Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Erőteljes növekedést vár Magyarországon a Coface

Erőteljes növekedést vár Magyarországon a Coface

Négy százalékos GDP-növekedést vár a francia Coface nemzetközi hitelbiztosító Magyarországtól 2018-ban.

A Coface csoport nemzetközi hitelbiztosító közelmúltban megrendezett V. Országkockázati Konferenciáján, Budapesten elhangzott, hogy a gazdaság fő kérdése az lesz itthon, hogy a hatékony innováció hogyan tud megjelenni és beépülni a gazdaságba. A hitelintézeteknél most rendelkezésére áll a pénz, inkább a megvalósítható projektekből van kevés – hangzott el. A vállalatok gyakran – és persze tapasztalataik alapján érthetően – a saját fejük után mennek, pedig a kutatóintézetek, tanácsadó cégek szívesen állnának melléjük az együtt gondolkozásban.

Ahogy Grzegorz Sielewicz, a Coface vezető elemzője kiemelte: Magyarország a legtöbb gazdasági mutatóban jól szerepel, viszont megjelent a protekcionalizmus a világgazdaságban és a kereskedelemi háború fenyegetése is, emellett pedig az eurózóna újabb gonddal lett terhes az olasz piaccal.

Declan Daly, a Coface közép-kelet-európai régióért felelős vezetője kifejtette: a világgazdasági kilátások mellett ma már a politikai kockázatokkal is egyre inkább számolni kell. Emellett pedig újdonságként megjelentek a technológiai kockázatok, amelynek eredményeként a jövőben több régi, hagyományos munkahely tűnhet el, és teljesen új munkafolyamatok jelenhetnek meg, amit a hitelkockázati szempontból is kezelni kell majd.

A magyar belső fogyasztás egyébként jól emelkedik a bérek növekedésével, azonban számolni kell azzal, hogy az átalakuló piac követelményei szerint egyes munkahelyek megszűnnek, míg újak létrejönnek. Emellett a biztonságos növekedés érdekében a hazai gazdasági kitettségét érdemes mérsékelni a járműipartól, ugyanakkor más területekre, például az orvosi műszergyártásra is érdemes kellően odafigyelni.

Az eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, Pomázi Gyula kifejtette: Magyarország versenyképességének javításában és a gazdaság növekedésében meghatározó szerepet játszik az innováció. Ezért is kell végigvinni az Ipar 4.0 fejlesztési programot, miközben erősíteni kell az ipari digitalizációt, fókuszba helyezve az a innovációvezérelt ipar megerősítését és az exportorientált ágazati láncok fejlesztését. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a jövőben a csökkenteni kell a gazdaság függőségét a járműipartól. Jó hír, hogy emellett már több más húzóágazat is kialakult az elmúlt években: az elektronikai ipar, a gumiipar és a vegyipar. De az egészségiparban, az orvosi műszergyártásban a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban a biotechnológiában is megvan az a növekedési potenciál, amely felzárkózhat a autóipar mellé. Pomázi Gyula szerint az is jelentős feladat, hogy miközben a magyarországi cégek nagyjából 95 százaléka magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás, összességében kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint az itt tevékenykedő multinacionális cégek, ezért fontos, hogy a jövőben a magyar kkv-k termelékenysége és hozzáadott értéktermelő képessége is jelentősen javuljon az innovációk és az új technológiák alkalmazása révén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Koronavírus – Európai Parlament. Jön az EU4Health

Az európai "egészségügyi unió" létrehozásával sokkal szorosabbra kell fonni a tagállami együttműködést - szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői, az EP brüsszeli plenáris ülésén a járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiáról elfogadott állásfoglalásukban.

Négy év börtön. El akarta lopni a Magna Cartát

Négy év börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában egy 47 éves férfit, aki 2018 őszén megpróbálta ellopni a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentuma, a 800 éves brit Magna Carta kevés fennmaradt eredeti példányának egyikét a salisbury-i katedrálisból.

Balatoni nyár – Covid fenyegetés idején

A Balaton mellett is figyelni kell a "tisztes távolságra"....

Koronavírus – jövő hétre várhatók újra a szigorítások?

A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken a közmédiának nyilatkozva.

Hírek

Négy év börtön. El akarta lopni a Magna Cartát

Négy év börtönbüntetésre ítéltek Nagy-Britanniában egy 47 éves férfit, aki 2018 őszén megpróbálta ellopni a történelem egyik legjelentősebb és legismertebb dokumentuma, a 800 éves brit Magna Carta kevés fennmaradt eredeti példányának egyikét a salisbury-i katedrálisból.

Balatoni nyár – Covid fenyegetés idején

A Balaton mellett is figyelni kell a "tisztes távolságra"....

Koronavírus – jövő hétre várhatók újra a szigorítások?

A magyarországi koronavírus-fertőzöttek jelentős része külföldről érkezőkkel került kapcsolatba - hangsúlyozta az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője pénteken a közmédiának nyilatkozva.

Itt a hét vége. Hőség, extrém UV-sugárzás, erős szél és zivatar

A hőség, az extrém UV-sugárzás, az erős szél és zivatar veszélye miatt is figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra.

Vörös lista. 33 ezer állatfajt fenyeget a kihalás

A Madagaszkáron honos összes makifaj csaknem egyharmadát, az északi simabálnát és a mezei hörcsögöt is a súlyosan veszélyeztetett, vagyis a kihalástól mindössze egyetlen lépésre lévő állatok közé sorolja a svájci székhelyű Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) aktualizált vörös listája.

Szárnyaltak a tőzsdék – gazdagodtak a dollármilliomosok

A világ dollármilliomosainak összesített vagyona tavaly 8,6 százalékkal 74 ezer milliárd dollárra nőtt a Capgemini pénzügyi tanácsadó cég éves jelentése szerint.

Fagyizókat ellenőriz a NAV – megyei lista

A fél országra kiterjed az a razzia, amelyben az adóhivatal emberei a fagylaltozókat, a kávézókat és a cukrászdákat ellenőrzik. A revizorok az adózási és a munkaerőpiaci szabályok betartására koncentrálnak.

Sziklaomlás. Magyar turista halála Ausztriában

Sziklaomlás miatt ketten meghaltak az ausztriai Stájerország tartományban, egy 50 éves magyar és egy 21 éves grazi nő; nyolcan megsérültek.

Az agyat is károsíthatja a koronavírus

Egy kutatócsoport az új koronavírus okozta Covid-19 betegség lehetséges agykárosító hatására figyelmeztetett. A neurológusok szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy az idegrendszerre gyakorolt hatása aggasztó lehet.

Elon Musk: közel járunk a teljesen önvezető autókhoz

A Tesla nagyon közel jár az emberi beavatkozást egyáltalán nem igénylő, önvezető járműtechnológia kifejlesztéséhez - jelentette be az elektromos autókat gyártó amerikai vállalat vezérigazgatója, Elon Musk.

Kambodzsa. Tilos a kutyahús a turistaparadicsomban

Betiltották a kutyahús kereskedelmét a híres 12. századi templomegyüttesnek, Angkorvatnak otthont adó kambodzsai tartományban.

Bűnözés Hollandiában – Konténerekbe rejtett kínzókamrát és cellákat találtak

Konténerekben kialakított, rejtett börtöncellákat és kínzókamrákat, összesen hetet fedezett fel a holland rendőrség egy raktárban a belga határ közelében fekvő Wouwse Plantage településen - közölte rendőrség a helyi médiával.

Gazdaság

Eltűnt a magyar bankok nyeresége

A bankszektor konszolidált nettó eredménye az egy évvel korábbi 2,7 százalékára, 3 milliárd forintra csökkent az első negyedévben, főként a jóval magasabb értékvesztés és céltartalékképzés miatt - derül ki a Magyar Nemzeti Bank jelentéséből.

OTP: százból heten nem tudnak pénzt félretenni

A koronavírus-járvány felértékelte a pénzügyi tudatosság szerepét, és bebizonyította, hogy érdemes rendszeres megtakarítással felkészülni a váratlan helyzetekre - derült ki az OTP Bank megbízásából készített kutatásból.

Takarékbank: hét év alatt 126 takarékszövetkezet egyesült

Az informatikai átállással befejeződött a Takarék Csoport hétéves integrációs folyamata, amely az elmúlt évtizedek legnagyobb pénzpiaci átalakítása volt Magyarországon.

Két ország is az euró előszobájába léphet

Bulgária és Horvátország karnyújtásnyira áll attól, hogy megkapja az engedélyt az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz.

Újabb milliárddal gazdagodott az MNB-alapítvány

A Pallas Athéné Alapítvány eredményesen zárta a második negyedévet, több mint egymilliárd forinttal növelte az alapítványi összvagyont.

Érintéses fizetés – MNB: maradjon a 15 ezres limit!

A Magyar Nemzeti Bank a PIN-kód nélküli érintőkártyás fizetések 15 ezer forintos értékhatárának megtartását javasolja hosszú távon is - mondta Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom