Iránykereséssel indulhat a kereskedés az elemző szerint

A Richter változatlanul a 9150-9420 forintos sávban mozoghat. A gyógyszerpapír jegyzése csütörtökön 5 forinttal, 0,05 százalékkal 9260 forintra csökkent, 2,5 milliárd forintos forgalomban.

Úttörő konferencia az autóipar jövőjéről, hazai díjátadóval

A tisztán benzines autók napjai is meg vannak számlálva, miközben az elektromos autók térnyerése kapcsán még bőven akadnak kérdőjelek

Heti makronaptár

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, köztük az ipari termelés februári, a külkereskedelmi forgalom előzetes februári és részletes januári adatai, valamint a termelői árak és a kiskereskedelmi forgalom februári adatai. A kormányzati szektor 2023. utolsó negyedévi egyenlegét is közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Enyhe emelkedéssel nyithat a tőzsde az elemző szerint

Enyhe emelkedéssel nyithat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint.

Elemző: iránykereséssel nyithat a tőzsde

Hétfőn a BÉT részvényindexe, a BUX 141,21 pontos, 0,22 százalékos csökkenéssel, 65 095,72 ponton zárt.

A héten várható: Az MNB kamatdöntő ülést tart, államháztartási adatok

Tavaly decemberben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 655 600, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 451 300 forint volt.
Hirdetés

Gazdaság

Ami sok, az sok: Nagy Márton behívatta a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőit

A tárcavezető a rendkívüli egyeztetésen megállapította, hogy Magyarországon az üzemanyagok ára a régiós átlagnál magasabb.

Sok bankszámlás megúszta a drasztikus áremelést 

A digitális bankolásra ösztönöznek a díjemelések

A kormányzati szektor GDP-arányos hiánya 6,7 százalékos volt 2023-ban

A kormányzati szektor adóssága - a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján - 2023 végén 55 134 milliárd forintot, a GDP 73,5 százalékát érte el.

MBH Bank: 345,3 milliárd forint korrigált adózás előtti eredmény 2023-ban

A társaság a tavalyi évben 350 millió euró értékben sikeres nemzetközi kötvénykibocsátást hajtott végre.