Hirdetés
Kezdőlap Cégvilág Erőteljes növekedést vár Magyarországon a Coface
No menu items!

Erőteljes növekedést vár Magyarországon a Coface

Négy százalékos GDP-növekedést vár a francia Coface nemzetközi hitelbiztosító Magyarországtól 2018-ban.

A Coface csoport nemzetközi hitelbiztosító közelmúltban megrendezett V. Országkockázati Konferenciáján, Budapesten elhangzott, hogy a gazdaság fő kérdése az lesz itthon, hogy a hatékony innováció hogyan tud megjelenni és beépülni a gazdaságba. A hitelintézeteknél most rendelkezésére áll a pénz, inkább a megvalósítható projektekből van kevés – hangzott el. A vállalatok gyakran – és persze tapasztalataik alapján érthetően – a saját fejük után mennek, pedig a kutatóintézetek, tanácsadó cégek szívesen állnának melléjük az együtt gondolkozásban.

Ahogy Grzegorz Sielewicz, a Coface vezető elemzője kiemelte: Magyarország a legtöbb gazdasági mutatóban jól szerepel, viszont megjelent a protekcionalizmus a világgazdaságban és a kereskedelemi háború fenyegetése is, emellett pedig az eurózóna újabb gonddal lett terhes az olasz piaccal.

Declan Daly, a Coface közép-kelet-európai régióért felelős vezetője kifejtette: a világgazdasági kilátások mellett ma már a politikai kockázatokkal is egyre inkább számolni kell. Emellett pedig újdonságként megjelentek a technológiai kockázatok, amelynek eredményeként a jövőben több régi, hagyományos munkahely tűnhet el, és teljesen új munkafolyamatok jelenhetnek meg, amit a hitelkockázati szempontból is kezelni kell majd.

A magyar belső fogyasztás egyébként jól emelkedik a bérek növekedésével, azonban számolni kell azzal, hogy az átalakuló piac követelményei szerint egyes munkahelyek megszűnnek, míg újak létrejönnek. Emellett a biztonságos növekedés érdekében a hazai gazdasági kitettségét érdemes mérsékelni a járműipartól, ugyanakkor más területekre, például az orvosi műszergyártásra is érdemes kellően odafigyelni.

Az eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) iparstratégiáért és gazdaságszabályozásért felelős helyettes államtitkára, Pomázi Gyula kifejtette: Magyarország versenyképességének javításában és a gazdaság növekedésében meghatározó szerepet játszik az innováció. Ezért is kell végigvinni az Ipar 4.0 fejlesztési programot, miközben erősíteni kell az ipari digitalizációt, fókuszba helyezve az a innovációvezérelt ipar megerősítését és az exportorientált ágazati láncok fejlesztését. Hozzátette: a kormány szándéka szerint a jövőben a csökkenteni kell a gazdaság függőségét a járműipartól. Jó hír, hogy emellett már több más húzóágazat is kialakult az elmúlt években: az elektronikai ipar, a gumiipar és a vegyipar. De az egészségiparban, az orvosi műszergyártásban a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban a biotechnológiában is megvan az a növekedési potenciál, amely felzárkózhat a autóipar mellé. Pomázi Gyula szerint az is jelentős feladat, hogy miközben a magyarországi cégek nagyjából 95 százaléka magyar tulajdonú kis- és középvállalkozás, összességében kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint az itt tevékenykedő multinacionális cégek, ezért fontos, hogy a jövőben a magyar kkv-k termelékenysége és hozzáadott értéktermelő képessége is jelentősen javuljon az innovációk és az új technológiák alkalmazása révén.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Az új HR trend: világtoborzó. Bárkit, bárhonnan

Az egyes országok és a világ munkaerőpiacán egyszerre van jelen a többlet és a hiány. Még az új évezred elején is szinte elképzelhetetlen volt a munkaerőtoborzás nemzetköziesedése, globalizálódása.

A hazai miniraktározás úttörője a fenntarthatóságra fókuszál

Az eredmények alapján a Euro Mini Storage elnyerte a G2Z aranykategóriás szintjét azzal, hogy a szén-dioxid-kibocsátás 43,75%-os csökkentését érte el a bázisévhez képest, 2023. december 31-ig.

Egyedülálló lehetőség: ingyenes akkreditált továbbképzés tanároknak

A videós tartalmak minősége és témája is a mai diákok igényeinek megfelelő, elsődleges cél a beszédkészség és a szókincs fejlesztése.

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,48 százalékkal esett.

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...