Hirdetés
Kezdőlap Egészség-ügy ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól
No menu items!

ESET: Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázatairól

Az egészségügyi alkalmazások kiberbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az ESET informatikai cég: az elemzés szerint az érzékeny személyes adatokat is gyűjtő és felhasználó egészségügyi appok (mHealth) piaca már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint eléri a 861 milliárd dollárt.

Az üzleti és otthoni biztonságtechnikai szoftvermegoldások nemzetközi szállítójának közleménye szerint, amikor az emberek ezeket az alkalmazásokat használják, hajlamosak a legérzékenyebb adataikat is megosztani, jóllehet az egészségügyi információk különleges kategóriájú adatok, és ezért a szabályozó hatóságok extra védelemre kötelezik az érzékeny személyes adatokat kezelő szervezeteket.

Bár a szakértők szerint ezek az alkalmazások hasznosak – például figyelik az idős emberek mozgását és baj esetén riasztanak, monitorozzák a vízivási, sportolási és alvási szokásokat, kontroll alatt tartják a testsúlyt, emlékeztetnek a gyógyszer bevételére -, kockázatosak is lehetnek, ami abból adódik, hogy nem minden alkalmazásfejlesztő tartja szem előtt a felhasználók érdekeit, vagy nem mindig tudja, hogyan védje meg őket. Előfordulhat, hogy spórolnak az adatvédelmi intézkedésekkel, vagy nem mindig teszik egyértelművé, hogy a személyes adatokból mennyit osztanak meg harmadik féllel.

Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint az mHealth-alkalmazások használatának fő veszélyei három kategóriába sorolhatók: elégtelen adatbiztonság; túlzott adatmegosztás; rosszul megfogalmazott vagy szándékosan félreérthető adatvédelmi irányelvek.

A közlemény idézi Csizmazia-Darab Istvánt, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértőjét, aki elmondta:
az adatbiztonsági problémák gyakran abból adódnak, hogy a fejlesztők nem tartják be a kiberbiztonságra vonatkozó legfontosabb szabályokat. Előfordulhat például, hogy az adott szoftvert nem frissítik, nem biztonságos kommunikációs protokollokat használnak, vagy nincs lehetőség többtényezős hitelesítésre (MFA).

A túlzott adatmegosztás például akkor is veszélyes, ha az alkalmazásüzemeltetők eladhatnak vagy megoszthatnak személyes információkat a betegségekről, függőségekről harmadik féllel, köztük például hirdetőkkel, marketing és célzott hirdetések készítőivel.

Ha a szolgáltatók nem tájékoztatnak világosan az adatvédelmi gyakorlatukról vagy szándékosan homályosan fogalmaznak, akkor hamis biztonságérzetet kelthetnek a felhasználókban, pedig Európa legfontosabb adatvédelmi törvénye, a GDPR egyértelműen fogalmaz a különleges kategóriájú személyes adatokat kezelő szervezetekre vonatkozóan. Ebből következően a fejlesztőknek adatvédelmi hatásvizsgálatot kell végezniük, be kell tartaniuk a törléshez való jogot és az adatok minimalizálásának elvét, továbbá megfelelő technikai intézkedéseket kell hozniuk a szükséges garanciák biztosításához a személyes adatok védelme érdekében.

Csizmazia-Darab István elmondta, mivel mindenkinek más a kockázati hajlandósága, többen kompromisszumot kötnek a személyre szabott szolgáltatások, hirdetések és az adatvédelem között, és van, akit az sem zavar, ha egészségügyi adatait eladják harmadik félnek. Hozzátette, fontos, hogy mindez tudatos döntés eredménye legyen, ne pedig a felhasználó megtévesztésének eredménye.

Ha azonban valakit mégis aggodalommal tölt el az alkalmazások használta, Csizmazia-Darab István az javasolja, hogy az app letöltése előtt például keressenek rá, mit mondanak róla más felhasználók, és figyelmeztetnek-e bármilyen hiányosságra. Javasolja azt is, hogy a felhasználók korlátozzák, mit osztanak meg magukról az alkalmazásokban, és mindig vegyék figyelembe, hogy adataik nyilvánosságra kerülhetnek. Ebből adódóan ne kössék össze az alkalmazásokat közösségi fiókjaikkal, és ne adjanak engedélyt az appoknak, hogy hozzáférjenek a készülék kamerájához, a helymeghatározáshoz és egyéb adatokhoz.

Csizmazia-Darab István szerint, növeli az adatbiztonságot az is, ha a felhasználók korlátozzák a hirdetések nyomon követését a telefon adatvédelmi beállításaiban, illetve ha letöltik az appok frissítésit.
Ha pedig valakinek kétsége támad egy alkalmazással kapcsolatban, inkább ne telepítse – tette hozzá.(ESET i/MTI)

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Európai Számvevőszék: az EU beruházásai a mesterséges intelligencia terén elmaradnak a világelsők mögött

Az Európai Bizottságnak pedig többet kell tennie azért, hogy az MI-vonatkozású, uniós finanszírozású kutatási projektek eredményei teljes mértékben kereskedelmi forgalomba kerüljenek, illetve más módon hasznosuljanak

NAV: online is kérhető igazolás az adóazonosító jelről

Az adóazonosító jelről általában azért kérnek igazolást a NAV-tól, mert az adókártya megrongálódik vagy elvész, illetve névváltozás miatt új kártyára van szükség.

Központban a vidéki kistelepülések fejlesztése

A kedden átadott 4,2 kilométer hosszú út jelentős segítséget nyújt a területen gazdálkodók, termelők számára területeik megközelítésében, mindezeken túl pedig közvetlen kapcsolatot teremt Jászfelsőszentgyörgy és a 32-es számú főút között.

Több tízezer külhoni gazdálkodót segít a Kárpát-medencei Falugazdász-hálózat

Az egységesítés által még eredményesebben hívhatók le a nemzeti, vagy EU-s pályázati források, továbbá jobban kivitelezhető az egyes agrárágazatok szerinti felosztás és segítségnyújtás
Hirdetés

Hírek

Devizapiac – Forintgyengülés reggel

Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben

Devizapiac – Alig változott a forint árfolyama hétfő reggelre

A forint jegyzése erősebben áll az egy héttel korábbi kezdésnél.

Multifunkcionális ipari csarnok bokréta avatót tartott Szentgotthárdon a XANGA csoport

A XANGA csoport üzleti modellje huszonöt éve változatlan: kulcsrakész gyártó, logisztikai és szolgáltató infrastruktúrát fejleszt, amelyekben a bérlőként beköltöző magas hozzáadott értéket előállító vállalatok saját technológiájuk és eszközeik telepítését követően kezdhetik meg működésüket.

Forinterősödés reggel

Erősödött a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben szerda reggel kedd kora estéhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.

BÉT – Emelkedett a héten a BUX

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a múlt pénteki záráshoz képest 1,44 százalékkal, vagyis 962,94 ponttal emelkedve, 68 002,24 ponton zárta a hetet.

Felülteljesített a magyar tőzsde

A részvénypiac forgalma 14,6 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

 Mínuszban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.

Történelmi csúcson zárt a BUX – A Magyar Telekom és az OTP húzta az indexet

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 846,62 pontos, 1,26...

Gazdaság

Heti várható: Kamatdöntő ülést tart a jegybank, munkaerőpiaci adatokat közöl a KSH

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

Nagy Márton: május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások

Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint

A többség családon belül dönt a pénzügyeiről

meghaladja az 50 százalékot azok aránya, akik családtagoktól kérnek tanácsot pénzügyi döntésekben, de a baráti, ismeretségi körben tájékozódók aránya is megközelíti a 30 százalékot.

Már él az automatikus napi átutalási limit az OTP-nél

Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be...