Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Erős zárás az európai tőzsdéken
No menu items!

Erős zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai STOXX 600 index 0,75 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,81 százalékos erősödéssel fejezte be a hétfői kereskedést. Londonban az FTSE 100 index 0,88 százalékkal végzett magasabban, a frankfurti DAX 0,73 százalékkal erősödött zárásra, a CAC 40 pedig Párizsban 0,60 százalékos nyereséget ért el. Milánóban 1,44 százalékos, Madridban 0,90 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

A piacok fontos makrogazdasági adatokra készülnek a héten, egyebek között a frissített euróövezeti GDP-adatokra, valamint az amerikai és brit inflációs adatokra. Emellett a tőzsdei befektetők szoros figyelemmel követik a főbb központi bankok tisztviselőinek beszédeit, hogy betekintést nyerjenek a lehetséges jövőbeni monetáris politikai lépésekbe. Christine Lagarde, az EKB elnöke a múlt héten jelezte, hogy a kamatlábak “még néhány negyedévig” szigorú monetáris politikát tükröznek majd.

A Moody’s amerikai államadós-besorolás kilátására adott leminősítése felett pedig úgy tűnik a piacok átsiklottak, mivel valószínűleg már korábban beárazták a lépést.

Hétfőn az olajár erősödéssel reagált az OPEC megállapítására, hogy a globális növekedés lendületével szemben felmerült aggodalmak ellenére is “erősek” az olajpiaci fundamentumok. A szervezet az olaj világpiaci árának közelmúltbeli esését pénzpiaci spekulációnak tulajdonította. A globális növekedési trendet és az olajpiac “egészséges” állapotát alapul véve az OPEC havi jelentésében kissé meg is emelte, napi 2,46 millió hordóra a 2023-as globális olajkereslet-növekedési előrejelzését. A jelentés egyúttal megállapította, hogy októberben Irán, Angola és Nigéria hozzájárulásának köszönhetően nőtt az OPEC olajtermelése annak ellenére is, hogy szervezet legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia önkéntesen korlátozta a termelését. Szaúd-Arábiához hasonlóan az OPEC-en kívüli legnagyobb termelő, Oroszország is korlátozta az év végéig olajtermelését. A szaúdiak napi egymillió, az oroszok napi 300 ezer hordóval.

Az európai kereskedési idő végén a nemzetközi kereskedelemben az amerikai WTI nyersolaj ára 1,15 százalékkal állt magasabban 78,06 dolláron, a Brent ára pedig 82,38 dolláron 1,17 százalék emelkedéssel.

Az arany ára az erősödő dollár nyomása alatt a múlt héten elszenvedett 3 százalékos csökkenéssel elért három heti mélypontról korrigált felfelé hétfőn: az európai piacok zárásakor 0,24 százalékkal állt magasabban a spot jegyzés, unciánként 1942,93 dolláron. A dollárindex 105,67 ponton áll 0,18 százalékos csökkenéssel, az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben, 1,0695 dolláron.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Kiskereskedelmi, ipari és inflációs adatok jönnek a jövő héten

A jövő héten jelenik meg a kiskereskedelem októberi statisztikája, az októberi ipari termelésről szóló statisztika és a novemberi inflációs adat.

Nő a kutatás-fejlesztési beruházásokra adható támogatás értéke

A kutatás-fejlesztési beruházásokra adható maximális támogatás értéke 15 millió euróról 25 millió euróra növekszik.

Széleskörű ESG beruházási programot valósít meg a Nádudvari

A széleskörű beruházás meghatározó eleme a napelemrendszer bővítése, illetve új rendszerek telepítése a tej- és a húsüzemnél egyaránt.

Erősödik az ingatlanpiac

Az év vége felé erősödik az ingatlanpiac Magyarországon, a Duna House által becsült 8800 tranzakcióval a november az egyik legaktívabb hónap volt idén.

Hírek

Együttműködési megállapodás a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

Az együttműködési megállapodásban a felek különösen nagy hangsúlyt fektetnek az infrastrukturális és zöld projektek finanszírozásának lehetőségeire.,

Európa rájött, hogy védenie kell magát

Európa gazdasági biztonságának érdekében az Európai Bizottság összeállította a kritikus fontosságú technológiai területek jegyzékét.

A game-streaming mellett bejött a vegán bor

Az értékelés során végül az 4 kategóriában összesen 12 hallgatót díjaztak.

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt

Kamatplafon nélkül is viszik a személyi kölcsönt, a lakáshiteleknél ennyit hozna az új THM-maximum Ennyit spórolnának az ügyfelek a lakáshiteleken az ármaximalizálással.

Vadbalesete volt? Már majdnem minden esetben az autóst terheli a kár

A vadászati törvény változásával július elsejétől szinte minden esetben a jármű tulajdonosának vagy üzembentartójának kell megtérítenie a vadgázoláskor keletkezett kárt.

Időzített bombán ül közel 4 millió magyar lakástulajdonos

Egy társasház nem csupán egy épület, hanem egy élő közösség, ahol minden tulajdonos felelősséggel tartozik a közös területekért is.

Kapacitáscsökkentésre kényszerül a héten a Gatwick repülőtér

A NATS közlése szerint egészségügyi okok, köztük koronavírusos megbetegedések miatt az irányítók körülbelül egyharmada nem tudja felvenni a munkát.

A DRK és EGOM közös kollekciója Esztergomban

Közös ruházati kollekciót, két márka együttműködéséből született termékcsaládot mutattak be a közelmúltban Esztergomban. A helyiek úgy vélték, hogy Esztergom beceneve, az EGOM ruhamárkává is vált.

Gazdaság

OTP: szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Bár a megtakarítási hajlandóság még csekély, a gazdasági nehézségek hatására szemléletváltás látszik az öngondoskodásban

Gyengült csütörtök reggelre a forint

Gyengült kissé a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.

Alulteljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 170,58 pontos, 0,30 százalékos emelkedéssel, 57 346,69 ponton zárt szerdán.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a kazah Asztana Nemzetközi Pénzügyi Központ (AIFC) pénzügyi felügyeleti hatósága (Astana Financial Services Authority, AFSA) pénteken Budapesten.