Hirdetés
Kezdőlap Világgazdaság EU - Gigantikus mentőcsomagok hitelből. Mi is az a Kurzarbeit?
No menu items!

EU – Gigantikus mentőcsomagok hitelből. Mi is az a Kurzarbeit?

Szinte minden európai országban van mentőcsomag a korona-vírus gazdasági következményeinek enyhítésére. Sok a hasonlóság, de vannak unortodox megoldások is. Az Európai Bizottság a SURE alappal állt elő, miközben az euróövezeti államok a korona-kötvényekről vitatkoznak. Európai körkép.

Németország

Európa legnagyobb gazdaságát 1173 milliárd eurós (360 ezer milliárd forint) csomaggal segíti a berlini kormány. Ezzel az éves költségvetés (363 milliárd euró) közel négyszereséből támogatja a cégeket és magánszemélyeket. Ennél csak az amerikai kormány különített el nagyobb összeget, mindezt a 83 milliárdra becsült adókiesés mellett.

 • Az állam a vállalatok hiteléért 500 ezer euróig kezességet vállal, miután a korábbi 90 százalék kevésnek bizonyult a bankoknak. Akadozott a hitelfolyósítás.
 • Az állami KfW Bank 3 százalékos kamattal, könnyített hitelbírálattal és gyorsított ügyintézéssel kínál hitelt a 11-29 főt foglalkoztató cégeknek.
 • A 250 ezer egészségügyben és a szociális területen dolgozó egyszeri, adómentes 1500 eurós prémiumot kap, függetlenül attól, milyen fenntartású intézményben dolgozik.
 • Plusz támogatást kapnak az önkormányzatok a 70-90 százalékos bevételkiesés miatt a csőd szélére került közlekedési vállalataik megsegítésére és a kórházaik fenntartásához.
 • Akit munkáltatója csökkentett munkára (Kurzarbeit) küldött, annak bére a korábbi szabály szerinti 60 százalékot (egyedülállók) illetve 67 (gyerekesek) helyett 80, illetve 87 százalékát, de legfeljebb 3000 eurót kap az államtól. A csökkentett munka 12 hónapos maximuma megmarad.
 • Ennek ellenére néhány hónap alatt 1,8 millió állását elvesztővel számolnak. Az egy évig járó munkanélküli segély, amely a nettó bér 60 (egyedülállók) illetve 67 (gyerekesek) százaléka, de maximum 2000 euró változatlan marad. Az ez után járó rendszeres szociális segély (Harz IV) 340 eurós összege szintén nem emelkedik. Viszont feltételei lazulnak, igénylési eljárása egyszerűsödik.
 • Egyéni és mikorvállalkozók bevételkiesésének kompenzálására 50 milliárd jut.

Csehország

A prágai csomag cégeknek nyújtott hitelgarancia, kedvezményes állami hiteleket és vissza nem térítendő támogatások mellett a munkavállalóknak is segítséget tartalmaz. Így például teljes bérük 80 százalékát megkapják az államtól, ha az iskolák és óvodák bezárása miatt gyermekükre kell vigyázniuk és ezért nem tudnak munkába menni. Munkahiány miatti csökkentett munka esetén az állam a bér 60 százalékát kifizeti. A munkaadóknak a teljesen munka nélkül maradt dolgozóikat sem kell elbocsátaniuk. A ’kapun belüli munkanélküliek’ bérük 20 százalékát kapják, ezt viszont a költségvetés fizeti.

Franciaország

Párizsban a jövő vállalkozásaira is gondoltak. Akik a nehéz idők ellenére elindulnának egy 160 millió eurós alapból vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. E mellett összesen 1,5 milliárd euró adókönnyítésben is részesülnek. A teljes gazdasági mentőcsomag európai összehasonlításban kicsi, a GDP 12,4 százalékának fele meg.

Spanyolország

Madrid a GDP 20 százalékának megfelelő, 200 milliárdos csomagot fogadott el. Amely többek között vissza nem térítendő támogatás, állami hitelek és hitelgarancia tartalmaz. Az állam előírta a bankoknak, hogy a munkanélkülieknek és a bevétel nélkül maradt egyéni vállalkozóknak hitelvisszafizetési moratóriumot adjanak.

Nagy-Britannia

London 330 milliárd fontos csomagot fogadott el. A legnagyobb tételeket ebben az adócsökkentések adják. Differenciáltan kezelik az ágazatokat. A vendéglátóipari egységeknek, a szórakoztató szektorban és a kultúra területén vállalkozóknak például egy évig nem kell társasági és iparűzési adót fizetniük.

Csökkentett munka a csodafegyver?

A csökkentett munka bérezésének állami átvállalását Európa szerte alkalmazzák. Ez az EU mentőcsomagjának is központi eleme. Célja, hogy a cégek az átmeneti fölöslegessé vált dolgozóikat ne bocsátsák el. A munkavállaló megkapja bére nagy részét, a munkaadónak a helyzet javulása után nem kell időt, energiát és pénzt költenie a korábban elküldött dolgozók pótlására, az állam pedig megakadályozza a munkanélküliek számának növekedését. A csökkentett munka (Kurzarbeit) alatt a teljes munkaidős foglalkoztatás ‘kvázi részmunkaidőssé’ válik.

A németnél vannak bőkezűbb államok is

Dániában, Hollandiában, Írországban és Norvégiában a teljes bért fizeti az állam. A brit, a francia, az olasz, az osztrák, a svájci és a svéd munkavállalók 80 százalékot kapnak. Belgiumban és Spanyolországban 70-et.  Csehországban 60-at. Viszont a legtöbb helyen nem jár 1 évig, mint Németországban. A francia kormány fél évet, az olasz és az osztrák 3 hónapot fizet. Franciaországban nem közvetlenül a költségvetés folyósítja a munkabért, a munkáltatónak kell igényelnie az utólagos megtérítést.

Egységes, hogy a hatóságok szigorúan ellenőrzik, hogy a munkavállaló valóban csak a munkáltató kifizetésének ellenértékeként a rendes munkaidő töredékét dolgozza le, a támogatási rész fejében viszont a ‘töredéknél’ több munkát nem végezhet a cégénél. Ezzel akadályozzák meg, hogy Kurzarbeit keretében a vállalatok a lehetőséggel visszaélve ingyen (állampénzen) munkaerőhöz jussanak.

Kurzarbeit – és az EU 100 milliós hitele

Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen április 1-én bejelentette, hogy a német szabályozás mintájára (Kurzarbeit) az EU is támogatja a csökkentett munkát. A finanszírozására 100 milliárd euró hitelt vesz fel amit egy alapban helyez el.

A SURE névre keresztelt alapból azután a tagállamok rövidtávú munkahelyvédelmi programjaikra kaphatnak majd kedvezményes hitelt. Az elképzelés szerint a cégek – a mezőgazdaságiak is – igényelhetnének az államokon keresztül a támogatási hitelkeret erejéig.

Itália

Az arányaiban legnagyobb csomagot az epidemológiailag és gazdaságilag is legnagyobb bajban lévő olaszok fogadták el. A gazdaság a korona-járvány előtt is komoly problémákkal küzdött. Az elemzők hosszabb távú kihatásokra számítanak, mint az európai szomszédoknál. A legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank 2021 első félévére 3-4 százalékos visszaesést prognosztizál.

Az állami ’Központi garanciaalap’ (Fondo centrale di garanzia) jótáll a vállalkozások hiteleiért 200 millió euróig. Ez 500 milliárd eurós, a GDP 30 százalékára tehető kezességet jelent.

Ettől független a kormány gazdasági mentő és élénkítő csomagja: pénzosztás és adóelengedés 750 milliárd euró értékben. Az éves olasz GDP 50 százaléka. Mintegy 400 milliárdból a vállalkozások kapnak hiteleket és vissza nem térítendő támogatásokat. A további 350 milliárdot sokféle célra költi el az állam:

 • Az egyéni vállalkozok áprilisra és májusra mentesülnek a közteher fizetési kötelezettség alól. Az állam összesen 10 milliárd eurót enged el. Nem kell továbbadniuk a költségvetésnek az árujuk, szolgáltatásuk után nekik fizetett áfát sem.
 • A ’Központi garanciaalap’ kezessége mellett vehetnek fel a vállalkozások hiteleket a kereskedelmi bankoktól. 25 ezer euróig a garanciavállalás automatikus. Engedélyeztetési eljárás csak az összeghatár felett van. A kevesebb, mint 500 főt foglalkoztató cégek 800 ezer euró alatti, maximum 6 éves futamidejű kölcsöneiért teljes egészében, 5 millió euróig pedig 90 százalékban szavatol az alap. Erre a célra 1,5 milliárd került a költségvetésből az alapba.
 • Külön exporttámogatási alapot hoztak létre. Megkönnyítendő az olasz cégek visszatérését a világpiacra.
 • Az iskolák, óvodák bezárása miatt gyerekeikkel otthon maradó szülők megkapják az államtól bérük 50 százalékát.
 • 85 milliót kapnak az iskolák a digitális oktatás feltételeinek megteremtésére. A pénzből a rossz anyagi helyzetű tanulók is részesülnek, hogy otthon megfelelő eszközeik legyenek a tanuláshoz.
 • A pénzügyi, energetikai, közlekedési, élelmiszer-feldolgozási területen csak állami engedéllyel szerezhetnek külföldiek tulajdont olasz magáncégekben. Meg akarják akadályozni a legyengült olasz vállalatokat felvásárlását.

Mennyit, honnan, miből?

Agustín Carstens

Miközben a mentőcsomagokra a tagállamoknak nagy szükségük van, az euróövezetiek a korona-kötvényekről vitatkoznak.

A nemzeti bankok közötti monetáris együttműködést koordináló Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) elnöke úgy véli, a hitelgarancia nem lesz elegendő szerepvállalás. Agustín Carstens szerint a vállalati hitelállományának növekedése a következő 3 hónapban meg fogja haladni a teljes előző évben felhalmozott adósságok összegét. „Beszélni kell az állami hitelátvállalásról is. Ez lesz az egyik legnehezebb kérdés.” – mondja

Olivier Blanchard

Oliver Blanchard, aki 7 évig volt az IMF vezető közgazdásza állami hitelátvállalási alapok létrehozását javasolja. „A legfontosabb állami feladat a munkahelyeket biztosító vállalatok megmentése. Ehhez képest az államadósság növekedése sokadrangú kérdés.”

Mario Draghi

Hasonlóan vélekedik Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke is. „Cselekedni, cselekedni, cselekedni! Tekintet nélkül az államamdóságra!” – fogalmazott lényegre törően a Financial Timesban március 25-én megjelent, AzÜzletben részletesen bemutatott vendégkommentárjában.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

Matolcsy: minden változást ki kell használni, mérni kell az állam tevékenységét

Az új évtized kockázatos lesz, és Magyarország csak akkor nyerhet, ha annak minden változását ki tudja használni - írta hétfőn közzétett írásában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, aki szerint mérni kell minden állami tevékenységet.

Tőzsde – Erős kezdés Amerikában

Nagy indexemelkedéssel korrigáltak felfelé a hétfői kereskedés kezdetén előző heti veszteségeikből az amerikai értékpapírpiacok.

Korrupció. Három év börtönre ítélték Nicolas Sarkozyt

Egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés és korrupció miatt Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a párizsi büntetőbíróság.

Német infláció – drágább lett az energia

A vártnál erősebb ütemben emelkedtek a fogyasztói árak februárban Németországban - jelentette a Destatis.

Hírek

Korrupció. Három év börtönre ítélték Nicolas Sarkozyt

Egy év letöltendő és két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte befolyással való üzérkedés és korrupció miatt Nicolas Sarkozy volt francia államfőt a párizsi büntetőbíróság.

Rendőrök a Barcelona stadionjában – előállították a volt elnököt is

A spanyol rendőrség gazdasági osztályának bűnügyi nyomozói vizsgálódtak a Barcelona labdarúgócsapatának stadionjában hétfőn. Josep Maria Bartomeu volt elnököt előállították.

Ötezer forintot rabolt fegyverrel – kilenc év fegyházat kaphat

Kilenc év fegyházbüntetés kiszabását kérte az ügyészség a Szegedi Törvényszéken arra a szegedi jogászra, aki tavaly egy pisztollyal megpróbált kirabolni egy postát, majd két nap múlva ötezer forintot zsákmányolt egy virágboltból.

Koronavírus – Németország. Lazították a korlátozásokat

Bár az új fertőződések száma újra növekedésnek indult, hétfőn lazították a koronavírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások rendszerét Németországban.

Szerdától újra nagyot drágul a benzin

Szerdán a benzin átlagára további 6 forinttal emelkedik, a gázolajat pedig bruttó 2 forinttal magasabb áron tankolhatjuk majd.

Támogatás elektromos kerékpárra: újabb egymilliárd pályázható

Március 1. és 5. között lehet benyújtani a pályázatokat elektromos kerékpárok vásárlására az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elektromobilitást ösztönző kiírásában - jelentette be a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár.

Munkáltatói adómentesség – márciusban is

Márciusban is jár a munkáltatói adómentesség a turizmus, a vendéglátás és a szabadidő ágazatban - közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Koronavírus – Nagy-Britannia: jelentős az átoltottság, a javulás jeleit mutatják a számok

A nagy-britanniai koronavírus-járvány terjedésének további jelentős lassulását mutatják a közzétett új mérőszámok.

A párizsiak régi, mégis új jelszava: Vissza a természetbe!

A járvány okozta véget nem érő korlátozások miatt a nagyvárosok elvesztették attraktivitásukat. Egyre több párizsi költözik vidékre. A kistelepüléseknek ez több hátrányt, mint előnyt jelent.

Csődvédelmet kért a Cseh Légitársaság

Fizetésképtelenség miatt csődvédelmet kért a CSA cseh légitársaság, amely egyelőre zavartalanul üzemelteti tovább járatait.

Magyarország étele – jelentkezés. Külhonban élőknek is

Március 12-ig lehet nevezni a Magyarország étele 2021 szakácsversenyre, amelyre a világ minden tájáról, a történelmi Magyarország területéről és a diaszpórából is várják a versenyezni kívánó csapatok jelentkezését.

Alstom-ügy, vesztegetési büntetőper. Fellebbezett a budapesti főügyészség

Fellebbezett a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az Alstom-ügyben indult büntetőeljárás...

Gazdaság

Fogyasztóbarát otthonbiztosítás – a Generalinál is

A Generali Biztosító Zrt. is beléphet a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások piacára - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Elemzők: a várakozásoknak megfelelően maradt változatlan az alapkamat

Nem számított a piac a jegybanki alapkamat módosítására, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi döntése megfelel az elemzői várakozásoknak - vélik az MTI-nek nyilatkozó szakértők.

Kamatdöntés – Monetáris tanács: továbbra is az árstabilitás a legfontosabb szempont

A Magyar Nemzeti Bank szerint a koronavírus-járvány okozta válságból elhúzódó a kilábalás, Magyarországon a vártnál kedvezőbben alakult a múlt év vége, és 2021 második negyedévében normalizálódhat a helyzet, a jegybank továbbra is az árstabilitás fenntartását tekinti a legfontosabb szempontnak - derül ki az MNB Monetáris Tanácsának közleményéből.

Monetáris tanács: marad az alapkamat 0,60 százalék

Nem módosította a jegybanki alapkamat 0,60 százalékos szintjét, és a kamatfolyosón sem változtatott a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa - közölte az MNB.

Tállai András: 70 ezer vállalkozó utoljára nyújt be önálló áfabevallást a héten

A NAV jövőre 70 ezer vállalkozásnak küld áfabevallási tervezetet, az ideit még e nélkül kell a héten benyújtaniuk a cégeknek - mondta a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Javította a Moody’s a Budapest Bank és az MKB minősítéseit

Javította a Budapest Bank és az MKB Bank egyes minősítéseit, illetve betétosztályzati kilátásukat a Moody's Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő a második legnagyobb magyarországi pénzügyi szolgáltatási csoport létrejöttét eredményező bankrészvény-tranzakció potenciális előnyeivel indokolta a lépést.
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom