Hirdetés
Kezdőlap Tőzsde Erős zárás az európai tőzsdéken
No menu items!

Erős zárás az európai tőzsdéken

Pozitív kezdés után indexemelkedéssel fejezték be a hétfői kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

A páneurópai STOXX 600 index 0,75 százalékos, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,81 százalékos erősödéssel fejezte be a hétfői kereskedést. Londonban az FTSE 100 index 0,88 százalékkal végzett magasabban, a frankfurti DAX 0,73 százalékkal erősödött zárásra, a CAC 40 pedig Párizsban 0,60 százalékos nyereséget ért el. Milánóban 1,44 százalékos, Madridban 0,90 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a hétfői tőzsdenap.

A piacok fontos makrogazdasági adatokra készülnek a héten, egyebek között a frissített euróövezeti GDP-adatokra, valamint az amerikai és brit inflációs adatokra. Emellett a tőzsdei befektetők szoros figyelemmel követik a főbb központi bankok tisztviselőinek beszédeit, hogy betekintést nyerjenek a lehetséges jövőbeni monetáris politikai lépésekbe. Christine Lagarde, az EKB elnöke a múlt héten jelezte, hogy a kamatlábak “még néhány negyedévig” szigorú monetáris politikát tükröznek majd.

A Moody’s amerikai államadós-besorolás kilátására adott leminősítése felett pedig úgy tűnik a piacok átsiklottak, mivel valószínűleg már korábban beárazták a lépést.

Hétfőn az olajár erősödéssel reagált az OPEC megállapítására, hogy a globális növekedés lendületével szemben felmerült aggodalmak ellenére is “erősek” az olajpiaci fundamentumok. A szervezet az olaj világpiaci árának közelmúltbeli esését pénzpiaci spekulációnak tulajdonította. A globális növekedési trendet és az olajpiac “egészséges” állapotát alapul véve az OPEC havi jelentésében kissé meg is emelte, napi 2,46 millió hordóra a 2023-as globális olajkereslet-növekedési előrejelzését. A jelentés egyúttal megállapította, hogy októberben Irán, Angola és Nigéria hozzájárulásának köszönhetően nőtt az OPEC olajtermelése annak ellenére is, hogy szervezet legnagyobb termelője, Szaúd-Arábia önkéntesen korlátozta a termelését. Szaúd-Arábiához hasonlóan az OPEC-en kívüli legnagyobb termelő, Oroszország is korlátozta az év végéig olajtermelését. A szaúdiak napi egymillió, az oroszok napi 300 ezer hordóval.

Az európai kereskedési idő végén a nemzetközi kereskedelemben az amerikai WTI nyersolaj ára 1,15 százalékkal állt magasabban 78,06 dolláron, a Brent ára pedig 82,38 dolláron 1,17 százalék emelkedéssel.

Az arany ára az erősödő dollár nyomása alatt a múlt héten elszenvedett 3 százalékos csökkenéssel elért három heti mélypontról korrigált felfelé hétfőn: az európai piacok zárásakor 0,24 százalékkal állt magasabban a spot jegyzés, unciánként 1942,93 dolláron. A dollárindex 105,67 ponton áll 0,18 százalékos csökkenéssel, az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben, 1,0695 dolláron.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Szolgáltatási szerződést kötött az Eco-First és a Mol

Az új szerződés egy új technológiai lehetőséget teremt a Mol magyarországi gázmezőiben jelenlévő magas inerttartalmú gázok energetikai hasznosításának területén.

Tovább erősödhet a magyar-svájci gazdasági együttműködés

Svájc a 9. legnagyobb beruházó hazánkban, a svájci cégek 30 ezer embernek adnak munkát Magyarországon.

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...