Kezdőlap Világgazdaság Európai Unió. Nőtt a hiány, csökkent az államadósság
No menu items!

Európai Unió. Nőtt a hiány, csökkent az államadósság

Emelkedett az államháztartási hiány, az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya azonban csökkent tavaly az Európai Unióban és az euróövezetben – jelentette az Eurostat.

Az uniós statisztikai hivatal első becslése szerint a 19 országot tömörítő euróövezetben a GDP-arányos államháztartási deficit 0,6 százalékra emelkedett 2019-ben az előző évben mért 0,5 százalékról. A hiány abszolút értékben közel 53 milliárd eurót tett ki 2018-ban, tavaly pedig 76,98 milliárd eurót.

A 27 tagú unióban 2018-ban 53,96 milliárd euróra, tavaly pedig 77,60 milliárd euróra rúgott a hiány, GDP-arányosan 0,4 százalékról 0,6 százalékra emelkedett a hiány.

Tavaly az államháztartás többlettel zárt 16 uniós országban: Dániában (3,7 százalék), Luxembourgban (2,2 százalék), Bulgáriában (2,1 százalék), Cipruson és Hollandiában (egyaránt 1,7 százalék), Görögországban (1,5 százalék), Németországban (1,4 százalék), Ausztriában (0,7 százalék), Máltán, Szlovéniában és Svédországban (egyaránt 0,5 százalék), Írországban és Horvátországban (egyaránt 0,4 százalék), Csehországban és Litvániában (egyaránt 0,3 százalék), valamint Portugáliában (0,2 százalék).

Mindössze két tagállamban érte el vagy haladta meg a 3 százalékos küszöböt a GDP-arányos hiány tavaly: Franciaországban kereken 3 százalékra, Romániában pedig 4,3 százalékra rúgott a deficit.

Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az euróövezetben 85,8 százalékról 84,1 százalékra süllyedt az euróövezetben, az unió egészében pedig 79,6 százalékról 77,8 százalékra mérséklődött tavaly.

Tavaly év végén Észtország büszkélkedhetett a legkisebb mértékű, 8,4 százalékos GDP-arányos államadóssággal, majd Bulgária (20,4 százalék), Luxemburg (22,1 százalék), Csehország (30,8 százalék) és Dánia (33,2 százalék) következett.

Tizenegy tagállamban haladta meg a 60 százalékos küszöböt a GDP-arányos államadósság, a legrosszabb helyzetben Görögország volt 176,6 százalékkal, majd Olaszország következik 134,8 százalékkal, Portugália 117,7 százalékkal, Belgium 98,6 százalékkal, Franciaország 98,4 százalékkal, valamint Spanyolország és Ciprus 95,5 százalékkal.

Az Eurostat által kiadott statisztika szerint Magyarország államadóssága a tavalyi év végén több mint 31 ezer 40 milliárd forint volt, ami a GDP 66,3 százalékának felelt meg. Az előző évben, 2018-ban a bruttó hazai termékhez viszonyított mérték még 70,2 százalékot tett ki. Az államháztartási hiány a tavalyi év végén több mint 958 milliárd forint volt, ami a GDP 2,0 százalékát tette ki. Az előző évben 2,1 százalékra rúgott a deficit.

Kövesse AzÜzletet a facebookon is!Tetszik

Friss

27%. Vasárnaptól a régi lesz a házhoz vitt ételek áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az...

Az OTP vezette az emelkedést a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 50,01 pontos, 0,11 százalékos emelkedéssel, 47 002,77 ponton zárt kedden.

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

IMF: a világgazdaság 6 százalékkal nő, az olajár 60 dollár fölött marad

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az áprilisi előrejelzéséhez hasonló idei globális gazdasági növekedést vár legfrissebb jelentésében, de több ország és térség GDP-növekedését fölfelé, illetve lefelé módosította. Magyarországgal nem foglalkozik a jelentés.

Hírek

27%. Vasárnaptól a régi lesz a házhoz vitt ételek áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az...

Nagyot erősödött a forint a kamatdöntés után

Jelentősen erősödött a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzet Bank monetáris tanácsa a vártnál nagyobb kamatemelésről döntött és változtatott a kamatfolyosón is.

Álomhatárt lépett át a Tesla

Éves összevetésben jelentősen nőtt, először haladta meg az 1 milliárd dollárt a Tesla amerikai elektromosautó-gyártó vállalat adózott eredménye.

Robbanás egy német vegyipari üzemben – fekete füst terjeng

Robbanás történt kedden a nyugat-németországi Leverkusenben egy vegyipari gyárban. A helyi katasztrófavédelem rendkívül veszélyesnek minősítette a történteket.

Óceánba zuhant a Nemzetközi Űrállomás orosz modulja

Elsüllyesztették a Csendes-óceánba a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgált orosz Pirsz kutatómodulját - közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz).

New Yorkban kapható a világ legdrágább sültkrumplija

Kétszáz dollárért, vagyis több mint 60 ezer forintért kínálja a világ hivatalosan is legdrágább sültkrumpliját a manhattani Upper East Side egyik étterme.

Tizenhárman fulladtak az idén a Balatonba – eddig

A Balatonnál senki nem vált vihar áldozatává, mégis már 13-an vesztették életüket a tóban, a vízirendőrök idén eddig 220 embert mentettek ki.

Pandémia. Négyszer magányosabbak lettek a fiatalok Európában

A koronavírus-járvány megkétszerezte a magukat magányosnak érzők számát az EU-ban; Magyarországon kisebb mértékben növekedett ez a szám.

Gazdaság

Monetáris tanács: indokolt a kamatemelési ciklus folytatása

Az inflációs kilátásokat övező kockázatok továbbra is felfelé mutatnak: az árstabilitás biztosítása, a másodkörös inflációs hatások megelőzése és az inflációs várakozások horgonyzása érdekében a tanács indokoltnak tartja a kamatemelési ciklus havi ütemű, határozott lépésekkel történő folytatását - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tonetáris tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.

Tovább emelte az alapkamatot a monetáris tanács – változott a kamatfolyosó is

Harminc bázisponttal 1,20 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot keddi ülésén a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa.

Tovább mélyíti kínai kapcsolatait az MNB

Az információcsere és a tudásmegosztás érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Értékpapír-felügyeleti Hatóság (CSRC) és a Magyar Nemzeti Bank.

Duplázott a lakossági megtakarítás

A járvány alatt jóval nagyobb megtakarítások halmozódtak fel a lakosságnál, mint a megelőző időszakban, az öngondoskodás célja nem változott számottevően, továbbra is a legnépszerűbb...
Az adatkezelési tájékoztatót elolvastam és elfogadom