Kezdőlap Gazdaság Erősödött a júliusi beszerzésimenedzser-index is
No menu items!

Erősödött a júliusi beszerzésimenedzser-index is

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított júliusi értéke 55,6-ra emelkedett a júniusi 55,0 pontról. Eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest negyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az idei érték felülmúlja a 52,6 pontos hosszú távú júliusi átlagot és meghaladja az elmúlt három év 51,0 pontos átlagát.

A részindexek között az új rendelések mennyisége és a termelési mennyiség továbbra is dinamikus emelkedést mutat, a vásárolt készletek mennyisége szinte megtartotta múlt havi erős növekedési ütemét, és a foglalkoztatottság alindexe is csak minimálisan vesztett az emelkedés üteméből. A szállítási átfutási idő értéke – újabb csökkenés mellett – továbbra is rendkívül alacsony értéken maradt és az átfutási idők hosszabbodását jelzi számos válaszadónál, ami a globális ellátási láncok működésében érzékelhető problémákra utal.

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A foglalkoztatottsági index értéke 50,0 pont fölött maradt júliusban, ami növekedésre utal. A mutató minimálisan kisebb lett júniushoz képest, ugyanakkor átlag feletti értéknek tekinthető, valamint a hetedik legnagyobb júliusinak.

A termelési mennyiség indexe minimálisan csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött maradva a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta egyszer volt magasabb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe emelkedett, és 50,0 pont fölött maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig egyszer sem mért magasabb júliusi értéket az MLBKT.

A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, és az ütem ismét erősödött. Az index értéke 2020-ban is majdnem végig erősen 50,0 pont alatt volt. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb.

A vásárolt készletek indexe harmadik alkalommal bővült, a júniusinál alig gyengébben. Az idei júliusi indexérték a legnagyobb júliusi 1995 óta.

A beszerzési mennyiség indexe minimálisan csökkent júniusi értékéhez képest, de 50,0 pont fölött van, és a bővülés üteme továbbra is erős. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a második legmagasabb júliusi adat.

A beszerzési árak esetében az index értéke még magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további nagyon erős árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak tizenkettedik hónapja magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a legnagyobb júliusi.

A késztermékkészletek indexe júliusban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, de bővülésre utal, aminek üteme továbbra is elég dinamikus. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei átlag felettinek tekinthető, és a legnagyobb júliusi 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júniushoz képest, és 50,0 pont fölött maradt. Az exportindex értéke is emelkedett az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölötti értéke az export mennyiségének bővülését jelzi.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Tőzsdére megy a Volvo elektroautó-luxusmárkája a Polestar

A svéd Volvo és kínai anyavállalata, a Geely, a bejelentette, a tőzsdei bevezetés céljából, a pénzügyi befektetési eszközként funkcionáló és tőzsdén jegyzett Gores Guggenheim jogi személlyel fuzionálja a Polestar vállalatot.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Next Generation EU – Az Európai Bizottság jóváhagyta a román helyreállítási tervet

Zöld jelzést kapott az Európai Bizottságtól (EB) hétfőn a román nemzeti helyreállítási és ellenállóképességi terv (PNRR), amely a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk felszámolását célzó európai uniós pénzügyi csomagból Romániának jutó 29,2 milliárd euró felhasználási módját részletezi.

Hírek

Új ügyvezető a Praktikernél

Pártos Zsoltot nevezték ki a Praktiker új ügyvezető igazgatójának, a közgazdász szakember az új pozíciójában felelős a Praktiker Áruházlánc teljes magyarországi működéséért, illetve feladata a jövőbeni növekedés feltételeinek megteremtése.

Koronavírus – új vakcinát tesztelnek Oroszországban

Új vakcina tesztelése kezdődik Oroszországban. A Covid-19 elleni, Betuvax első és a második tesztelési szakasza leghamarabb jövő februárban vagy márciusban fejeződhet be - közölte az orosz egészségügyi minisztérium.

Hároméves csúcsra drágult a Brent olaj

A szűkülő kínálat és a vártnál erősebben élénkülő kereslet miatt emelkedett a kőolaj világpiaci ára. Az észak-tengeri Brent hároméves csúcsra, hordónként csaknem 80 dollárra drágult.

Római aranykincset találtak a Földközi-tengerben

A tengerfenéken találtak 53 római kori aranypénzt búvárrégészek a kelet-spanyolországi Xábia város partjainál.

Erdély. Az átlagnyugdíj az átlagkereset felét sem éri el

Erdélyben az átlagnyugdíjak az átlagkeresetek 48,5 százalékát teszik ki - derül ki az Erdélystat.ro statisztikai portál elemzéséből.

Halálos áldozata is van a krétai földrengésnek

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A földmozgás miatt legalább egy ember életét vesztette és kilencen megsérültek.

Földrengés rázta meg Krétát

Földrengés volt hétfőn a görögországi Kréta körzetében. A 6,5-ös erősségű földmozgás középpontját Irákliótól 20 kilométeres távolságra teszik.

Szerdától újra nagyot drágulnak az üzemanyagok

Soha nem látott magasságokba emelkednek az üzemanyagárak szerdán: a benzin literje bruttó 4 forinttal, a gázolajé pedig bruttó 9 forinttal drágul.

Gazdaság

Javított a Fitch – hitelképesebb az OTP orosz bankja

Javította az OTP Bank orosz leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját a Fitch Ratings. A hitelminősítő elsősorban a pénzintézet megfelelő tőkehelyzetével indokolta a lépést.
Támogatott tartalom

Tőzsdézhetek úgy is, ha nem értünk hozzá 

Tőzsdézni úgy, hogy nincs meg hozzá a szükséges tudásunk vagy időnk? Erre is van lehetőségünk: tulajdonképpen „bérelhetünk” magunknak szakértőt. A privátbanki szolgáltatással nemcsak magasan képzett, akár helyettünk tőzsdéző szakember munkáját kapjuk meg, de olyan befektetési lehetőségeket is, amelyek csak rajta keresztül érhetőek el. (x)

Negyedszer is emelte az alapkamatot az MNB – változott a kamatfolyosó is

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa 15 bázisponttal 1,65 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén. A testület azonos mértékben emelte a kamatfolyosót is, 0,7 százalék és 2,60 százalék közé.

Londoni elemzők: még egy kamatemelés biztos az MNB részéről

Londoni pénzügyi elemzők szerint a Magyar Nemzeti Bank jelenlegi monetáris szigorítási ciklusán belül egy kamatemelés még bizonyosra vehető.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom