Hirdetés
Kezdőlap Pénzvilág EU: Korona-kötvény nincs, mentőhitel lesz
No menu items!

EU: Korona-kötvény nincs, mentőhitel lesz

Megegyeztek az európai pénzügyminiszterek a bajban lévő tagállamok megsegítéséről. Az olaszok is elfogadták a kompromisszumot. A pénzből azonban nem kérnek. Továbbra is a korona-kötvények bevezetésében bíznak.

Egyezség Brüsszelben

Paolo Gentiloni

Roberto Gualtieri

A pénzügyminiszterek egyezségre jutottak. A kormányfőknek a héten még rá kell bólintaniuk a megállapodásra. Az uniós gazdasági biztos, az olasz Paolo Gentiloni elégedett: „A mentőcsomagból minden tagország segíteni tud az egészségügyön, a cégeken és a családokon is. Európa példát mutat szolidaritásból.” A római gazdasági miniszter, Roberto Gualtieri el tudja ugyan fogadni a javaslatot, de továbbra is az euró, illetve korona-kötvények bevezetésében bízik.

A megállapodás szerint a pénzt a jelenleg 80 milliárd euró likvid tőkével és 700 milliárdos tagállami garanciavállalással rendelkező Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) adja.

Forrás: Shutterstock

Ha a pénz elfogyna, a tagállamok garanciát vallattak az alap feltőkésítésére. A déli államok korábban elutasították az ESM-et. Az euró-válság idején létrehozott alapról rossz emlékeik vannak. Az eddigi hitelkihelyezéseiről az EKB, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság együtt döntött. A ’Trojka’ néven elhíresült hármas reformokhoz, megszorításaikhoz kötötte a kölcsönöket és szigorúan felügyelte a betartásukat. A mostani megállapodásban lefektették, hogy feltételek nélkül lehet pénzhez jutni az ESM-ből. A tagállamoknak mindössze azt kell igazolniuk, hogy a hitelt közvetlenül a korona-válság leküzdésére használják. A lazítás addig marad, ameddig a vészhelyzet fennáll a kontinensen.

A Kilencek az Északiak ellen

A segítségnyújtás módjáról vitatkozó csoportokat a ’Kilencek’ és az ’Északiak’ alkotják. A ‘Kilencek’ tehát a déli államok, az olaszok, a franciák, a spanyolok, a portugálok és a görög, valamint a meglepő módon hozzájuk csatlakozó Belgium, Írország, Luxemburg és Szlovénia. Pénzügyi szolidaritást várnak a gazdaságilag és járványügyi szempontból is sokkal jobb helyzetben lévő északiaktól. Az  ‘Északiak’, Ausztria, Finnország, Hollandia és Németország az euró-kötvények legelszántabb ellenzői.

Mark Rutte

A segítésért cserébe elengedhetetlennek tartja a szigorú feltételeket” – fogalmazott Mark Rutte holland miniszterelnök a kormányfők legutóbbi videó konferenciáján. Sebastian Kurz osztrák és Angela Merkel német kancellár egyetértően bólogattak – írta akkor a vezető olasz napilap, a Corriere della sera. Az ’Északiak’ most lemondtak a feltételekről. Cserébe a ’Kilencek’ belenyugodtak, hogy továbbra se lesznek összeeurópai kötvény.

Az ESM konstrukciója ismeretében világos, miért vannak az ’Északiak’ a feltétel nélküli pénzkihelyezés esetén is az alap mellett:

Az eurókötvénykért a tagállamok egyetemlegesen felelnének. Tehát minden egyes országnak jót kellene állni a teljes kibocsátásért a többiek kiesése esetén.

Ezzel szemben az ESM által felvett hitelekért a tagállamok csak az alapító szerződésben meghatározott mértékig szavatolnak. A legtöbbért, az alap negyedéért Németország.

Öröm Európa-szerte

Az euró-kötvényekhez retorikájában a legellenségesebben hozzáálló holland pénzügyminiszter, Wopke Hoekstra Twitter üzenetében próbálta elásni a csatabárdot és a kompromisszum tényét hangsúlyozta: „Hosszú viták és üzengetések után tárgyalóasztalhoz ültünk és rövid idő alatt egy jó kompromisszumra jutottunk. Az ESM-ből gyorsan és egyszerűen juthat segítséghez minden bajba került tagállam.”

Elégedett a francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire is:

Bruno Le Maire

Demonstráltuk, hogy válsághelyzetben képesek vagyunk gyorsan egyezségre jutni. Egy nagy nap Európának.”

Korábban Macron elnök próbált közvetíteni a ’Kilencek’ és az ’Északiak’ között. Ő vetette fel a korona-kötvények ötletét. Az ezek kibocsátásából befolyó pénzt csak a járvány és gazdasági hatásai leküzdésére lehetett volna felhasználni. A sajtótájékoztató újságírói kérdésre, mi szerint érdemes-e az olaszoknak reménykedniük, lesznek-e közös kötvények, a párizsi pénzügyminiszter az ’Északiaktól’ ismert egyértelmű választ adott: „Nem.”

A római gazdasági miniszter, Gualtieri ennek ellenére sikerről beszélt. Aláhúzta, hogy nem csak az ESM szigorú folyósítási szabályainak felfüggesztését érték el. Létrejött a 100 milliárd euró tőkéjű ’Sure’- hitelkerete. Ebből a tagállami cégek pályázhatnak támogatásra a csökkentett munkán lévő dolgozóik után fizetendő bérek és közterhek fedezésére. Francia-olasz javaslatra megalakult a ’Recovery Fund’ is. Az ideiglenes létrehozott alap forrásaira a válság miatt likviditási nehézségekkel küzdő tagállami vállalatok pályázhatnak.

Vita Rómában

Gualtieri szavait árnyalja, hogy az olasz kormánypártok között komoly vita van az ESM-ről. A nagyobbik, az ideológiailag nehezen besorolható, de leginkább baloldali populista ’5 Csillag Mozgalom’ (M5S) elutasítja az ESM-t. Ragaszkodik a kötvényekhez.

Stefano Patuanelli

Egyértelmű és megmásíthatatlan a véleményünk az ESM-ről: Nem” – tette világossá az M5S álláspontját a párt erős embere, Stefano Patuanelli gazdaságfejlesztési miniszter az olasz közszolgálati televízió, a RAI kérdésére. Nem hisznek a brüsszeli ígéreteknek. Attól tartanak, hogy a források igénybevétele után felbukkan a ’Trojka’ és utólag feltételeket támaszt.

Nicola Zingaretti

A koalíciós partner szociáldemokraták (PD), akik korábban a brüsszeli feltételektől és ellenőrzéstől tartva szintén elutasították az ESM-t, a pénzügyminiszterek tanácskozásán született kompromisszum után már az igénybevétele mellett vannak.

Az ESM új formájában nem sérti Itália szuverenitását” – nyilatkozta a pártelnök, Nicola Zingaretti.

A párton kívüli miniszterelnök, Giuseppe Conte kényes helyzetbe került. Az ESM felhasználást sokáig elutasította, a brüsszeli megállapodást azonban üdvözölte. „Ha a miniszterelnök nem tartja a magát korábbi szavaihoz, számunkra véget ér a koalíció” – tette világossá az M5S felháborodását a párt szenátora, Mario Giarrusso. Ennek hatására Conte ismét az ESM ellen foglalt állást:

Giuseppe Conte

Nem fogjuk igénybe venni. A véleményem nem változott és nem is fog változni.

A munkaadók nagyhatalmú érdekképviseleti szervezete, a Cofindustria a másik irányból gyakorol nyomás Contéra. Brüsszeli segítség nélkül finanszírozhatatlannak tartják a kormány gazdaságélénkítő terveit.

Minden forrást fel kell használnunk. A baj olyan nagy, hogy nem engedhetjük meg magunknak a válogatás luxusát” – mondta a szervezet elnöke, Vincenzo Boccia. Hasonló véleményen van a német külügyminiszer-helyettes, Michael Roth is: „Európai segítség nélkül az olaszok nem fognak tudni kilábalni a válságból.” Figyelemre méltó szavak tekintettel arra, hogy Berlin sokáig hallani sem akart az ESM feltételrendszerének lazításáról.

A végső szót az ESM igénybevételéről az olasz parlamentnek kell kimondania. Az ellenzék két meghatározó pártja, a jobboldali populista Liga és Berlusconiék még nem foglaltak állást. Az M5S az ESM igénybevételének megszavazása esetén a koalíció felrúgásával fenyeget.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

BKK-HÉV. Októberig nem kell fizetni a kerékpárokért – hétvégente

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja októberig a hétvégi díjmentes kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken az aktuális járványhelyzet, valamint a tavasztól megnövekedő biciklis forgalom miatt.

Emelkedéssel nyitottak a New York-i indexek

Emelkedéssel nyitottak az irányadó New York-i tőzsdemutatók pénteken, miután a munkaügyi minisztérium a foglalkoztatottság erőteljes növekedéséről számolt be februári jelentésében, erősítve azokat a várakozásokat, hogy a masszív fiskális gazdaságösztönzés és a tömeges oltási kampány hatására fellendül a gazdaság.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Hírek

A legmérgezőbb medúzáknál a méhek veszélyesebbek Ausztráliában

A méhek a legveszélyesebb mérgesállatok Ausztráliában - derült ki az Ausztrál Egészségügyi és Jóléti Intézet (AIHW) tanulmányából.

Uniós biztos: rendben lévő, ha uniós tagországok orosz vagy kínai vakcinát vásárolnak

Rendben van, ha az Európai Unió tagországai meg akarják vásárolni Oroszországból a Szputnyik V, vagy Kínából a Sinopharm nevű koronavírus elleni oltóanyagokat - idézte Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztost a Politico című brüsszeli hírportál.

Krokodil nyelt le egy gyereket Indonéziában

Krokodil nyelt le egy nyolcéves kisfiút az Indonéziához tartozó Borneó szigetén - adta hírül a The Sydney News Today online kiadása.

Szálló por. Hat városban veszélyes a levegő

Tovább romlott a levegőminőség a magas szálló por koncentráció miatt, már hat településen veszélyes a levegő.

Pénzmosás? Ghánai bűnbandának segíthetett a 69 éves tolnai asszony

Egy 69 éves naki asszonyt azzal gyanúsítanak, hogy legalább 50 millió forintnyi bűncselekményekből származó összeg tisztára mosásában vett részt - közölte Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Olaszország – Kormánypárti lemondás. A Demokrata Párt főtitkára távozott

Bejelentette lemondását Nicola Zingaretti, a legnagyobb olaszországi baloldali erő...

Hétvége: néhol mínusz 10 fok is lehet

Pénteken hidegfront érkezik, aminek hatására téliesre fordul az idő az első tavaszi hétvégére, még mínusz 10 fok is előfordulhat hajnalban egyes helyeken.

Kamatmentes gyorskölcsön – hétfőtől az MFB Pontokon

A kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt március 8-tól igényelhetik a vállalkozások az MFB Pontokban - közölte a Magyar Fejlesztési Bank.

Új 5 forintos – íme a győztes terv

A forint bevezetésének 75. évfordulója alkalmából különleges 5 forintos forgalmi érme emlékváltozatokat bocsát ki augusztus 1-jén a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érmék képi megjelenéséről közönségszavazást tartottak, a győztes Gyuró Mónika pályázata lett.

Két év börtön. Negyven szállodából távozott fizetés nélkül

Jogerősen két év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a másodfokon eljáró Debreceni Törvényszék azt a férfit, aki fizetés nélkül távozott az ország 40 szállodájából - közölte a törvényszék szóvivője.

Szamosi fémszennyezés. Megbüntették a felelős román céget

Mintegy kilencmillió forintnak megfelelő bírságot rótt ki a romániai vízügyi igazgatóság arra a cégre, amely a Szamost ért nehézfémszennyezésért felelős.

Történelmi mélyponton a román lej

Történelmi mélypontra süllyedt a román lej az euróval szemben: szerdán egy eurót 4,8768 lejen jegyeztek.

Gazdaság

Bővítés. A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön az új korlátozásokkal érintett ágazatoknak is jár

Jelentősen bővül azoknak a vállalkozásoknak a köre, amelyek elsőként igényelhetik a Magyar Fejlesztési Bak (MFB) kamatmentes újraindítási gyorskölcsönét. A módosítás célja, hogy azok a vállalkozások is forráshoz juthassanak, amelyeket a március 8-tól életbe lépő új korlátozó intézkedések kedvezőtlenül érintenek - közölte az MFB.

Megugrott a legnagyobb bankok bevétele

Tíz éve legnagyobb mértékben nőtt a világ 12 legnagyobb befektetési bankjának a bevétele tavaly. Az első negyedévi minimális emelkedést követően a második negyedévben felgyorsult a növekedés, és ez a bővülés kitartott az év végéig.

Jogosulatlanul adott hitelt – százmilliós bírság a fővárosi cégnek

A Magyar Nemzeti Bank 100 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a budapesti F-hold Kft.-re, és véglegesen megtiltotta, hogy üzletszerűen pénzkölcsönt nyújtson. A jegybank a társasággal szemben büntetőfeljelentést is tett, illetve öt magánszemélyt összesen 7,5 millió forint eljárási bírsággal sújtott.

Széchenyi Kártya Program – meghosszabbított krízishitelek

A Széchenyi Kártya Program kríziskonstrukciói december 31-ig biztosan a vállalkozók rendelkezésére állnak, a kormány ugyanis június 30-ról az év végéig meghosszabbította a hitelek igénybevételi lehetőségét - közölte a programot koordináló KAVOSZ Zrt.

Zöld pénzügyek – MNB: az irány jó, de van hova fejlődni

A járvány ellenére előrelépés történt a zöld pénzügyekben: számos bank dolgozik zöld hitelek bevezetésén, az állam pedig zöld állampapírokat bocsátott ki. Ugyanakkor a fenntartható fejlődési célok szempontjából van hova fejlődni - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Zöld pénzügyi jelentést ismertetve.

Átlépte az 1800 milliárdot az NHP Hajrá

Tavaly áprilisi indulása óta 28 ezer kis- és közepes vállalkozást 1836 milliárd forint forráshoz juttatott a Növekedési Hitelprogram Hajrá - közölte a Magyar Nemzeti Bank.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom