Hirdetés
Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Erőteljes növekedést vár Magyarországon a Coface

Erőteljes növekedést vár Magyarországon a Coface

Négy százalékos GDP-növekedést vár a francia Coface nemzetközi hitelbiztosító Magyarországtól 2018-ban.

A Coface csoport nemzetközi hitelbiztosító közelmúltban megrendezett V. Országkockázati Konferenciáján, Budapesten elhangzott, hogy a gazdaság fő kérdése az lesz itthon, hogy a hatékony innováció hogyan tud megjelenni és beépülni a gazdaságba. A hitelintézeteknél most rendelkezésére áll a pénz, inkább a megvalósítható projektekből van kevés – hangzott el. A vállalatok gyakran – és persze tapasztalataik alapján érthetően – a saját fejük után mennek, pedig a kutatóintézetek, tanácsadó cégek szívesen állnának melléjük az együtt gondolkozásban.

Ahogy Grzegorz Sielewicz, a Coface vezető elemzője kiemelte: Magyarország a legtöbb gazdasági mutatóban jól szerepel, viszont megjelent a protekcionalizmus a világgazdaságban és a kereskedelemi háború fenyegetése is, emellett pedig az eurózóna újabb gonddal lett terhes az olasz piaccal.

Declan Daly, a Coface közép-kelet-európai régióért felelős vezetője kifejtette: a világgazdasági kilátások mellett ma már a politikai kockázatokkal is egyre inkább számolni kell. Emellett pedig újdonságként megjelentek a technológiai kockázatok, amelynek eredményeként a jövőben több régi, hagyományos munkahely tűnhet el, és teljesen új munkafolyamatok jelenhetnek meg, amit a hitelkockázati szempontból is kezelni kell majd.

A magyar belső fogyasztás egyébként jól emelkedik a bérek növekedésével, azonban számolni kell azzal, hogy az átalakuló piac követelményei szerint egyes munkahelyek megszűnnek, míg újak létrejönnek. Emellett a biztonságos növekedés érdekében a hazai gazdasági kitettségét érdemes mérsékelni a járműipartól, ugyanakkor más területekre, például az orvosi műszergyártásra is érdemes kellően odafigyelni.

Az eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, Pomázi Gyula kifejtette: Magyarország versenyképességének javításában és a gazdaság növekedésében meghatározó szerepet játszik az innováció. Ezért is kell végigvinni az Ipar 4.0 fejlesztési programot, miközben erősíteni kell az ipari digitalizációt, fókuszba helyezve az a innovációvezérelt ipar megerősítését és az exportorientált ágazati láncok fejlesztését. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a jövőben a csökkenteni kell a gazdaság függőségét a járműipartól. Jó hír, hogy emellett már több más húzóágazat is kialakult az elmúlt években: az elektronikai ipar, a gumiipar és a vegyipar. De az egészségiparban, az orvosi műszergyártásban a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban a biotechnológiában is megvan az a növekedési potenciál, amely felzárkózhat a autóipar mellé. Pomázi Gyula szerint az is jelentős feladat, hogy miközben a magyarországi cégek nagyjából 95 százaléka magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás, összességében kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint az itt tevékenykedő multinacionális cégek, ezért fontos, hogy a jövőben a magyar kkv-k termelékenysége és hozzáadott értéktermelő képessége is jelentősen javuljon az innovációk és az új technológiák alkalmazása révén.

Friss

LOT – heti hét járat New Yorkba Budapestről

Bővíti kínálatát a LOT Budapest és New York között jövő májustól: a jelenlegi heti négy helyett hét járat közlekedik majd. A chicagói összeköttetés megszűnik.

Priluki. Leállt a dohánygyár – kivirágozhat a feketepiac

A British American Tobacco leállította a gyártást az ukrajnai Csernyihiv megyében lévő üzemében - számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál. Szakkértők az illegális dohányáru-kereskedelem megugrásától tartanak az országban.

Brexit – Szakértő: pár szavazaton múlhat a Brexit-megállapodás szombati elfogadása

Pár szavazaton múlhat az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeit rögzítő szerződés elfogadása a brit parlament szombati rendkívüli ülésen.

Újra fúr a Marson az Insight robotvakondja

Hét hónapos kényszerszünete után újra fúrni kezdett a Marson az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Insight űrszondájának robotvakondja.

Hírek

Újra fúr a Marson az Insight robotvakondja

Hét hónapos kényszerszünete után újra fúrni kezdett a Marson az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Insight űrszondájának robotvakondja.

Sztrájk Katalóniában: áll a közlekedés és a Seat-gyár

Egynapos általános sztrájk kezdődött Katalóniában. Az akció résztvevői a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetés ellen tiltakoznak.

Mexikó. Lángokban egy város, elengedték a drogbáró fiát

Szinte csatatérré változott Culiacán azután, hogy a rendőrség rajtaütött egy házban Joaquín Guzman bebörtönzött drogbáró egyik fián és három másik férfin. Le akarták tartóztatni őket, de a drogkartell túlerőben lévő fegyveresei megakadályozták ezt, és randalírozni kezdtek a városban.

Elfogták El Chapo fiát – bandaháború tört ki

Komoly bandaháború tört ki az egyik mexikói állam fővárosában, Culiacánban, miután a hatóságok elfogták a Sinaloa kartell hírhedt vezérének fiát.

Az e-cigi gőze a nem-dohányzókra veszélyesebb

Az e-cigaretta gőzének belélegzése már rövid idő alatt is gyulladást okozhat a sejtekben a nem-dohányzóknál - állapították meg amerikai kutatók.

Hongkongi tüntetések: nincs több fekete póló Kínából

Kína felfüggesztette egyes, a hónapok óta tartó hongkongi tüntetéseken használt eszközök és ruhadarabok - köztük a fekete pólók - szállítását a városállamba - derült ki az egyik dél-kínai szállítmányozási cég honlapján megjelent tájékoztatásból.

Ékszereket, athéni műkincseket találtak Lord Elgin elsüllyedt hajóján

Páratlan arany ékszereket, főző edényeket és más értékes ókori tárgyakat találtak búvárrégészek Lord Elgin 1802-ben elsüllyedt hajóján, a Mentoro roncsában, a Kitera szigetnél - közölte a görög kulturális tárca. 

Drónok miatt állt Ferihegy – 21 járatkésés

Teljes repülőtérzárat kellett elrendelni hétfőn és kedden az esti órákban, miután drónok repültek be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területére - közölte a Budapest Airport.

Pincébe zárt család. Őrizetbe vették a farm bérlőjét

Egy osztrák férfit vett őrizetbe és hallgat ki a holland rendőrség annak a családnak az ügyében, amely mintegy tíz évig élt egy pincében a világtól elzárva.

Saját porában fuldoklik Európa

A légszennyezettség mintegy 400 ezer ember korai halálát okozta 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Tájfun után. Dollármilliókból kezdődik az újjáépítés

Japán 6,5 millió dollárt szán a Hagibisz tájfun okozta károk helyreállítására - jelentette be Abe Sindzó kormányfő. Az árvizeket és földcsuszamlásokat okozó viharban több mint 14 ezer épület került víz alá, rongálódott meg.

Szeged. Garázsokban pihentették a lopott luxuskocsikat

Tízfős nemzetközi autótolvaj-bandát számolt fel a Készenléti Rendőrség kiemelt ügyeket felderítő főosztálya. A bűnözői csoport központja Szegeden volt, ahonnan Szerbiába szállították a Nyugat-Európában ellopott autókat.
Hirdetés

Gazdaság

Christine Lagarde váltja Mario Draghit az EKB élén

Jóváhagyták Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank élére az európai uniós tagállamok vezetői.

Német bankok – egyszerűbb üzleti modell kell

Az új kihívások kezeléséhez a német bankoknak nem elég megszabadulniuk a túlsúlytól, szerkezetátalakításra is szükségük lesz - véli a német szövetségi pénzügyi felügyelet, a BaFin elnöke.

Új magyar bank: a Takarékbank Zrt. november 6-án kezdi meg a működését

Takarékbank Zrt. október 31-én jön létre tizenegy takarékszövetkezet és két bank - a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt. - egyesülésével. A teljes körű, mindenre, a netbankolásra is kiterjedő nyitás november hatodikán lesz.

A Facebook és Kína is kriptopénzen dolgozik. Kontroll nélkül

A kriptovaluták száma megközelíti a 4000-et. Jövőre a Facebook is saját pénzzel áll elő. A Libra felbolygathatja a pénzvilágot.  Ellentmondásos kép a világ, és a virtuális pénzek viszonyáról - Petrus Szabolcs összefoglaló írása.

Török offenzíva. Trump fenyeget – gyengül a líra

Mérsékelten gyengült a török líra a dollárral szemben, miután Donald Trump erőteljes szankciók kivetésével fenyegette meg Törökországot szíriai offenzívája miatt.

A Mastercard is kihátrált a Facebook kriptopénze mögül

Fogyatkoznak a Libra támogatói: az Ebay és a Stripe után a Mastercard is bejelentette, hogy a továbbiakban nem vesz részt a bevezetés előkészítésében.
Hirdetés
Hirdetés
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom